4-ročná nejde do škôlky. Uvažujeme ešte rok počkať.
Mate tu niekto dieta co ste ho nedali vobec do skolky? Hladam nejaky dovod PRE skolky no ziadny nemam. Vsetky su len proti.
Je to sikovna baba, venujeme sa jej kolko mozem, ma este brata 1,5r, doktorka si ju pamata od 3rocnej prehliadky ako najsikovnejsie dieta doposial co tam mala v jej veku... ide mat 4. a do sukromnej ju opat pre nedostatok miesta neprijali a o ine nemam zaujem...
Toľko krásnych básničiek a výtvorov, čo sa syn naučil a vyrobil v škôlke by sme doma určite nedosiahli. Naučil sa vychádzať s deťmi vo väčšom kolektíve, osamostatnil sa od mamy a tie staršie deti ho ťahali vo vývoji dopredu.
@rakahaka Počkaj, ale koho teda hľadáš? Niekoho, kto ti povie dôvody, prečo dať do škôlky, alebo niekoho, kto bude svorne s tebou nadávať na škôlku? Sú to dva nezmieritelné tábory. Ja tiež škôlku neznášam. Nevidím prínos. Štátna škôlka je podľa mňa peklo, kde dieťa čaká, kým po neho niekto príde. Moje deti nebudú chodiť do školky, koľko sa to len bude dať. Bohužiaľ, predškolská "výchova" či čo to je, je už povinná pre deti od určitého roku narodenia. Dieťa musí absolvovať minimálne 4 hodiny. Takže budem na obed moju odtiaľ brať.
Snažila som sa tiež napísať pre a proti. Jedine pre boli : bude mať kamarátov (možno), vystrihne tam nejakého kohútika z papiera (možno), naučí sa riešiť konflikty (možno), ja si doma s mladšou oddýchnem (možno)...
@rakahaka môj išiel do cudzojazycnej predškolskej, lebo musel, inak by bol asi ešte doma, ja ti viem popísať iba výhody.. Aj s dvomi staršími, čo sú teraz dospelé som tak bola a sú to normálne, zdravé, sebestacne zeny. Malý je tiež ôk, pekne sa adaptovať bez slzy a to vlastne nerozumel danému jazyku, takže to zvládol ukážkovo. No a výhody, po chodili sme všetky aqua, zoo, múzeá v absolútnom kľude, nikde nikto, užila som si ich v tom najkrajším veku, nikam sme sa neponáhľali, mali sme svoj rytmus, posilnil sa surodencky vzťah, žiadne, prečo ja musím a ona je doma s tebou, podotýkam, že absolútne nemali záujem o škôlku a deti mali poobede až až. Spavali sme poobede veľmi dlho a poobede sme boli v peknom počasí dlhooo vonku, lebo sa nemuselo skoro ist spať. Básniciek výtvorov mam dosť. Za mňa, nechaj si doma staršie. Nam to prospelo a teda testovanie aj na treťom dieťati dopadlo dobre.
Moja mala 4 v januári. Do škôlky nechodí ani nepojde. Vie už všetko čo majú vedieť predškolaci. Deti jej viem zabezpečiť aj inak ako v škôlke. Js vidím len proti. Samozrejme chápem, keď nemá matka inú možnosť, ale pokial mám nepotrebujem dať svoje dieťa do inštitúcie kde ho budú nútiť spat a jesť čo mu nechuti, kde bude zle len preto že nejde s tlupou.
@basska_b ja povinnú chcem vyriešiť domácim vzdelávaním, aj takáto je možnosť
@rakahaka tak ste sa pochválili, že máte najsikovnejsie dieťa v jeho veku, škôlka mu nič nedá, vy zastúpite doma všetko čo potrebuje.... A?
@ledgerka to sa naučí aj keď nie je v škôlke, na ihrisku je konfliktov a nahanaciek a sporov až az😉teda moje sa naučili a netrpeli nejakou poruchou komunikácie, či schopnosťou sa brániť v tomto svete. Naopak, nabrali istotu a vedeli vyraziť do sveta, vedeli a rozumeli, prečo idú u z do skolky, neplakali, neboli chore a pritom sa v škôlke vedeli bez problémov zaradiť. Ono dieťa, čo nechodí do škôlky neznamená dieta zatvorené doma, ci na lazoch bez sociálnych kontaktov😉😂
čo sa naučí? samostatnosti (riešiť veci bez mamy za chrbtom) a akceptovanie autorít, aj keď mi nie sú sympatické, toto pre život potrebuje, ja som išla do MŠ až ako 5-ročná a bola som ako také teliatko, všetci už vedeli čo a ako a ja som tam stála a kukala na nich, keď na mňa učiteľky zvýšili hlas hneď som plakala, lebo však doma na mňa nikto nekričal... naučí sa vychádzať aj s deťmi, ktoré jej budú robiť zle, naučí sa ignorovať, naučí sa získavať si ľudí, skamaráti sa s mnohými, doma sa to nenaučí
Fuha,ja som sa teda nenaucila v skolke riesit konflikty.Ale co som rychlo pochopila,bolo,aky je svet nespravodlivy a ze ked mas otca chirurga,rezisera,tieto deti budu pre vychovavatelky najvacsimi anjelikmi,ale napriklad dieta z detskeho domova bude ten najhorsi cert.Dodnes si pamatam,ako sme si museli dat do polkruhu stolicky ako obecenstvo a divat sa,ako pani vychovavatelka v strede mlati dievca z DD prehnute cez koleno po holom zadku.Svina.A to bola len taka "ceresnicka na torte".Ja teda na moju skolku nespominam v dobrom ani nahodou a budem pre svoje dieta dobre zvazovat,kam a kedy ho dam.
@rakahaka v triede je rozdiel medzi deťmi aj rok, niekedy aj viac....preto sa tam deti ťahajú...to že sa jej doma venuješ je pekné, ale kolektív jej doma nenahradíš.....to, či robíš dobre zistíš až o rok...každé dieťa je iné, pre jedno je lepšia škôlka čím skôr aby sa naučilo zaradiť sa v kolektíve, priebojnosti, vedieť sa presadiť medzi rovesníkmi....naopak u druhého je lepšie dať dieťa až do predškolskej a o nič nepríde....to zistíš ale až časom....kludne v predškolskej zistíš že dieťa je utiahnuté a ostatní mu robia zle, nevie sa brániť, či naopak nerešpektuje ani deti ani učiteľky, všetko chce robiť podľa seba....skús dať na 4 hodiny a uvidíš, veď nikde nie je písané, že ak dáš dieťa do škôlky, tak tam musí chodiť stále.......veď skús na pol dńa na jeden mesiac a uvidíš....
Vnímam to podobne, aj keď u nás je to trochu inak. Malý nastúpil v septembri do škôlky, mal vtedy presne 3 roky. Odchodil si 3 týždne, páčilo sa mu tam, ale následne im povinne nariadili celodenné nosenie rúška vnútri aj vonku. Nechala som ho preto doma, keďže som s mladším na RD. Spätne som za to vďačná, vôbec to neľutujem, dodnes ho mám doma a je nám fajn, žiadne ranné stresy, s bratom si budujú vzťah, chodíme bicyklovať, do parkov, na výlety, na ihriská, ku babke na záhradu...kamarátov a zážitkov má dostatok. 🙃 Za mňa je neprijateľné, že by som ho tam nechala sedieť 7 mesiacov zarúškovaného, hľadiaceho na zarúškované tváre ostatných detí. Radšej zavolám niektorú kamošku, zoberieme deti a ideme k rybníku, do parku, pod horu...vôbec nemám pocit, že by syn o niečo prichádzal, práve naopak ❣️ a po tejto skúsenosti ho neplánujem dávať do škôlky ani ďalší školský rok.
@rakahaka o nic nepride. Rozmyslas dobre. Kiezby to tak videli vsetci, ktori maju mudre reci typu, ze potrebuje kolektiv, a socializaciu, a bla bla bla. Lebo ved z jaskyn sme sa uz prestahovali😉
@rakahaka no vieš... tu budú maminky ktoré vidia škôlku ako strašné zlo a a potom také, ktoré majú opačný názor.
Objektívne si myslím, že nie je škôlka ako škôlka a nie je dieťa ako dieťa.
U nás reálne - dcéra išla pre 3.rokom lebo som bola zamestnaná - prešla si aj šikanou, aj sme škôlku menili, lebo taký zápal schytala pre nevšímavosť, aj sa mi viac vecí nepáčilo. Ona sa tam až tak nehrnula, ale inak sa nedalo.
Druhé dieťa som dala v 4. - a to bol horor až do konca. Preňho, pre mňa a myslím že aj pre učiteľky. Dnes by som ho nedala, mali sme ťažké podmienky doma vtedy ale toto nestálo za to. Hoci učiteľky spravili veľký posun k dobrému. Aj tak to bolo preňho trápenie.
Tretí syn... plán bol aby išiel, ale najprv bol odklad lebo zdrav.problémy s ktorými som nerátala, potom organizačne a potom som si povedala že asi lepšie využijeme čas keď bude doma. Takže išiel rovno do školy. Niektorí to nevedeli prežiť že bez škôlky - že aspoň špeci školu. Ale lepšie som nemohla spraviť.
Posledný ide teraz, bude mať 4 - tým, že bratia už sú školáci tak sa doma nudí, hoci pozeráme knižky, je vonku, plastelínuje, rozprávame sa.... vnímam to tak, že mu chýba kolektív.
Ak ty vieš, že vám to takto vyhovuje tak nič nerieš. Nemusíš sa nikomu spovedať ani hľadať dôvody prečo by mal ísť...
@lucka_ke úprimne, opäť sa pýtam, ty si myslíš, že deti, čo nechodia na 4 hodiny do škôlky nikam nechodia, že neriešia kamarátstva, konflikty v kolektíve, ktorý je aj inde nie len v škôlke, že ty si bola ako teliatko, je chyba asi tvojej matky, alebo výchovy ako takej, ja som bola ako teliatko a som jaslickova, naopak, držala som sa matky ešte v puberte, bola som posero ustrachany, takže ako teda😉? Moje všetky tri vedeli excelentne zvládať konflikty, dokonca mladšia bola vybavovať konflikt ub staršej v triede... Takže veľmi veľa záleží od povahy dieťaťa. Co je pre jedno nemysliteľné, druhému vyhovuje. Len to tak epausalizivanie, dieťa bez škôlky =neschopný, zaostaly jedinec bez akejkoľvek schopnosti riešenia interaktivity s rovesníkmi. By si sa čudovala.
@maciatkolulu ja ti tvoj názor neberiem, mám skúsenosti svoje aj sprostredkované (syn) aj vidím vo svojom okolí, možno sú také priebojné deti, ktoré si dokážu poradiť vždy a všade aj "bez tréningu" neviem, ale aj v prvej triede bolo vidieť kto do MŠ chodil a kto nie, aj deti čo chodili do družiny boli iné ako tie, čo išli hneď po obede domov, ale možno sa mýlim, písala som len svoj názor a skúsenosť
podobne deti čo chodia do letných táborov alebo k starým rodičom na dlhšiu dobu sú smelšie a ostrieľanejšie ako tie, čo sú stále doma s rodičmi, áno kamaráti na ihrisku sú fajn, ale stále je tam rodič a dieťa to má ako takú istotu, nemusí sa biť samé o seba
samozrejme vo veku 3 roky ešte môže byť na niektoré deti MŠ príliš skoro, ale tie 4-5 si myslím, že to už zvládnu všetky
@larazivago možno to bola len dopredu podaná info pre ženy, ktoré by tu tvrdili, že bez škôlky je dieťa zaostalé a doma ho NIK nie je schopný nič naučiť...
@lucka_ke tak od tých päť je to už také fajn, zase musím uznať, že sk je krajina ako máloktorá iná, že deti doma do troch rokov, pripadne do šesť na rodičovskom a predĺženom. Inde okolo roku a aj skôr sa decká dávajú, ale to je podľa mňa trochu pritiahnuté. Tak každý ako uzná, každý si to svoje pozná a vie usúdiť, čo je lepšie. Pre jedno kolektív, pre druhé nie. Nedá sa pausalizovat, mne a mojim všetkým trom to vyhovovalo. Malý je priebojny a to je v kolektíve nemecký hovoriacich deti, je v škole už, žiaden problém.
kazde dieta je ine.... moj vyslovene napriklad skolku miluje... uz ako 2,5 rocny sa tam pytal a ani jeden den neplakal...
nestastny bol len ked bola zavreta... tie kamaratstva co nadobudol v skolke mu ihrisko nikdy nedalo...
@rakahaka na toto konkretnu odpoveď ti neda nikto, každy ma svoj uhol pohladu a svoje skusenosti a podla toho posudzuje veci. Moja dcera chodila do škôlky velmi rada, ešte teraz si pospomina ked prejdeme pri škôlke, musim povedat, že maly velmi dobre učitelky. Mojej dcere škôlka vela dala. Ale ten čo ma negativne skusenosti, bude škôlku posudzovat z tohto pohladu. Ja len jeden postreh, jedna znama učitelka, sme sa raz o tomto bavily a vačšinou deti, ktore nechodily do škôlky nie su zvyknuté na režim a tažie sa adaptuju a musia ich učit socialne zručnosti, ktore by sa v škôlke už davno naučily. Ono to nie je len o tom jak je šikovna ale aj o tom ako dokaže fungovať v kolektive. V triede s mojou dcerou sú deti, ktoré su od nej staršie aj o 2 roky čo je dosť velky rozdiel najma medzi malymi detmi, vo vyvine. Ale v podstate je to tvoje dieta, ako sa rozhodneš tak bude, len nečakaj od nikoho objektivny pohlad, lebo jedna skupina je uplne proti školke a jedna je za.

@rakahaka môj reálne začal chodiť až ako predškolák a o nič neprišiel🙂