icon

4-ročná nejde do škôlky. Uvažujeme ešte rok počkať.

rakahaka
6. máj 2021

Mate tu niekto dieta co ste ho nedali vobec do skolky? Hladam nejaky dovod PRE skolky no ziadny nemam. Vsetky su len proti.
Je to sikovna baba, venujeme sa jej kolko mozem, ma este brata 1,5r, doktorka si ju pamata od 3rocnej prehliadky ako najsikovnejsie dieta doposial co tam mala v jej veku... ide mat 4. a do sukromnej ju opat pre nedostatok miesta neprijali a o ine nemam zaujem...

zuzubb007
6. máj 2021

moja odpoveď je, že by som dala jednoznačne dieťa do škôlky, pripravíš ju o kolektív, ktorý je mega dôležitý, a všetko rodič sa môže venovať dieťaťu aj od rána do večera, ale škôlka a ostatné je základ, moje obe deti sa vždy tešili od 2,5 roka, že kedy už bude ráno a pôjde sa medzi kamarátov a hračky atď

maciatkolulu
6. máj 2021

@stefi_k prosím ta 🙏🙏🖕nechodiliiiiiii, baviliiiiiii, nauciliiiiiiiiiii, mäkké iiii, je to množné cislo

taga
6. máj 2021

Ja sa opytam naopak: mas nejaky dobry dovod, pre ktory ju drzis doma? Ze jej vsetko vies dat a naucit ju, to je super, vezmime to tak, ze i v skolke by sa toho naucila vela... ze jej das kamaratov na ihrisku, ok, v skolke by ich mala nasobne viac a zazivala by s nimi uplne ine veci ako hojdacku a presypanie piesku. Ze ma rodinu, ved tu jej skolka predsa neberie. Preto sa skor zamyslam, ci nie je problem v tebe, ci by otazka nemala zniet skor: kedy budem pripravena pustit svoje dieta do sveta a nekontrolovat kazdu minutu jeho dna? Lebo nie je ani prirodzene, aby mladata boli nonstop pri matkach v zvieracom svete- kazde jedno chce 'roztiahnut kridla' a pozriet sa do sveta. A kazda jedna matka ho pusti...

mabenn
6. máj 2021

@rakahaka aj s druhým budeš do 5 rokov doma? Len zo zvedavosti sa pýtam.

zuzuliennka1
6. máj 2021

ja som do skolky isla az do toho posledneho rocnika, mala som vtedy uz dvoch mlad. surodencov, a nic extra mi neuslo - naucila som sa aj fungovat v kolektive, aj riesit konflikty, patrila som na zakladke, gymku aj vyske medzi oblubenych, ziadne utlacane kacatko niekde v rohu, samostatnosti som sa viac naucila praveze doma, lebo surodenci,… je tam velmi vela faktorov, ktore vplyvaju na dieta a ako sa nauci tym social. zrucnostiam, ktore sa tu spominaju.
To, ze niekto do skolky nechodil, neznamena, ze sa ich nenauci a naopak

dadomon
6. máj 2021

a ake nevyhody vidis v skolke?

cecilia29
6. máj 2021

Ja som do škôlky nechodila. Spätné to hodnotím ako veľmi dobrý krok mojich rodičov. Malú som chcela dať až ako 5 ročnú. Lenže ona veľmi chce ísť, tak ju dám v 3,5 roku na 4h. Ja som nebola zo škôlky tiež veľmi nadšená, nepozdávala sa mi predstava že tak malé dieťa je väčšinu dňa mimo domu, mimo mňa ...

stefi_k
6. máj 2021

@maciatkolulu to je jedno, v robote už cez 10 rokov pišem v inom jazyku a ta slovenčina degeneruje. A predstav si ani veci čo ma naozaj zaujimaju si nemožem prečitat v slovenčine lebo ich nepreložily.

sisa9496
6. máj 2021

@rakahaka moja mala chodi do skolky, tesi sa, ked tam ide, ale raduje sa aj ked je doma s nami.
Najskor som mala tiez taky nazor, ze ju tam nebudem davat, ale nasli sme jej super skolku, kde chodi s 3ma kamoskami z ulice, takze to ju motivuje aby tam sla, ze tam ma svoje baby. Okrem toho ze je v kolektive, v ktorom chce byt ona sama, tak vidim ze sa naozaj velmi zlepsuje. Aj ked teda musim povedat, ze je velmi sikovna, este predtym, ako sla do skolky vedela pocitat do 20, skoro celu abecedu a podobne...... Ale v skolke sa tie vsetky veci ucia tak inak.. Aspon nase pani ucitelky su super a detom vymyslaju vseliake aktivity od vymyslu sveta. Nie je to o tom, ze su tam deti nutene nieco robit, u nas nemusia spat, ked nechcu (respektive, zalezi od rodicov, co si praju, napriklad nasa spava aj doma, takze spi aj tam a nerobi jej to problem), deti ktore nespia maju bud kruzky (anglicky, tanecny, pc a pod..), alebo sa hraju v herni.
Co sa tyka cinnosti cez den, mame web priamo nasej triedy, pani ucitelky nam tam davaju denne vsetko co robili, videa, fotky, pisu co a ako robili a tak, casto mavame aj online dod 😂 (maju v triede kameru a mozeme ich sledovat cez nu..). Ja vidim z skolke vazne vela pozitiv, jedine negativum pre mna je, ze nie su sestry spolu, ale na druhej strane je to pre mna aj velka pomoc, kedze mam doma mladsiu dceru, este babatko...
Podla mna zalezi na vybere skolky, aj statne skolky mozu byt dobre, zalezi od pristupu riaditelky a jednotlivych uciteliek. Za mna je nasa top 👍👍 nemenila by som.
Moj nazor na skolku zmenila moja vlastna dcera, ledze ma aj starsich kamosov a ti uz chodili do skolky a rozpravali jej o tom, tak ona sa tam pytala sama, este minuly rok na jar sa vypytovala preco ona nrchodi do skolky a tak, takze preto som nakoniec zmenila nazor a dala ju tam.
Samozrejme ze tam nie je nonstop, napriklad kazdy piatoo ju nechavam doma a sem tam si spravime aj iny den volno. 🙂

biggi014
6. máj 2021

@rakahaka ty žiješ v prírode? Tak pokiaľ chcete žiť ako šimpanzy v tlupach tak OK, škôlka pre tvoje dieťa nie je. Dúfam že aj spite na stromoch, nie v posteliach. Je mi ľúto tvojho dieťaťa, bude to mať v spoločnosti ťažké.

terezka1947
6. máj 2021

Dieta potrebuje kolektiv,potrebuje autoritu,rezim...potrebuje sa naucit vychadzat s detmi. Naucit sa zvladat situacie,kde je bez rodica,bez pomyselnej ochrany.
Uci sa zit aj s detmi,kt.su konfliktne,nachadzat si same kamaratov,nie tych,co mu najdu ridicia.
A tych veci je milion.
Nie su vsetky skolky zle,ani vsetky sukromne skolky automaticky dobre.
Osobne by som aspon predskolakov do skolky dala,dobra priprava na ZS.
Mozme si hovorit,co chceme....detom nenahradime vsetko a neuchranime ich pred vsetkym,ani ich my nenaucime vsetko.
Kolektiv robi divy.

rakahaka
autor
6. máj 2021

@stefi_k ktore konkretne socialne zrucnosti sa deti museli ucit?

rakahaka
autor
6. máj 2021

@zuzubb007 moja sa ma doma dobre nemusi sa tesit sa ked ide prec z bytu :D
@taga nie je na retazi doma :D ma normalne aj kruzok kde je sama bezomna, ma to s detmi svojho veku na 2h tyzdenne, cize nie som zvisla na dietati, mam aj dalsie :D Chodi aj k rodine na viac hodin sama.
Ide skor o to ze ja som chcela deti, nezavadzaju mi doma ako inym po 3rokoch, mozno aj tebe, neviem. Nejdem so systemom ako ovecky, pytam sa na skusenost zien ktore nedali deti do skolky vobec, patris medzi ne?

rakahaka
autor
6. máj 2021

@terezka1947 autorita, rezim... fuha cize aby bolo dieta ovca, islo s davom, nevytrcalo a posluchalo. Uz viem preco je nas stat tam kde je aj v aktualnej sitiacii 🙄

rakahaka
autor
6. máj 2021

@mabenn ak sa to osvedci preco nie

kittykat22
6. máj 2021

@rakahaka skolka je vzdelavacia institucia a nie kocurkov. Deti tam okrem socializacie v kolektive - ktoru doma jednoducho nenahradis, sa denne vzdelavaju. Napriklad rozvijaju pamat, ucia sa rytmizaciu, ucia sa spravne strihat, drzat pastelku, vzdelavaju sa v roznych oblastiach spojenych s rocnymi obdobiami, zvykmi alebo sviatkami. Napriklad basnicky, pesnicky a informacie budu vyzadovane v skole - napriklad v slovencine. A vseobecny prehlad v prvouke. Dieta musi byt naucene obsediet a mas vypestovanu koncentraciu. To riesia pani ucitelky od 4 rokov. Postupne deti zaradit do kolektivu. Ucia ich sluchove rozlisovanie. Niektore deti chodia do celocvicne a maju sportovu pripravu. Ucia sa orientovat vo velkom priestore a samostatne sa pohybovat po budove. A najdolezitejsie - ucia sa byt samostatne. Skolka je velmi prospesna - a deti su v nej velmi stastne. Napriklad vela deti sa uz tesi kedy skoncia prazdniny a uvidia svojich kamaratov. Moj syn napriklad miloval v skolke jedlo a tety kucharky. Kamaratky dcera sa tam naucila hrat na klavir. Su to skvele veci, spomienky. A tak isto ako je spadova skolka, tak je spadova skola, a ked tam tie deti idu tak casto maju pevne priatelstva ktore udrzuju aj nadalej. Skolka je super vec 🙂

taga
6. máj 2021

@rakahaka to ze si chcela deti je pekne, aj ja som chcela a mam. Uvedomujes si ale, ze tvoje deti maju svoj vlastny zivot a nepatria ti?
Tvoje odpovede su plne narazok a urazok, na to ti neskocim. Nieco ti ocividne vadi, inak by si nenazyvala oveckami ine matky len preto, ze davaju deti do skolky.

taga
6. máj 2021

@rakahaka mozem sa ta opytat - ty si chodila do skolky? Ak si to spominala uz, prepac, necitam celu diskusiu...

rakahaka
autor
6. máj 2021

@kittykat22 vaetko toto vymenovane ode aj bez skolky, strihat vie davno aj kreslit, na priebtaciu je detsky kalendar, socializacia na kruzkoch, s kamaratmi v rodine... atd
Mozno sa tesia tie deti co sa doma nudia a nevenuju sa im neviem, ine ma nenapada

rakahaka
autor
6. máj 2021

@taga vlastny zivot v 3rokoch? :D ako vazne? Bavime sa o 3rocnom dietati nie 15rocnom pubertiakovi
Ovce na margo ze potrebuje dieta autoritu, aby malo vodcu a vedelo sklopit hlavku ;)
Nie nechodila, vlastnu skusenost mam xrokov spat, hladam preto aktualnu skusenost, ako aj pisem diskusie, skoda len ze nevedia zienky citat a pisu tu skusenosti o sebe a dokonalych sklokach :D

lenkakravcova
6. máj 2021

@rakahaka Ja môžem povedať ze dobre ze som dala syna do škôlky v 3.rokoch. Ráno vstane, ide na wc, oblečie sa a budí ma aby sme šli do škôlky lebo sa chce hrať s kamarátmi. 🙂
Doma sa pohra so mnou cez víkend až až. A i tak sú kamaráti na hranie jednotka.
Kolektív rovnako starých deti sa nahradiť nedá mamou.
A inak, v prírode sa bežne vyskytujú tlupy rovnako starých mláďat. Napr kuriatka, všetky vtáky sú väčšinou s niminalne dvoma troma rovnako starými súrodencami. Žaby, tých je milión. Rybky rovnako hej a rovnako starých jedincov. Z cicavcov napr opice vychovávajú mláďatá v skupinách matiek. Rovnako tak slony, zebry, kone, srnky.. Nechápem, ze tvrdíš opak. Jedine šelmy sú samostatné jedine no tie tiež rodia viac mláďat, súrodencov.

kittykat22
6. máj 2021

@rakahaka nemas sancu nahradit skolku 🙂 Viedla som skolku a viem o com pisem. Napriklad pani ucitelky maju velmi strikne dany program ktory musia dodrziavat a deti musia pripravit do skoly. Tie deti plus minus poznaju tie iste veci. Poznaju tie iste basnicky, pesnicky, rytmizaciu textu, pesnicky na besiedky ... je toho mraky. Dalsia vec je, ze socializacia medzi detmi bez rodica je nenahraditelna. Je to na tebe. Ale aby si po nastupe do skoly nebola rozcarovana, ze tvoje dieta nepozna/nezvlada veci, a nezapada do kolektivu. Ono detsky kolektiv je oriesok - a deti sa casto naucia vyrovnat sa s negativnym emociami, vyriesit komplikovane situacie bez rodica a nebrat si vsetko osobne. Ja viem, ze chces pre svoje dieta najlepsie. Ale dieta je spolocnesky tvor. Rado sa hra, zdiela pocity a radosti so svojimi rovesnikmi. A to je nieco co ty nikdy nedokazes nahradit.

kittykat22
6. máj 2021

Ja by som ti doprucila aspon skusit dat dieta do skoly - a nech ide domov po obede. Do obeda je tam vzdelavanie, program a celkovo je to velmi dobre vedene. Ak sa tam tvojmu dietatu nebude pacit, OK, zober ho prec. Ale moze sa kludne stat, ze nebude chciet ist domov 🙂 A stava sa to velmi casto.

taga
6. máj 2021

@rakahaka no aj som si myslela, ze si do skolky nechodila, lebo sa to krasne ukazuje v jednej veci.. zober si tuto diskusiu ako skolku: ty mas svoj nazor, ďalších 10 diskutujucich ma dalsich 10 nazorov, ktore ty ale nevies ani len vypocut, zamysliet sa, uz vobec nie akceptovat, ze existuje aj nieco ine ako tvoja pravda. A tuto svoju sebestrednost skryvas za pozu 'ja nie som ovca, mam vlastny nazor'. Mozno ti chyba, ze si nevidela ine deti od mala s inym nazorom, s inym spravanim, s inymi reakciami v roznych situaciach. Potom by ti bolo prirodzene, ze v zivote existuje PESTROST. a je to v poriadku.

No, ehm, a ak tvoje 3 rocne dieta nema vlastny zivot, tak uz tu je chyba. Ma vlastny zivot... rozpravky, ktore sa mu pacia, hracky, ktore ma rado, sposob hry, sposob citenia, prezivania, veci, ktore ho rozveselia, veci, ktore ho zarmutia, veci ktore si rado oblieka, jedla, ktore lubi a nelubi.. to je vlastny zivot! Ty to ale nevidis, lebo tvoje dieta moze len to, co ty povies asi

terezka1947
6. máj 2021

@rakahaka moja mamka bola dlhe roky ucitelkou v skolke a viem rozne pribehy rodin,deti...rozne situacie. Doba sa az tak nezmenila,ani deti...zmenili sa rodicia.
Ak si presvedcena o tom,ze robis dobre,nepotrebujes forum na utvrdenie.
Pisem ti svoj nazor...ty mas svoj. Nevysmievam sa z neho,nemam to preco robit.
Ty si rodic,ty musis vediet.

heleninamama
6. máj 2021

@rakahaka Teraz sa neuraz, aké si arogantná, namyslená, vzťahovačná, presvedčená o tom, že všetko vieš najlepšie, že Ty a Tvoje dieťa ste nejakým spôsobom výnimočné a všetci ostatní sú automaticky hlúpi, lebo majú iný názor. Všetci sú ovce, len ty si koza. O to Ti predsa ide. 😂
Zrejme Ti to nikto nežerie a ani nežral, tak sa vedome izoluješ a robíš zo seba nepochopeného génia. Rovnako aj z dcéry. Na tých frázach od lekárky z úvodného príspevku by normálna matka len pousmiala. Čo Ti mala povedať - že máš obyčajné, priemerné dieťa, akých vidí denne desiatky?
Bojíš sa konfrontácie svojich predstáv a reality? Máš strach, že dcére by sa mohlo v kolektíve páčiť a odpúta sa od Teba? Že bez nej a pre ňu nebudeš dôležitá - takýchto žien je mrte a svoje pochybnosti o živote zakrývajú práve upnutím sa na deti. Lebo kým sa starajú o ne, sú vo svojich očiach niekto sú dôležité. Bez detí sú zas ničím.
Alebo si bola v minulosti v kolektíve prehliadaná a tak zúfalo nezaujímavá, že si to teraz takto kompenzuješ?
Ty sama nemáš základné sociálne zručnosti - spolupráca, slušná prezentácia svojho názoru, komunikácia. A ak toto nezíska Tvoja dcéra, bude to mať ťažké. Samozrejme, v Tvojom ponímaní, bude ona vždy jedinečná a najlepšia a všetci jej budú zákerne ubližovať: v škole, v práci, vo vzťahoch... Ideálny adept na nespoločenskeho zatrpknutého jedinca.

misinka0611
6. máj 2021

Syn pojde az ako predskolak ..

taga
6. máj 2021

@kittykat22 vyborne pises!

taga
6. máj 2021

@heleninamama👏👏👏 deti tychto 'dokonalych' matiek to veru nebudu mat nikdy lahke

terezka1947
6. máj 2021

Mne sa celkom paci ten pojem "ovca".
Nebyt nou,nebyt sucast stada,nevytrcat....
A opak-byt zasade proti vsetkemu,robit iba to,co cgcem,neuznavat nic,nepodriadit sa nicomu...vzdy vytrcat vsade=to je to prave,orechove?
Nezavana to prave tym povestnym-prazdny klas sa sklana k zemi,plny si veselo stoji a drzi "hlavku"hore?
Ci to naopak bolo?😏