5 mesačné bábo vrieska
So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?
@emma2510 o jaslicky sa neboj, na to ju fakt nemusis pripravovat. Oni sa o nu postaraju a uspia ju. Kedze zijete v UK, tak sa nemusis bat, malicku ti budu aj na rukach nosit, ak bude treba a oni ti ju uspia, nenechaju ju v postielke vrieskat. A 5 mesacne dieta sa neda pripravit na jaslicky! k tomu spaniu, uplne kludne moze spat s vami v noci, nijak to neovplyvni spanie v jaslickach. Ucit na samostatne spanie treba postupne a ked je dieta na to pripravene, inak ju zbytocne stresujes a efekt ziaden.
@emma2510
1. vsetko co chces od malej aby vedela, sa jednoducho naucit neda. Dieta musi byt na urcite veci zrele. Ja mam dve deti a kym dcera prespala celu noc od narodenia (musela som ju budit na dojcenie), syn este ani raz neprespal celu noc a to ma 15 mesiacov. A ver, ze vychovne postupy a zasady mam u oboch deti rovnake 😉
2. Ak sa ti nieco nezda a myslis, ze malej nieco je a preto "vrieska", obrat sa na pediatra.
@emma2510 a opatrovatelku by som velmi nezvazovala pri tak malom dietatku, tie opatrovatelky nemaju dozor nad sebou, su tam same a nikdy nevies, co s tymi detmi robia. Plus sa mozu po dome potulovat aj rodinni prislusnici, ich kamarati a pod. Ja osobne by som nemala doveru. Ale to je len moj nazor.
@vonicka prepac zviera a dieta porovnavat je scestne🙂a ano myslim, ze navyknu, su mamicky co proste nevedia od narodenia dieta vypustit z ruk ani na sekundu...ja som po cisarskom ju ledva udrzala v rukach, tak som ju nenosila pokial netrebalo (rozumej situacie ked neplakala, len lezala) ked bola hore som si k nej sadla, hladkala ju, prihovarala sa ale necitila som ju potrebu hned nosit po celom byte...ja som dieta nekojila ano neviem to posudit, ale dala som jej klasicky veceru, odgrgla rozlucili sme sa a hned som ju ukladala do postielky, mala si na tento styl zaspavania tym padom uplne zvykla..niekedy chvilku poplakala - aby sa nikto nenavazal ziadne revanie max 20s plac ale hned sme neskakali, prisli po chvili a casom nebol ani ten...
@emma2510 to čo ty budeš doma robiť s malou, neovplyvní to, ako sa bude správať v jasliach, by si sa čudovala, také malé deti vedia rozlíšiť, kto je mama.. navyše, dosť, že bude mať v jasliach studený odchov, nerob jej to ešte doma, práve naopak, čím viac sa jej budeš doma venovať, dávať lásku, nosiť, objímať, tým lepšie bude znášať odlúčenie a dieťa sa nedá rozmaznať láskou, ale výchovou.. a tá nastupuje niekedy keď s dieťaťom začneš komunikovať slovami... inak je mi smutno, keď čítam tvoje príspevky, si veľmi tvrdá a zbytočne... ☹
@emma2510 treba vybrat dobru skolku, to je dolezite, pozri si na strankach OFSTED report. Ak je dobra skolka, tak sa fakt nemusis nicoho bat. U syna v skolke su aj taketo male deticky-babatka a ja chodim v roznych casoch a dnoch so synom, idem az do vnutra, vsetky triedy su presklenne, takze ich vidim priamo v 'cinnosti' a vzdy v tej jaslickovej triede sedia opatrovatelky na zemi, babatka maju spiace v naruci a rozpravaju sa. Sem tam vidim malinke aj v postielke spinkat, ale bezne maju babatka na rukach, ak to vyzaduju. Nikdy som nevidela tak male dieta polozene niekde a placuce.
@amouramour - neviem co je na to scestne ked male babo porovname napr. s malou opickou. Maju uplne tie iste potreby. Ja som tiez mojho syna prve mesiace ukladala sameho do postielky a on zaspal. Tebe gratulujem, ze vam to vydrzalo, nam nie. Deti sa menia. Co sa tyka drzania na rukach, myslim, ze ziadna mama sama od seba nedrzi svoje dieta na rukach 24h denne, lebo potrebuje urobit aj ine veci. Ale su deti ktore nosenia vyzaduju viac, ine menej. tebe sa asi lahko posudzuje lebo zjavne mas v tomto smere nenarocne dieta (prepac ak sa mylim). Tiez hovoris, ze ak by plakala, tak by si ju zobrala na tie ruky a presne o tomto hovori aj autorka prispevku - dieta jej asi dost vela place, preto ho nosi na rukach viac ako ine mamy, ktorym dieta place ovela menej (ako napriklad to moje). Taka jednoducha logika to je.
@carodejnica dovolim si namietat, sama pracujem dcerka nie je v jasliach ale u mojej maminy a je to jedno z najvyrovnanejsich deti ake poznam, rano sa usmieva ked ide k mamine, poobede sa tesi ked prideme....vacsinu casu ma usmev na tvari a nebadam ziadne psychopatologicke nasledky...to je len utkvela predstava mamiciek co su doma...
@vonicka lenze vacsina mamiciek co neskor zapasi s tymto nosenim berie dieta na ruky uz pri prvom zvuku placu...to je podla mna ten problem...nie je nic zle na tom, ze dieta chvilu aj place (aby sa niekto toho zas nechytil nie urputny upenlivy plac) deti si tym dorovnavaju aj emocie...
@emma2510 Z tvojho prispevku citit tvoju velku nervozitu. Mam pocit, ze ta tlaci cas a bojis sa, ze ci to dieta v jasliach zvladne.
Je prirodzene, ze 5-mesacne dieta je radsej na rukach ako niekde v postielke. V tomto veku je uz velmi vnimave, zvedave, tym sa uci poznavat svoje okolie. Na tvojom mieste by som skusila dat ju do lehatka a mat ju napr. aj pri sprchovani. Toto som praktizovala pri prvom dietati. Ja som sa v klude osprchovala, dieta bolo spokojne, ze ma okolo seba ruch a nehladi do plafona. Taktiez sme spolu varili, proste lezal v lehatku a ja som zatial robila obed. Popritom som mu spievala, rozpravala sa s nim, robili sme vselijake sasoviny. Ked bol v postielke, tak tam mal vela hraciek - vedla seba, nad sebou, aby mal stale co robit. Riesenim je aj hrazdicka, ktoru som dost vyuzila pri druhom dietati.
Nocne spanie riesis tiez podla mna dost skoro a dost drasticky. Ja mam skusenost, ze dietatko spi lepsie, ked je bud v postielke, ktora je vedla manzelskej postele alebo ked s nou spi v posteli. Druhe dieta so mnou spalo v posteli do konca 10-teho mesiaca, kym nezacala vyliezat a kvoli bezpecnosti som ju presunula do postielky, ktoru mam hned vedla seba. A mozem ti povedat, ze to bolo velmi pohodlne spanie pre nas obe, ona bola kludna, ziadne plakanie pocas noci. 5-mesacne dieta potrebuje citit mamu. Ja vobec nie som zastanca takeho skoreho oddelenia dietata od mamy. Skutocne neviem, preco ju v noci ucis spat samu takto skoro, ved do jasliciek ide az v 9-tich mesiacoch, takze este ma cas. A predsa v jaslickach bude len cez den a denny spanok snad zvlada zaspat v postielke, nie? Preco chces silou-mocou samostatny aj ten nocny spanok? Ved v jaslickach bude spat len cez den. A neboj sa, ona sa postupne prisposobi jaslickovemu rezimu. V noci ju maj pri sebe, aby nebola tak stresovana, ze cez den nie je s mamou a ani v noci.
A skus au-pair, ako tu niektore dievcata radia. Bude to pre vas jednoduchsie (aj ked mozno financne narocnejsie). V tejto chvili som rada, ze byvam, kde byvam.
Po prve kazde dieta je ine...a tak ked dava rozumy mamicka, ktora ma jedno dieta je to od veci 😉
moj prvy syn bol uplne spokojne dietatko, spal sam od 3-4 mesiaca...nevyzadoval extra pozornost, tesil sa babke aj mne...v obchode nevrieskal, sli sme na prechadzku a po 5sekundach uz spal a minimalne 2 hodiny..uplne bezproblemove dieta, vtedy som bola tiez velmi mudra, ako vychovavat dieta...davala som rozumy mamickam, co maju robit..lebo iste robia chybu, ked maju nepokojne dieta.....AZ.....
AZ...sa nam narodila dcerka....UUUUPLNE ine dieta, nevydrzala 5 sekund sama, stale plakala a vyzadovala pozornost, nechat ju revat? vydrzala aj hodinu, nic co som robila pri synovi zrazu nepomahalo a ja somsi spomenula, aka som bola mudra..volakedy....
takze mila mamicka, ak si chces dat poradit, tak jedine od mamiciek co maju aspon 2 deti... a rozdielne charakterovo, lebo naozaj tak ako ludia su rozny aj babatka sa menia....
@emma2510 absolutne zbytocne a dobrovolne si nicis vztah so svojim dietatom do buducnosti.
Spravaj sa ako milujuca matka, vyhovej jej potrebam, ktore nie su ziadnym rozmarom, ale uplne prirodzenou potrebou. Bud tu pre nu a nenacvicuj s nou jaslickovy rezim, tam si s nou poradia, su tam hadam profesionali. A radsej by som tiez zvolila opatrovatelku, ak sa da.
Vies, myslis si, sok zazije v jasliach... no ona ho zaziva uz teraz, lebo nechape, co to s nou stvara jej vlastna mama... ja by som zaradila spiatocku, cim skor... lebo inak ides sama proti sebe
@emma2510 v tomto veku sa o rozmaznanosti da tazko hovorit, dietatko proste chce byt pri tebe a bude to aj tym, ze v noci spava sama, potom si chce tvoju pritomnost vynahradit cez den. Nasho maleho tiez nosime vela na rukach a to spava v noci s nami. Nestresuj sa teraz, ako bude v jaslickach. Ked bude dcerka v jasliach, bude ti este smutno, tak jej dopraj tvojej pritomnosti, kym je doma. A co sa tyka druheho spanku v noci, vacsinou byva u deti slabsi nez prvy, to sa postupne zlepsi, ale pred jednym az jeden a pol rokom to velmi necakaj.
@emma2510 ahoj napisem Ti moju predstavu spred 5 rokov , ked som bola prvy krat tehotna . povedala aom si , ze ako 6 mesacna bude dcerka spat vo svojej izbe, kojit ju budem tak do roka , bude sa aj sama hrat , uspavat ju nebudem , ved hadam zaspi aj sama a skutocnost ?? Kojila som ju dlho , vyhovovalo nam to obom pre druhe mamicky som bola cudna , spala v nasej posteli neiekedy v postielke a niekedy medzi mani , detska izba je do dnesneho dna len herna , nikdy sa nevedela zahrat ked bola malicka sama , a ked som potrebovala ist na wc isla so mnou , a ked chcela byt na rukach tak bola a varili sme spolu , 🙂) ked som bola druhy krat tehotna uz som si povedala nebudem robit take a onake chyby ako pre prervej dcerke a skutocnost ?? Prvy rok nam preplakala , takze nosenie na rukach bolo denno denne a to chcela len moje a manzelove ruky , ked som sa hrala so starsou dcerkou tak lezala vedla nas na zemi a potom aj s nami sa hrala , takze zbytocne sa stresujes a stresujes svoje dieta , a bud rada ze Ti spi v moci tak pekne , moja mladsia dcerka neprespala celu noc , a to uz bude mat pomaly dva roky ,
Uzivaj si , kym nepojde tvoja mala do jaslciek , potom bude mat iny rezim , treba vyuzit kazdu minutku a uzivat si objatié nosenie, tulenie kym sa to da, cas rychlo uteka ..... dieta ti to nerobi naschval , ze place , proste chce byt s tebou , chce ta citit, pocut a nie len lezat v postielke ved tam je nuda 🙂))
drzim palce byt matku je velmi dovolezita uloha , treba sa nejakych svojich konickov vzdat a uzivat si dieta 🙂))
@vadimka su aj mamy, ktore maju len jedno dieta, ale z kategorie tych nepokojnych (ako mas ty druhe dieta), tak ich rady by si tiez mohla zobrat autorka k srdcu 🙂 to nie je o pocte deti, ale o tom, ake su.
@emma2510 Ahoj, podla mna ju nemusis ucit, len bud ten cas s nou pokial je doma, ona to zvladne. Moja kamoska dala synceka do jasli ked mal asi 6mesiacov(tiez kvoli praci) a zvladol to na stastie uplne v pohode(mozno lepsie ako rodicia 😀 ), na nic ho doma nepripravovali,par krat sa akurat boli pozriet kam pojde,...teraz uz ma rok a stale s nimi spi v izbe(aj v posteli ked treba),aj na rukach ked terba a zvykol si aj na iny rezim v jasliach 😉
@emma2510 ahoj .... ja mám doma teraz 4 mesačného chlapčeka ... či mi veríš alebo nie už ho dávam do chodáka asi týždeň a tam sa vie krásne zabaviť aj sám ... poposúva sa - samozrejme náhodne, ešte poriadne nevie načo má nôžky ale už na to prichádza .... položím mu tam hračky ktoré cumle a pozerá všade kde chce ... sem tam sa zapozená na telku ako idú reklamy a to sa mu najviac páči .... nie je ani nervózny nič ... skús ju dať do chodáčika a uvidíš .... možno príde na iné myšlienky a bude tak trocha pokojnenjšia ... možno by som na tvojom mieste dávala malej častejšie inú stravu okrem mliečka ... predsa len už máte 5 mesiacov a potrebuje čoraz viac energie a možno bude tak napapaná, že bude pokojná a nebude ti vrieskať ... akurát som svojmu drobcovi dala výživku ... spapal mi pol fľaštičky zapil čajíkom a teraz si pekne hopá v chodáčiku a žužle si svoje hračky .... o chvíľku ho dám spinkať ... u nás je zaspávanie trocha možno pre niekoho čudné .... do klasickej autosedačky dám deku do ktorej položím drobca a musím ho s tou dekou ešte zababušiť ... hlavne hlavu ... aby ju mal zakrytú ... potom trocha pohojdám na zemi so sedačkou a už spinká .... a keď zaspí tak ho preložím aj s dekou na posteľ a vie mi takto spať aj hodinku .... na noc mu dávam kašu na dobrú noc banánovu ... tú zbožňuje ... vypije mi ju večer okolo 20.00 hod a spinká do tej 3-4 rána ... potom sa naťahá 150 mlička a spinkáme do 6.30 pokiaľ nebudím staršieho syna do škôlky ..... mladší syn síce nespí sám vo svojej izbe ... ale mám pri posteli postielku takže je prakticky pri nás .... možno je to ešte skoro, že ste ju dali do jej vlastnej izby a postielky .... asi ešte potrebuje mamu .... aj keď ty ochvíľu nastupuješ do práce .... no neodsudzujem ťa za to .... len chcem vyjadri svoj názor .... je teraz na tebe ako to zvládnete ... držím palčeky 🙂
@emma2510 ježiši jaka žena toto može napisat načo si chcela dieta jemu sa musiš venovat napno,nie ho polozit a cakat ze bude ticho si normalna?? ked vrieska ako si to nazvala,asi ta ma rada a chce byt s tebou iba no a bez teba sa neciti v bezpeči....s tebou ano..aj ked potom co tu pišeš mala by si odteba asi rychlo odvyknut..Ty ju chces dat do jasiel taku malu preboha.....ach jaj toto nikdy nepochopim..niekto si urobi dieta a snazi sa ho co najskor dat odseba prec a chce aby bolo hned samostatne zvlastny ludia ....
@emma2510 Velmi na nu tlacis, chces vsetko naraz. Viem, ze chces to preto, ze ide do jasliciek, ale postupne... Place, lebo chce byt na rukach, sama sa nevie zahrat, lebo je tak naucena... Takze sa to potrebuje "odnaucit". Skus ju dat do lehatka alebo vajicka, priniest napr. do kuchyne a ked vyris, vysvetluj jej, co robis. Tym, ze sa s nou rozpravas, postupne prestane "protestovat" a ruky nahradi nieco ine... Potom postupne napr. deka, chvilku bud pri nej, ukazuj jej, ked lezi, rozpravaj a mozno sa postupne zahladi na hracku na hrazdicke alebo na brusku a na chvilku sa zabavi. Stale ju maj pri sebe, nech vie, ze si tam, aj ked nie na rukach... Je to tazke obdobie, uz je zvedava, ale nesedi :( Super je aj ohradka, ak nemas napr, cestovna postielka. Sice mne tam vzdy vydrzala len kratko, ale aj tak pomohla 🙂 Par hraciek, nie vela, lebo to len zbytocne rozptyluje a bola pri mne, ked som cokolvek robila..
Co sa tyka spania oddelene, s tym nemam skusenost, starsia spala pri nas zhruba do 3r, teraz ma izbu a mladsia 1,5r je s nami. Aj ked cez den zaspava sama v postielke, ma otvorene dvere a pocuje, ze som doma, chodime, rozpravame sa (aj ked potichsie), pratam, varim, aby ma pocula. Zaspi, zavriem dvere. Keby som zavrela, hned spusti rev. V noci - mame uplnu tmu ked sa preberie a mrnci tak len zakricim - vezmi si dudu a spinkaj... a pocuj, ako si ju najde a cmochta a zaspi 😀 Staci, ze vie, ze sme tam... Ak vsetko prebieha naraz - nie na rukach, zmena rezimu, aj oddelene na noc a das ju do jasiel, bude mat tazku adaptaciu... ☹ a zbytocne budete obe vystresovane...
Zeny klud: chcete povedat ze v zapadnej europe su zle matky pretoze sa po par mesiacoch vracaju do prace a z deti vyrastaju psychicke trosky? Vazte slova. Autorka napisala ze zije v UK a pracovat musi ist - nie je tam ziadny 3 rocny luxus ako na SK i ked tu teraz budu mamicky vyplakavat ze je to almuzna. Tak ak je to almuzna tak chodte pracovat. Autorka napisala ze pracovat musi, konci je materska a jasle ju budu stat takmer celu vyplatu ale taky je zivot v UK. Ziadny socializmus. 😝
@petra8786 Nesuhlasim s tebou, nepoznas ako to doma u nich funguje a preco chce alebo musi nastupit do prace... Neraz mamicka s placom dava dietatko do jasiel tak skoro, lebo musi... ved pokial manzel alebo priatel nezaraba dost, z materskej ci RP sa vyzit neda... Ja tiez pracujem a dcerka je v jasliach, manzel prisiel o pracu, nasiel si sice inu, ale nie tak dobre platenu a hypoteka, najom, ci strava sa zaplatit musi...
@milka1978
4 mesačné do chodítka!!!!!?????? no vela štastia s krivími nohami a chrbticou.......ako ja som neni proti chodítkam a sama som dala deti do chodítka ale to až vtedy keď už vededi samé sedieť (nie tak že ty ho posadíš a sedí ale že si dieta samé sadne) a to bolo okolo 7-8 mesiaca skôr určite nie aj to len tak na chýločku ked som si potrebovala niečo porobiť chodítko nieje pestúnka.....
@emma2510 Nie je rozmaznana. DIETA SA LASKOU DO ROKA NEDA ROZMAZNAT! potrebuje citit bezpecie a isotu ako v brusku preto sa v noci budi s placom lebo je v izbicke sama, je to veelmi skoro podla mna ju davat samu do izbicky neskor ked bude chodit vam sama bude v noci lozit do spalne. A kolko ju budete vlacit na rukach ? mozno do roka potom vam sama bude utekat a nebude sa chciet tulkat. Este vam budu chybat tie casy ked ste ju mohli vlacit na rukach 🙂 nehovorim ze mate byt otrokom svojho dietata len si u malej vybudujete pocit bezpecia aby ho mala a potom ju na rukach tak vlacit nebudete musiet nosit 🙂 vela sil prajem 🙂
inak dietatko kopiruje maminku a pokial budes ty nervozna, tak aj tovja dcerka nebude moc kludna...
inak neviem preco ti na tom tak zalezi, aby dietatko spalo same..ja som s dcerkou spala min. do 3rokov, teraz ma uz 8 a ked zaspava skrapkame chrbatik, hladkame vlasky..vobec mi to neprekaza, mam velmi rada tie chvile dovery, malej vonu....neviem, deti tak rychlo rastu, uzivaj sa to teraz, uz sa to nikdy nevrati...kazda hodina je dolezita....
@matozazzo tak kazdopadne..podla mna je velmi skoro dat take 5 mesacne mimino do jasiel preboha....do 2 rokov by som dieta odseba nikdy nedala..aj dlshsie urcite....a nepaci sa mi tej slecny pristup ako pise ze dieta vrieska..aj moj maly plakava ked ho polozim niekedy ale vzdy VZDY je za tym pricina..ako matka ju musi najst..dieta sa vie vzdy s niecim zahrat alebo minimalne ho nieco zaujme suštajuci papier alebo hocičo..hmm..musi sa mu len venovat a zistit co ho bavi
@emma2510 A to naozaj musis ist do tej prace? Ja by som nemala srdce nechat take male babo niekde s cudzimi ludmi. Dokonca aj rocne dieta je podla mna skoro dat do jasli. Aj ja zijem v uk, ale som doma s detmi.
Co sa tyka nosenia tak to som si uzila pri dcere dost, a teraz mam to iste so synom aj ked on ma reflux tak to je problem a preto ho musim vela nosit. Na jednej strane ma to niekedy hneva, ze nemam cas pomaly ist ani na zachod, ale zase treba si uvedomit, ze je to male babo a jasne, ze neprelezi vascinu dna napr. na hracej deke.

@amouramour - ako sa da 5m dieta navyknut na ruky? Trochu odvazne tvrdenie. 5m dieta je ako male zviera, neni vypocitave, sprava sa pudovo. Jasne, ze mu je lepsie na rukach, a preco by to malo byt inak? Je to normalne a zmeni sa to postupne aj samo. Neda mi nepovedat este nieco (neber to pls ako utok alebo nieco podobne) - vcera som si vsimla, ze si do nejakej diskusie o zaspavani napisala, ze ked si ho mama naucila zaspavat iba pri kojeni, tak co teraz caka. Vies, ona by si urcite vybrala aj iny sposob zaspavania, ak by to slo. Ja viem o com hovorim, lebo to mam doma. Ale...na druhej strane, moje 13m dieta sa vie skoro polku dna zabavit same a je velmi zvedave odkedy sa narodilo. takze ten luxus zaspavania pri kojeni mi zial nejde zrusit, ale pri tom ake je to dobre dieta si hovorim, ze este mozem byt rada ze mame len tuto muchu. Tym som len chcela povedat, ze formulka "ako si si ho naucila" je niekedy odveci. V istych situaciach sa inak proste neda, alebo da, ale len za vyssiu cenu.