icon

5 mesačné bábo vrieska

emma2510
19. mar 2013

So prvy krat maminka teraz uz 5 mesacneho babatka. Najprv sme si prezili koliky potom zapal priedusiek a teraz neviem co malej je. Asi je rozmaznana som usudila pretoze sa s nou hram na rukach nosim nakrmim prebalim vsetko ale ako nahle ju polozim ze nech sa chvilu hraje ona zacne vrieskat jak keby som ju tyrala. Stale chce byt iba na rukach ako ju to odnaucit a nehovorte mi nazor ze ju musim nosit na rukach lebo som citala aj take prispevky ze je to povinnost matky nosit dieta. Mala ide za chvilu do jasliciek a tam ju nikto nebude nosit a nechcem aby zazila z toho sok. Dalsia vec je ze ju ucime uz spat vo vlastnej izbe samu od 19 do 3 rana tam prespi v pohode ale potom sa uz ma nejaky strasne lahky spanok ze ked odtial odidem tak spusti plac. Ako naucit dieta spat celu noc? Az do rana? Este sa moc neprikrmujeme len tak niekedy skusame bananik a ryzovu kasu a take ale to len obcas. Mala je dost nervozna ze stale place neviem ci je to tym ze je rozmaznana alebo jej idu zubky ale to by bol aj nejaky iny naznak nie len ze vrieska. Pretoze akonahle je na rukach tak je kludna. Ja uz neviem co s nou nemoze kazdy den cele dni len vrieskat a nosit sa na rukach. ako ju naucit hrat sa samu alebo aspon na par minut aby sa zabavila kym sa rano aspon umyjem? zaspavat aby nevrieskala? nezobudit sa celu noc?

simca06022011
19. mar 2013

@petra8786 neviem ake mas stare dievcatko, ale ja mam posledny polrok - mozno trochu viac riadny problem pracovat z domu, viac znamych kamosiek co takto robili museli prestat.. uz popri venovani sa malej (niekto sa jej predsalen musi venovat, nespi 2-3x denne) nestihali a ja nestiham tiez, dopadlo to tak ze som cely tyzden ako na ihlach, a cely vikend spim v praci a robim od 6tej do 22.. odveziem sa domov a robim az kym neodpadnem.. a ked pride mala domov v pondelok spime.. praca z domu je podla mna iba taka "docasna" volba.. podla mna vhodna tak do roka, max. roka a pol... potom to dieta potrebuje niekoho kto sa bude venovat, s kym sa bude hrat (tiez je lahsie nadojcit/dat mliecko ako vyvarat kazdu chvilu pre malu... )... za tie kratke casove useky sa ziadna praca neurobi, tak maximalne zapnem pracku a upracem kuchynu a hracky a rozposlem emaily ak treba :( prechadzky mame na danovy urad (riadne ucelove... 🙂) ) s malou... no nie je to med lizat dlhodobo...

amouramour
19. mar 2013

@simca06022011 ja si tiez neviem predstavit ako sa da plnohodnotne robit z domu pri dietati...Petra apeluje na to, ze matka sa ma plne starat o dieta...a plne sa venovat dietatu aj pritom pracovat podla mna nie je mozne...pretoze neviem si predstavit, ze si zapnem pc a co mala zatial?to ma aky vyznam, ved to je potom lepsie ist normalne do prace...

simca06022011
19. mar 2013

@amouramour no ja som takto s malou doma a presne ti to viem opisat.. zapnem pocitac, zlozim malu zo skrine/stola... sadnem k pc, urobim napriklad prevod do banky (to ze ked ma mala svoj den neurobim ho vobec lebo ma aj 5x odpoji...) a mozem ist rychlo s malou von, urobi nakup, potom rychlo varit... dam jej obed a zaspi... som kaput, neranajkovala som, iba malej som dala ranajky a desiatu a obed.. sadnem si pred pocitacom zjem obed... pozriem maily, nahodim faktury, vytriedim postu, zaplatim teda co treba ak som rano nestihla, skontrolujem par dokladov alebo iba za ten cas spravim vyplaty... potom sa mala zobudi a ideme sa hrat, upraceme, ideme von, spravime si veceru, okupeme sa, dostane mlieko a zaspi.. spi do rana.. a ja narychlo dokoncim co bolo treba, upracem, utekam do susiarne vyvesat tie dve pracky co som cez den oprala kym sa hrala... a takto je to nahanacka cely den, ak sa nieco v praci "pototo" a nieco treba surne mala sa musi hrat chvilu sama alebo su nervy a proste to neurobim... ked sme do toho este aj chori (u nas od jesene vsetci na striedacku) je to este horsie... nie po stranke ku malej, ta sa ma v podstate dobre aj ked v kolektive kde by sa hrala, alebo s tetou co by sa iba jej venovala by jej bolo urcite lepsie.. ale my ostatni sme na prasky... vecer odpadavame... 🙂 toto je podla mna scenar prace popri 2 rocnom dietati. Ked mala rok a menej bolo to v pohode, spala rano a poobede a celu noc, to som rano stihla navarit, upratat, nachystat si veci a poobede som hocico urobila ked spala... ale teraz to je hroza... a to nevravim o tom, ze neviem co je to volny cas :Ppredsa ked je nejaky rezim, napr. mala je 3x do tyzdna v jaslickach/skolke napr. na 8 hodin, mama si vie urobit co treba, vie si vybavit co treba, ist k lekarovi, nakupit, nachystat a potom sa volne dni venovat dietatu.. je to ovela uvolnenejsie a prirodzenejsie podla mna ako sa nahanat a mat uviazane dietatko na krku... aspon ja potrebujem mat takuto "istotu" "pravidelnost", aby som si vedela veci naplaovat a nachystat, dohodnut s inymi ludmi, poobjednavat sa kam treba a pod. Neda sa improvizovat.. a dnes idem pracovat/dnes nejdem...

petra8786
19. mar 2013

@amouramour ja nerobim tri prace zle citas 🙂 len jednu z domu plus dostavam matersku 🙂

aliza
19. mar 2013

@emma2510 kasa je dost tazka na zaludok, moze sa ti budit este viac. urcite by som nezacinala kasou, je to zbytocne sladka chut a dieta moze mat neskor problem zacat zeleninu a ostatne nesladke prikrmy. Ono niektore deti sa budia celu noc, niektore celu noc spia. ja som dceru naucila nejest v noci uz ako 3.mesacnu a odvtedy prespala celu noc. Syn tiez od 3.m v noci nejedol, ani nechcel, ale spavat zacal az teraz, v 2 a pol roku, dovtedy sa budil kazdu jednu noc a neprisli sme na to, ze preco. Ja si nemyslim, ze spanok deti zalezi na jedle. Ono ani plny zaludok nemusi priniest pokojny spanok, prave naopak. Niektore deti sa proste budia. takze ja by som na tvojom mieste dala malu k sebe, teda prirazila jej postielku k tvojej a to jedno budenie za noc by som neriesila. Kasa ti problem urcite nevyriesi, akurat to moze narusit proces prikrmovania.

petra8786
19. mar 2013

@amouramour si ma pobavila teraz 🙂vidiet ze nevies co je to pracovat z domu...to je parada 🙂

amouramour
19. mar 2013

@simca06022011 presne taku predstavu mam o praci doma aj ja...

@petra8786 asi neviem alebo mam pracu, kde si nemozem dovolit byt len zapnuta a hrat sa s malou

kvietok73
19. mar 2013

ahoj..neviem, ci sa Ti bude pacit, to co napisem...ale nemusis dieta nosit na rukach, existuju ergonomicke nosice, ktore pomozu aj Tebe, lebo Ta nebude boliet chrbat a aj babatku, ktore place, ked nie je s Tebou....V tom placi by som, osobne, videla strach z opustenia...prosto sa boji, ze odides...9mesiacov si ho nosila pod srdcom, bolo s Tebou v kuse a teraz ho davas do postielky, mimo Vasej spalne, co je pren obrovsky sok....Prosto je to vec priorit....chcela si asi babo preto, aby si mala potomka, radost v zivote....tak ak prisuniete postielku a odstranite barieru, babo bude s Vami spat, staci, ak jej das v noci ruku a nebudes musiet k nemu vstavat..Chapem, ze pojde do jasliciek, aj to, ze je pre Teba praca dolezita..ale vazne si sama odpovedz na to, co je pre Teba vacsia priorita ...

matozazzo
19. mar 2013

Pracovala som v jasliach, neodsudzujem tieto mamicky, pretoze viem, ze nie vzdy sa to da a nie kazde dietatko je take, ze mamicka to zvlada. Existuje aj poporodna depresia a myslim, ze aj v takom pripade je lepsie dat dietatko do jasiel, ak nam nema kto pomoct, nez sa trapit a byt na dietatko zla... Niekedy je do 2r vela, ked je dietatko zive, chce byt s detmi, v kolektive...

emma2510
autor
19. mar 2013

@petra8786 nechcem byt sprosta ale nechces odist z tejto temy? najdi si inu kde sa mozes s ludmi hadat

emma2510
autor
19. mar 2013

@matozazzo kebyze nemusim ist do prace nejdem

zuzanockamt
19. mar 2013

@emma2510 myslim si, ze mas na to 5-mesacne dieta obrovske naroky ... chciet, aby 5-mesacne dieta prespalo celu noc je nonsens ... ved ono sa v noci moze budit na pocit ladu, smädu, na mokru plienku, mozu ho uz trapit zuby a kopec inych veci, o ktorych my nemame ani potuchy ... povinnostou matky nie je dieta nosit - je to slobodna volba matky dat dietatu to najlepsie - kup si ergonomicky nosic a mas ruky volne, urobis domace prace bez problemov ... cim viac budes dieta od seba odstrkovat, tak tym viac sa bude k tebe chciet priputat ... mas dve volby - bud ho vypocujes a das mu to, co chce alebo ho budes stresovat spanim vo vlastnej izbe, plakanim, ked ho nevezmes na ruky a ono sa ti to potom neskor vrati ako bumerang v inej podobe - poruchy spravania, ucenia, neurozy alebo v niecom inom

simca06022011
19. mar 2013

@emma2510 skus tu postielku zatial nechat pri vas, podla mna sa tak velmi nebudi v noci... iba raz... na ostatne si zvykne... mala mala tento stres neskor, ked jej isli zuby, nevstavala som k nej ani som ju nenosila ale cez mriezku som ju pohladkala z postele alebo jej dala ruku a bol klud za chvilu, potom ju to rychlo preslo... urcite nebude problem ked budes cez den v praci... deti sa inak spravaju pri inych ludoch ako pri mamicke.. mne mala v jasliach plakala rano ked som ju niesla tam a ked som zavrela dvere tak uz som ju pocula ako sa rehoce za dverami... no... 🙂

kvietok73
19. mar 2013

nech sa paci, co robi stres s detmi..

https://www.youtube.com/watch?v=rVwFkcOZHJw
petra8786
19. mar 2013

@simca06022011 ja mam syna nie dcerku..a ja to stiham v pohode moj maly je docela spachtos a flegmatik 🙂) takze ja am casu na pracu pri nom kolko chcem...ale ine by to bolo asi keby je dieta uplakane a nespokojne stale

matozazzo
19. mar 2013

@emma2510 Verim, viem, o com pises... a ludia, ktori to nechapu alebo nevedia pochopit, nech sa nevyjadruju...

simca06022011
19. mar 2013

@petra8786 pardon, no ale este je malicky... casom aj ked je spokojny a flegmatik tak bude potrebovat spolocnost a lietat a behat a hrat sa 🙂))

domak2
19. mar 2013

@amouramour ja stale neviem ci mne odpovedas na komenty niekoho ineho alebo co ? 🙂 Jedine co som chcela povedat , bolo ze v roku je tazko sudit psychicky stav dietata, na to mi ty pises ze psychoanalyzujem tvoje dieta (to je presny opak toho co som napisala ) a odsudzujem. Vravim ze sama zijem v UK a tiez budem pravdepodobne ist coskoro do prace, ty mi pises , ze matky ako ja...... a ci nechcem byt na materskej 4 roky? A kde som vravela ze dieta bude mat nutne negativne nasledky?
Ale verim tomu ze ak je dieta casto v blizkosti matky , ked to vyzaduje , tak sa urcite citi menej stresovane. 🙂

janka191
19. mar 2013

nechce sa mi to cele citat ale pravda je ze moje dieta revalo skoro do 6 mesiacov presne koliky a nevedel spinkat ale teraz ma 9 a na rukach nevydrzi ani sekundu neboj zmeni sa to...

veriiii
19. mar 2013

@sharlotta
@sherynkamalinka
a este nieco- dieta sa ma ucit istemu rezimu DEN/NOC-je polutovaniehodne, ked 2 rocne dieta este o 22 hod dupoce po dome/byte a preco?lebo jeho rodicia nejdu spat snim do SPOLOCNEJ IZBY o 19-20!a co sa tyka babatiek, o kolkej sa k nim vy"pripojite"?su tam isti cas same tak ci tak nie?alebo chodite spavat pokazde ked vase deti idu spat?lebo moja ked spi/cez den/tak som rada,ze si porobim co , to,kedze ked je hore sa jej venujem..
okrem toho, ,ja niesom az taka mlada maminka, ale za moje generacie bolo bezne, ze deti spavali uz od babatkovskeho veku vo vlastnej izbe-ak rodicia mali pre nich volnu izbu, ak nie, tak spavali v rodicovskej, teda povacsine..
myslim si,ze dnesna generacia je uzasne vychovana-sama arogancia, sebeckost a drzost deti! a preco?lebo dnesne mamicky nemaju tie hodnoty ako tie starsie generacie!-uz ich mamicky ich to neucili zrejme..kazdy vidi len sam seba, a svoje dieta...slusnost, tolerancia, POKORA!/u dnesnych deti neznamy pojem!/ sa dnes nenosi,lebo ich to ich mamicky neucia!ANO, V DNESOM SVETE MUSIS BYT DRAVY!a osocovat druhe mamicky,ze asi nemiluju svoje babatko,ked ho nechaju spat vo vlastnej izbe..???? 😲

zuzanockamt
19. mar 2013

@veriiii polrocne dieta nema co robit same v izbe v noci

stanislava2
19. mar 2013

@emma2510 mám tri deti prvé a tretie neprespalo celu noc do pol roka a druhe som nevedela že mám dieta od prichodu z porodnice.Všetky tri deti som rovnako kojila rovnalo prebalovala rovnako sa snimi hrala dávala im rovnaku lásku a aj tak je každe uplne ine.To že 5 mes.dieta neprespi celu noc nie je žiadna tragedia.Moje deti spali do roka snami v spalni dotial boli kojene a od roka a pol boli vo vlastnej izbe.Synček ma 16 mes.a tiež sa bude čo chvila od nás stahovat do svojho.

katie555
19. mar 2013

@zuzanockamt a to uz preco? uz ma tu vsetky rozculujete sudenim 'kvalitu' matky podla toho v akom veku da dieta do svojej izby????
to my chcete vsetky tu povedat ze ked date spat dieta o 7mej tak ostavate s dietatom v izbe ??? ako nepozerate v obyvacke telku?

a sudenie matky podla toho kedy ide spat do prace je jedine co viete ....Tym ze matka ide do prace v 9tich mesiacoch bo nema na vyber a z jedneho platu sa neda vyzit po zaplateni hypoteky, uctov, stravy ... to ju nerobi o nic horsou matkou ako tie co ste z dietatom doma do 3 rokov dietata. .

@emma2510 nepocuvaj vsetky tie sudiace matky...dufam ze to vyriesite k spokojnosti tvojej aj malej..

zuzanockamt
19. mar 2013

@katie555 ja nesudim, len konstatujem, ze je to proti prirode ... ved si dajte aj novorodencov do samostatnych izieb ... ano, ja som v izbe s dietatom, ked spi

sendy182
19. mar 2013

@emma2510 ahoj nečítam celú diskusiu 😉 jedno je isté verím že si starostlivá maminka máš prvé a náročné dieťatko....takže ak ti môžem poradiť buď rada a hlavne hrdá že ti malá vie prespať od 19 do 3hod......za to jej môžeš dať i pusinku musí byť fakt zlatá........ak neskôr do rána si ťa vyžaduje tak nevadí.....to prežiješ hádam 😉 😉 😉 ...........máš batoľatko ktoré si vyžaduje pozornosť. cez deň.......ak ju položíš tak si skús sňou ľahnúť....vegetiť.....tak aby ťa videla....obímaj ju spievaj.....atď....bude mať istotu že si pri nej a ľúbiš ju.....stále sa sňou rozprávaj čo idete robiť kde idete...atď .......skús s ňou chodiť do materských centier ako reaguje?....... jasličky sú pre deti hádam .....no to neznamená že ak máš samostatnejšie dieťa tak v jasličkách resp. v mš bude zvládať byť bez mamičky..na prvý šup....určite si vychutnaj posledné mesiace s malou na materskej a neskôr uvidíš malé deti sa rýchlo menia......držím palce....... 🙂 🙂 🙂

katie555
19. mar 2013

@zuzanockamt kde mas pisane kedy ma ist babatko do svojej izby? proti prirode??? hm kolko veci je proti prirode a robia sa ??? sedenie v 4 mesiacoch napriklad ....

zuzanockamt
19. mar 2013

@katie555 ja som sediet v 4-och mesiacoch nedavala, pockala som si, kedy si bude vediet sadnut sam 🙂 ... dieta ma ist do svojej izby, ked je na to pripravene - ono ti da same najavo ... ale urcite to nie je v 6-tich mesiacoch

matozazzo
19. mar 2013

@petra8786 Mozno pre teba nepochopitelne, ale pre mnohych realne. Bud stastna, ze to ty nemusis riesit... Pracovala som v jasliach, tak viem, o com pisem. A hlavne, som z vychodneho Slovenska, kde su platy = min. mzde alebo vysoka nezamestnanost a mnohi rodicia nemaju na vyber. A naopak, poznam aj take, co maju kopu penazi, ale dieta ma bud opatrovatelka alebo jednoducho na dieta "nestacia", manzel prinesie sice kopu penazi, ale nikdy nie je doma, aby s dietatkom pomohol... Len tolko, pretoze nebudem sudit mamicku, ak sa tak rozhodne..

katie555
19. mar 2013

@zuzanockamt nemyslela som ze kontretne ty si davala sediet dieta v 4roch mesiacoch...
v celej teme je mozno 5% prispevkov s radami pre emmu ostatok vsetko je sudenie /dohadovanie ..
Nech si kazda matka robi ako uzna za vhodne, neexistuje spravny a nespravny postup ako vychovavat dieta....

veriiii
19. mar 2013

@zuzanockamt preco?