icon

5-ročná dcéra nedodržuje slovo. Ako by ste sa zachovali?

11. okt 2023

Ahojte, viete mi poradiť ako za zachovať keď dcéra (5r) permanentne nedodržuje svoje slovo keď sa dohodneme napríklad doma že dnes nejde ku kamarátke a nasledne keď ju stretneme na ulici tak nechce od nej ísť domov a môžem skúšať čokoľvek ako ju dostať domov ale nič nezaberá a robí scény že ona domov nejde…

Strana
z2
abbey1
11. okt 2023

5 ročné dieťa a dovolí si nedodržať slovo?! No neskutočné niečo.
Prosím Vás, veď nechajte tie deti byť deťmi. Vy ako dospelé nezmeníte názor? Nedáte prednosť zábave pred povinnosťami?
Veď to sú malé deti! Jasné, že ich treba vychovávať, ísť im príkladom. Ale riešiť, že nedodrží slovo a chce ku kamarátke?
Ach!

tanyag
11. okt 2023

Jaaaj koľkokrát som ja svoju vrieskajúcu, revajúcu vzala pod pazuchu (4 ročnú) a išli sme domov...nech sa pozerajú, nech si každý myslí, čo chce...ľudia sa zastavovali, pozerali, krútili hlavami...mne to bolo jedno...moje dieťa, moje pravidlá, moje hranice. Ináč sa dieťa nenaučí...takto to skúsila párkrat a každý jeden raz išla na silu domov, či sa jej to páčilo alebo nie. Teraz ma 5 rokov a ani raz mi scénu nikde neurobila, lebo vie, že ak začne, ide sa automaticky domov. Ak začne vymýšľať, len sa jej opýtam, či chce ísť rovno domov, povie, že nie a hneď aj vymýšľať prestane.

wodanka
11. okt 2023

Ja by som jej uznala pocit resp. chcenie ísť ku kamarátke, že tomu rozumiem a viem, že má kamarátku rada a rada sa s ňou hrá. A že to musí byť super s niekým si tak rozumieť. A spýtala sa jej, že ako by sa chcela s ňou hrať a fantazirovala s ňou, že čoby mohli spolu vymyslieť. A potom by som jej povedala, že toto všetko sa môžu spolu zahrať hneď cez víkend, keď budú spolu a ze teraz ideme domov. Najdôležitejšie z toho je uznanie toho jej pocitu a dať jej vedieť, že jej rozumieš a chápeš ju.

saxana000
11. okt 2023

To nie je o tom ze.nedodrzi slovo ale ze ta vydiera a terorizuje svojim spravanim a ty aby si sa nemusela hambit tak povolis a ona dosiahne svoje.velmi velmi velmi zle nastavene.rychlo to stopni lebo bude horsie.zdrap ju za ruku a hajde domov ked bude cirkus pokracovat dostane este dalsi trest doma ze sa nevie normalne spravat.stala by v kute az kym by sa neuvedomila.aby so mnou cvicilo 5 rocne dieta taku este nehrali.toto skusala moja ked mala naposledy tak 2 roky a este poriadne nechapala ale tvoja velmi dobre vie co robi a ty jej to krasne nechavas prejst.

uhnakova
11. okt 2023

@petra372016 ty máš ale zjavne strach z bývalého, to je trochu odlišná situácia.

anjelok
11. okt 2023

V tom pripade by som jej povedala kludnym hlasom, ze ked nepojde teraz hned domov, kamoske nepojde ani cez vikend.

autor
11. okt 2023

Zdražiť ju nezdrapim lebo ma cez 20kg a ja ju fakt nevladzem nosiť 😄 a toto je asi najhoršie čo môžem urobiť lebo to začne taký vreskot že celá ulica by vedela o nás .. začala by ma bit že ju nasilu ťaham…
Ona sa v takej chvíli kedy je o niečom presvedčená nedá nahovoriť ničím … vždy keď je s ňou nechce ísť domov.. cítim sa akoby jej u cudzích snáď bolo lepšie…

sovica
11. okt 2023

@autorka Ja to vezmem z druhej strany. Máš nejaký pádny dôvod, prečo dcére nedovolíš ísť ku kamoške? Napríklad, že kamoška chodí už do školy a musí sa učiť a robiť úlohy alebo to vadí jej mamke, že je tam Tvoja dcéra stále nasáčkovaná...? Ak sú to takého logické argumenty, tak by som to tak aj dcére vysvetlila. Ak to však druhej strane nevadí (tomu dievčatku a jej mame), tak by som z toho nerobila tragédiu a dcére tam dovolila ísť. Len by som si ustriehla čas, ako dlho tam môže ostať.

autor
11. okt 2023

@sovica stretávajú sa spolu často hlavne keď je teraz pekne ale dnes to bola situácia že sme prišli z obchodu, mali sme ísť večerať atd prišiel manžel z prace .. a oni tiež išli večerať prišli unaveni z prace a školy atd .. všetko som to dcére vysvetlila priamo pred nimi aj suseda prikývla že je to tak.. že idu aj oni večerať že v sobotu sa uvidíme ale nezabralo to na ňu

sovica
11. okt 2023

Tak v tom prípade sa musíš dohodnúť so susedou, že ona musí proste rázne povedať, že dnes sa nedá. Tam nestačí len prikývnuť. To dieťa vôbec v tom "bojovom" rozpoložení nevníma nejaké kývnutie hlavou alebo úsmev. Suseda musí jasne povedať - Janka, Zuzka sa ide teraz najesť a potom sa musí učiť a robiť si úlohy. Dnes sa, žiaľ, nemôžete spolu hrať. Môžeš prísť zajtra, cez víkend, na budúci týždeň atď. Predpokladám, že so susedou si tykáte a možno ste aj kamarátky. Takže musíš sa dohodnúť s ňou, aby ona vytýčila hranice. Snáď keď Tvojej dcére iná dospelá osoba povie, že k nim nemôže teraz ísť, tak sa nebude hádzať o zem a robiť cirkus.

tanyag
11. okt 2023

Ja neviem, ale aby ma 5 ročné dieťa bilo, keď nie je tak ako ono chce...🙄 čo bude robiť neskôr? tak keď sa jej bojíš, tak nechaj nech ti skáče po hlave, nech ťa otĺka...

madeline1
11. okt 2023

rozkazat jej, ze sa ide domov...ved, ked ma 5 ako inak ju to chces naucit...

denkabemommy
11. okt 2023

@tanyag čo by robila neskôr? Neskôr bude mať dovyvíjaný mozog, kritické myslenie, morálne zábrany a iné "funkcie", ktoré má dospelý jedinec 🤣. Zas netvárme sa, že deti sú racionálne zmýšľajúci dospelí, keď nie sú, ovládajú ich len emócie.

mariska1989
11. okt 2023

No nepustíme ju tam. Chytím ju za ruku a smer domov aj keby revala a robila scény. Deti skúšajú čo môžu .rodič musí určiť hranicu čo si môže dovoliť a čo už je moc . Moja má 3 a pol a skúšala to v obchode s hračkami 😬 no poznáte to z telky ako dieťa ľahne na zem a kope nohami už som čakala kedy to urobí .proste rev a jak keby ju tam drala z kože 😁 a keď videla že idem preč od nej tak šla trvajúci za mnou a skúšala to ešte u mňa že chce 🤣 no ešte uplakaná pri aute ale hold pravidlá určujem ja nie dieťa . takže rada je neustupovať a určiť hranice

slovakboy
11. okt 2023

5 ročné dievčatko si este neuvedomuje dôsledky sľubov tebe. Chce ti vyhovieť tak ti to sľúbi aby si sa nehnevala. Vlastne ti klame, lebo to od nej očakávaš. Nemôže ti to nesľúbil. To je slabá motivácia a dôvod: dohodla som sa s mamkou aby som bola v jej očiach za dobrú a aby som nedostala výčitky. Skús jej to nejako inak vysvetlit prečo nemôže byt vždy u kamarátky. Napríklad že potom ty máš kvôli tomu problém. Take faktické dôvody. Aby ti vyšla v ústrety preto že chce a nie preto že musí.

huxy
12. okt 2023

"začala by ma bit...", to nemyslíš vážne. Raz by ma 5rocne decko chcelo udrieť, viac by to neskúšala. Očividne výchova zlyhala už dávnejšie...

tanyag
12. okt 2023

@denkabemommy Veď áno, ale ja píšem na margo toho, že zjavne sa autorka bojí akokoľvek ráznejšie zasiahnúť a necháva sa "biť" od vlastného dieťaťa. Nevravím teraz o vystrájaní, veď vystrája "skoro každé" dieťa. Ale rodič si musí nastaviť isté hranice. Ja nie som osobne za žiadne tresty, žiadne udretie po zadku ako tu bolo spomínané, ale tiež nedovolím, aby moje 5 ročné dieťa ma udrelo, alebo vystrájalo neustále kedy si to zmyslí, že niečo chce alebo že bude tak, ako ono chce.

yoxinka
12. okt 2023

Mňa zaujali tieto tvoje slová, hlavne tá druhá časť: “Ona sa v takej chvíli kedy je o niečom presvedčená nedá nahovoriť ničím … vždy keď je s ňou nechce ísť domov.. cítim sa akoby jej u cudzích snáď bolo lepšie…” Myslím, že dnešné matky sa tak strašne snažia, aby celá výchova bola správna, netrazmatizijúca a rešpektujúca, že sa nakoniec BOJA vychovávať vlastné dieťa, že sa BOJA, že niečo urobia zle, že sa BOJA, že nebudú dokonalé. Ja oceňujem, že je teraz trendy iný prístup k deťom, ako sme zažívali my, ale myslím, že sa to už preháňa a hlavne, mnohé ženy vôbec nechápu, že rešpektovať dieťa neznamená, že dieťa je stred galaxie.

majulino
12. okt 2023

@petra372016 ja som sa na takú otázku pokladničky opýtala prečo mu to nekúpi ona 🤷 učila som deti od malička, že si môžu zobrať vždy len jednu vec. Syn si vybral v Kauflande traktor a tvarohový dezert. Dal oboje do košíka a na moju otázku ktoré odpovedal oboje. Neriešila som, došli sme k pokladni a hovorím predavačke, že tieto dve veci nakoniec a mladý pán si vyberie ktorú chce. Začal robiť scény (ale kľudne, vyjednával...) Že ten traktor stojí len 3€ a ten dezert tiež len 1€. Povedala som mu dobre, ale potom vyložíme jednu z potravín. Na čo sa má predavačka opýtala prečo mu to nekúpim keď to stojí len toľko. Že ona by mu to kúpila, tak som jej povedala, že nech sa páči, kľudne môžete 🤣

andreatytler
12. okt 2023

Ona to kludne moze mysliet vazne ze ti nieco slubi ale ked na to pride, tak je to silnejsie ako ona a uz ten slub dodrzat nedokaze. V tom veku je to podla mna normalne. Aj ta snaha sa ceni. Nemozes od nej ocakavat ze dodrzi slovo ako dospela.
Takze jej vzdy dovolis ist ked ona chce, len aby nevrieskala a nebila ta? A potom ju prehovaras aby uz konecne isla domov? Ak ano, tak je chyba v tebe, lebo ty vlastne nedodrzis slovo a ustupis jej. Musis mat skutocne dovody na to preco tam nejde, lebo ak tam nakoniec aj tak ide, tak tie tvoje dovody asi neboli az take dolezite. A ked raz povies nie, tak to ziadny krik ani bitka nemozu zmenit. Jedinne tak sa ona nauci ze jej ten krik nepomoze a prestane s tym.
Este ma napadlo ci ta tak trochu netrapi ze dcera nechce ist domov, ze ci neziarlis na tu kamosku ze sa tam dcere paci viac ako s tebou doma a toto ti uraza ego a preto je toto pre teba tak velky problem.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2