icon

8 mesačný syn neštvornožkuje

iwkac
15. mar 2014

Ahojte mamičky,moj Maco bude mať zajtra 16.marca,8 mesiacov a ešte neštvorkuje a nestavia sa v postieľke.starší syn to mal v jeho veku dávno za sebou... 😖

cerez
15. mar 2014

Nie všetky deti sú tabuľkové. Mne začal až okolo 9 mesiaca sa stavať v postieľke a krátko na to štvornožkovať. Daj mu čas!

rory88
15. mar 2014

Každé dieťa ma svoje tempo moja sa začala až v 10tich mesiacoch stavať a v 11tich stvornozkovat 😉

sense
15. mar 2014

kazde dieta je jedinecne a urcite coskoro zacne moja mala v osmich zacala chodit okolo nabytku kamaratkina zacala pred tyzdnom stvornozkovat a bude mat jedenast mesiacov, jej ma uz 6 zubov a sli bez problemov, moja dva a kazdy jeden odtrpeny, teraz trpi pre dalsie, jej prespi celu noc a moja este stale nie (rozdiel medzi nasimi detmi su dva tyzdne)...takze nie kazde dieta ide presne podla tabuliek...takze ziaden stress

maminka267
15. mar 2014

Ahoj, nerob paniku...on nato pride sam, ked bude jeho telicko pripravene na dalsie pokroky vo vyvoji ;) ja mam 3 deticky a kazde je ine 🙂

fordikford
15. mar 2014

neboj moja mala tiež neračkovala ale podskakovala na zadku dostala sa kam chcela každy sa smial že jak to dokáže a nemala ani desat mesiacov a už sama chodila, niektore deti túto etapu preskočia 🙂 🙂 🙂 moje deti boli každe ine

awalancha3
15. mar 2014

bez obav, je skuppina deti, co nestvornozkuje vobec..okolo 14-16 mesiaca sa postavi a bude bezproblemovo chodit........

sonkab
15. mar 2014

@iwkac moja mala mala 11 mesiacov ked začala stvornozkovat, nič si z toho nerob a hlavne neporovnavaj. Každé dieťa je iné 🙂

karolinocka
15. mar 2014

Môj najskôr neštvornôžkoval vôbec ..... akosi mu nešlo zosúladiť obe nohy i ruky 😀 ..... v 10 mesiacoch už vedel chodiť .... a až potom neskôr lozil po štyroch.

bianca
15. mar 2014

noa?Co su to preteky?

lenocka2104
15. mar 2014

moja ma 11 mesiacov a este nestvornozkuje ani sa sama neposadi a uz vobec sa nestavia na nozky ☹

uhnakova
15. mar 2014

Nas maly zacal stvornozkovat 10 a pol mesacny, chodit 14 mesacny. Neboj, este ma cas, nemusi byt kazdy podla tabuliek 🙂

brady1
15. mar 2014

a čo, moja začala ked mala rok aj v postelke sa dvihat, a je uplne ok. to ozaj nemate skutočne problemi?ste znudena slečinka 🙂

gromkaver
15. mar 2014

@iwkac xiadny stes 🙂, prvy sa plazil od 6,5mes a prve krocky robil v 11mes., druhy zacal stvornozkovat v 10mes., do tyzdna sa stavial sam, samostatne stal v 12m. a chodit okolo nabytku a az teraz v 15m zacal chodit sam, proste sa pred tyzdnom vecer otocil ku mne a presiel a dalsich asi aj 5-7min chodil medzi mnou a muzom. Vonku si ale sam prejde nalo, nema este istotu, ale neobavaj sa, ked sa mu bude chciet a bude na to pripraveny, pojde... 🙂
P.S.: aj ja so stresovala 🙂))

siska53
15. mar 2014

@iwkac noj syn zacal 4nozkovat az okolo 9,5m,dovtedy sa plazul.stat stal ako 8,5m.
dcera,kedze ma,slabsi svalovy tonus,4nozkovala az okolo11m a stat,tu mala obcas uspesne pokusy okolo 12m,ale realne stat zacala ovela,neskor,okolo13-14.m.
a kamoskin maly uplne 4nozkovanie vynechal.
deti su rozne,vzdy je tam,tolerancia par mesiacov,dokedy je to ok. Ja,kedze ona vsetko robila neskoro,som s nou sla,k dr. na neurologiu,zistili,ze ma,oneskorenu hrubu motoriku kvoli slabsiemu svalovemu tonusu,mali sme plavat,alebo ist na cvicenie pre babatka.tak sme plavali,pomohlo to,ale chodit zacala az tyzden po 18.m a to syn zacal v 11.m.
nechaj to na neho,jemu priroda zaveli. 🙂

katy2
15. mar 2014

Tato otazka ci problem je typicka ukazka, co dokaze urobit s normalnym usudkom cloveka socialna siet ci forum.... Predbiehanie sa, porovnavanie a potom vlastna matka nedopraje vlastnemu dietatu pravo na uplne prirodzeny vyvoj..... Ved je to nonsens, aby sa niekto normalne zmyslajuci znepokojoval nad tym, ze 8-mesacne dieta nestvornozkuje....
No a? Ma kopec casu.... A to, ze je tu kopec mamiciek, ci vlastne deticiek, ktore uz v roku pomaly pocitaju do 10..... Nech su.....

julkat
15. mar 2014

Nasa ma 10m a nestvornozkuje ;) Netreba si vobec z toho robit hlavu, kazde dietatko je jedinecne, vsetko ma svoj cas, netreba nic silit ani porovnavat ;)

danulicek
15. mar 2014

@iwkac môj má 10,5 mesiaca a štvornožkovanie úplne vynechal 🙂 dá sa na štyri, ale nepohybuje sa. plazí sa, stavia sa, pár krokov spraví, ale tieto pokroky prišli až na prelome 9.mesiaca. dovtedy len spokojne ležkal, max. sa otočil na brucho. každé dieťatko má svoju rýchlosť 🙂 a inak, mne mamina hovorila, že ja som neštvornožkovala vôbec 🙂

lucka011
15. mar 2014

Moja dcera zacala stvornozkovat presne v den ked mala 8 mesiacov. Ale napr. ja, mamina mi vravela, ze som stvornozkovat nevedela. A taktiez poznam deticky ktote to tiez nevedeli. To ze to vedelo prve dieta, neznamena, ze bude vediet aj druhe. Nemyslim si, ze je to z tych najpodstatnejsich veci vo vyvine... 😉

monhla
16. mar 2014

Nič si z toho nerob. Moje baby síce štvornožkovali, ale neterka nie. Naučila sa to v cca 2 rokoch. No chodiť sa naučila už pred 1. narodeninami 🙂 Teraz mé 8 rokov a je veľmi bystrá a veľmi šikovná. Myslím že ju raz zoberú aj na VŠ hoci nevedela štvornožkovať.

euka210
16. mar 2014

moj zacal v 10m a na rok uz chodil...kazde ma ine tempo

dahra
16. mar 2014

Moj syn sa konecne zacal prevalovať začiatkom 8.mesiaca - dalsie dva som ho doslova nechávala ležat na zemi na brušku a motivovala hračkami, asi po mesiaci sa tlacil rukami dozadu a cca 10 mesačný sa dal na 4 a postupne štvornožkoval. Ako 11 mesačný sa dokázal postaviť sám pri nábytku.Chodiť začal sám presne týždeň po prvých narodkách.

Moja malá podobne, síce sa otáčala už 4-5 mesačná, ale nonstop lezala na bruchu a žužlala hračky. Asi 6 mesačná sa dala na 4, ale nič viac, ako 7 mesačná si dokázala sadnúť bokomz pozície na štyroch a až po dovŕšení 8 mesiaca pridala pohyb vpred na 4, dnes si už pekne poštvornožkuje, ku hračke sa sama posadí a dvíha sa hore na kolená pri nábytku.

sestrin malý sa pekne na 4 zdvihol ako 4-mesačný a 5 mesačný už štvornožkoval. Keby som nevidela, neverím. Hned na to a začal dvíhať hore na nohy pri nábytku. Ako 6 mesacný už pekne sám stál vačšinou pri gauči. Niekedy vtedy začal aj popri nábytku opatrne chodiť. No nikdy si nesadá, bud je na 4 alebo sedí tak, že kľačí a sedí si na nôžkach prípadne na zemi, ale nohy má vzdy zohnuté vzadu.
Obaja sú približne v rovnakej pohybovej fáze, čo on začal v 4.-5.mesiacoch a naučil sa doteraz, moja malá stihla za posledný mesiac.
Každý má svoje tempo, každý skôr či neskôr začne, treba deti nechať samostatne sa vyvíjať a hlavne neporovnávať s tým, že ma to bude deprimovať.

typa
16. mar 2014

Vobec sa tym netrap - keby mal rok a pol a nestvornozkoval a nerobil by nic ine,tak by ma to trapilo,ale takto. Ved je este malicky - medzi 8.-9. mesiacom sa zacinaju deti plazit alebo lozit. Vsetky zrucnosti musi najskor mozog spracovat. Ak teraz pracuje na niecom inom - napr.reci,tak sa nebude zaujimat o stvornozkovanie. Pokila sa to nauci+/- 2 mesiace,ako hovoria tabulky,je to ok.
Napr.: moj syn sa zacal prevalovat tesne pred 8 mesiacom. Dovtedy iba lezal na bruchu alebo chrbte,ale nic nerobil. A potom zrazu v jeden den sa prevalil,dalsi den ho to uz zacalo bavit, o tyzdne sa plazil, daval sa na styri. Ako 9 mesacny sa naucil sam sediet a ked uz toto ovladal dokonale,zacal stvorkovat a hned sa aj stavat v postielke. Ale to,ze sa do 8. mesiacov neprevaloval,neznamena,ze nic nerobil. Mam tak sialene ukecaneho synka,ze niektore 2 rocne nedi tolko nekecaju ako on 😀

janikes
17. mar 2014

ja som vraj tiez nevedela stvornozkovat a zato som sa v 9m postavila a zacala chodit 😉

lulistek
17. mar 2014

@iwkac moja dcera ma 11 mesiacov a stale sa nestavia ani nestvorkuje, iba sa plazi, stavia sa na kolienka a dava sa na styri a dokonca robi Ačko. Ja si myslim ze kazde dieta ma svoj cas. Tieto starosti vytvara tato doba a niektore mamicky, ktorych deti su skorsie. Niekedy sa ludia nad tym nepozastavovali. Nikto sa ma nikdy nespytal na to aka je sikovna v inych smeroch. Napr. ze ked pozera telku a niekto tam tlieska, tlieska aj ona. Ze vie sama robit indiana (ruku na ustach a ua ua ua), vie urobit mnau macicku, alebo ze rano ked tato ide do roboty a ona sa zobudi ze tam nie je tak potichu hovori tata tatat tata

oktobermimi
17. mar 2014

ja som ani neštvornožkovala 🙂 ja som za 9mesiaci postavyla a koniec 🙂 moj oco musel ako debil pri mne po 4lozit a ukazotať čo mám robiť 😀 😀 a sestra tá v 13mesiacoch začla lozit a v 15chodiť 🙂 takže si stoho nič nerob

mironka
17. mar 2014

No,moja 8-mesačná ešte neštvornožkuje, nelozí....len sa pretáča z bruška na chrbátik a naopak....zatiaľ čo jej o dva týždne mladšia sesternička už chodí s pomocou, štvornožkuje vo veľkom....takže to je indivindi..... 🙂 niekto štvornožkovanie aj vynechá.....

majovka27
17. mar 2014

@katy nie vzdy je to o strate zdraveho usudku a predbiehani sa, koho dieta dokaze co skor. Informacia o tom, ze nejake sikovne dieta uz v 7mesiacoch chodi, sa k tebe nejako dostane. Ale info o dalsich xy detoch, ktore su uplne v poriadku, len nejdu podla tabuliek, si musis pracne vyhladat. Moj syn zacal stvornozkovat ako 9,5 mesacny. Dovtedy sa ani neplazil, ani nepretacal, co by podla tabuliek uz mal davno ovladat. Namiesto toho si veselo cuval, mal svoj vlastny styl pohybu a co bolo pre mna smerodajne, stale napredoval, vedel stale robit nieco nove a nove. No ale na kramaroch idu podla tabuliek, a potom je velmi tazke doverovat svojmu materskemu instinktu, ze vsetko je v poriadku, ked bojujes proti doktorom a ich tabulkam. 4 mesiace sme cvicili vojtovku, o ktorej som vobec nebola presvedcena, ze je pre nas potrebna a ani nemala ziadne vysledky. Prestali sme cvicit a maly pekne napredoval aj bez cvicenia. Pretacat sa z chrbatika na brusko som ho naucila, ked bol na to pripraveny a trvalo mi to 4 dni 🙂 A tiez som sa cosi nagooglila a nacitala vo forach a ukludnila som sa, az ked maly zacal stvornozkovat, takze chapem vsetky neiste mamicky, ktore sa potrebuju uistit, ze aj ich deti su uplne normalne 😅

modrofuzik11
17. mar 2014

kazde dieta je ine. nesil to, pockaj, nevyvijaj tlak, nestresuj. nas kubko ide mat tri roky a este nepovie suvislu vetu. nechavam to na nom,na prirodzeny vyvoj. vidim, ze je sikovny, len rozpravat sa mu nechce 🙂