9 mesačné bábätko nelozí a ani nesedí
Ahojte maminky.
Mám dcérku, ktorá má 9 mesiacov. Mali sme všetko komplikované od začiatku tehotenstva. Pôrod bol tak tiež ťažký, mala 6x okolo tela obmotanú pupočnú šnúru. Po narodení začal náš zlý sen. Už v pôrodnici si všimli, že má krivú hlavičku a tak nás mal pod dozorom detský neurológ. Ten prišiel na zväčšenú pravú mozgovú komoru, následne nám odporučil rehabilitáciu pretože vraj má ochabnuté svaly. Neskôr sa problémy nabalovali jeden na druhý. Zistili nám dalšiu vredenú vadu, agenesis corpus calosum. Kvôli krivej hlavinke som hľadala všetky možné riešenia na internete, pretože ja ako laik sa do toho veľmi nerozumiem. Objavila som forum, kde maminky písali o prilbičkách. Hned som kontaktovala nášho neurológa a začali sme to riešiť. Doktor nás poslal na kontrolné CT vyšetrenie kvôli tomu, aby zistil ako sa jej zrastajú švi na hlavičke a podľa toho by určil pribličku. Výsledky z CT boli dalším šokom. Švi sa jej začali postupne zrastať čo je obrovský problém. Ked by sa to neriešilo tak by mozog nemal kam rásť a zatlačil by na nejaké centrum a mohla by napr. prestať vidieť, chodiť atd. Takže opäť sme hľadali a chodili po konzultáciách ku rôznym odborníkom. Každý jeden sa nám vyjadril tak, že to treba zoperovať. Neváhali sme a vyhľadali sme odborníka. Operovali ju v Ostrave 28.11.14. Všetko prebehlo bez problémov. Teraz nosíme remodelačnú ortézku na hlavičke. Mentálne je úplne v poriadku. Chodíme stále na rehabilitácie, podstivo cvičíme. Jediné čo dokážeme je na chrbátiku sa prevaluje bez problémov z boka na bok. Na bruško sa jej sem tam tiež podarí dostať. Ked je na brušku udrží hlavičku už celkom dobre, začína sa mi stavať na kolienka ale ručičky nevládzu absolútne. Ked ju dáme sedieť, popodkladáme ju vankúšmi atd. no ona je ako handrová bábika. Chcem vás mamičky poprosiť o dáku radu. Ako jej pomôcť? Ideme začať chodiť na detské plávanie ked sa nám zahoja ranky po operácii. Viete mi poradiť ešte dáku pomocnú aktivitu?
Hippoterapia, ale to stoji sakra vela penazi, tento druh terapie ma velmi dobry ohlas
@paprika11 Cvičite vojtovku? My sme tiež cvičili, ale veľmi sme nepostupovali teda vobec a tak sme začali chodiť do Olomouca. Tam nám povedali, že to čo s nami cvičili nebola vojtovka, ale len trápenie dieťaťa. Nám veľmi pomohli, aj keď sme si to museli platiť. Corpus Olomouc. A kde chodíte k neurológovi?
ahojte 🙂 som rada koľké ste sa mi ozvali 🙂 ja už neviem ako jej pomôcť, ja som z toho zúfalá. Hippoterapia je čo? to som vôbec ešte nepočula... musím to pozreť na internete. áno cvičíme vojtovku. Zo začiatku nám pomáhala ale teraz ako je väčšia tak sa mi zdá že by potrebovala niečo viac. Cvičiť chodíme do Martina a som tam veľmi spokojná sú tam naozaj odborníci. V marci ideme tiež na rehabilitačný pobyt kde jej budú stimulovať reflexné body laserom, robiť parafínové zábali a cvičiť budeme 4x denne s fyzioterapeutkou.
hippoterapia sa dá využiť aj pri tak malom dieťati?
@paprika11 "jazdenie na konikoch" ale to sa pri takychto detickach neda nazvat jazdenim, to dietatko terapeut polozi na konika a ten kon sa prechadza v miernom kroku, zohrieva dieta (kon ma vyssiu telesnu teplotu ako clovek) a ten pohyb konskych svalov masiruje dietatko a stimuluje jeho svaly
To dieta najskor len lezi na konikovi a potom na nom cvici, samkzrejme v zavislosti od stavu dietata
Pouziva sa to pri detickach ktore maju napr detsku mozgovu obrnu, ci svalovu dystrofiu
Nemoze to byt hocijaky konik, su specialne trenovane a aj terapeuti
fíha, vôbec som o takejto možnosti nevedela. Idem pozreť zhruba cenovú reláciu, no mám k tomu taký postoj že nech to stojí čo to stojí dám jej všetko len aby bola zdravá. Tiež ideme začať plávať. Dúfam, že aj to pomôže
nikde sa nemôžem dopátrať k tomu, koľko to zhruba stojí a kde najbližšie pri žiline je takéto centrum
moj syncek medzi 7 a 9 mesiacom neurobil ziaden posun vo vyvoji. tiez sme cvicili Vojtovku od jeho 3 tyzdnov a o to viac ma ten jeho sek trapil, kedze bol na rehabku "ostro sledovany". nevedel sa plazit ani sediet. Dali sme sa na baby plavanie, aktivny mesacny kurz 2xtyzdenne, dokopy 8x. na konci kurzu sa plazil. a potom sa akosi unho vsetko rozbehlo. nam teda plavanie dost pomohlo. hadam pomoze aj vam. a ten rehab.pobyt vyzera byt tiez fajn.
prajem vela trpezlivosti
dakujeme krásne 🙂 ved dúfam, že sa to aj pri nás rozbehne. čakáme už len kým sa nám zahoja ranky po operácii a pôjdeme aj my na vec. Práve som pozerala tie rehabilitačné pobyty no stoja okolo 2500 - 3000€ a to je pre nás finančne nemožné :(
Ahojte maminky, využili sme portál na vyzbieranie peniažkov pre našu malú.
@dollynkaa Ahojte, maminy, my detto, malý úplne zdravý, všetko ok, a prvýkrát sa vôbec otočil, keď mal takmer 9 mesiacov. A to sme chodili plávať od 5. mesiaca. Dnes má 2,5 roka a máme čo robiť, aby sme ho chytili :D. Keď chodíte na rehabky, tak sa poraď tam, ak trafíte dobrú inštruktorku/inštruktora na plávaní, tiež bude vedieť poradiť. Ale ak pediater/neurológ nerobia paniku, ani ja by som nerobila. Dávaj ju občas aj na bruško a okolo nej hračky, motivácia skôr či neskôr zaberie a bude sa aj s ortézkou snažiť, obzvlášť, ak je mentálne ok. Držím palce.
tak 9 mesiacou este nieje tak vela ... nas nesedel do roka nelozil do 11 ci 10 mesiacou uz si nepametam pretacat sa horko tazko naucim v tych 8-8,5 ... sportovec asi z neho tiez nikdy nebude ... ale sadat sme ho umelo nedavali ani nepodkladali vankusami... vozili sme sa vo vanickovom kociku do 1roka a 2 mesiacou lebo sedenie stale nebolo dost pevne aj ked sa uz staval na nozky... a v roku a 3 mesiace zacal sam opatrne chodit ... inak tiez sme chodili cvicit a na masaze a na plavanie ... drzim palceky... zatial nieje dovod na paniku... nas tiez len nezal a nehybal sa .... iba hlavu v krku pridvihoval a to bolo este zle lebo si namohol nejake svali na chrbtiku.... a est enam pomohlo byt vela na brusku... stale.. aj v kociari sme sa tak ozili ze lezal na brusku a konikoval.. myslim ze to nam pomohlo najviac lebo mal hypotonicke ruciciky
dakujem pekne za vaše názory 🙂 veru, treba nám čas... počkáme a uvidíme 🙂

Vojtovametody by nebola pre vás vhodná? a ešte masáž svalov by som jej robila,to nezaškodí a pomôcť môže,na nete nájdeš postup