icon

Agresivita skoro trojročného synčeka od nástupu do škôlky

jajuuus
12. sep 2015

Ahojte, prosim o nejaku radu, pomoc, lebo uz asi zosediviem...
Malý (2r10m) nastupil teraz do skolky. Často tam place, vsetko neguje, nechce jest, posledne dni im tam odsuva s nervami tanier, vresti, až museli 2 deti od neho odsadit pri obede, lebo sa ho bali, pluje jedlo, posledne dni začal doslova hystericky revat a dupat, chlapcovi povedal, že ho zabije...
Ma aj lepsie chvilky, aj sa zahra, zapojí do aktivity...
Po 4 plných dnoch sme sa s ucitelkami dohodli, že ho dáme len na pol dna zatial.
Najhorsie, že ked pride domov, ma 1-2x do dna amok, zrazu sa mu nieco znepaci a začne nás bit, vrieskat, nervacit.
Dnes na ihrisku strčil chlapca, pretože sa chcel hrat s tým istym, co on. Chlapec spadol, bil ho po hlave a vytrhol mu chumac vlasov...

Vobec ho nespoznavame, do nástupu do skolky to bolo zlaté dieťa, sme z toho na prášky, co sa mu vlastne v tej hlavicke stalo a začal sa takto strasne spravat. Učitelky hovoria, že on nás tým akoby trestal, že sme ho tam dali. A vraj aj zacina ziarlit na druhé dietatko, ktoré cakame.
Ja som uz fakt na pokraji sil a neviem, ako ďalej... Prezili ste nieco také? Prestalo to? Alebo sa to nebodaj este viac zhoršilo?

Strana
z2
timea7
13. sep 2015

@veronikax júúúj to kde je materská škola s takou pracovnou dobou? 😀 😀 😀 😀 Si si troška zmýlila, pracujú 5,5 hodiny priamej práce s deťmi, menej pracuje len riaditeľka, ak má škôlka viac tried.
@jajuuus tiež nerozumiem tomu, prečo ste dali drobca do škôlky. Iba zopakujem to, čo ti písali iné - jeho správanie je jeho formou protestu, nesúhlasu, pocitu odloženia, smútku....neviem, ako sa prejavoval v spoločnosti iných detí v rodine, na ihrisku, v materskom centre....ale určite by som ho zo škôlky zobrala a užívala by som si aj so starším aj s mladším. Možno by si to mala ľahšie, keby bol do obeda v škôlke a ty by si sa mohla venovať len bábätku, ale zase oveľa ľahšie, čo sa týka budovania ich vzájomného vzťahu. Pre tvojho drobca je to veľa zmien naraz, nechaj ho doma a do škôlky ho daj o rok - bude mať takmer štyri roky, na súrodenca už bude zvyknutý, že už nie je v rodine stredom vesmíru už bude mať tiež zvládnuté, ale aj bude vedieť, že s kojencom sa toho veľa podniknúť nedá a zatúži po kolektíve detí.

horana
13. sep 2015

@jajuuus sturcne a jasne - este rok ho nechajte doma! (to je snad uplne jasne)

timea7
13. sep 2015

@aristka drobnú lož nikdy! Každé dieťa reaguje síce inak. ale ak zistí, že mama klame, môže nie len stratiť dôveru, ale až začať matku odmietať. Stáva sa to často pri očkovaní detí, keď mama dieťa utešuje, že to nebude bolieť...ako jej má potom veriť?

timea7
13. sep 2015

@veronikax sorry, prečítala som si 12,00-16,00....ešte dobre nevidím, prišla som ráno zo svadby. 😉

loginexistuje
13. sep 2015

@jajuuus nechaj si ho doma ... inak riskujes ze sa to zhorsi a bude to zamerane voci novemu babetku lebo v jeho ponimani moze byt ONO pricinou preco je zrazu odluceny od matky v skolke.

timea7
13. sep 2015

@veronikax môžem ti absolútne zodpovedne napísať, že stredná pedagogická škola, myslím kvalitná stredná pedagogická škola, nie súkromné "rýchlokurzy geniality" pripraví učiteľku na prácu s deťmi desať krát lepšie ako vysoká škola pedagogická. To si dovolím tvrdiť po desiatke rokov, počas ktorých mi chodili na prax študentky vysokých a stredných škôl. Po pol hodine som presne vedela, ktoré majú gymnázium a ktoré strednú pedagogickú. Po strednej škole sa postavia vedľa mňa hotové učiteľky, vysoká škola ich nabije teóriou, z ktorej im 60% (a to som tu hodila milosrdnú cifru) nebude nikdy na nič, ale v práci s deťmi sú väčšinou stratené. Tak ako tu bolo písané, učiteľky sa vzdelávajú celoživotne, to inak nejde. Dôležitejšia ako vzdelanie a vek je ale osobnosť učiteľky, jej vzťah k deťom, jej schopnosť vcítiť sa do detskej dušičky, jej túžba, hlad po nových a ďalších vedomostiach a prax je najväčšou školou života. Ak sa snúbi láska k deťom, vzdelanie a skúsenosti, je to úplne super.

veronikax
13. sep 2015

@aristka zase vsetko prekrucas ako vzdy. Skor by som povedala ...ze ty mas kusok obmedzene informacie . Ok nechajme to tak. Vidno ze su pre teba niektore veci nepochopitelne. Moje dieta nie je dokonale....ale skolky sa neboji.... tak isto aj par ich spoluzikov. ZAAAAZRAK co.

aristka
13. sep 2015

@timea7 pozri ,porovnavat ockovanie ,co je bolest a rannym vstavanim prvy krat do skolky je diamentralny rozdiel .....ak chce matka stresovat dieta hned z rana a nech vresti od domu ,mozno sa aj pogrca ,pocika a bude hulakat ,mat afekt nech mu to oznamuje hned pri vstavani .....ja som to riesila takto a tie rozky sme aj kupovali a potom sli do skolky a plac ziadny az chvilu v skolke ....furt sa bojite dovery ....ved dieta ju ma podlomenu tym ,ze matka ho odklada ,nechape preco ,citi sa odstrcene a preco mu neulahcit tu cestu ,tym malym ,ze ho nebudim vetou ideme do skolky ,ale bud len vstavame alebo ideme kupit rozky ......ktore aj kupime....situacia sposobovania fyzickej bolesti je uplne ina zalezitost ,nehovoriac ,pre deticky je to omnho mensi stres napr pichanie a bolest s nou ,ako separacia od matky ...nehovoriac ,ci matka hovori to alebo to ,s dietatom komunikuje zdr.alebo dr.,ktory vykon ide robit a ti su školeni ,aby vedeli ako dieta info ..matka je ta opora ,ktora drzi ruku dietatu ....tu nie je situacia ,ze matka dieta odklada,tj dieta sa nema preco citit odstrcene ....porovnavas uplne dve rozdielne veci.....

veronikax
13. sep 2015

@timea7 tak toto by bola najkrajsia kombinacia 🙂) Len niektorym uz tolerovanie nesluzi a skor povolia nervy 🙂 Nasa mala ma mile ucitelky 🙂 No jednu ma radsej 🙂) Ide o to...ze ja mam taky pristup...iny 🙂) Ja by som malu nedala do skolky ani ako 3 rocnu 🙂) Len ona velmi chcela 🙂 Ale keby mala stavy .... ako spominany chlapcek a bola by som doma....tak by som ho ako 2 r. nedavala a k tomu by som este dalsie cakala 🙂))

timea7
13. sep 2015

@aristka ja sa nebojím povery, iba píšem z mojich skúseností, nie je zrovna príjemné, ak dieťa začne matku odmietať, sú nešťastní obaja. Ja netvrdím, že to mus byť tak u každého dieťaťa, ale nikdy nepodporím klamanie dieťaťa, ani vtedy, ak ide o drobnosť. to, že začne plakať o desať minút neskôr, pre mňa nie je víťazstvom. Ak by ráno plakalo tak, že sa povracia, tak by som sa skôr zamyslela nad tým, či je preň škôlka naozaj v tomto momente vhodná, či je vhodný tento spôsob adaptácie pre moje dieťa, ale určite by som ho neklamala. Ty si v podstate neklamala, išli ste kúpiť rožky, ale dieťa nie je hlúpe, je len malé, po čase zistí, že z obchodu sa ide do škôlky.

timea7
13. sep 2015

@veronikax dieťa najmä maličké má vždy radšej jednu učiteľku, potrebuje väzbu na jednu osobu, to je OK. To máš super, keď máš dieťatko, ktoré chce ísť do kolektívu, ja mám tento rok v triede také dve, ktoré nechceli ísť na obed domov, tá jedna bola veľmi zlatá, skryla sa mamine za kocky, iba nohy v papučkách jej trčali 😉

aristka
13. sep 2015

@veronikax tak to si netrafila s tymi info ....ja ich ovladam velmi dobre ,aj co sa tyka vzdelania predprimarneho pedagogickeho prac.....no vidis ,mas zazracne dieta ,len diskusia nie je o tvojom zazracom dietati,ktore to super zvlada hned od nastupu ,mozno mu to ulahcuje surodenec ,ktory tiez chodi do skolky ....,ale tu ma mamicka problem ,ze dietatko jej velmi zle znasa separaciu a pyta radu a ma pocit ,ze dietatko bude mat mozno z toho nasledky .....

aristka
13. sep 2015

@timea7 ja so len robila obkluku ,ako pises a po par dnoch to nebolo ani treba ....vies vhodny ,nevhodny cas ...ak matka musi dat dieta do skolky ,nie je cas sa hrat alebo vobec riesit otazku hodnosti skolky a netreba si klamat ,ci ho da aj neskor toto ju caka tak ci tak a este horsie ak dieta ,ktore je vyspelejsie ,vie ,ze doma ostava surodenec .....

veronikax
13. sep 2015

@timea7 takze pracujes v skolke?? 🙂 Mate teraz deticky len do obeda? 🙂 U nas museli od zaciatku uz do 15-16 ostat. Toto asi nerobilo dobre niektorym detom 🙂 Nasa sa tak isto este 2 x otocila pri dverach..ze este nechce ist domov 🙂) Kopec deti...kopec povah 🙂)) Ale ta malicka za kockami musela byt zlatucka 🙂))
@aristka nema ziadneho surodenca 🙂 a mamicke z tejto temy som uz odpisala.... 🙂

timea7
13. sep 2015

@veronikax to čo je za hlúposť, že museli byť deti na celý deň? Kde je adaptačný proces? By som sa spýtala riaditeľky, či o takom niečom počula 😒 Síce sú deti, ktoré môžu nastúpiť hneď na celý deň a sú v škôlke spokojné a šťastné, ale je ich málo a najmä nikto nedokáže predpovedať, že to tak bude. A niektoré začnú paradoxne plakať až po dvoch týždňoch, keď zistia, že to už nie je len návšteva v škôlke, ale pravidelnosť. My máme deti aj tak, aj tak. Tie, ktoré už chodili sú na celý deň, pár nových, ktoré nemali žiadne problémy a vôbec neplakali tiež, ale berú ich hneď po olovrante, niektoré sú stále do obeda, jedno dieťatko stále na dve hodiny. Vezmi si, že dospelý má dosť byť v práci 8 hodín a nie malé dieťa, ktoré nie je napr. zvyknuté ani na hladinu hluku, ktorá v škôlke je a môže ho veľmi unavovať. Pre dieťa je ideálne, ak pred nástupom do škôlky škôlku aspoň trocha spozná, príde sa aspoň 6-8 krát cez prázdniny poobede pohrať, nenastupuje do neznámeho prostredia, trošku sa spriatelí s učiteľkami, nie je preň všetko úplne nové. Že je to oveľa ľahšie pre rodičov aj učiteľky, o tom asi nemusím ani písať.

veronikax
13. sep 2015

@timea7 tak bohuzial u nas to tak nefunguje :/ Dieta pred zacatim skolky ...si skolku vobec nepozrie...iba ak z vonku budovu :/ A hned ako sa zacne sk.rok idu do triedy od prveho dna na 8 hodin ... ci place ci neplace...:/ Viem ze aj v niektorych skolkach moze byt prve dni na prvu hodinku aj rodic 🙂 A prva trieda je len cisto z novych deti,co v skolke este ani neboli.

timea7
13. sep 2015

@veronikax neexistuje! Dúfam, že sa bavíme o škôlkach na Slovensku. To by mi ako pani riaditeľka zabránila v tom, ak by som si chcela prísť pre dieťa na obed a chodila by som tak poň celý september? A tým učiteľkám sa tam pracuje dobre, ak im plače naraz 10 detí? Ak sa jej rozplače na postieľke jedno, zobudí ďalších desať a minimálne štyri sa pridajú. Je tam už sama, má dvadsať nových detí, ktoré sú tam na osem hodín.....to môže ísť po mesiaci na dovolenku na zotavenie alebo rovno do blázinca 😒 Veď je oveľa lepšie a ľahšie zvykať ich postupne, keď sa aj jedno dve rozplačú, tie dokáže pomojkať, ukľudniť, ale neplače jej za chrbtom ďalších šesť....okrem toho také maličké dieťa nemá až taký pojem o čase, ono si nedokáže predstaviť, že bude oddychovať iba dve hodiny, možno sa bojí toho, že je tam na noc....Tak super, deti plačú, sú v permanentnom strese, učiteľky vyčerpané, rodičia nervózni, hlavne, že je pani riaditeľka spokojná 😝 😝 😝

greeny
13. sep 2015

moja starsia zacala chodit do skolky ked som bola v 8 mesiaci tehotenstva to som este chodila do prace ale potom kratko na to som nastupila na matersku a brala som si ju na obed domov. do skolky chodila na 3,5 hodiny a kedze bola casto chora, tak viac tam v mesiaci nebola ako bola. ale nechcela som ju odtial uplne odhlasit, nech ma aj kolektiv a nech si postupne zvyka. myslim ze to bolo spravne rozhodnutie, nemala zo skolky nejaky velky stres a tie maniere ktore domov nosila odtial sa dali rychlo odstranit, kedze ju to nestihlo za tu kratku dobu tak velmi ovplyvnit. mozno to je cesta, ale deti vacsinou kopiruju spravanie inych, videl niekoho sa takto agresivne spravat?

veronikax
13. sep 2015

@timea7 toto si uplne presne popisala 🙂)) ako to tam asi moze vyzerat....aj ked je ucitelka neviem ako perfektne skolena....je to psycho masaker na dusu a hlavu aj telo...ako pre tie ucitelky tak aj pre deti. Aj deti...ktore neplacu a tesia sa do skolky...a uvidia ako kopec deti srdcervuco place....tak sa aj oni roztartuju ... a uz to ide 🙂))

timea7
13. sep 2015

@veronikax presne tak, dieťa, ktoré sa na škôlku teší, je tam rado, za maminou neplače, pod vplyvom stále plačúcich detí spustí tiež. 😒 😒 😒 😒 😒 v tej škôlke majú z toho dobrý pocit?

veronikax
13. sep 2015

@timea7 co viem tak urcite nie dobry 🙂

timea7
13. sep 2015

@veronikax pani riaditeľka tam má asi silné slovo....a uznáva jediný správny názor - ten svoj ......niektoré sa naozaj správajú ako riaditeľky zemegule, ako keby rodičia boli sopľavé decká a nie dospelí ľudia, v podstate jej klienti, rodičia detí, ktoré sa rozhodli zveriť do rúk jej zamestnancom. Zabúdajú, že im zverujú to najcennejšie, čo majú a oni sa správajú k deťom ako ku kusom.

jhalena
13. sep 2015

@timea7 Pytam sa Ta ako ucitelky. Nepomohlo by detom adaptovat sa viac, keby na pol dna ich nosili poobede? Odpadlo by stresujuce vstavanie a ranny prisnejsi rezim v skolke. Viem, ze to by bolo uz len na par hodin, ale predsa volnejsi program, by mozno viac pomohol dietatku si zvyknut na skolku.

jajuuus
autor
13. sep 2015

Sice dakujem za vsetky reakcie, ale potrebovala som len mamicky s rovnakymi/podobnými skusenostami, ako máme zatial my. Vsetky ostatne buďte radi, že poznáte len teoriu a nie prax, že vám deti v skolke neplacu a doma potom nevyvadzaju...
Ano, najlahsie je napisat, preco ste ho tam vlastne dali??? No napriklad aj preto, že by som este mala nastupit do práce na niekolko tyzdnov, medzi ukončením RD so syncekom a zacatim MD s dcerkou... Ano, chcem poziadat dr na ten medzičas o PN, ale ak mi ju neda??? Ak budem predsa len musiet ist na pár tyzdnov do roboty??? Kam dám syna???
Preto hladam nejake riešenie, ako mu co najlepsie pomoct toto vsetko zvládnuť... A najlepsie mi v tom pomozu mamicky, ktoré to tiez zazivaju/zažili...

timea7
13. sep 2015

@jhalena myslím že v adaptačnom procese nie, vtedy je lepšie ak deti nabehnú na bežný režim aj s pobytom vonku doobeda, lebo maličkým deťom robia problém práve zmeny - presuny, aj to, že sa ide von. V každej škôlke je to síce časovo inak, ale v podstate veľmi podobne, keď sa deti naolovrantujú, sú často tri hodiny, aj viac a do zatvorenia MŠ ostávajú necelé dve hodiny, to je čas na to, aby sa učiteľka pohrala aj s dieťaťom, ktoré má do MŠ nastúpiť, lebo svojich už má menej, postupne jej ubúdajú, ale krátka doba na to, aby dieťa spoznalo, aby dieťa spoznalo bežný deň v MŠ. Ak by aj poobede chodilo napr. týždeň, potom čo? Po týždni to presunúť na ráno? Ideálne je, ak rodič s dieťaťom začne chodievať do MŠ na konci školského roka, to už deti neplačú, sú dosť samostatné, takže ak jedno, dve s maminami pribudnú, tie, ktoré do škôlky už chodia, nebudú fňukať, že oni tam mamičku nemajú. Stačí, keď pobudnú s deťmi hodinku na dvore, pohrajú sa v triede, spoznajú svoje učiteľky....počas prázdnin v tom pokračujú, stačí jeden, dva krát týždenne, veď ani nemôžu prísť všetky nové deti naraz, treba to dohodnúť a niektoré týždne je škôlka cez prázdniny zatvorená.

nikakaros
30. sep 2015

@jajuuus ahoj uz treti krat sem pisem a furt sa mi vybije tablet.ako to zvladate?my prechadzame skoro tym istym aj ked som rada ze nie az v takom rozsahu.mozem povedat ze uz to je lepsie.boli sme dva tyzdne chore.som v 32 tt-a mala chce chodit fo skolky aj ked rozmyslam ze ked sa druhe marodi necham ju doma.je to o pocite.ak chces napis

h2
11. okt 2015

@jajuuus Ahoj, nečítala som odpovede, ale ak ideš o chvíľu na materskú, alebo si dokonca ešte teraz doma, tak malého URČITE nedávaj do škôlky. Iné by bolo, keby si nemala inú možnosť a musela ísť napr. do práce, ale ak budeš doma, tak ja by som ho na Tvojom mieste do škôlky nedala.

orchidea123
14. okt 2015

Moja ma 3roky 4mesiace zacala chodit do skolky prve dni som bola s nou to bolo v pohode potom sa to otocilo 3tyzdne boli hrozne obdobie trucu revu vzdoru hadzanie sa po zemi tiez sme boli s manzelom na nervy treba len vydrzat lebo predsa len bol doteraz s tebou a zrazu obrovska zmena jedna psychologicka v televizore povedala :TREBA LEN VYDRZAT nepovolit nie si dieta zobrat kedy ono chce zo skolky. Aj tebe dobre padne ked budes mat druhe babatko budes mat viac casu sa mu venovat a neboj sa tvoj syn si zvykne este sa bude pytat aj cez vikend do skolky a predstav si ZVYKLA si tesi sa a veru nasla si kamaratov a pyta sa ocko maminka kedy pojdem do skolky??? 🙂 Ked z nej pride je ovela kludnejsia, vyrovnanejsia a presli aj navaly zurivosti...DRZIM palce vydrzte budete sa tesit ako my a chlapec si zvykne URCITE!!!! Ozaj a nezabudaj je problem s miestom ked si ho vezmes domov prides o miesto a potom budes mat problem s umiestnenim syns u nas sa caka aj tri roky mala nemala este rok ked sme sa boli zapisat....

lasanad
26. sep 2022

@jajuuus Ako Vám to nakoniec dopadlo? Chodil synček naďalej do škôlky? Na ako dlho? Upravilo sa to časom? Čo zabralo? Ďakujem.

Strana
z2