Ako je to s písmenkom R?
Prosim vas ako je to s hlaskou R?? kedy je cas navstivit logopeda?
vopred dakujem
Ja mám 6 ročnú dcérku ktorá mala značné problémy s výslovnosťou takže som v tomto už dosť zbehlá.Ak má dieťa zlú výslovnosť logopéda by malo začať navštevovať okolo 4 roka.Pri nástupe do školy nemusí byť reč úplne čistá mala by byť ale zrozumiteľná. R sa učí až keď vie dobre vysloviť L.Naša dcérka bola zvláštni prípad,neplatili na ňu bežné postupy a trvalo takmer rok kým sa naučila vysloviť R.Mali sme šťastie na dobrého logopéda,navštevovali sme ho každý týždeň a fakt si dal záležať.Dôležité je s dieťaťom cvičiť pravidelne doma ,nemusí to byť dlho, stačí niekoľko minút viac ráz do dňa,a upozorňovať dieťa v bežnej hovorovej reči aby správne vyslovovalo to čo už vie. Z vlastnej skúsenosti viem že je to beh na dlhú trať ,takže prajem veľkú trpezlivosť.
@stanka77 My sme chodili skoro rok. A ešte všetko nevyslovujeme. Najskor sme zacali chodiť k jednej doktorke, ale syn moc nespolupracoval. V podstate sme vždy po 10 minutach odchádzali domov. Doktorka sa tvárila, že je to OK. Ale mne sa to nezdalo, tak sme šli k inej - do špeciálnej školy a tam to už bola super spolupráca. Syn sa fakt snažil a vždy sme tam boli cca 1 hodinu. Potom sme samozrejme cvičili aj doma.
ahoj, no my mame problem, ze dcerka perfektne hovori nemecke r, ale tym padom nevie to slovenske a do skoly zacne chodit tu, alepotom chceme ist domov, takze asi bude problem...
@boka79 - ved je este malinka, ono to postupne prijde, Saska vie aj to slovenske uz pekne 😀
a kedy sa naucila, alebo teda ako sa naucila? Ucili ste ju to? Lebo ja neviem, ako
To nemecke ako nemka, ved chodi do skolky

@wera.g moze, deti s prirastenou uzdickou mavaju ale problem vyslovovat aj ine hlasky, dokonca aj s kojenim byva niekedy problem.
Ja si myslim, ze to je problem, ak niekto v dospelosti nevie vyslovovat niektore hlasky, naco si vyrabat handicap, ked to nemusi byt. Jasne, ze sa svet nezruti, ale to nie je o tom.