Ako motivovať päťročné dieťa na pomoc doma?
Ahojte , ja neviem či jej začalo ďalšie obdobie vzdoru ale dcéra má 5 rokov a úplne odmieta pomáhať , iba prevracia oči a odúva sa pritom vidí ako ja aj manžel robíme veci spolu a dokonca aj mladší sa k nám pridáva ale jej sa nechce alebo ma inú prácu. Teraz si zamyslela za opäť chce pisat Ježiškovi že na niečo zabudla tak jej vravím že aby jej to doniesol musí mi pomáhať lebo darčeky dostanú len poslušné detičky a ani to nepomohlo... Skúšala som jej vysvetliť že keby mi pomáhala tak máme viac času na hranie ani to nepomohlo, zatvorím ju do izbičky na hanbu a ona sa tam hrá bez toho aby jej to nejako doplo.... Nejaké rady ?
@anjelicek26 skúšala som aj toto ale je tvrdohlavejsia ako ja a je pravda že vždy ja skôr povolim už len skrz to že sa to potom kopi keďže mladší má 2 a je to neskutočný čert ... Teraz bude manžel doma týždeň tak asi dám malého jemu a s ňou budeme hrať kto z koho 😅
ak sa jedna o hracky -neupraces vyhodim ..alebo zabalim pre deti co nemaju .... neviem co vsetko este deti upratuju-kedze vacsinou sa jedna len o tie rozhadzane jhracky ... oblecenie dat do kosa snad zvladne .. ak nie nos si spinave kolko chces .. alebo ak si nevie pos ebe upratat tak sa nebudes hrat ..
Neexistuje, ze dieta je tvrdohlavejsie ako ty. Ono povolis nieco raz, dieta si to zafixuje a mozes zacinat odznova. Aj keby som hodinu mala stat a opakovat to iste, ja by som mala posledné slovo.
Je to na nervy, ale inak sa neda.
Ja nerozumiem tomu zatváraniu do izby….ona sa tam hra a teba aj s pomáhanie ma v paži
Neuprace si hračky? Či oblečenie? no tak by jedného dňa prišla domov zo skolky a čakala by ju prázdna izba
Za každý deň keď by niečo pomohla urobiť by som vrátila keď k hračku
Proste musí vidieť dôsledok, zatváranie do izby funguje tak v amerických filmoch
Na hanbu zatvorenie do izby? Keď už tak niekde na stoličku nech na ňu vidíš a brat sa môže hrať lebo pomohol ty nie tak sed a pozeraj.
Ja zas nerozumiem tym darcekom pod stromcekom. Ak jej raz povies, ze darceky dostane iba ak bude posluchat, tak do dodrz. V opacnom pripade si "rodic taraj" a k tomu dieta nema respekt, lebo taky rodic si "len hovorí"
@j_m krásne články. No zamýšľam sa, co konkrétne by si v danej situacii poradila?
Mne pride, že si ta zmena hlavne vyzaduje čas. Že to nie je o tom, že rodič použije správne slova, trik, metódu, a dieťa hneď naskočí.
@autor Osvedčilo sa mi hlavne počúvať dieťa. Zamerať sa viac na proces učenia, ako na výsledok. Rozvíjať dialóg. Ale úplne chápem, že to nie každému sadne.
Asi nejako takto: “ Ok, vidím, že sa ti teraz nechce upratovať. Možno v tom nevidíš zmysel/nebaví ta to, alebo máš nejaký iný dôvod?… Ako by sme to spravili?… Chcela by si, aby som ti s tým pomohla? Alebo si z toho môžeme spraviť zábavu, pustit pesničku, bude sranda uvidis… Chcem, aby sa upratovalo, lebo tak veci nezavádzajú a môžeme ich ľahšie nájsť. Pamätáš si, ako si minule hľadala tu knihu, stúpila na to autíčko a ono sa zlomilo/bolela ta noha?” Dieťa by v tej činnosti malo vidieť zmysel.

Tak pomahat, ked to nakoniec spravis sama a ona sa s toho vyzuje a moze ist do izby sa hrat... nemyslim, ze uplne pochopila tvoje "poslat na hanbu"... ma tam klud a ty upratujes a ked vyjde von, je to vsetko hotove...
Bud pomoze - alebo to spravi uplne sama, tieto dve veci treba dat na vyber. A ostat proste ticho stat a pockat... trpezlivost trpezlivost trpezlivost, nic ine sa proste dalej nebude robit, kym sa tej metly, handry, taniera - ktory treba odlozit - chyti... doslova vzdy povedat - ja mam cas, pockam, kym mi pojdes pomoct, bohuzial vsetko ostatne (co sme chceli robit neskor) tym padom musi tiez pockat, je to len na tebe.