Príliš drahé darčeky od Ježiška

sikula9
19. nov 2013

Chcem poprosiť o radu: Máme syna druháka, ktorý zatiaľ ešte verí na Ježiška. Na Vianoce je už veľmi teší, a to z dôvodu, že už napísal Ježiškovi. List vylepil do okna a je na 100% presvedčený, že tie darčeky, ktoré si "objednal", aj skutočne dostane. A to: tablet, PSPčko, iPhone 5 a elektrickú motorku (v Dráčikovi za 200 eur). Snažíme sa mu vysvetliť, že sú to drahé darčeky, že na to všetko Ježiško nebude mať peniaze, ale zatiaľ sme asi neboli dosť presvedčiví. No a jeho spolužiak, ktorý si také isté darčeky u Ježiška "objednal" tiež, už má predbežnú informáciu, že ich aj dostane. Ako vysvetliť dieťaťu, ktoré verí na ježiška, že ten istý Ježiško donesie jeho spolužiakovi všetko, čo si zaželá a môjmu synovi nie? S manželom sme totiž zatiaľ proti tomu, aby náš syn takéto drahé veci dostal (okrem toho je to veľmi finančne náročné), ale obávame sa sklamania, ktoré mu môžeme spôsobiť, ak dostane pod stromčekom niečo úplné iné, ako sa želá. Už teraz počíta dni do Vianoc a ide vyskočiť z kože od napätia. Poradíte, čo robiť?

maribell
19. nov 2013

povec mu ze neposluchal tak ako spoluziak 😅

anjelicek26
19. nov 2013

@sikula9 - my sme zo Saskou toto preberali. Aj to, ze Jezisko nosi darceky hlavne tam, kde je to treba a ma na to tiez len urcity obnos penazi a casu, kym to roznesie. Preto sme jej vraveli, nech sa sama zamysli, ci skutocne nieco od jeziska potrebuje a co to bude, alebo nieco necha aj pre deticky v afrike napriklad, ktore skutocne nemaju nic. A ver mi, ze nasa mala to pochopila. Ze necha Jeziska im a ona napise list pre maminku a ocka 😅

Pozrite si ten jeho zoznam a vyberte jednu vec, ktoru z toho skutocne dostane. Ano to bude skutocne od Jeziska. Ale nie vsetko. My rovnako z jej zoznamu nekupujeme vsetko (napisala si asi desat veci - dostane tri). Preto je to o napäti a ocakavani, o neistote, co dostane a co nie.

cawes
19. nov 2013

@sikula9 ja byt tebou tak mu poviem ze si nemoze zelat od Jeziska same drahe veci, ze by potom Jeziskovi nezostali peniaze pre ostatne deti ze z toho mozno dostane len jednu vec.
No a napr taky tablet v nay ktory je dobry a pre dieta postacujuci stoji 50 euro ten by som mu asi kupila alebo iphone z druhej ruky aj ked 8rocne dieta iphone urcite nepotrebuje. PSP asi myslis playstation viem ze teraz bude tusim uz trojka ktora je zbytocne predrazena a nie su na nu hry tak by som mozno kupila dvojku, zalezi kolko penazi mate a ako cast davate synovi darceky.
Napr. moj maly je este teda maly ale mam 6 rocnu neter a ta dostava (aj moj maly) darceky ako hracky a to co si zela len dva krat do roka vianoce/narodeniny. Nevidim dovod mat v detskej izbe hrackarstvo 🙂

cawes
19. nov 2013

a este by som k tomu dodala ako taky inpout, ze co nechapem a asi ani nepochopim je ked pozeram rozne albumy tu na MK z vianocnymi darceky, kde je x veci len aby toho bolo vela ale nic z coho by malo dieta neaky prisun. Ja osobne sa snazim hracky vyberat tak aby boli edukativne, naucne, a aby z toho maly nieco mal. Naco mi je x kyblikov doma alebo x inych veci ktore po case vyhodim lebo sa s nimi nebude hrat?
Preto radsej investujem do niecoho drahsieho ale viem ze to bude naozaj vyuzite

ranya
19. nov 2013

ja neviem, ja by som vysvetlila ako je to s tym Jeziskom 😉

zdenuska1
19. nov 2013

Dieťa by sa malo potešiť aj z lacnej hračky,, No ostatné deti sa v škole chvália.. Aj u nás je to tak, že prečo nemám tablet? XX má? Všetko robia rodičia,, vôbec nechápem, prečo deťom kupujú také drahé hračky pod stromček.. Jedna drahšia stačí... Alebo nechápem, prečo dávajú deťom do školy také vysoké vreckové ?? 8ročný si kupujú energeťaký....????kam to speje?

hajajanka
19. nov 2013

@sikula9 Neboj sa, on to prezije, ze nedostane vsetko 🙂 Ani my sme velakrat nedostali vsetko, co sme si zelali a sme tu 😉 Treba mu vysvetlit, ze nie je mozne dostat vsetko pod stromcek. Je predsa vela deti a kazde chce dostat nejaky darcek. Ak by jemu kupil Jezisko tolko drahych hraciek, tak na ine deticky by uz nezostalo. Potom by deticky boli smutne.
V tejto dobe treba deti troska krotit v ich narokoch. Uz male deti maju vymielanu hlavu reklamami, letakmi a tlakom od spoluziakov a po Vianociach nastavaju preteky, kto aky darcek dostal, kto ma suprovejsi pocitac, tablet, mobil. Vianoce su uz velmi materialisticke a o tom to predsa nie je.
Vystizna je reklama "Na co si pripijaju Slovaci?" Na hento, na tamto a NIKTO nepovedal, ze na Bozie narodenie, o ktorom Vianoce predsa su.
Tvoje dieta bude mozno sklamane, ze nedostane vsetko, ale takych sklamani este v zivote bude (a keby len takych)...

anjelicek26
19. nov 2013

@sikula9 - btw. vooobec by som neverila reciam druhacika na zakladnej skole, co on vsetko dostane ;) Ten zoznam je prehnany na rodinu s akymkolvek rozpoctom. Proste mimo akykolvek rozmer ;)

@cawes - velky suhlas, kopa lacnych somarin, co sa polamu, ponicia, nezabavia, to do detskej izby nepatri, nie v style, len aby bolo pod stromcekom horaaa darcekov. O tom to nie je. My tiez nemame zdaleka tolko hraciek ako ine rodiny a nemam pocit, ze ich o nieco ochudobnujem. Tento rok sme sa spojili zo sirokou rodinou a odrabame 1 jediny zoznam, dobre premysleny, nic mimo toho nebude.

cawes
19. nov 2013

@anjelicek26 aj ja to tak robim, ako chapem ze babky na slovensku by najradsej pokupili vsetko co vidia pretoze maleho maju malo ale jednoducho sa to tak neda. Minuly rok som nechala volnu ruku vsetkym kedze to boli maleho 1.vianoce a este teraz mam v skrini 3 nerozbalene darceky., ktore su dobre, kvalitne ale jednoducho naco mu mam ohradku zatrepat hrackami?
po vianociach vytriedim babätkovske hracky z izby a zase bude mat miesto, s tym ze na tieto vianoce dostane naozaj zopar veci.

sikula9
autor
19. nov 2013

ano súhlasím, deti sa pretekajú, chvália sa v škole...... My chceme kúpiť darčeky, ktorým sa poteší, nebudú veľmi finančne náročné, ale budú ho baviť a budú podnetné..... Ťažká voľba, ale ďakujem za tipy, ilúziu o Ježiškovi mu zatiaľ nechcem brať, ale budeme viac vysvetľovať a použime aj vaše argumety. ďakujem

sissy27
19. nov 2013

@sikula9 ja by som vybrala jeden darček z tých, ktoré chce - v tomto prípade sa prikláňam k tabletu - dá sa zohnať pomerne dobrý do 100€, vieš mu tam stiahnuť aj nejaké inteligentnejšie aplikácie napr. na precvičovanie pravopisu alebo počítania, využije dlhšie alebo aj ty s manželom, prípadne to psp, ale iphone a motorku určite nie...
čo sa týka toho druhého chlapca - jednak v tomto veku si deti radi trošku prifarbujú, ktovie, čo nakoniec reálne dostane, ale aj moja dcéra má také spolužiačky, ktorých rodičia sa v tomto smere nevedia vpratať do kože a deti si zakladajú na iphonoch, ipodoch, veľkých autách a podobne, ale hneď som malej vysvetlila, že na to, čo doma využívame pc je úplne jedno či macbook alebo iný nb, a že teda hlavne oni majú technické vychytávky, my máme iné, čo nemajú oni, môže si vybrať, čo sa jej zdá výhodnejšie 🙂
tento rok to ešte nejak ustojíte a myslím si, že budúci rok bude celkom jasné, ako to s tými darčekmi je, u nás to prebehlo pred 3 rokmi a som tomu celkom rada 🙂 zoznam "ježiškovi" stále píšeme, ale sú tam veci, ktoré reálne by mohla dostať, a napíše ho dosť obsiahly, že aby bolo z čoho vyberať, ale vie, že všetko nedostane 🙂

tenerifka
19. nov 2013

U nas sa tento "problem" takpovediac vyriesil, odkedy decka vedia, ze darceky kupuju rodicia(ked dcera objavila na novom bicykli na zarucnom liste manzelovo meno 😀 ), dovtedy sme tiez bojovali s reklamami a s katalogmi,ktore boli vsade, kam sa clovek pozrel, a pritom to boli vacsinou doslova blbosti, ktore nepotrebovali.

@sikula9 Ja by som synovi vysvetlila, ze ak by mu Jezisko priniesol vsetko to co pyta, nezostavalo by mu casu na citanie, hranie sa vonku a pod. a Jezisko nechce, aby sedel iba pred nejakou obrazovkou a kazil si zrak. A Jezisko vie aj to, ze vy-rodicia-s tolkymi elektronickymi darcekmi nesuhlasite,kedze su velmi drahe a potom by nejake ine dieta ostalo bez darceka, no a on sa aj vam snazi vyhoviet.

elenita
19. nov 2013

No mne malí zahlásili, kedy už konečne budeme písať tomu Ježiškovi, ale našťastie, zatiaľ si myslím, že sú to pomerne nenáročné deti 🙂 . Napríklad až donedávna si na každý sviatok želali bublifuk a nejaké ovocie 😅 . Úmerne s počtom pribúdajúcich reklám pre deti so všelijakými hovadinami rastú aj ich nároky (zatiaľ len na rôzne hračky), ale napr. včera sme s Luci spoločne napísali 3 darčeky, a to spoločenskú hru, náučnú knižku o zvieratkách a ten bublifuk (je to ich srdcovka 😀). A to mi to ona diktovala, aj s tým slovom "náučný" 😅
Inak bývajú veľmi často chorí, doteraz sme boli v škôlke len 2 týždne od začiatku školského roka 😖 , a to sú predškoláci, ale možno aj tým zatiaľ nie sú zmagorení, lebo momentálne sa nemajú s kým porovnávať 😅

aristka
19. nov 2013

a to máš len jedného ,to buď rada ....čo robiť ,ja mojim hovorím ,že treba si dávať také darčeky ,aby ježiškovi zvýšili peniažky na darčeky aj na iné detičky a samozrejme moji ,veď on ich čaruje ...no a tých škriatkov kto platí a duplom stále je kríza ,všetkého je málo ,treba sa uskromniť ,takže nech si vyberú jednu hračku ,ktorá je najdôležitejšia a nie najdrahšia a dostanú ju a zvýši aj pre ostatné deti......a zatiaľ to takto u nás funguje....

simonova815
19. nov 2013

Ja by som mu povedala, ze Jezisko nie je politik co kradne, ale on chce, aby kazde dieta na tejto zemi dostalo jeden darcek, ktory ho potesi a urobi mu radost. Takze nech si z toho listu vyberie jednu vec... A nebud nestastna, ak bude maly sklamany. Zivot prinasa aj vyhry aj prehry, aj stastne aj smutne okamihy, aj radost aj sklamanie. Mam doma 8rocne dieta, takze viem odhadnut co je uz schopny pochopit a stravit. Mozno prave tieto Vianoce pochopi, ze to cele nie je drahych darcekoch, ale Vianoce nam maju pripomenut, ze mame svojim blizkym rozdavat lasku, porozumenie a radost...A na ostatne veci co chce, nech si sam setri, mozno potom pochopi, aka je hodnota penazi a tych veci....

anuska74
19. nov 2013

aj môj starší napísal asi 1 stranu, a tak som mu kázala zvýrazniť 3 také ktoré by ho potešili naviac.

hradnapani
19. nov 2013

@sikula9 dobra tema.
Mna akurat vcera rozculil nevinne vyzerajuci letak hraciek z Tesca, kde je na zadnej strane, ze si deti mozu rovno tam napisat zoznam darcekov, co chcu od jeziska. Podpasovka pre rodicov. A zacala som nad tym uvazovat, ako to s tym mojim drobizgom urobim, ked bude trosku starsi a zacne toto riesit.
Ale ako vidim, asi pristupim na system, ze jeden specialny darcek, ten najviac vytuzeny prinesie jezisko a ostatne bude vediet , ze kupili rodicia ci stari rodicia.
A co sa tyka spoluziaka, ktory ma tu "tajnu" predbeznu informaciu: som si ista, ze v jeho rodine sa na jeziska neveri...

zuzkanik
19. nov 2013

@sikula9 My sme toto tiež riešili so staršou dcérkou, kým verila, že darčeky nosí Ježiško. Jednoducho sme jej vysvetlili, že Ježiško musí priniesť darčeky všetkým deťom spravodlivo a keby jej priniesol také drahé, tak iným detičkám by nič nezostalo. Dnes to už, chvalabohu, nemusíme vysvetľovať, lebo už dva roky vie, že darčeky kupujú rodičia. Teraz jej dáme iba limit a musí sa doň vmestiť. 🙂

jamabe
19. nov 2013

Súhlasím s tým výberom jedného darčeka, ako aj baby popísali, aby nebol veľmi sklamaný a vysvetliť, že prečo len jeden ..
Poučenie pre mňa do budúcnosti: nepísať listy Ježiškovi 🙂 Ale vážne, baby, odkiaľ sa vzal ten zvyk písať si zoznam požiadaviek? My sme ako deti nič také nerobili, Vianoce boli naozaj o prekvapení, teraz mi to pripadá, ako keby si dieťa pod stromčekom odfajkávalo, čo všetko zo zoznamu dostalo ☹ - položka po položke. Nie, nebudem to robiť. (To nie je výčitka pre zakladateľku!)

ciusinka
19. nov 2013

@sikula9 Ja by som mozno pomalicky zacala zvazovat moznost, povedat synovi pravdu o noseni darcekov..Je to vzdy tazke, ale raz sa to bude musiet tak ci tak dozvediet..Mne nasi povedali pravdu ked som mala tusim 8, bratovi ked mal este menej..Z mojej skusenosti - brat, ked este veril na Jeziska, vzal si taky ten Tesco katalog, co vydavaju pred Vianocami, kde su len hracky, urobil zoznam pre Jeziska a ked sa zratala suma, co by tie darceky stali, vyslo nam skoro 50 tisic korun slovenskych..Ked nasi bratovi povedali, ci sa mu to nezda, ze je to prilis vela penazi, im odpovedal, ved to je predsa jedno, ved Jezisko predsa tie darceky vyraba a nekupuje..No a boli vybaveni..A ani za ten svet mu to nevedeli inac vysvetlit, nakoniec mu museli povedat o Jeziskovi pravdu..

sashabb
19. nov 2013

@sikula9 tiež sa prikláňam povedať mu pravdu, nakoľko s tým, že ježiško musi aj ostatným deťom doniesť asi neobstojíš. Veď predsa ako by to bolo aby zrovna tvojmu doniesol jednu vec a kamarátovi napr. všetkych 5 drahých ktoré si napísal.
Kde je spravodlivosť???
Alebo by som povedala, že ježiško dáva iba po jednej hračke (keďže detí je po celom svete vela) a ostatné kupujú rodičia. Bude to taká polopravda 😉

imanuel
19. nov 2013

@sikula9 Ahoj, naše deti vedia, že Vianoce sú o radosti z narodenia sa ešte malého Ježiška, 🙂 Ale teraz je už veľký, a je pri svojom Ockovi v nebi. 😉 A dáva nám korunky, aby sme sa mohli na Vianoce navzájom obdarovať a potešiť. 😵 Tak mu s dcérami poďakujeme za korunky, za to, že má ocko prácu, ideme spolu vyberať a nakupovať, učia sa so mnou tešiť z toho, že niekomu urobíme vééľku radosť. Potom to v obývačke nachystáme na kôpky, sú tam určite aj darčeky, kt. by tiež dievčence veľmi chceli, hlavne tie, pre malé sesterničky, učia sa však týmto spôsobom darovať aj to, po čom tiež túžia. 🙂 A potom balíme a ukladáme do jedného priestoru medzi dvere a skriňu, a nevadí, že ich stále "máme na očiach", aspoň sa aj niekoľko týždňov tešíme na rozdávanie.
Varím polievku a šalát jeden deň pred Štedrým dňom a na Štedrý deň si nechávam iba obaliť a vypražiť rezne, 🙂 , tak doobeda rozvážame celá rodina darčeky. Máme z toho nenormálne dobrý pocit. 😀 Samozrejme, len k dverám, prípadne položíme pod stromček a ideme ďalej.....
Len v jednej rodine maminke dávame za chrbát, tam "darčeky nosí Ježiško".
Tiež sme s manželom zvažovali AKO, tento spôsob som uznala ako najvhodnejší a najpravdivejší. 🙂 A neprináša pri poznaní pravdy sklamanie zo zavádzanie. 😉

simonova815
19. nov 2013

Susedkina dcera sa po zisteni, ze darceky kupuju rodicia a nie Jezisko rozplakala. ked sa jej suseda pytala, ze ci je sklamana, povedala ze nie, ze akurat jej je luto, ze vsetky tie drahe darceky musia kupovat oni. A to mala vtedy 7 rokov. Takze deti ked chcu, dokazu pochopit...

cobhan
19. nov 2013

@jamabe pre male deti este list jeziskovi netreba, to este rodicia maju ako tak prehlad co dieta chce, ale pre tie starsie je to super pomocka pre rodicov. Nekupia blbost a vedia, ze cokolvek vyberu bude mat uspech. U nas sa zacali pisat zoznamy vianocnych darcekov ked som mala asi 10 rokov, penazi bolo malo a mama chcela mat istotu, ze sa hoc aj len jednym darcekom trafi. U nas sa hovorilo, ze darceky nosi dedo Mraz, mama bola ucitelka, keby som len cekla v tej dobe pre niekym nevhodnym o Jeziskovi, tak by mohli byt problemy...stejne som asi ako 4 rocna mamu prichytila ako sa plizi s darcekmi do obyvacky a doslo mi, ze to asi take rozpravkove s tym dedom Mrazom nebude 🙂

eeffka
19. nov 2013

@sikula9 ako nechapem ze toto vobec riesis... ked moja dcera pise jeziskovi tak by toho bolo aj na rolku toaletaku, katalogy su pre mna vyborna vec, vidim rovno aj cenu, povie ze chce toto: 1,2,3,... ja poviem ze jezisko nekradne a ze mozno dostane 3 a 5 ked bude pocuvat. Penazi mame dost ale aby si druhak toto nazelal? halooo to ako kde sme?
Moj muz s oblubou dcere hovori ze by uz mala 3-4roky lopty sit ako chudobne deti vo vietname 😀 ked ma prehnane poziadavky.
a co spoluziak ma / nema ma netankuje, treba popracovat na sebavedomi nie ze co oni maju, ale co mame MY !!! ja napr kupujem deckam este hracky (8r a 2r) ale uz len 1-2kusy lebo toho mame vela, lebo pre mna je vsetko horeuvedene mimo motorky 🙂 spotrebna elektronika ktoru doma mame pre rodinu.

jamabe
19. nov 2013

@cobhan Chápem, že je to pomôcka pre rodičov, ale zároveň aj dvojsečná zbraň - napísal(a) som tento zoznam, tak to očakávam pod stromčekom... Ja som nad tým rozmýšľala a myslím si, že sa dá zistiť aj ináč, čo dieťa chce. Budem si dcérku všímať napr. na návšteve, kde majú iné hračky, čo sa jej páči, možno niečo uvidí aj v reklame, pôjdeme sa len tak prejsť do Dráčika, a tak to ľahko zistím a podľa toho sa už zariadime 🙂

sasulia
19. nov 2013

moja ma tablet iphon ...... ale to iba za to ze manzel robi v colorade takze ked pocuval a mate na to peniazky tak mu kup iba 2 veci ako ja 😉

alexandramaria
19. nov 2013

@sikula9 čože ? 5 ročné dieťa a iPhone? Tablet ?

......no ty kokos.......

freyjanr
19. nov 2013

@sikula9 neviem ci sa doba tak zmenila ale podľa mňa su toto veľmi nevhodné darčeky pre tak malé dieťa a ked si to aj ty myslíš mala by si mu to vysvetliť a nech neverí spolužiakovi určite nikto nedostane toľko tak drahych vecí

tomiholula
19. nov 2013

moja neter bola do 4 rokoch neodolateľná s tým, že ona chce len ponožky :D že prečo jej nikto nekúpi ponožky...ale tento rok bude mať 5 a už si spísala zoznam plný samozrejme dievčenských vecičiek , ktoré ju budú baviť asi tak mesiac 🙂