Ako naučiť 16 mesačné dieťa na záchod?
Ahojte. Môj syn má 16 mesiacov a viem, že je ešte skoro, aby už vedel chodiť na záchod. Ale snažím sa ho dávať na záchod, aby tomu postupne pochopil. Ale vždy kakal ráno hneď ako sa zobudil a tak som ho dala na záchod a krásne sa vykakal.. teraz však akoby nechcel chodiť na záchod, prestal kakat ráno hneď , kaká zakaždým inak a neviem teda ako vychytat ten čas a keď sa mi yo nikdy nepodarí ako sa to naučí? Dajte mi rady a skúsenosti ako ste to učili vaše deti vy a kedy ste začali a kedy sa to naučili prosím... 😊
@diana20 najmladsiu som odplienkovala, ked mala 17 mes. a bolo to v takomto obdobi, cize som necakala na leto 🙂 na spanie este plienky ma, ale ak by precitla, tak sa pyta a do plienky sa nepocika. sla som podla spominanej metody za 7 dni - u nas sa osvedcila. Tvoj je este malicky, ale ak si "povie" cikat, kakat, je to mozne i v takomto veku. ked pride surodenec, moze nastat nacas regres alebo naopak to moze pomoct utvrdit ho, ze on je ten velky, ktory nepotrebuje plienky.
@martina772 no o tomto viem, ale nepoznám teda človeka, ktorý kaká v správnej polohe na záchode..
@diana20 ono pride obdobie, kedy to proste neustriehnes,pretoze maly zatial nechape, co od neho chces, sam sa nepyta a budu aj dni, ked ti nie ze nebude kakat rano,ale trebars len kazde 2 dni, alebo naopak, aj 2krat za den. Kym nema hlavu "prepojenu" s ritulou 😄 bude to len suchy trening....do leta,kym budes mat druhe, to moze pochopit,ale ani nemusi....a potom, myslim, ze nebudes mat cas behat s nim kazdu chvilu na wc....
@diana20 takto ti oviem, mame 4 deti a kazde sa odplienkovalo v inom veku. Tvoje dieta zjavne nie je este zrele. Same musi citit tlak na mechur a aj vediet, co to vlastne znamena. Nauci sa to aj sam, toto ho nenaucis.
Darmo s nim lietas na zachod, ked si myslis, ze musi cikat ci kakat. To je take, no poviem ti, typicky slovenske, ze deti posadzat na nocnik dobre ze nie od narodenia. Dieta ked je zrele, ked citi a pochopi signaly tela, odhodi plienku aj sam.
Nas treti sa napr. odplienkoval az ako cerstvy trojrocny, o mesiac na to aj v noci. Ziadny tlak, nocnik neznasal, jedneho dna sa sam vystveral na zachod aod vtedy aj bez redukcie a uz nebol problem ani nehody nemal.
Ono je aj dolezite, aby deti chapali, ze pred tym cikanim/kakanim si musia stiahnut gate. Na toto tiez musi dozriet aj psychicky aj fyzicky, motorika nepusti.
Nasa najmladsia ma 18 mesiacov. Nocnik mala na ociach od ca. 14 mesiacov, skor ho mala na hrania. Na WC chodila vzdy so mnou. V 17 mesiacoch som jej zobrala plienky (u nas je teplo), ale ked som ju za jedno poobedie prezliekla 4 krat,tak som tym prastila.a dala znova plienky. Ja si nervy nicit nejdem.
O dva ci 3 tyzdne na to, cerstva 18mesacna mi raz usla pri prezliekani a holotina sa posadila sama od seba na nocnik a sa aj vycurala. To bol pre mna signal, ze uz skutocne viem, naco ta hlupost je a co sa tam robi a kedy.
O par dni pochopila, ze ked ma gate, tak do nocnika nic neurobi. Len tie gate si nevie uplne sama stiahnu, takze, ked ide na nocnik, tak musim ist s nou.
Po ca dvoch tyzdnoch sa uz zacala aj sama pytat. POvie "pipi" a taha si gate medzi nohami. Signal, ze musi.
Par dni na to pochopila a ovlada aj kakat, a to kaka vzdy v inu dennu hodinu, cize ja to odsledovat neviem a tiez si myslim, ze nejake sledovanie a bezanie na WC je hlupost, lebo to decko pokym fakt neviem, co sa deje s jeho telom, to len pusti ale nevie preco.
Facit nasho NEucenia sa nocnik/WC:
O tyzden bude mat 19 mesiacov, pyta sa SAMA aj na cikanie aj na kakanie, sama zajde na nocnik a dokonca poslednych par dni zacala akceptovat aj WC a to aj na verejnych miestach.
Jasne, vzdy musi ist niekto s nou, lebo si nedokaze uplne siatnut nohavice, cize pomoc je tu potrebna.
Na noc ma normalnu plienku, spravidla rano suchu, vycika s apo prebudeni pekne do nocnika.
Cez den: doobeda chodi do Preschool, cize tam ma Pampers Pants ale ona povie aj ucitelkach, ze jej treba a idu s nou.
Poobede podla toho co mame na plane, doma väcsinou len nohavicky (nebolo ju treba ani prehovarat, ani nejake obrazkove kupovat, normalne jednofarebne bez vsetkeho a je to uplna pohodicka), kedze doma stiha ist na nocnik/WC.
Ked sme mimo, tak Pampers Pants, ak by nebol nablizku zachod atd.
A este: takto male deti este dlho neudrzia. Darmo po signalizovani dietatom povies, este podrz, musime najst niekde WC. Nehrozi. Signalizuju zial tesne pred "pustenim".
Aj to "podrzanie" potreby sa naucia deti same ked su psychicky a fyzicky na to zrele.
Ako priklad zo soboty:
Boli sme v meste, raz jej bolo treba cikat, zachod v Mall na par krokov, cize v pohode sme stihli dobehnut.
Druhy krat povedala, ze jej treba, zial pokym sme nasli zachod, neudrzala. Uz som len citila ako tie papmerskacke nohavicky "otepleli" ako som ju mala na rukach.
Cize aj to, ked si myslis, ze super, uz sa to podarilo, nedocika sa, doma to funguje, v skolke mozno tiez ale skus to niekde mimo, kde nemas WC na dva kroky.
Az vtedy zistis, ked dieta aj dlhsiu dobu podrzi, ci je naozaj "odplienkovane".
Vtedy mozes do sveta "vykrikovat", moje dieta je bez plienok od roka, dvoch, piatich.
Nesilit, nenutit, tak ako sa dieta nauci same pretacat, sediet, chodit, nauci sa ovladat aj svoje telesne potreby.
@diana20 my sme sa tiež tak učili celé leto ,lebo druhé bábo sa malo narodiť v septembri...Prvý syn Samko ( 2,5r) má teraz,sa to odnaucil keď sa narodil Adamko..Keď som prišla z pôrodnice ,dala som sa dokopy ...A zacala som ho na nočník dávať každú hodinu ,či sa mi chcelo či nie...A ešte sme mu vraveli že plienky necháme bábätku ....A naučil sa...Je bez plienok 4,5 mesiaca 🙂
Treba dať dieťa na nočník hneď, ako sa naučí sedieť a "skúšať" to aspoň 12x denne. Čo na tom, že ešte ako 4-rocne behá s cumlikom alebo sa nevie samo príborom najesť.
Také slovenské, siliť prkotiny, ale na podstatné veci mať výhovorku👎
Poniektoré ste si blbo prečítali otázku... Nie "Kedy" ale "Ako" naučiť....
Ja som mala asi poriadny kus šťastia. Malý kakával od nejaké 7.mesiaca zásadne vždy ráno a vždy až keď som mu rozbalila plienku. Takže na nočník som zo začala dávať na prelome 9.a 10:mesiaca. Behom pár dní sme prešli na sedenie na nočníku po každom spánku, v tom čase spával 2x denne. A keď som si uvedomila, že medzi jednotlivými spánkami prebaľujem 2-3krát, tak som ho na nočník posadila pri každom prebaľovaní, len na tú chvíľu, kým spracem plienku. Zas kus šťastia, že mi tam malý posedel a nezdrhal. To už mal okolo 1 roka. Niekedy mal plienku mokrú, do nočníka neurobil nič. Nikedy mal suchú a vtedy sa aj vycikal. Behom 15.mesiaca bolo viac plienok suchých ako mokrých a v 16.mesiaca som prestala plienku dávať cez deň. Samozrejme, že sa stávali nehody, najmä ak som ho nesledovala, lebo pekne ukazoval, že sa mu chce - ťahal si pinďura. Dávala som ho cikať po hodine a všade: doma, vonku, na návšteve, v meste...všade!!! Jeden deň prečúral všetko čo som na neho obliekla, tepláky, kraťasy, nohavice...ostával posledný suchý kus na druhý deň...a on sa ten druhý deň prosím pekne z ničoho nič otočil a že"lulu". Chýbalo mu 10dní do 1,5roka. Samozrejme doteraz sa mu sem tam stane nehoda. Dokonca mal asi nejaký prejav vzdoru, že sa isté obdobie prestal pýtať, ale prešlo to. Na spanie máva plienku stále. Takže @diana20 ak chceš učiť, neostáva ti nič iné, len ho dookola na to wc/nočník posádzať, komentovať celú akciu, ak sa podarí chváliť, chváliť,chváliť (možno aj tlieskať ako nositeľovi nobelovej ceny) a pri nehode hlavne kľud - nekričať, nevadiť sa, nevyčítať. Len zopakovať kam sa ciká/kaká a kam nie, aké je suché oblečenie príjemné a mokré nie...
@fopka ja viem, že nemusí, ale ak nebudem skúšať tak to nepochopi určité len čo budem mať viac roboty potom s dvomi...
@kvetulienka253 áno, aby nemal cumlík je veľmi dôležité, čo tam po tom ak má v škôlke stále plienku...
@maarlie presne ja som tlieskala keď sa podarilo a chválila som aký je šikovný, aby pochopil, že takto je to dobre.. 😊
@diana20 hlavne ho treba sledovať. u nás dosť veľký blok spôsobilo to, že ho chlap "nepočul" teda podľa mňa "nepočúval" lebo bol zažratý do mobilu. chudák malý prišiel za mnou s rukami medzi nohami, že "aha lulu" a tepláky mokré. ja som ho do kuchyne počula, len som spoliehala na to, že keď s ním je chlap v izbe, že ho dá. ale nie :-/ len potom po ňom kričal...tak štrajkoval +-3 týždne...
Ja nechapem niektore mamicky. Robite tu z ucenia na nocnik hotoveho strasiaka. Myslite si ze nase mamy sa riadili nejakymi zoznamami kedy je dieta pripravene sa ucit na nocnik? Asi tazko. Moja mama povedala ze nebude riesit plienky po dvoch detoch a naucila moju sestru chodit na nocnik ked mala 15 mesiacou. Moja mala to zvladla tiez priblizne v 16-17 mesiacoch. Nebola vsak uplne bez plienky, pretoze ked som vedela ze ideme na dlsie von a pred odchodom jej neslo cikat a vedela som ze bude naobliekana, tak som jej tu plienku dala, tiez na dlhsie cesty, ked sme nevedeli ci budeme mat kde zastat. Ale hlavne bolo pre mna to, ze to pochopila a vedela co ma robit.
@diana20 ja ta chapem ze sa bojis ze pri dvoch detoch na ucenie prveho nebudes mat cas a chces ho to naucit teraz, kym mas len jeho. A ja ti to schvalujem. Ty poznas najlepsie svoje dieta a vies co na neho zabera. Na nic netlac, za vsetko ho chval a ja verim tomu,ze kym sa ti narodi druhe babo, tak sa vam to podari.
Tiez si myslim,ze ani nejde o to, aby sa nestala ziadna nehoda, pretoze my sme mali v skolke aj deti predskolskeho veku, ktore sa pri zapale hry pozabudli a pocikali sa. Nuz stava sa aj to.
A tiez mile mamicky, nehnevajte sa na mna, ale pristup niektorych, ked to pride, tak to pride je tiez trosku nespravny. V com je horsie ucit dieta cikat do nocnika ako nechat to na dieta, vsak tri roky nie su az tak vela. V skolke sme mali chlapceka, trory bol pocikany 4x denne, niekedy aj pokakany a v skrinke natrieskane oblecenie. To tiez nie je riesenie. Pritom stacilo tak malo. Ked nam to uz vsetkym liezlo na nervy, tak sme sa do toho pustili my a behom tyzdna ziadne pocikanie. Chodili sme s nim castejsie na zachod, ze skusime, ci nieco nepojde a ked islo, tak sme skakali od radosti a neskutocne sme sa tesili. A drobec to pochopil.
Kazdy rodic si pozna najlepsie svoje dieta ale hlavne nech sa nenecha vystresovat od inych. To ze to niektore deti zvladnu neskor neznamena ze aj to vase je take. Napriklad poznam mamicku, ktorej syn chodi kakat od 8 mesiacov. Cikat nie, ale do plienky sa nevykakal odkedy zistil ze sa to da aj iank.
Takze vsetky ktore si myslite, ze su vase deti schopne zvladnut ucenie na nocnik, tak vam prajem hlavne vela pokoja, ziadne stresy a chvalte az do nebies
Dieťa sa dá "učiť" na záchod od momentu, kedy je schopné samo sedieť (https://en.wikipedia.org/wiki/Infant_Potty_Trai...). Táto metóda sa používa hlavne v krajinách kde majú potiaže zohnať/prať plienky alebo potrebujú aby bolo dieťa čo najskôr samostatné. Pokiaľ viete po anglicky, môžete si o tom prečítať tu http://www.parentingscience.com/infant-potty-tr... . Neviem, prečo sú tu niektoré také útočné. Pokiaľ na to boli robené štúdie a neboli nájdené negatíva, tak nechajte nech koná ako uzná za vhodné....
@diana20 Nie, ty nechapes pointe. Dieta v 16 mesiacoch nebude robit to, co ty chces a Ako to chces. To, Ze dieta sa vykakalo v 16.mesiacoch do zachoda, to bola nahoda. Teraz si dosiahla Akurat tolko, Ze tam Kakat nechce a Ani nevies, kedy ho skladat. Ides na to z opacneho konca. Nie, dieta si nezvykne a nebude tam vykonavat potrebu na tvoje zelanie. Dieta ti bude davat signaly, Ze sa pomaly blizi cas (napr.sa zacne schovavat do kuta, do izby, ukaze, povie si, zacne si stahovat plienku, plienka ostava sucha). Nie, ty Mozno dieta nestresujes, Lebo vsak si citate na zachode...Ale to dieta vobec nechape, co od neho chces, Preco tam sedi. Na to, aby to pochopilo, mu musi jednoducho dozriet mozocek. Aka vyhoda.....? V jasliach ho prebalia, jedina vyhoda je tvoja, Ze usetris na plienkach pre 2 deti.
Moj syn sa odplienkoval sam, zo dna na den, hned Aj v noci pred 3.rokom. Signaly daval cca 2 mesiace, len nevedel, "kam s tym" a co s tym. A nie, nebolo to v lete, Ked mal 2,5r ako som to od neho chcela ja. Bolo to presne vtedy, Ked Uz pancuchy nosil.
@charlie1980 presne si to vystihla. Ja som to tiez uz hore vyssie napisala. Take male dieta jednoducho toto NENAUCIS, ked nie je na to fyzicky a psychicky zrele.
Darmo tu bude niekto vypisovat, ze 8 mesacne CHODI kakat same. Po prve, maloktore 8 mesacne babo same CHODI, po druhe, to ze ja mam odsledovane, kedy zväcsa svoju velku potrebu vykonava (co u nasich deti nikdy nebolo v rovnaku hodinu, stale rozne, rano, na obed, poobede, dokonca tesne pred spanim po vecery a to velmi dlhooooo. Roky.) a potom ho posadim na ten nocnik a ono si to tam pusti. ved jasne, ked uz ma h.... na pol ceste, ze to pusti.
Nas treti tiez v cerstvych troch rokoch doslova odhodil plienku. A zo dna na den bol cez den bez a v noci o mesiac na to. Zacalo sa to hlavne tym, ze zacal rozpravat, co dovtedy ani mäkke f. Sam si vedel obliect a vyzliect nohavice, takze sme ani s nim chodit nemuseli.
Najmladsia, teraz 18 mesacna, tiez za sebou nema ziadny "trening". Nikdy som ju neposadzala, nikdy som nesledovala, kedy musi kakat a hned bezala s nou na WC (lebo vid poznamka vyssie. Totalna zbytocnost, ked dieta este nechape, ze co sa to s nim robi.)
A zrazu sama od seba povedala "pipi" a isla smer WC.Zacala si stahovat nohavice. jasen, ze WC a nocnik poznala, chodila od vtedy ako zacala sama chodit vzdy so mnou na WC, ked som ja musela. Takze si nieco "odkukala". UZ celkom slusne rozprava, takze vie aj povedat, co chce.
Aaaaaaale, ako niekto tvrdi "odplienkoval sa v roku atd.", neznamena hned odplienkoval. To ze dieta nema cez den plienku, lebo s nim beham kazdu hodinu na WC, ci tam nieco urobi alebo nie, to este zdaleka nezamena odplienkovanie.
Odplienkovane dieta si samo reguluje, kedy musi a kedy nie. Vie podrzat potrebu aj dlhsiu dobu, nie ako napr. nasa mala, ked povie pipi, tak musime bezat, lebo vydrzi tak ca. 5 min a zial nezdrzi.
Tiez ked tu niekto tvrdi, dieta mi nema od 5 mesiacov (nadnesene samozrejme) plienku aaaale, ked niekde ideme, (vonku, vylet, cestovanie atd.), tak mu dam, lebo sa inak pocura, to v ziadnom pripade nie je odplienkovane dieta.
Ako priklad, mame tu susedovcov, ich dcera ma teraz 2,5 roka. Rozpravala som sa s matkou, mala "odhodila" plienky mesiac pred druhymi narodeninami, tiez zo dna na den, nehod bolo minimalne. Trvalo jej este par mesiacov (myslim, ze dva spominala), pokym mohli ist niekde aj na cely den bez plienky. Nie je pre nu problem podrzat aj pol hodinu, pokym sa najde WC (zijeme momentaln v krajine, kde cikanie niekde do travicky neprichadza do uvahy. Basa ista grrr).
Takze to je pre mna dokonale odplienkovane dieta. Dieta, ktore nie len signalizuje (povie), ze musi ale aj dokaze ovladat svoje potreby, ide same na WC (aspon doma a v znamom okoli, kde vie, kde sa to WC nachadza), popripade dokaze potrebu aj nejaku tu dobu podrzat...
@yanni môžeš mi bližšie priblížiť tu hranicu medzi signalizovaním a skutočným odplienkovaním? Lebo v momente, keď som dočátavala tvoj koment, sa mi mladý postavil k nočníku a kričal, že mu treba. Len si nevie stiahnuť gate. Mala som ho nechať, aby sa potento a behať ho s prilepeným na zadku, lebo si nevie sám stiahnuť gate? A takto to robí od 16mesiacov a mne je vrcholne nechutné ho nechávať vo výkaloch...
Necitala som vsetky prispevky, ale moj prvy syn sa naucil cez den pytat, okolo roku. A ano, sam povedal nejake slovo a posadili sme ho na wc, nocnik neznasal. Ale v noci az o rok, dvojročný
Druhy syn ani pocut do svojich druhych narodenim a az potom sa naučil. A následne hned za mesiac, dva, aj v noci bez plienky. Samozrejme pije vecer normalne a vydrzi do rana v pohode. Sam chcel, plienka mu vadila.
Len som tym chcela povedat, ze je to individualne, nezalezi to od techniky ale od dietata. 🙂
@maarlie O odplienkovanom ditati mozes hovorit az vtedy, ked cez den nebude NIKDY potrebovat plienku a tiez urcitu dobu potrzi, ked nie je nablizku WC. hadam nevlacis serbel vsade so sebou. Citaj pozorne, co som napisala.
Ten nocnik mal na ociach a na dosah ruky, cize hned v tu "minutu" , ked ti dal na vedomie, ze mu treba, si ho tam posadila. Skus ist niekde do mesta, kde ten serbel a ani WC nebude mat do tej "minuty" po ruke a travicka tiez nehrozi. POvedz mu, ze ma pol hodinku podrzat, ze teraz nemoze, lebo nema kde? Pochopi to, podrzi? No asi nie. Preto v zaciatkoch odplienkuvania, detom vela rodicov dava na dlhsie cesty atd. este plienku, popripade nosia so sebpu pol skrine a deti prezliekaju.
Toto iste ako tvoj maly robi aj nasa mala a robil to aj druhorodeny, ten od 14. mesiacov.
jasne, ze ked to clovek stihne, posadi ho, tak to tam v tej sekunde aj urobi.
On musi ale este k tomu, ze vie kam to ma urobit aj pochopit, ze aby neostal mokry, treba este jeden ukon. A ten pochopi samozrejme tiez, jeden-dva-tri mesiace a zacne si sam tahat gate dole. Ked mu das volne a nie velmi pevne na pase, tak sa mu ich podari stiahnut a sadne si aj sam. Len toto musi tiez pochopit.
Cize si musi dat dokopy to uz pochopene plus este to, co sa musi naucit/pochopit: tlak, gate dole,sadnut na WC, pustit, vstat, gate hore. A ohoho, som suchy a uz ziadny tlak.
@yanni Do slova a do pismena si to napisala, ako to funguje. Moj syn nikdy, nikdy na nocniku neobsedel, on vlastne ani nerozumel, co od neho chcem, on si z neho robil odrazadlo 😅😅😅 Chodil od 9.mesiaca a od 9.mesiaca do 2,5 nevedel, co tam vlastne vykonavam. Az raz ma to uz nehnevalo a strcila som mu hlavu medzi moje nohy, nech vidi (tiez v tej dobe nerozpravajuci), co tam robim😅 Cize on isiel rovno z plienky na WC, anilen redukciu nechcel. O tyzden nato aj v noci. Davala som mu ale pre istotu este von, no vzdy ostavala sucha. Pritom v 2,5r (v lete) som este vsade mlaky utierala. Tiez som si povedala, ze snad neostane s tymi plienkami do konca zivota. Inak, moja kamoska tvrdi, ze od 6.mesiacov je jej dieta cez den bez plienky 😂 Tak tomu verim, ale asi ju aj skladala 100krat za den, lebo o nejakej regulacii sa asi tazko da hovorit 😀
@diana20
Moja dcérka začala chodiť na nočník ako 14 mesačná, takže nie je pravda že v tomto veku dieťa nevie o čo nám maminám ide. Ja som ju nejak cielene nedávala na nočník prišlo to tak postupne a za 2 - 3 týždne tam behala sama. V tedy v máji boli horúčavy - 30 stupňov, tak mi jej bolo ľúto v plienkach pariť zadoček, tak som jej nedala plienku ale iba kraťasky, a mala som nočník v miestnosti, keď začala cikať tak som ju tam rýchlo posadila. Jej tiež vadilo keď si cvrkla mokro a tak rýchlo začala na mňa kričať a ukazovať na pišku (ešte vtedy hovorila veľmi málo - ale našla spôsob ako mi to dať vedieť). Držím palce nech sa to podarí.
@charlie1980 Hihi smejem sa. Nasa mala na ociach nocnik od ca. 13-14 mesiacov. A to naozaj na OCIACH, lebo som ho polozila pred dvere do dolnej hostovskej kupelne a vzdy ked vybehla na chodbu, co musela, ked sa chcela dostat do inej izby, ho musela vidiet. Jedneho dna sa jej tak zapacil, ze si ho dotrepala do izby a vykydla nan celu krabicu s duplom. Nocnik ani vidiet nebolo. A pokym pochopila, ze je to vec na sedeni, nie je to klobuk, nie je to debna na odkladanie veci, tak to trosku trvalo. Potom tam obcas sedela, sama od seba. Pritiahla si stolcek, dotrepala vykresy a farbicky a kreslila si. Ked som ju tam skusila posadit s holym zadkom, tak revyyyy. Tak som sa na to vybodla.
A cuduj sa svete, aj bez posadzania a "vychytovania" dobre ze nie od porodnice, bez nejakych stresov, si to vsetko dokaze v jej 18. mesiacoch sama "zregulovat". Akurat, ze este dlho nepodrzi a musime jej pomoct s nohavicami.
Ono je velka pravda, ze skutocne odplienkuvat sa neoplati pod 18 mesiacov (samozrejme kazde dieta je ine, cize vykyvy par mesaicov hore dole nie je ziadny problem). V tomto veku dieta totiz rozumie ovela viac a pozna uz aj ako tak svoje telo.
ja nemozem hovorit o tom, ze copana je v 18. mesiacoch odplienkovana. NIE JE. LEBO: doobeda je v Preschool, tam ma plienku alebo plienkove nohavicky (pre pripad) ale sa pyta a idu s nou aj na wecko. Poobede, ako som uz pisala, ked sme doma alebo tu na nedalekom "ihrisku" ci v nasej "sukromnej" Kids Play Room, kde je dokonca detske wecko, tam beha bez plienky len v nohavicka, inak vsade mimo ma Pampers Pants (zase pre pripad).
Na noc ma plienku, ale vecer este pri zaspavani sa aj dvakrat vypyta, dokonca zlezie sama z postele (spava uz davno na normalnej Single posteli) a ide smer kupelna. Takze sa vycura este zo dva krat. Rano mava VÄCSINOU (nie vzdy, idu jej stolicky, takze mozno aj preto) plienku suchu.
Cize pokym bude potrebovat, jedno z akeho dovodu (nemyslim teraz nejake zdravotne dovody, mentalne ci telesne, hovorime o zdravom, normalne vyvinutom dietati), nebudem vykrikovat do sveta, ze moje dieta je odplienkovane, lebo NIE JE.
A mas pravdu, aj 6 mesacne dieta moze byt cez den bez plienky. Ved eistuje bezplienkova metoda. AAAAAle ja mam na starosti 4 deti, muza, zahradu, velku domacnost a onedlho aj moj Job, a nie lietat s JEDNYM deckom kazdu chvilu na zachod, furt ho sledovat a stale nieco "odchytavat". Hlavne, ked to dieta ani nevie, co sa s nim deje.
@spoony Ale ano, takto sa to zacina. Dieta zacina nieco chapat. Ale o odplienkovani sa v tomto stadiu neda hovorit, lebo "ked zacala cikat, tak som ju tam RYCHLO posadila".
Jasne, casom dieta zacne chapat viac. Len zakladatelky syn este nepochopil. On musi na to prist sam, ako tvoja dcera. Treba odlisovat. Zakladatelka s tym nic nenarobi, darmo ho bude NUTIT niekde sediet a nieco robit, co on este nepochopil. on jednoducho musi na to aj rozumovo aj telesne dozriet, co zjavne este nie je. Potom, ked pochopis signaly svojho tela a pochopi aj to, co ma s tymito signalmi robit, tak zacne aj sam od seba.
@yanni nie nočník so sebou nevláčim, vypýta sa, stiahnem gate hocikde, nech sa vyčúra. a nech premýšľam, ako premýšľam, nenašla by som u nás miesto, kde by fakt nebolo kam dať dieťa čúrať. vždy nájdem nejaký krík, strom, trávnik...niekde som videla dokonca cestovný nočník. ja tiež o svojom dieťati nehovorím, že je odplienkovaný, ale že je v zácviku. ak ideme von, ideme sa obaja vyčurať. ak ideme do nákupného centra, ideme na prvé wecko... preventívne. robím to aj ja sama so sebou kebyže idem bez neho. ak by som mu povedala, nech drží polhodinu, samozrejme, že by nepochoúpil- má 2 roky, nevie čo to polhodina je 😀 musela by som asi celú polhodinu hovoriť drž!drž! okrem toho, zadržiavanie nie je dobré na zvierač.
gate nestiahne, ale ani vtedy nesadne. ak behá na holotrta, tak sadne, dokonca aj odnesie nočník na wecko a vyleje, kam treba (aj kam netreba).
písala si, že tvoja dcéra nemala cikací tréning a zároveň, že sledovala teba a odkukala. podľa mňa to je istá forma tréningu. dieťa sa učí pozeraním a napodobňovaním...ty si zobrala dieťa so sebou na wecko nech kuká, ja som ho zobrala so sebou, stiahla mu gate, posadila ho na nočník... každá máme svoj spôsob. každé dieťa je iné.
vezmi si napr. také umývanie zubov. boli sme včera u zubárky, povedala, že do cca 6rokov sa nemá čistenie zubov nechávať na samotnom dieťati. mám mu dať teraz so zubnou kefkou pokoj, lebo si sám nevie zuby vyčistiť? nedám! vyčistím mu ich ja. a rovnaký názor mám na cikanie. nevie/nechce si dať dole tepláky sám, tak mu ich dám dolu ja 😉
@maarlie no jo, ked mu je to prijemne vyzliekat sa na verejnosti, prosim. Aj ekd ma len dva roky. Tam, kde momentalne zijeme, je po prve tch "krikov" pomenej a po druhe, nemyslitelne, ze by si niekto stiahol na verejnosti gate a "behal" holym zadkom. Aj ked je to dieta.
A neporovnavaj cistenie zubov s curanim (U nas odporucaju "precistit" dokonca do 12 rokov!!!)
Cistenie zubov je o navyku, technike a hlavne motorike dietata. Velka a mala potreba je prirodzeny telesny jav, ktory sa neda naucit. Bud citis potrebu alebo nie. naucit sa da akurat to, ze tato potreba sa robi do urcitych "nadob" (co u man zasadne krik nie je, ale to uz je kazdeho osobna vec a pri dievcati dost neprakticke) a pred tym si ma clovek stiahnut gate (ak samozrejme nie je nahy).
@yanni no určite mu je príjemnejšie stiahnuť gate a vyčurať sa, ako ich mať mokré. preto sa pýta. s holým zadkom na verejnosti nebehá. vykoná to, čo OHLÁSIL a oblečiem ho. alebo čo s ním teda mám urobiť, keď sa vonku vypýta?
cit: "Cistenie zubov je o navyku, technike a hlavne motorike dietata. " Motorika - stihnuť gate, technika - sadnúť, čupnúť, chytiť pinďura a namieriť... návyk - nádoba,čupátko... a nie gate/plienka 😉
nehovor mi, že v nákupných centrách, detských centrách, reštauráciách nemáte toalety...bola som mimo SVK a prekvapilo ma aj množstvo verejných WC (a aj ich čistota)
@maarlie aaaano, ale ja hovorim o tej samotnej potrebe. Pokym to dieta same neciti a nepochopi, co to je a co s tym ma robit, darmo si bude stahovat gate, sadat na WC a natahovat pindura. Inak k tomu natahovaniu, uz aj niekolkomesacne deti si natahuju pindura, ked objavuju svoje telo. myslis, ze v tom momente myslia na curanie?
A cistenie zubov nie je telesna potreba. Ked si zuby nevycistis, nic sa nestane. Akurat, ze ked si ich nebudes cistit cely zivot, tak ti zhniju. Ale na WC ist musis, ked nepojdes, skor ci neskor nevydrzis a pustis.
Takze taketo prirovnanie su pre mna irelevantne.
Mylis sa. Nemame tu detske centra, nie vo vsetkych restikach je WC (to sme zazili neraz), tiez verejne WC je nonsens, ak aj nejake najdes, tak radsej budes drzat aj dve hodiny ako sa tam ist vycurat a uz toboz by som tam nesla s dietatom. V Malls su (hrozne) toalety na kazdom poschodi dlhom niekolko sto metrov AZ jedna pre muzov a jedna pre zeny.
Kricky nemame, akurat tak "oprsane" bez listov a vysoke palmy. A moje deti nie su psi aby ocuravali kricky. Tiez je tu na verejnosti ZAKAZ odhalovat sa. Basa ako vysita. A za curanie sa mi fakt nechce ist do basy.
Na SK nezijem uz takmer 20 rokov, inak cestujeme veeelmi casto a po celom svete, zijeme paralelne v dvoch diametralne rozlicnych krajinach, a kedze mam oci a usi otvorene a tiezaj z vlastnej skusenosti, viem ako kde co je a to co sa na SK straaaaasne riesi (ako napr, toto nezmyselne posadzanie niekolkomesacnych deti na nocnik, alebo aj kojenie...), niekde neriesia vobec a deti nebehaju do osemnatsky v plienkach, nemaju v tridsiatke cumel a tiez nepomreli, lebo nemali MM.
@yanni ja tiež nežijem na sk a je mi jedno, kde sa to ako rieši a nerieši, kde je normálne nechať dieťa do troch aj skoro štyroch rokov v plienke, a kde nie. Ja si myslím, že mojmu dieťaťu bude lepšie bez plienky a bude aj cistejsie, preto to riesim, tu nejde o nejaké trendy alebo čo, navyše že teraz nechápe to nie je, že nie je pripravený, len mu to treba vysvetliť ako aj keď hocikto niečomu nechápe, tak mu to treba vysvetliť, alebo raz na to príde sám, len to trvá oveľa dlhšie.. len pre mamu je ľahšie, že ho odplienkuje za tri štyri dni potom a takto je s tým viac roboty..
@diana20 telesne potreby musi pochopit sam. Vlastne "pochopit" nie je to spravne slovo. On to musi citit. Vysvetlit a naucit ho mozes akurat len to, ze to co citi, sa robi nie do nohavic ale do zachodu. A naucit ho ukonom, co treba vsetko urobit, aby sa to, co tam dole alebo tam vzadu citi, dostalo do toho zachoda.
Tak vela zdaru, lebo to "citenie" ho jednoducho nenaucis.
@diana20 moj mal dva roky a bol bez plienky aj na noc . Takze sa to da. Davaj ho priebezne sediet a on sa nauci.
Ak chces pocuvaj mudrlantky a zacni v piatich rokoch 😕
Niektori naozaj robia z deti hlupucke zvieratka. Deti su omnoho inteligentnejsie ako si nielko mysli. A urcite ani pre dieta nie je vzdy prijmne sediet vo vlastnych hovienkach. Ak by si dieta neuvedomovalo ze vykonava nejaku potrebu, tak asi neplace ked je v pocikanej, ci pokakanej plienke.
@pillipilli toto si vystihla. Aj na mna sa pozerala znama ze co tak skoro malu ucim na zachod a vzdy ked k nam prisli na navstevu tak sa jej uz vyse 2,5 rocna dcerka vykakala na stred izby. Podotykam dieta stale na plienke a tu plienku si aj sama dala dole, len ju nikto uz neucil,ze to nema ist na zem ale do nocnika. Tak to je uz trosku sila aby som sa ja takto hanbila na navsteve.
@pillipilli
@lucka08099 ďakujem, som rada, že ma takto podporujete lebo keď čítam, ako mám nechať do pomaly troch rokov malého nech si sám sadne potom na záchod tak to ozaj preboha mi nepríde normálne... ja osobne ani neviem čo dieťa cíti a čo nie, ale keď kaká tlačí takže určite cíti, že mu treba a teda je podľa mňa možné mu vysvetliť, že keď toto cíti, treba ísť na záchod aj keď to nebude trvať dva tri dni kým to pochopí ako keby mal tri roky ale dlhšie, no a čo..

Záchod nie je vhodná poloha na kakanie pre tak malé dieťa. Iba ak by si mu dala nejaký stolček pod nohy, aby mal kolienka vyššie. Na nočníku keď sedí dieťa, je v polohe, že má kolienka vyssie, prirodzené je ako keby čupenie, v tej polohe sa vlastne uvoľňuje konečník. Aj dospelí by tak mali vykonávať potrebu