Ako naučiť 16 mesačné dieťa na záchod?
Ahojte. Môj syn má 16 mesiacov a viem, že je ešte skoro, aby už vedel chodiť na záchod. Ale snažím sa ho dávať na záchod, aby tomu postupne pochopil. Ale vždy kakal ráno hneď ako sa zobudil a tak som ho dala na záchod a krásne sa vykakal.. teraz však akoby nechcel chodiť na záchod, prestal kakat ráno hneď , kaká zakaždým inak a neviem teda ako vychytat ten čas a keď sa mi yo nikdy nepodarí ako sa to naučí? Dajte mi rady a skúsenosti ako ste to učili vaše deti vy a kedy ste začali a kedy sa to naučili prosím... 😊
@atrami Prosim ta, nepis tu, ze sa odplienkoval ako 3 rocny, lebo budes ta nahlenivejsia mater na svete, ktorej dietatu vadi, ked potrebu vykona do plienky, len ho nemal kto naucit.
Vy ste asi nenormalne ! Tu vam presne mamicka vysvetlila, ako to funguje. Nie je dieta odplienkovane vtedy, led sedi na serbli pol dna, ani v 2,5 roku, ked üptrebuje plienku na noc ! Za odplienkovane dieta sa povazuje dieta, ktore vie vcas stiahnut gate, sadnut na WC/ serbel, vykona potrebu, vytiahne gate. Ze sa s nim da odist na nakupy bez plienky a vie udrzat moc ! Prip.pytat sa. To, ze dieta ide 20krat za den cvrknut do serbla, aj to vtedy, ked ho tam zlozite, neznamena pdplienkovane dieta. Verim tomu, ze zakladatelkine dieta si mysli, ze to wc je kniznica a citaju sa tam knizky. A sem tam z tych 20 krat sa mozno 5krat podari cvrknut do zachoda.
@charlie1980 no jo nechapu, ale tri deti odplienkovane a stvrte sa zacina, tak to uz hadam mozem aj posudit ako to funguje. Su decka, ktore vydrzia sediet na serbi aj cely den, su decka, ktore jacia ako keby ich zakalali, cize zo sedenia nic nebude (vid nas treti, ktory to "urobil" presne tak ako pise @atrami) a su deti, ktore nikto nikdy nic neucil a odkukali si.
A na margo toho, ze sa tu vela mamiciek ohana "ale za nasich mladych cias....", tak som sa pytala mojej mamy (ja takmer 40, brat 30 rokov) ako to bolo u nas. Takze, pokrokova to mamicka 70. a 80.tych rokov, nas NIKDY len tak neposadzala. Ja som do jasiel nikdy nechodila, brat isiel ako dvojrocny uz komplet (aj na noc) odplienkovany. Takze to sedenie na serbli sme si ani nemali od koho odpozorovat. Len doma klasicke chodenie rodicov na WC. Tiez sme vraj mali jeden jediny nocnik, ktory sme vraj bojkotovali, u mna neviem mama preco a u brata si robi srandu, ze asi preto, ze bol ruzovy.
A ano, ja som bola bez plienky (den aj noc) vraj od 1,5 roka ale nehody boli a brat esne pred druhymi narodeninami. Bez nutenia, bez posadzania, cistym pozorovanim.
Ono je aj velka vyhoda, ked dieta vie skoro "rozpravat". Lebo sa pyta. Nasa copana, ked SAMA zistila, ze dam dolu je nieco inak, spytalasa "Was ist das?". A bolo to jedno veeeeelke h....Samozrejme v plienke.
tiez to tlacenie. Jasne, ze aj mimino tlaci. Ved tlacia aj novonarodenci, ale vedome to nie je. Ja terza ked poviem malej, ze potlac, tak tlaci. Ci uz tam nieco vyjde alebo nie, to je ine.
@diana20 Len aby ta to zachvilku neomrzelo 😅 Ty to tiez nemas celkom poprepajane....ano, dieta citi, ze nieco ide, cize citi, ze mu treba, ale jeho CENTRALNA NERVOVA SUSTAVA memusi byt dostatocne zrela na to, aby to regulovalo tak, ze to bude bez jedinej nehody. V 16.mesiacoch 😂
A vies co....? Zelam ti, aby si utierala a skladala to dieta do 3 rokov, lebo aj to sa moze stat, pokial nebude dostatocne vyvinute na regulovanie. Ved skladat si ho mohla tepreticky uz od 6.mesiaca, ked zacalo sediet.
16 mesačné ešte nechodí na záchod? Tak to už sa nenaučí.
@yanni Neplytvaj uz tvojimi radami, casom a pismenami, co na tom, ze si odplienkovala uz 3 deti. Ona je proste nechapava.
Ahoj, tak ja mam dve deti a obe som zacala oducat ked mali rok a pol. Proste som im doma nedala plienku a kazdu pol hodinu som ich davala na nocnik. Ked nechceli sediet nenutila som, ked sedeli, tak sedeli. Pocikat sa pocikali aj 6x za den.😀 ale mne to nejako nevadilo, vecer som dala oprat a rano mali suche. Starsi bol v 26 mesiacoch uplne bez plienky a mladsi ma teraz 20 mesiacov a plienku ma len na noc. Chce to len trpezlivost z tvojej strany. Tak drzim palce!
@anetuska7 prosim ta, niektore deti v 16tich mesiacoch este ani nechodia a nie to este "chodia na zachod".
@charlie1980 presne tak, nervova susatava a prepajanie.
Ono je to podobne s vysniakanim si sopla. tiez pokym to dietatu neurobi v hlavke "klik", tak sa na povel nevysniaka. Darmo budes do neho hucat, fukaj.
A nie, neodplienkovala. To decka same. Jednoducho jedneho dna alebo casom im t hlave "preplo" plus pozorovanie ostatnych clenov rodiny a zacali sa pytat. Presny scena mam teraz s copanou. Pred mesiacom zistila, ze sa tam dole nieco robi a teraz ako 18 mesacna sa uz pyta popr. ide aj sama na nocnik ci WC, ale jednoducho tie gate nie a nie uplne stiahnut. Tak clovek musi ist s nou. Verim, ze za mesiac dva tri si tie gate aj na tom zadku stiahne a aj ich vytiahne vyssie ako len pod zadok. To je ale zase o motorike a aj sila a tom spravnom obleceni.
@diana20
Ahoj. Su deti a deti, moje prve ma 5 a az teraz je bez plienky na noc konecne, ale cez den od troch, som myslela, ze sa to do nastupu do skolky snad nenauci, islo ma z toho porazit .cim viac som na neho tlacila a stresovala, ze to nie je ok, tym to bolo horsie. Jeho doktorka povedala, ze nocne pomocovanie neriesiA do 6 rokov. On straaasne tvrdo spi🙂 druhe dite v pohode zo dna na den tesne pred 2 rokom prec denne aj nocne plienky naraz. Ale ucit deti na serbel od 6 mes, ako niektore moje zname je dost desne. Podla mna je nepripraveny, daj si mesiac pauzu, potom vyskusat znova... A pocedzme si pravdu, mne v podstate plienky ani nevadili, bo furt sa vypytovat ci dieta nechce cikat, a ono sa aj tak pocura, isiel ma slak trafit- teda pri prvom, pri druhom som tomu nechala volny priebeh a dopadlo to super.
Tak mne sa dnes dvakrát vypýtal malý na záchod keď som bola doma, prišiel na záchod, buchal po nom a kričal, tak som ho tam posadila a raz sa hneď vycikal a druhýkrát sa aj vykakal tak neviem,možno to bola len náhoda alebo možno nie je až taký nepripraveny... keby som nevidela pokrok, tak to kľudne odložim a na malého nejdem tlačiť ani nič, ale na záchod ho nedávam na silu, pekne sa tam nechá posadit proste neviem ja nechcem od neho,aby to zvládol za dva mesiace alebo štyri alebo pol roka,má na to času koľko chce a potrebuje, ani nečakám, že to bude hneď bez jedinej nehody, ale je aj tu veľa mamiciek, ktoré viac detí odplienkovalo a začínali s nimi v tomto veku a deti ako 2-2,5 ročné už vedeli pekne sa pýtať a to je všetko čo by som chcela ... ja budem musieť začať rýchlo po pôrode chodiť do roboty a rada by som to zvládla sama aspoň s jedným mojím dieťaťom, keďže druhé bude v jasliach od skorého veku, ako to nechávať na vychovávateľky v jaslickach a v škôlke.. navyše ako som už povedala, bojím sa, že ho nebudem môcť toto učiť,keď budem mať druhé bábo... preto ho učím teraz, lebo mám trochu strach ako zvládnem všetko s dvomi deťmi..
@cichlida samozrejme nie od šiestich mesiacov, aj ja poznám také a myslím si, že je to priskoro, ale myslím si , že môj syn už začína isté veci chápať a myslím si, že toto tiež môže pochopiť, nie hneď samozrejme , ale časom... no nič, nejdem už vysvetľovať prečo ho to učím teraz, na to kedy to mám robiť som sa ani nepytala.. chcela som vedieť ako ste to robili, to ste mi tu napísali, ja som sa rozhodla, že ho to skúsim učiť a uvidíme ako to dopadne.. v každom prípade by som sa rada vyhla tým stresom, že pôjde do škôlky a nebude vedieť takúto vec.. a o nočnom pocikavani vôbec nehovorím, je mi jasné, že to sa asi bude stávať, ja nechcem od neho, aby bol hneď dokonalý.. takže áno, ja by som chcela aby to vedel než sa narodí druhé, ale je mi jasné, že je to nepravdepodobné a nebudem naňho tlačiť ani nič keď to nebude vedieť, nevadí, ale aspoň mám nádej, že sa to naučí..a nebudem ľutovať, prečo som ho to neučila keď to nebude vtedy ešte vedieť... navyše ja mam dve sestry ešte a naši nás takto odplienkovali všetky tri, takže tiež má mamina skúsenosti s tromi deťmi a radí mi ho to učiť takto a teraz, lebo my sme to tak ako dvoj ročné už vedeli...
nuz, tak ja, zaostala matka, si nic nerobim z toho, ze moj 2r a 4 mesiace este nosi plienku. na serbel ho davam, odkedy sa posadil. ale nie na dlho, aby z toho nemal hernu ... ked bol mensi a kakal pravidelne, tak som to vedela vystihnut. potom prislo obdobie, ked kakaval poza bucky poskryvany, tak sme to nevychytavali. posledny mesiac sa pyta kakat - do plienky sa uz nevykakal. budieva sa casto uz aj suchy ... a poom sa po spani vycika do nocnika. ale cez den sa mu stane, ze to pusti do plienky pri hre - resp povie, ze cikam uz ked cika ... plienku zhodim az ked bude teplejsie. nie som nastavena na to, ze sa mi pocika vokna do oteplovaciek a prechladne. a nevesiam sa kvoli tomu. myslim, ze o mesiac to zacne sam uz kompletne chapat ...
navyse do 2 r mal maximalne obmedzenu slovnu zasobu. takze sa ani nepytal, ani to nijako neoznacoval. takze bolo zmojho pohladu ozaj bezpredmetne ho nutit a ucit. kamoska odplienkovala cez leto, lebo sa malemu smiali, ze taky velky a ma plienku ... tak odplienkovala, ale este v zime maly behal holy po dome, lebo si nevedel poriadne stiahnut gate a maval nehody. tolko k tomu ...
@diana20 tvoje dieťa, tvoja výchovy, tvoje spôsoby. každá máme svoj štýl, každé dieťa má ine tempo. možno nám o 2-3 mesiace napíšeš, že už nedávaš plienku ani na noc, možno budeš s plienkami bojovať do 3-4-5 rokov. treba súhlasiť s tým, že dieťa si musí v hlave spojiť pocit - cikanie - záchod. avšak, každé dieťa si to uvedomí v inom veku. od 18mesiacov si dieťa uvedomuje a rozumie všetkým bežným činnostiach a rozhovorom vo svojom okolí. podľa môjho názoru, ak je teda vedené k tomu, kam sa robí potreba, je od 18 mesiacov schopné tomu rozumieť, že treba tam a tam. už len aby si vytvorilo ten spomínaný reťazec pocit - cikanie - záchod. teraz napíšem výsostne za seba, nechcem aby to niekto bral osobne: som na RD, mám 1 dieťa, čo iné mám na starosti okrem neho???? venujem sa mu, sledujem ho, poznám ho. ak mi povie "lulu" prečo by som ho nedala na nočník alebo wecko,aby sa vycikal? v čase, keď nevedel povedať ale vedela som, kedy ide cikať, prečo by som ho na ten nočník a wecko nedala? veľa mamičiek v mojom okolí mi povedalo, akú som mala výhodu v tom, že napr. kakal presne v ten istý čas, že pred kakaním a neskôr aj pred cikaním robil vždy to isté. už sme ho len naučili 2 slová,aby bolo jasné, že treba ísť cikať a kakať. ak ho chceš "učiť" alebo lepšie by som napísala viesť k tomu, kam urobiť potrebu a uvedomiť si, že tú potrebu pociťuje, je to tvoja vec a len na tvojom rozhodnutí. ak sa rozhodneš pre, z mojej strany je len jedna rada: sleduj svoje dieťa 😉
včera som si písala s kamarátkou. má o mesiac staršie dievčatko od môjho syna. v máji odišla od chlapa, vrátila sa bývať k rodičom na chalupu. dieťa od júna do augusta pri vhodnom počasí behalo po dome a po záhrade v šatočkách a dole na ostro (OMG holé dieťa, fuuuuj). v auguste ostávali aj spacie plienky suché. slávnostne od 1.9.2016 dievčatko plienku na zadku nemalo už ani ako poistku. na prelome 19. a 20. mesiaca. tepláky si ani teraz nevie dať sama dole.
Už som písala v inej téme ako to bolo s nami. Syn bol na rok a pol bez plienok - už ich mal len na spanie. Ale budil sa mi suchý, takže čoskoro sme zrušili aj na spanie.
Dcérku som chcela v lete odplienkovať a hoc vedela rozprávať a rozumela, čo od nej chceme, mala na záchode blok a nerobila tam nič, len sedela. Nakoľko som bola tehotná, tak som ju nasilu nedávala hore-dole na záchod a nechala som plienky. Povedala som si, že sa k tomu vrátime, keď bude viac pripravená. A teraz je už úplne bez plienok - vrátane spania. Takže naozaj dozrel jej čas - na dva roky bola odplienkovaná, no nie nasilu. Dokonca tak veľmi nechcela plienky na spinkanie, že každú chvíľu hlásila, že chce pišať. Keď sme dali plienku dole, tak sa vypýta max. raz v noci na záchod. 🙂
@atrami Presne ako si písala - nám dcérka rozumela, ale nechcela proste do záchoda nič spraviť. A ani pri jednom som nepoužívala nočník, lebo to by neposedeli ani minútu. Pekne chodili na záchod od začiatku s podsedákom.
No malý ochorel, má hnačky celú noc a grcka, takže nateraz všetko odkladáme a začneme odznova keď mu bude lepšie..
@kristinka86 najstarší syn nemal ani 2 roky a bol bez plienok, ale bolo to skôr pod tlakom okolia...,,na plienky je veľký" a podobné hlúposti. Potom mal dlho blok a inde ako doma na wc neurobil veľkú potrebu. Prostredný mal vyše 3 rokov a plienku na zadku, ale prišlo leto a týždeň pred nástupom do škôlky už ju nemal. Najmenší nemal fľašu, cumel, nočník...ale on je iná nátura, keď nechce, tak nechce.
Nas syncek ma 2 roky a pekne rozprava cele vety,je sikovny,no stale mame plienky.pred par tyzdnami zacal odmietat plienku a ked behal holy po dome tak si vzdy sadol na serblik a vykakal sa alebo vycikal,no ako nahle mal slipky a teplaky tak sa pocikal alebo pokakal.tak sme skusali podla 7 dnovej odplienkovacej metody.prve 3 dni pekne chodil cikat aj kakat na zachod,sem tam sa stalo ze sa aj sam vypytal,pocikal sa len 1x za den.no na 4 den ked sme isli rano cikat pustil rev a nechcel si sadnut na zachod tak som ho nenutila a povedala mu ze ak sa mi bude chcet moze ist sam alebo nech pride za mamu,no on prisiel pocikany.ked som sa neskor pytala ci ide cikat tak povedal ze nie a to 1.5 necikal (vela pije takze cika casto),tak sme isli na zachod a zase rev a vsimla som si ze ucvkava.takto to bolo az do 4 hodiny poobede kedy nechcel ist ani na serbel ani na zachod od rana sa 6 krat pocikal a vobec nekakal od rana co on kakava aj 3x za den,tak som mu dala plienku a do pol hodiny sa vykakal.neviete mi poradit co sa stalo ked 3 dni bol bez plienky a 4 rezignoval bez priciny?mame to skusat dalej bez plienky alebo pockat este a plienky mu nechat
Podľa mňa, v 16. mesiacoch nechápe, čo od neho chceš. Ja som to tiež v tom veku skúsila, ale nula bodov. Tak sme ho nechali tak. Keď mal 2 roky a 4 mesiace, videla son na ňom, že by to šlo. Kúpili sme pekné slipky a syn bok do týždňa bez plienok. Do 3 týždňov nemal plienku ani v noci. Ja radím, počkať.

Dieťa sa učí pozorovaním. Ak uvidí na čo je wc, pochopí. Najmensieho by som k nocniku musela prilepiť. Nikdy na ňom nesedel. Keď mal necele 3 roky, vyzliekol nohavice a rovno na wc. Ostal už bez plienky aj v noci. Nanútiť. To, že to pochopí, neznamená, že bude na to telesne dieťa pripravené. Nehody môžu byť demotivujuce.