icon

Ako naučiť bábätko chodiť samé

arcticcode
25. dec 2019

Chlapček má 16 mesiacov, chodiť začal asi pred mesiacom, ale stále je to len v tej rovine, že chodí len ak ho držím za obidve ruky. Zrejme sa bojí, že spadne, ale zas na druhej strane, ak ho pustím, tak vidím, že ešte nedokáže sám tak udržať rovnovahu, ako by sme chceli. Lenže zas keď ho držím, tak skoro vôbec sa ani o mňa neopiera, chodí v podstate sám, len sa ma pridržiava, málokedy cítim, že by sa o mňa "zaprel".
Takto za ruky dokážeme spolu prejsť aj kilometer v kuse. Ja mám síce potom kríže fuč, ale čo človek neurobí pre dieťa :D Sám zatiaľ urobil doma v kuse asi tri kroky, aj to také "pokakane". Neviem čo mám robiť a ako ho naučiť, aby chodil sám. Predsalen už vek na to má.

Strana
z2
blunka
26. dec 2019

@arcticcode môžem sa spýtať o akých protichodných článkoch to hovoríš ?
Môžeš dať link aspoň na jeden jediný, ktorý by písal, že je normálne vodiť dieťa za ruky pri snahe učiť ho chodiť ?
Podľa mňa je to všade odporúčané nerobiť, práve preto lebo to spomalí nástup kedy dieťa začne chodiť. Či čítaš nejaké knihy z čias komunizmu ???
A to ešte že napíšeš, že aj teba vodili za ruky a si tu. No nonsens.....
Každá baby ti poradila rovnako kde ste spravili chybu a ty jak verklik stále to isté, budeš si obhajovať. Tak načo sa tu pýtaš. Voďte si ho ďalej za ruky. Bude to ešte dlhšie trvať.
Nechápem že ľudia ako ty vôbec existujú.

thoughtfulweirdo
26. dec 2019

@arcticcode Trochu ta poopravim, tvoje dieta este chodit nezacalo. Chodza to je, az ked sa SAME pusti do priestoru. Zdrave dieta nepotrebuje nijake ucenie chodit, samo od seba bude skusat zo stoja robit drobne krocky bez drzania, padat, vstavat a skusat to znovu a znovu, az kym sa nauci spravne pracovat so svalmi a rovnovahou a odhodla sa na viac krokov. Kazde sa odhodla v inom case, niektore to zvladne za mesiac od obchadzania nabytku, ine sa este pol roka boji. Ak mas akekolvek pochybnosti, pytaj sa k fyzio, mozno bude maly potrebovat cvicenie, aby sa naucil pouzivat spravne svaly. Hlavne treba mat na pamati, ze vsetky vyvojove stupne sa deti naucia same postupnym skusanim, nepotrebuju na to "vycvik" 🙂

cica8
26. dec 2019

Každé dieťa je iné ja nechápem prečo prirovnaavate deti, jedno začne chodiť v roku druhé neskôr a co ako... Moje začalo chodiť keď malo 17 mesiacov a nič nestratilo,dlho stvornozkovala, doktorka mi povedala ze je lepšie keď dlhšie stvornozi aspoň bude lepšie chodiť a mala pravdu. Teraz lieta ako blesk a tiež som počúvala že prečo nechodí že je asi chorá a vety tohto druhu. Opakujem každé dieťa je iné!!! Nestraste iné mamičky, není to od vás pekne

hettinka
26. dec 2019

@arcticcode dieťa sa nemá vodiť za ruky. Škodí zo aj jemu, aj rodičovi. Prestaňte vodiť a počkajte, kým sa odváži sám.

mondolina
26. dec 2019

Držať dieťa pri chodení, keď ešte nevie samé chodiť je len na škodu. Nič viac.

zuzka1117
26. dec 2019

Je to kvôli tomu že ho vodite za ruky, má to ako istotu. Skús mu dať niečo do rúčky chytiť, možno vykročí aj sám.

diewcatqoo
26. dec 2019

Zijem v zahranici a so synom sme chodievali cvicit vojtovku k odbornicke, fakt kapacite vo svojom odbore, za ktorou dochadza aj kopec Slovakov. A ta sa vyjadrila, ze co sa tyka hrubej motoriky, najlepsie, co pre dieta mozeme ako rodicia urobit, je to, ze mu nebudeme v nicom pomahat. Zdrave dieta by sa samo malo naucit vediet pretacat, perovat na ruckach, lozit, sadnut, chodit.. je to tym, ze sa postupne samo uci zapajat konkretne svalstvo.
Tym, ze sa dieta bude umelo davat do sedu, do choditka, vodit za rucicky si vytvara okrem ineho aj zle navyky. Naucili ste syna, ze chodi sa tak, ze sa vodi za rucicku a teraz sa boji/nevie vykrocit sam. Treba ho pustit, nabadat k tomu, aby vykrocil a aby sa nebal. Skuste motivovat hrackou alebo jedlom, nebojte sa, ak spadne. Musi sa naucit aj padat.

pribinak
26. dec 2019

@evalin88 nie je vhodná. Zas nebudú pracovat svaly samostatne, bude prenášať vahu dopredu, nakláňať sa. On potrebuje stabilitu, koordináciu vsetkych svalov bez opory a pomôcok.

sunny8
26. dec 2019

Moja dcérka má 18 mesiacov v 16 ešte ani sama nestala .. chodíme k neurologické a tá povedala že má syndróm floppy baby čiže gumená bábika .. nožičky dokáže vykrutit do 180° a nič jej nie je .. proste je ohybná čo je problém pri učení chodiť sa .. možno budete mať niečo podobné .. 🙂 dr nič nerieši?

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2