Ako naučiť bábätko na pravidelný denný režim?
Ahojte, chcem otvorit tuto temu,nakolko co pozeram v mojom okoli kamratky,atd. Deticky si zacinaju zvvykat na pravidelny rezim.. Nam sa to stale nejak nedari.. Maly ma 2 mesiace, v noci sa mi budi 1x kedy ho prebalim a nakojim..Nemozem sa stazovat. Len ked viem,ze deticky papaju v rovnaky cas, v rovnaky cas zaspavaju kazdy den a vsetko je tak nejak pravidelne bojim sa,ze robim nieco zle. Inak mi to vobec nevadi tak ako to je.
ahojtem vidim, ze dlhsie sa tu nik nepripojil... co momentalne riesim ja: mala ma 4 mes., uz nedojcim, rezim aky taky, vytvoreny - super vec, hlavne ak mate take akcne dieta ako ja - niekde som sa docitala, ze ide o "drazdivy typ", t.j. napr. dlho som si myslela, ze cez den nechce spavat, stale bola nepokojna... potom som pochopila, ze ju musim ukladat pravidelne spinkat aj cez den a uz je to lepsie, pravda, ono to ide aj vekom, u nas fakt doslo po "zakliatych" 3 mesiacoch k lepsiemu.
Ale: vecer mame problem a ja neviem, ake by bolo najlepsie riesenie: noci od zaciatku super (klop, klop),
- usiname medzi 19.00 - 20.00 (po cas. posune viac o 19.00),
- budime sa pred 6.00, po napapani sa hra sama v postielke, rozprava si, ja si mozem este lahnut, niekedy trosku pospi,
- vstavame medzi 7.00 - 8.00, hrame sa, o 9.30 papame
- 10. 00 - 11. 30 sa snazime spat (davam ju do postielky - niekedy sama zaspi, niekedy najprv mrnci a vola ma, inokedy je zlostnejsia a musim jej zaspievat na rukach pesnicku 🙂 )
- okolo 13.00 papame (podla toho, kolko spapala na ranajky, v poslednej dobe ranajkuje menej, okolo 100ml iba)
- 13.30. ideme von, v kociari spi 2-3 hodiny (cize aj po navrate z prechadzky) - NO A POTOM SI UZ NEVIEM RADY!!! : zobudi sa medzi 16.00- 17.00, vacsinou ma zlu naladu- neviem preco, ci chce este hojdat, alebo jest... dam jej hned jest, akotak sa upokoji... hrame sa, po chvili zacne suchat oci - chce spat, uz ani hrat sa nechce, a ja neviem, co robit, kedze este pred spanim by mala papat (nemozem prejst len na 5 krmeni, lebo to by celkovo malo spapala ten den), ale uplynul kratky interval od posledneho papania - ked jej ponuknem flasu, aj tak vymysla, kruti sa, reve, zlostna je, sama nechce byt ani v postielke, ani fitlopta nepomaha v poslednej dobe, nervozne cmula palcek (cumel ani za svet som ju nemohla naucit), vlastne ani nevie, co chce... ani pesnicky nepomahaju... podla mna chce spat, ale ja neviem, ako sklbit to vecerne krmenie a spanie... ci ju poobede budit z toho dlheho spanku, to mi je ale luto, o par tyzdnov prejdeme na tuhu stravu asi a tam by jej system mohol byt ok, ale neviem, co dovtedy, co by bolo lepsie... mozte mi niekto poradit, alebo mate podobne skusenosti? dakujem
shakti9 ahoj. My mame dost podobny rezim ako ty, az na nejake drobne odchylky.
Kazdopadne mala je urcite mrzuta, pretoze si nevie rady, kedze sa hybe medzi poobednajsim a vecernym spankom. Poobednajsi spanok by nemal trvat dlhsie ako do 16.00!!!! A potom by nemal byt s vecernym uspavanim okolo tej 19.00 problem! Moja mala spi v kociku tak max 30-45 min. poobede a potom je uz hore. A do tej pol siedmej sa hrame, potom kupanie, papanie, spinkanie. 🙂 Tak vyskusaj a daj vediet ako si dopadla.
a nebude to este v tomto veku pridlhy cas medzi spaniami - 3 hodky? alebo ju skusim dat medzitym aspon na chvilu zdriemnut?......hm, to, co navrhujes by viac sedelo s krmenim ... a kolkokrat krmite? inak, ja ju potom este medzi 22.00- 23.00 budim na neskore krmenie, ale to je uz v pohode, aj vela spapa. inak dakujem 🙂
no my krmime tak 6x, niekedy 7x. Ukladame rovnako ako ty, cize okolo tej 19.00-19.30. niekedy, ked zaspi pri krmeni, tak sa zobudi skor (okolo tej polnoci) ale inak sa budi az tak okolo 5.00. No moja ma presne dnes 5 mesiacov...a celkom nam to funguje.
no, to si ma potesila, lebo mnohe knihy aj maminy vraj v tomto veku krmia 5-4 krat (4 sa mi zda malo) a ja hlupa som asi chcela byt vzorovo podla knih a len ma to znervoznuje a traumatizuje 😖 tak dakujem a dam vediet, ze ako bolo dalej.
naša Bambulka tiež nemá denný režim, robí si čo chce. Keď je unavená, priložím si ju a do 5 min spinká (samozrejme, že kojím aj normálne 😀 ) potom sa hráme, tancujeme, pomaly sa učíme pásť koníčky s hračkami a keď je zas unavená, tak ide spať. Večer ju pravidelne buď kúpem, alebo umývam okolo 19,00h. Dakedy zaspí do 21,00h, ale stane sa nám, že si to potiahne aj do 23,00h. Nieje umrnčaná, máme ju v postieľke pri nás...našťastie má koliečka, tak ju hojdáme...nehráme sa s ňou ako cez deň, ale ona sa usmieva, džavoce si, potom si vypýta papať a zaspí ako spokojné a kľudné bábatko. Keď zaspí tak prespí tak 6 hodín v kuse, potom papať a ďalej spinká až do takej 7-8h. ráno. Režim zatiaľ neriešim, všetko prispôsobujem Barborke. Keď zaspí, tak upracem alebo navarím, poobede aj podľa toho riešime úlohy so staršou. Podľa mňa, niektoré babatká majú rady režim, iným trvá o niečo dlhšie, než si ho vytvoria. Nikdy ju nedávam spať len preto, že je dajaká hodina. Zbytočne bude uplakaná a bol by škaredý celý deň. A predsa my chceme aby sa naše detičky na nás usmievali a boli spokojné a šťastné 🙂
Môže mi niekto poradiť? Mám 4a pol mesačného synčeka.Nieje to veľký spáč hlavne cez deň.Neviem mu vytvoriť režim tak aby mu to pasovalo aj s papaním aj prechádzkami.Koľko by malo takéto dieťa cez deň ešte spať a koľko by malo mať krmení? Teraz nedávno sme prešli na UM a netuším nijako odhadnúť kedy je znova hladný lebo na jeho vek mi vypije sotva 120 ml a to sa mi zdá málo.Tak nakoľko by ho to malo zasýtiť.Uspávam ho cez deň doobeda len doma v kočíku inak nezaspí a to tak na hodinu.Potom chce spať až kolo 13:30 ale o 14:30 by mal zasa papať no a musím to sklbiť tak aby som kolo 15:30 šla pre druhého do škôlky a sním ešte tiež pobudla vonku. Vonku mi tiež pospí ale asi len hoďku a potom kolo 17:00 ideme domov ale ťažko hé udržím pri živote do 19:00 kedy sa kúpeme a papáme a ukladáme. Má to úplne rozhádzané.No skrátka mám v tom chaos.
@frick Ahoj, ak chceš, pošlem ti knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať. Nemám na mysli tú konkrétnu metódu, ale keď si ju prečítaš, pomôže ti vytvoriť dieťatku pekný režim cez deň. Je tam veľa písané o spánkovom režime dieťaťa a tak. Myslím, že tým určite nič nestratíš. Mne tá kniha neuveriteľne pomohla. 🙂
@mamabiba Taky mám někdy pocit, že pravidelný denní režim je spíš z pohodlnosti rodičů, než z potřeby dětí. Náš Jojo nemá žádný režim - tedy jak říkám já, má režim demokratický 🙂. Chodí spát, když je unavený a jí, když má hlad a to tolik, kolik potřebuje. Ani já nedělám každý den to stejné, takže bych stejně žádný režim nezvládla dodržovat. No a všichni nám říkají, že ještě neviděli tak klidné a veselé dítě. Samozřejmě si nemyslím, že to je jenom tím, ale podle mě na tom něco je.
ja ten režim an ivytvoriť neviem. Umývam riad a pozriem na sedačku, tak mi moja kráska v pohode zaspinkala, lebo bola unavená, potom sa zobudí...potom si zase zaspí kedy chce. Jedine, čo sa snažím dodržiavať je večerné umývanie o 19,00, ale to iba kvôli staršej dcérke. Načo v jednom kuse odpovedať, že prečo ona musí ísť do postele a sestrička ešte nie...takto to máme jedným vrzom a to kedy mladšia zaspí, to už je ďalšia kapitola 😀 😀
@frick ja som sa musela naucit uspat nasu malu 🙂 Ona rezim odmietala 5 mesiacov. Ked sme presli na UM, nechcela papat, tak som ju chcela krmit aspon kazde 4 hod. Juuuuuj to bolo kriku. Velmi rychlo som pochopila, ze nemozem ju nutit do rezimu. 120 ml pre 4 a pol mesacne miminko je akurat. Nasa jedla 120 5x denne (kludne aj po 5 hod.). Potom 150 4x denne. Za chvilu ma 6 mes. a chce len 150 3x, ale ma uz aj ovocie a zeleninku. UM zasiti viac ako materske mlieko. Citala som, ze deti, ktorym davaju kazde 3 hod. 120-150 grckaju z toho, lebo to predchadzajuce je este v zaludku. Daj malemu papat, ked on sam bude chciet. Mozno to budu 4 hod., mozno obcas aj 5. Pomaly si on sam vytvori rezim. Ja sa cudujem ako nase malinkate babo samo vie, kedy papa, kedy ma spinkat, kedy ideme von 😨 sama si to vytvorila, tak ju podporujem v tom 🙂 Ona je napr. velmi naladova, takze keby som miesto poobednajsej prechadzky isla rano, ohen by bol na streche 😠 cely den. Alebo minule okolo 9 nemala banan a jacala cely den. Tak ako veeeelmi tazko si zvykla na svoj VLASTNY rezim, tak tazko znasa aj zmeny. Skus malemu urcit len jeden bod rezimu, to, ze budete chodit pre druhe dieta do skolky a potom ste trosku vonku. Ostatne nechaj nanho. S kupanim Ti neviem poradit. Mozno, ked chce viac spat cez den, nech spi a bude culejsi? To by Ti lepsie poradili skusenejsie Maminky 🙂 Mne Mamabiba veeeeela a dobre radila 🙂 dakujem Jej aj touto cestou 😉 🙂
@frick ano staci. Samozrejme ked bude chciet viackrat, mozes byt len rada. Citala som tu na MK, ze detske brusko znesie najviac 150-200 ml UM, ze viac davat naraz sa ani nesmie.
Nasa v jeho veku spala pol hodinu 😀 Potom som sa ju naucila uspavat. Vzdy ked bola hore uz 2 hod. som ju uspavala, ale len nenapadne, akoze som ju nosila, spievala som jej 🙂 Nezaspala vzdy, aj ked zaspala tak len na 5-10 minut, no nakoniec si uvedomila, ake dobre to je. Z nicoho nic sa pytala na ruky s placom. Zobrala som ju a za 2 minuty spinkala 😎 Teraz spava hodinku pred obedom a hodinku poobede. Sama sa takto pyta. Hra sa a z nicoc nic spusti rev. Zoberiem ju a okamzite spi.
Este ku kupkaniu ma napadlo, ze ja ju nekupavam vecer, lebo je taka rozospata. Ona chodi spavat okolo 18. ale poobedede, alebo aj rano, ked je moc pokakana 😀 alebo ked jaci a uz fakt neviem co s nou.
@bambinkaa No ja drobca uspávam doobeda v kočíku ale to tiež až keď spustí rev a to býva ako kedy niekedy o 9 inokedy o10 ako sa mu chce tak preto potom si to posúva ako chce a mne to potom poobede nepasuje keď máme ísť do školky 🙂 nevieme sa akosi zladiť 🙂 čo sa týka kúpania je to jediná vec na kt. si už zvykol v rovnakom čase a miluje to.Keby som ho náhodou neokúpala tak asi ani nezaspí 😀 Ďakujem ešte raz za rady.Nejako to vymyslíme
Pravidelný režim sme mali po príchode z pôrodnice. Papkanie v určitý čas potom spinkanie, postupne hrajkanie a dlhší čas hore.. Dodržiavala som, koľko má byť v tom a v tom mesiaci hore a presne som ju potom dávala spinkať.Sledovala som ako prejavuje únavu a ukladala.Masáž kupkanie uplne v rovnaký čas. V noci bola len raz na kojenie. Od 9 mesiaca prespinkáme celú noc. Máme super režim, všetko v presný čas stále a mám to najúžasnejšie spokojné stvorenie pod slnkom 🙂 Nemá žiadny chaos vždy presne vie, čo bude nasledovať 😉 Pre dieťatko je režim dňa mimoriadne dôležitý. Oplati sa ho dodržiavať
@ywushka moja ked sa budila po tak kratkom čase, vedela som, že jej treba ešte grgnuť, oni zaspia od vyčerpanosti,, ale vzduch v brušku im nedovolí aby spali dlhšie..
@weronyca nechávala som všetko na synčeka, nech si má svoj vlastný režim, čiže vlastne nemali sme žiaden režim 🙂 ja som sa prispôsobovala a akonáhle prešiel tretí mesiac tak z jedného dňa na druhý začal spávať celú noc a mávame úplne pravidelný režim zaspávania, vstávania a denného papkania. Prišlo to úplne samé, nič som preto nemusela urobiť iba vydržať 3 mesiace.
Ahojte mam taky problem, moje babatko cez den pekne spinka aj je hore hra sa atd. ma 4 mesiace, problem mame s vecernym zaspavanim, po kupani o 18tej zaspi na max 1 hod, a potom nemoze zaspat do 23:00-00:00..a ked uz zaspi tak v noci spi najprv 4 hod, potom 1,5 a potom 1,5 hod. co mam robit aby skor zaspalo a spalo aspon jeden nocny spanok dlhsie..???uz som zufala z toho...
@strapco13 ako sa to dá zajtrhnuť tie 10 minutky tak maličkemu dietatu?
Ahojte zienkt mile.teraz hlafam vsetky diskusie ohladne nastavenia nejakeho rezimu.moja dvojmesacna princezna nechce velmi cez den spavat,len v kociku pispi yrisku.snazim sa naucit ju ponaly aj v postielke.rezim sa anazim najst kedze sne zial uz na umelej vyzive a aby aj malicka boma kludnejsia.ma problemy s refluxom,byva nepokojna,vela sa puci a kruti.rozmyslala som,se by som s nou chodila doobeda von,cez ovwd by spala v pistielkw a poobede zase von.celkom by to vychadzalo,ale mam problem,ze mi po navrate z prechadzky a napapani vzdy zaspi okolo pol siedmej.neviem ako to nacasocat,aby sa to zosuladilo aj s krmenim aj bdenim,ked uz je unavena.poradte prosim kedy ste ukladali vecer spinkat a ako.dakujem velmi pekne za vsetky rady 😊.

@jandula82 ahoj, nasa duracelka nam spala vzdy len 30 minut. A docitali sme sa v mudrych knihach, ze spanok musi trvat minimalne 60 minut... ked sa dieta zobudi skor tak ho treba nechat tak... tak sme to aj spravili, najskor revala a niekedy hned aj zaspala dalej, teraz spinkava hodinku az tri automaticky..