Ako naučiť bábätko na pravidelný denný režim?
Ahojte, chcem otvorit tuto temu,nakolko co pozeram v mojom okoli kamratky,atd. Deticky si zacinaju zvvykat na pravidelny rezim.. Nam sa to stale nejak nedari.. Maly ma 2 mesiace, v noci sa mi budi 1x kedy ho prebalim a nakojim..Nemozem sa stazovat. Len ked viem,ze deticky papaju v rovnaky cas, v rovnaky cas zaspavaju kazdy den a vsetko je tak nejak pravidelne bojim sa,ze robim nieco zle. Inak mi to vobec nevadi tak ako to je.
dadis - to, co píšu a vůbec nějaký režim se rozhodně nevylučuje. Ono to naběhne jaksi normálně. Režim se vyvine z toho, jak mimi často spí, kdy jí. Vždycky se to nakonec točí v nějakých 2,5 - 3 hodinových intervalech. Nakojit, přebalit, pohrát, pochovat, unaví se, je uložen, usne, probudí se, nakojit .... 😀
Docela bohatá zábava,co? 😀 Zezačátku člověk nic jiného nedělá. Když se pak přikrmuje, aspoň je to pestřejší. 😀 a pak se samozřejmě jí, když je uvařeno, kašička teplá atd, že...
Přijde mi důležité tyto věci prostě vědět, abych se pak mohla nějak zachovat. Pak už je na mě, jak s tím naložím a jak si to zařídím.
dadis - he he, pasaly jsme současně vlastně totéž. Ovšem plyne z toho, že jde víc o to dítěti rozumět, . Když mu po hodině dám znovu prso, nejdeo hlad, ale únavu. Matka by to měla vypozorovat a potom už poznat. Někteří drobci jsou ovšem, jak píšeš, antirežimní 😀
dadis zase musim jen uplne souhlasit🙂Cetla jse nekolik knizek a vice detskych psychologu v nich rika, ze dite rezim nebo spis nejakou pravidelnost potrebuje, ze kdyz se mu necha delat co chce nevi vlastne co ma chtit a je jakoby ztracene rozladene, nervozni. A myslim, ze je to pravda. Je to jen u nekterych hodne tezke zkoubit to, aby citili, ze jsi tam pro ne a pritom utvorit nejakou pravidelnost.
kubaka take s vetsinou souhlasim (hlavne tou pozdejsi vychovou)-hezky napsano
Ale nekdy to podle mne nejde. Kdyz mas zminovana dvojcata...tam proste nejde byt u obou porad, kdyz oni potrebuji...A myslis, ze to znamena, ze dvojcata musi byt zakonite nejiste, nestatne...??? Myslim, ze ne🙂
Mala treba v zadnych nositkach byt nechtela🙂
A myslim, ze nektere maminy to muze hodne rozhodit, kdyz se jim porad dokola opakuje, ze "diteti ublizuji", kdyz s nim nejsou porad, chteji aby spalo v postylce....
Podle mne je nejdulezitejsi klidna maminka, ktera je vnitrne jista, ze to co dela je dobre nez nejista nervozni, ktere jeden rika to a druhy ono(jak to dnes chodi---jeden krm , kdy chce, druhy jen po 2-3 hodinach...) Ja jsem to zazila, protoze pomoc nikdo neprijel(babicky daleko, manzel porad v praci), ale rad mely vsichni dost🙂 a to co jsem nejvic potrebovala bylo slyset -delej co citis, ze je spravne a urcite to bude dobre(ted to zpatky jasne vim a jsem si jista, ze mala by byla i mnohem klidnejsi). Proto obcas pisu do temat o kojeni, kde nektere supermatky "sprdavaji" druhe, ze se dost nesnazi udrzet kojeni... za kazdou cenu....
kubaka 😀
brisalek 😀 my si dnes iba pochlebujeme 😀 😀 😀
kubaka a dadis take jsem psala zaroven🙂
dadis souhlas u nektere to proste nejak nejde...
take jsem myslela, jak pise kubaka, ze to nabehne samo, ale ne🙂
mala mela tichy reflux- tak si dalsim pitim chtela pomoc od neprijemneho paleni a co pak delat, kdyz place???
usnout nechtela v kocarku ani v naruci (nosila jsem ji treba hodinu) chtela jen prso....vecer jsme ji stridave chlacholili a nosili s manzelem treba 3-4 hodiny...ne chtela jen prso??
holt u nekterych je to narocnejsi, ale jak jsem psala mozna to bylo i trochu moji nervozitou🙂, no uz je lip🙂
Tak malá si začíná tvořit režim sama. Jen jí v tom trochu pomáhám 😉
Když jí bylo něco kolem 2.m., začali jsme koupat večer kolem 19h. (+- 15min.). Jinak žádný režim nebyl.
Od 5.m. jsme posunuli koupání na 18.30 (tak si to ´´vyžádala´´ malá).
Posledních 14 dní vstává ráno v 5 - 5.30 h.
V 5.m. a týden jsme začali učit zeleninu. Poslední týden se snažím, aby jí jedla kolem poledne (+- 30 min.)
Zbytek má zatím volný průběh.
kubaka...ved to - dietati porozumiet...som si myslela, ze pri druhom dietati to bude lahucke 😀 ...lenze ked das po hodine cucnut, potom nechce spat, chce sa hrat, o hodinu ani spat, zase cucat...atd...bola stale polonajedena, polohladna, polovyspata, polounavena...tak teda co chcela?? mozem ist von, nezobudi sa mi vonku, ze je hladna?? Pri Matkovi som to vedela takmer vzdy , pri Saske som to nevedela takmer vzdy, dnes sme 2.den na rezime a je to lepsie, spapala celucicky obed, zapila do dojcenim, o druhej isla spinkat a dufam, ze bude spat tak ako vcera do 16tej, potom jej dam cicat a vecer kasu, uz ju nedam spinkat, az po kupani...uz sa tesim, ze bude spokojnejsia...a ja tiez 😉
dadis a kdyz tomu pridas , ze je to prvni mimi, tak pak uz opravdu jsem nevedela🙂 Jednou spala 5hod po papani, pak byla cele odpoldne vzhuru(ve 2 mesicich) a tak podobne
ahoj kocky,ako dlho ste hore pred spanim? my aj 4 hodiny ale uz sa lepsime..a ako dlho uspavate?
ahojte...my sme riesili rezim dna niekedy okolo 3 mesiaca, vsade som citala ake je to dolezite a ze v tomto case by babatko malo mat uz nejaky pevny rezim atd. No my sme ho vobec nemali. Jedine co sme mali pravidelne, bolo papanie kazde 3 hodky a vecerne kupanie cca 19:00 no a ranny budicek 7:30 - 8:00. Vecerne usinanie bolo kazdy den inak, raz o 21:00, dalsi den az o 23:00. Fakt ma to mrzelo a premyslala som, kde robim chybu. Az som kapitulova a nechala som tomu volny priebeh. A div sa...maly si vytvoril rezim uplne sam.
7:30 - 8:00 ranne vstavanie
cca 9:30 dopoludnajsie spinkanie (asi hodka, kedy ako)
cca 12:00 obedik
cca 13:00 popoludnajsie spinkanie (1-3 hodky, ked spinka vonku tak vydrzi spinkat dlhsie, kedy ako)
18:30 - 19:00 vecerne kupanie
no a vecerny spanok ma taky vselijaky sem tam sa mu stane, ze zaspi aj o 19:30 ale to fakt vynimocme, inak okolo tej 21:00.
Este vzdy kojime a to casovo neriesim, kedy si povie, tak mu dam 🙂
Ahojte chcem sa opytat ci je dobre nechat v noci 2-mesacne babatko spavat aj 12 hodin. Moja malicka totiz uz od mesiacika zaspava okolo 20.00-21.00hod a vstava az rano okolo pol osmej. Mne to sice vyhovuje no viem ze 1 krmenie sa moze kludne vynechat ale predsa len nie je 12 hodin moc? Rano ked ju nakrmim pekne si odgrgne a zase si pospime niekedy aj do obeda 😅
Velmi mi to vyhovuje ale bojim sa aby nahodou nebola dehydrovana alebo tak 😕
my sme zacali s rezimom az v 6m ked zacal prikrmy, predtym mi to prislo nepodstatne, nakolko bol kojeny na poziadanie a spal ako on chcel, nie ako ja 😀 a vecerne kupanie ako ritualsme tiez nemali nakolko nieje dobre pre pokozku babatka aby sa kupal tak casto raz tyzdenne staci, no my sme kupali kazdy druhy az treti den.
Kristinka123, ja mam 3mesacnu dceru, sme na UM, a uz mame aspon tri tyzdne rezim.
vecer ju ukladam o pol 7 spinkat, do pol 8 zaspi a niekedy potiahne do druhej rana, alebo do stvrtej. No a potom este do pol 9. napapame sa, prebalime, ideme von. na obed ju davam spinkat do postielky na taku hodinku a tak dookola...
i ked si krasne v noci, zato cez den mi spi malo....
ja sa nad tym nejako nepozastavujem. mala mi pekne pribera, stale sa usmieva, je taka akcna 😀 , takze v pohode....
😀 😀 😀 datkova, ja som vlastne v konecnom dosledku rada... i ked cez den moc nenaspi, hlavne ze v noci spinka... 😀 😀 😀
No a mat rezim je super vec.... takto sa aspon mozem aj ja prisposobit a po veceroch sedime s manzelom na terase, dcera nam uz spinka a to je na nezaplatenie 😀 😀 😀
je to super vec... aj pre mna, ale podla mna hlavne pre dieta. takto ho nič neprekvapí, nie je rozbehané, alebo ako by som to napisala, ma svoju pohodu, klud, pokoj... nie ako niektore mamy, kt. poznám, uchytia dieta hocikedy, krmia hocikedy, ked už sa zachadza od plaču, pre svoju aktivity obetuju režim dietata a idu vlastne samy proti sebe... lebo režim nie je len krmenie a spanie presne na minuty... ide o to, aby sa dieta citilo v bezpečí a vedelo zhruba čo sa deje, ked sa to deje a prečo sa to deje...
presne. podla mna rezim musi byt 🙂, takto sa vo vela veciach mozeme prisposobit... len ma trosku mrzi, ze cez den spi tak malinko. a ked je hrozne pocasie a nejdeme von, tak to je des... aj sa nam trosku ten rezim narusi, ale co uz. vzdy sa k nemu lahko vratime.. klop-klop.... 😅 😉 🙂
Ahoj, pečlivě jsem si pročetla vaši diskuzi, protože i já teď řeším to samé. Dost mě tu povzbudilo, že každý to má jinak a je vidět, že asi nic není úplně špatně. Asi záleží na typu mamky a mimi, jak si to zavedou. Mamky - pohodářky, které to v určitých mezích příliš neřeší a mamky, co mají rády věci naplánované. Pokud jsou oba spokojení, nevidím problém. Můj brouček je hodně brekavý a já jsem spíš ta druhá skupina, takže jsem usoudila, že jasnější režim by nám oběma pomohl. Zatím to dělám tak, jak tu někdo psal, že každý den píšu, kdy spal, jedl, hráli jsme si... a za pár dní z toho zkusím udělat nějaký "rozvrh". A ještě jsem si odnesla ponaučení 😉 , že ostatními je dobré se inspirovat, ale radši se moc nesrovnávat, protože každý je jiný 🙂
presne tak ako pises. ja som sa nechala tiez tak ispirova, nic som na silu nerobila. my sme si proste ten rezim nejako tak samo zaviedlo 😀 😀 . nesili sme to. islo to same. robili sme tie iste veci v tu istu hodinu, len nie vsetko naraz. tqk postupne. zacali sme kupat v tu istu hodinu, potom nasledovalo papanie a spanok. ked nam to akotak fungovalo, zacali sme s rezimom na obednajsi spanok v postielke. (teraz s tym nemam problem a ked ju tam polozim, uz vie ze ide spinkat,klop -klop), no a rano viem ze vstavame nejako do osmej a vydrzi hore max. hodinu a pol a uz sa uklada spinkat. tak to nejako same islo. a teraz sa ucime dalsiemu rezimu, ze sa uz na noc prezliekame do pizamka. neprezliekali sme ju zo zaciatku. spinkala v tom v com bola cely den, ved take male babätka sa moc nepotia, vzdy sme ju prezliekli ked sa kupala - kazdy druhy den.
Ale ked sa tak oteplilo a bolo riadne horka, tak sme ju ovlazili kazdy vecer a prezliekali do pizamka a rano ju vzdy prezleciem uz do oblecka. a celkom to ide 🙂 opät: KLOP-KLOP 😀 😀 😀
@kristinka123 ano mozes ju nechat spinkat ked ti dlho spinka je jej dobre vobec sa nad tym nestresuj potrebuje to a rastie... mne sa tych 12 hod. spanku u nasej malinkej stalo uz 3 krat.... a priznam sa vzdy ked vstala mala som pocit ze znova naraastla 😀 ona keby potrebovala papkat tak sa zobudiii tomu ver.... ona ti da sama najavo ako co potrebuje... takze klud pohoda a tes sa ako je jej dobre 🙂 😉
@nella1 Malicku som spinkat nechavala teraz uz budeme mat pol rocka a celu noc mi prespi stale. Vecer ju ulozim okolo osmej deviatej a tak aj rano okolo tej osmej vstava. Za cely ten cas sa mi ani raz nestalo ze by sa v noci zobudila takze si mozem povedat ze patrim k tym najstastnejsim maminam 🙂
maminky ako to mate s nosenim babatiek na rukach? ja uz mam niekedy pocit ze nevladzem ta nasa to je take mojkadlo stale na maminke...... a uz je tazka a mat to kazdy den od rana do vecera...uff obcas sa mi vyhraa vydrzi vsak maxim. 15 min a uz placka opat chce na ruky dnes z nasej prechadzky nebolo nic lebo drobec sa rozhodol ze v kociiku nie ale opat na rucickach.... ☹ uff no snad z toho coskoro vyrastie... inac je uzasnaa 🙂 a co nespravii mamina pre svoje babatko len sa obetuje ale uz niekedy mam pocit ze uz viac nevladzem....
@nella1 mám to úplně stejně jako ty.. 😀 ..ale nevím, spíš to bylo horší, když byl malinkej, paradoxně...pořád mě bolely ruce a záda, ale už sem se asi vytrénovala, protože teď to dávám vcelku v pohodě, a to má 9kg a přestávky mezi nošením máme max. půl hodiny...jen není tolik toho času na něco jinýho, ale postupně se to zlepšuje, dřív nevydržel sám vůbec, teď už občas něco uvařím, vyluxuju a tak... 😀
doteraz sme nemali ziadny, kupkame kazdy den uz o siestej, lebo vecer je nervozna, aj ked sa to snazim predlzovat na tu pol siedmu. no cez den katastrofa. mysliste si, ze je najvyssi cas ju naucit spinkavat len raz denne a to okolo dvanastej? zvykne sa budit o siedmej, no zaspi mi doobedu len v kociku a kedze je zima, tak sa mi uz tri krat za den nechce chodit von ☹ aj to spi, tak po pol hodinku. cize cez den 3 krat 30 minut.
myslite si, ze je lepsie ju nechat hore od rana do obeda potom sa ju snazit nejako uspat v postielke a potom uz len vecer ju dat spat? vy mate aky rezim? dakujem pekne za rady
@katarina.banska ja by som to nesilila.Treba sa riadit vnutornym režimon babatka.Verim ti,že sa ti von nechce chodit.Co takto dat si ju doma do nosiča a nech si pospi v nom.Alebo dat zavesnu hodačku,taku aj na ležanie na zarubnu dveri a tam uspat.Ja som to tak robila,kym sa neustalil na jednom spanku zhruba v 10-11 mesiacoch.Dlho sme mali zle obdobie,že jeden spanok nestačil a dva bolo vela.Vtedy som ho na ten druhy spanok dala do hojdačky alebo nosiča a tam si chvilku pospal.Ono treba dat babo spat ešte predtym než je na nom velmi vidiet že je ospale.Vtedy ti neutečie tzv.spaci vlačik,ak ti utečie , dalši možno pride až za 2 hodiny a to už bude babo pretažene a vtedy už paradoxne može mat problem zaspat.jednoducho venuj par dni pozornemu sledovaniu malej ,aby si prišla na to kedy ten "vlačik" prichadza.V tej dobe lahšie zaspi,potom už bude problem.
Ja som od malicka pre syna nemala vytvoreny ziadny rezim. Uplne som sa prisposobila jemu alebo som veci riesila za pochodu. O mesiac uz bude mat dva roky, pribudol mu bracek a mne by sa ten rezim hodil ako sol. Mozno nebudete verit, ale moj syn spi kazdy den uplne inak. Obedny spanok ma v rozpati 13:00-17:30 - kazdy den inak, tak si viete predstavit ako je to narocne. Ked poobede ide neskoro spat, ze vstane cca o 17:30, aj tak mi skor ako o 21:00 nezaspi. Je to o drzku takto. Rano vstaval donedavna o 9:00 co ine deti uz su davno hore. To sme nestihali ani chodit doobeda poriadne vonku. Teraz uz vstava medzi 7:30-8:30. Je to ale cele nahouby. Ked ideme vonku, druhe deti idu akurat dnu, vecer mam malo casu na seba, na manzela... Som uz z toho zufala. Vidim ako by mu ten rezim strasne pomohol, uz aj preto ze si musi zvykat na braceka a je to pre neho velmi tazke. A tym myslim rezim celkovo, nielen spankovy ale aj co sa tyka naplne dna. No neviem ci som uz nacisto neschopna, ale neviem mu ho zaviest. Aj ked sa skor zobudi nasilne rano, aj ked ide nasilne skor spat, stale je to rozhadzane. Ani jeden den nie je rovnaky. Poradte mi prosim co a ako robit..
@kloranebb ahoj, my mame rezim docela pevnej, samozrejme jsou vyjimky, ale fungujem zhruba takhle:
5.30 nejmladsi mlicko
7.30 vsichni vstavame, jdeme se spolecne nasnidat, umyt, pak ustlat atd.
8.30-9.30 deti si hrajou, ja uklizim nebo mam hodinku pro sebe, nejmladsi mlicko
9.30 svacinka
10.00-11.15 hrajem si spolecne-pripravuju jim cinnosti na nejaky tema a tvorime, zpivame, cvicime, tancujem..., nejmladsi spi
11.30 nejmensi mlicko, obed (3 dny v tydnu si chodime do jidelny) nebo zacinam varit, to je pak obed ve 12.00
hned po obede jde prostredni spat, nejstarsi jak kdy, nekdy jde s ni, nekdy si zaleze s knizkou
15.00 deti vstavaji, dostanou svacinu a jdeme ven, nejmladsi mliko a pak spi v kocarku nebo nositku
18.00 vecere, mimi mliko, koupani, pohadka
19.00 jdou do postylek, nejmensi a prostredni spi hned, nejstarsi podle toho jestli po o spal, nekdy usne taky, nekdy jeste posloucha pohadky nebo pisnicky na CD
zacala bych pravidelnyma dobama jidla a nejakou organizovanou cinnosti ve stejny cas, ono se to casem podda a deti si zvyknou, nam to pomohlo vazne hodne 🙂 a s tim spanim po obede, nejstarsi to mel podobne jak tvuj malej a jak se narodila prostredni, tak jsem je teprve zacala ukladat ve stejnou dobu a kdyz do pul hodiny neusnul, tak jsem ho z postele vzala a dalsi prilezitost dostal az vecer, to pak kolem te 7 padl do postele a spal jak dudek 😀 a hlavne az se rozhodnes, ze je cas rezim zavist, musis vydrzet, ze zacatku je to unavny, ale stoji to za to, jednak deti vi co bude a jsou spokojenejsi, ale taky ty budes vedet za jak dlouho bude klid a ticho a kdyz maji deti svuj den, tak je to pocit k nezaplaceni 😀 😀 😀
Ahojte,ja mam doma 5,5mesac.babo.Na nočny spanok sa nemozem stazovat,od narodenia pekne spinka,zobudi sa max 1-2krat,niekedy vobec,ale cez den je to horsie.vzdy ked zaspinka,spi len 30-45 min,niekedy ani tolko.a to nehovorim,ako dlho ho musim velakrat uspavat.je to dost stresujuce,kedze mam aj druhe dieta,ktoremu sa treba venovat,a aj doma treba vela veci porobit.vobec by mi ten jeho spanok nevadil,keby som videla ze mu to staci.ale velakrat je unaveny a po prebudeni nie a nie zaspat.uz som vyskusala vsetko

emmka- pri mladsej dcerke sa mi nepodarilo je "upravit" den ani po 6.mesiaci... rezim nie je vnucovanie rytmu, ale pomoc babatku zorientovat sa v jeho prirodznom biorytme...napr. dietatko je hladne priblizne 3 hodiny, hodinu po napapani, zacne byt nervozne, nechce byt ani v postielke, ani sa hrat, ani na rukach...no tak co...ponuknem mu prsnik...CHYBA!...dietatko si pri cuckani trosku oddychne, trosku sa napapa...potom sa trochu pohra...maminka je spokojna, ze ma spokojne babatko...ale keby mu rozumela, tak by ho jemnucko ukolisala do spania, alebo by ho v postielke hladkala a pomohla mu zaspinkat, lebo hladne po hodine byt nemoze, je len unavene a vtedy babatka dokonca zalostnejsie plackaju ako pri hlade...potom po 2hodinkach vstane, napapa sa a hraje sa...priblizne 1,5h alebo 2h po prebudeni je zase jeho biologicka potreba spinkania...opat mu pomoze zaspat a casom sa to mozno nauci same, lebo vie, ze co nasleduje a co mu v tejto hcvili pomoze...casom sa tento rezim prisposobuje potrebam rastuceho babatka...teoreticky to mam zvladnute, prakticky uspesne vyskusane pri starsom synovi, a aj prakticky nezvladnute pri mladsej dcerke...vidim rozdiel...viem ktore dietatko je spokojnejsie, obidve su lubene a vytuzene... 😵 😵