icon

Ako naučiť deti upratovať?

10. dec 2020

Ženy, som už naozaj zúfalá. Mám 2 deti, takmer 5 rocnu dceru a 3 rocneho syna. Stále im s mužom dokola vysvetlujeme, ze si maju upratovat hracky, skusali sme rozne formy hry a zabavne a ja neviem co este, ale vzdy to dopadne rovnako. Mala obcas dostane upratovaci zachvat, ale inak je to o nicom. Ked ich necham chvilku samych, hraju sa pekne, clovek o nich ani nevie, ale ked potom pridem do izby, je to ako po atomovke. Vsetky hracky len vyhadzane, lego rozsypane, puzzle rozsypane, vankuse po zemi nahadzane, hracky po celom byte roztahane, no horor. Denno denne upratujeme izbu, stoji ma to strasne vela casu a energie. Maly navyse vsetko nici. Nepomahaju vyhrazky, prosby nic... poradte, ako ich naucit udrziavat poriadok 🙏🏼

Strana
z3
autor
15. dec 2020

@elementissa teraz som si az precitala cele tvoje komenty, no ano, ja som ta matka, co deti nosila, kojila (resp.stale kojim) a kupovala drevene hracky (hlavne pre to, aby mali v rukach aspon ekologickejsie a zdravsie materialy), ale to neznamena, ze deti nezapajame do zivota. Od malicka mali uciacu vezu, videli vsetko, co sa odohrava v kuchyni, doteraz sa zapajaju. Bolo obdobie, kedy ich bavilo pomahat pri prani, teraz ich to nebavi, nenutim ich, pre mna to tiez ne je ziadna zabava. Ale opakujem sa, deti rastu a zacinaju mysliet samostatne, co som velmi rada, lebo nikdy nebolo mojim cielom vychovavat zavislych jedincov. Poznam vacsie decka, ktore mali od malicka vsetko naprogramovane, posluchali na slovo, ale nepaci sa mi to, dieta 12rocne si nevie povedat vlastny nazor, nema fantaziu a pod, lebo od malicka mama zavelila, ako bude a tak aj bolo. Ja detom nechavam volnost, neznamena to vsak, ze ziju bezprizorne.

akvi
15. dec 2020

Nemusis sa tu pred nikym obhajovat, je to ok, ze niekto "nechape", ze nie vzdy vsetko ide tak, ako si clovek predstavuje. Moje decko je o chvilu dospele a ked citam niektore prispevky zien, ktore maju malinke deti, ako maju tendenciu hodnotit druhe zeny a ich vychovu, tak sa len pousmejem.. Vacsinou totiz veci nie su tak, ako sme si ich predstavovali. Deti tu nemame na to, aby plnili nase ocakavnia, alebo aby sme sa odbavovali ich vychovou. Deti treba nechat v prvom rade zit. Kazdy je zodpovedny sam za seba, aj to male dieta. Ak si ty nastavis svoju hranicu a budes ju pevne drzat, dieta pochopi. Najvacsiu chybu robia rodicia v tom, ze sa snazia nastavovat hranicu inym.. a potom sa cuduju, alebo su sklamani, ked dieta tu hranicu nerespektuje. Hranicu ma mat v prvom rade dospely - napr. v tvojom pripade by som si zanalyzovala, co mi najviac vadi, co ma vytaca a co je uz "cez".. Napr, u ma to bolo, ak boli hracky rozhadzane po celom dome. To bolo prve, co som stopla a jasne dala najavo moju hranicu. A kedze som to mala jasne, velmi rychlo to dieta pochopilo. a jasne, ze obcas skusilo, ci "drzim". A opat dostalo jasne povedane, co je ok, co nie. Vela veci clovek robi len preto, lebo "sa patri". Preto je dolezite porozmyslat, co nam ozaj vadi, a co je len stereotyp.

autor
15. dec 2020

@akvi dakujem, dobre vravis 😊 Myslim, ze uz asi aj deti pochopili, ze prekrocili moje "cez" a uz par dni si udrzuju relativny poriadok 😁 tak si to zatial vychutnam, kym sa da

babydesire
19. dec 2020

Tak to mas este dobre..ti nasi neporiadnici casto rozhadzu hracky lebobich bavi prave to rozhadzovanie ...ale upratat - to uz je boj, krik a dohadovanie...

monika7777777
22. dec 2020

@anile12 súhlasím s Vami

Strana
z3