icon

Ako naučiť dieťa chodiť?

157misicka
28. okt 2011

Ahojte pocula som ze maminky ucia deti chodit..ako nato??moj syncek ma 9 mesiacikov od 7 mesiacov stoji....v ohradke s auz pokusa robit aj krocky tak ze sa nedrzi no vzdy spadne...aka je metoda aby som ho naucila chodit??je to vobec vhodne???

Strana
z2
deana4
1. feb 2012

@vierkasteffi ahoj doktorka mi povedala že je všetko ok že sa mám ozvať ak nebude chodiť po 14 mesiaci, tak teraz neviem, aké to boli cviky?

monika15
1. feb 2012

@157misicka
nijak nijak nijak nijak !! kazde dieta je ine... nasich znamych zachal v 18 mesiace... sam ... nas 14 sam... a co nic sa nedeje... netlac , ja som uz ivdela 7 mesacne ist samo, bolo vidno ze chrbtica uplne kriva a nozky do 0 proste znicili dieta.....
kazde dieta sa samo postavi a pojde ak bude ready 🙂
p.s. tes sa ze este nechodi... vies co to je ked zacne...sefovat hehehehe 🙂
drzim palce

martinkatinka
1. feb 2012

Nijako... náš sa naučil sám... od pretočenia cez lozenie, sedenie, vstávanie až po hodenie.... síce dosť skoro, ale naozaj sám.. a nemožeme ho zviazať, aby nechodil 😀

157misicka
autor
1. feb 2012

joj no tak nas zacal chodit nakoniec v 10 mesiacov tiez sam 😀 uz som aj na tuto temu zabudla 😉
@monika15

monika15
2. feb 2012

@157misicka
jaaaaaaaaaaaaj heheheheheh

deana4
2. feb 2012

@vierkasteffi ďakujem ti velmi pekne niečo vyskúšam a uvidím aak nie pôjdem za doktorkou

mirkaadavid
3. nov 2012

Ahojte mam 5 mesacneho synceka sediet este nevie ale ked ho drzim za rucky tak sa mi stavia na nozky a prepleta aj nozkami vcera som ho len za rucky drzala lebo chcel stat a ked som ho dala na brusko alebo chrbatik tak zazal strasne plackat cize stal na nozkach a prepletal presli sme asi take 2 metre mozno 3 sestra mi povedala ze to nemam robit lebo by sa mu mohla poskodit chrbtica a mohol by mat ploche nohy aky je vas nazor a este jedna otazocka ked uz dieta zacne chodit tak treba papucky alebo je lepsie na boso dakujem vopred za odpovede

simca06022011
3. nov 2012

@mirkaadavid urcite s 5 mesacnim babom nechodit, a nenechavat ho stat... uz maju dost sili na postavenie sa ale nie je to dobre ako ti povedala sestra. Vlastne vobec sa s detmi nema chodit... ked zacne skusat tak nam stacili pancusky aj tak mi papuce velmi nechcela doma... chodit zacala v papuckach a ja som jeje vyhliadla vdaka inej teme dalsie papuce 🙂)) https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/ako-vybrat-spravnu-velkost-a-znacku-prvych-topanociek/

marcela1807
31. okt 2013

koceny ja mam 14 mesacnu dcerku,snazi sa chodit,sem tam sa pusti ale je straaasne opatrna a boji sa sama,stale si pyta ruku,neviem ako ju mam naucit nebat sa pustit sama.za rucku dokaze chodit aj cely den ale sama sa mi boji a sada si na zem.ako ju mam naucit aby sa odvazila bezkat sama?mate s tym niekdo skusenosti?

sakura77
31. okt 2013

@marcela1807 to chce len cas 🙂😉

danka1234567
28. dec 2017

Ahojte kocki idem k vam po radu mam dcerku ktora ma rok aj 1mesiac a vobec mi nechce chodit v pavuku beha aj na posteli sa postavi na sedacke ale ked ju davam na nohi tak ona si sada bojim sa ☹️

siska53
28. dec 2017

@danka1234567 ziaden pavuk! Nechaj to na nu! Ma cas do 18.m.!!;
Ani ju ty "neuc" chodit,len jej mozes ublizit..

zuzka38
28. dec 2017

@danka1234567 čoho sq bojis? Ma viac rozumu, pavuk nepotruje co potrebuje je naučiť sa chodiť sama a to sa nauci. Ma len 13m. A ty xces aby behala v pavuku..nechaj ju tak to je to najlepšie co môžeš spravit

charlie1980
28. dec 2017

@danka1234567 Naco ju chces silou mocou davat do pavuka a stavias ju na nohy ? Ona na to pride sama, Ked na to bude pripravena. Horna hranica je 18.mes, dokedy by mala chodit, tvoja ma 13 mes.
Btw. Moj ma 12 mes a stvornozkuje, stavia sa. Nechodi za ruku, v priestore Uz vobec. A je v poriadku. Prvy chodil v 9.mes samostatne a v poriadku nie je.

lillystranska
28. dec 2017

@danka1234567 načo ju nútis sa jej divis že sa boji? V živote by som dieťa nenútila robiť niečo čoho sa boji. Pretekas snáď s nejakou mamičkou aby mala rýchlejšie chodila či čo? Daj jej čas postaví sa keď nadobudne istoty a čoho sa bojíš že sa nepostaví? Každé dieťa je ine

beky1813
28. dec 2017

@danka1234567 daj prec pavuka a nenut ju. Chuda mala, takto ju stresovat. Nechaj to na nu, bude chodit, ked bude pripravena

snehuuulienka
28. dec 2017

Môj začal chodiť ako 14 mesačný.,a nič nezmeskal😉.nenútili sme ho -prislo to samé☺,nemali sme ani pavuka
@danka1234567

ankare
28. dec 2017

Chodiť sa naučí sám, nie je vhodné mu akokoľvek pomahat. Sám na to dozrie a vykroci do priestoru.
Držím palce!

ankare
28. dec 2017

@danka1234567
Nedávaj ju do pavúka. A do ničoho ju nenut. Ona sama vie, čo si môže dovolit. Keď na to dozrie, postavi sa kdekoľvek.
Držím palce!

90909
28. dec 2017

@charlie1980 smiem sa spytat? tie problemy vyplynuli z toho skoreho chodenia? mam dieta, ktore sa v 7 mesiacoch stavia a ruckuje popri nabytku...boli sme aj na neuro aj u fyzioterapeuta a z ich pohladu je zdrave..a vraj ho mame nechat robit, co dokaze....ale uz viackrat som narazila na to,ze deti, ktore skoro chodili mali neskor problemy...tak mam z toho obavy, ak by nahodou zacalo chodit skor

charlie1980
28. dec 2017

@90909 Dieta sa stavalo v 7.mes na nohy, lozilo asi 2 tyzdne, hned skocilo na rovne. Bol hyperaktivny snad Uz v tehotenstve, Ako 2 tyzdnovy sa prevracal na bok.
V 3.roku diagnostikovany autizmus + Adhd. Ale z najhorsieho sme vonku. Prebral sa, napreduje.
Ak mozes, Vies, nepodporuj v chodeni dieta, nech dlho lozi. Lozenie je pre vyvoj velmi dolezite, vacsinou- takmer vzdy, deti ktore rychle chodia, vyrazne zaostavaju v reci.

beky1813
28. dec 2017

@90909 moja ma 5, sama sa posadila, ked mala 6 mesiacov, v 7 mesiacoch sa postavila v postielke a zacala chodit okolo nabytku a nic jej nie je

marikap18
28. dec 2017

Ako napisali ostatne, ziadny pavuk, dokonca mne ortoped povedal, ze nech ho urcite nepouzivam, nie je to zdrave na klby. Moj syn ma teraz 14 mesiacov a tiez nechodi. Vobec ma to netrapi. Dieta zacne same chodit, ked sa bude na to citit. Nic nezmeska, v mojom okoli deti uz v jeho veku tiez chodia, ale je mi to jedno. O nic nepride.

90909
28. dec 2017

@charlie1980 dakujem za odpoved a prajem vam aby co najviac napredoval...nas stvornozkuje asi od 5,5 mesiaca a tiez by som bola rada, aby tak ostal co najdlhsie...ale jedine, co asi mozme ho len motivovat hrou, aby co najviac lozil...v chodeni ho nepodporujeme, ale neurologicka sa vyjadrila, ze moze uz v 9tich chodit...inak ta rec, to moze byt....teraz sa snazim dost spievat a hovorime riekanky a sa aj viac rozdzavotal, inak doteraz nebol velmi zvukovy

90909
28. dec 2017

@beky1813 super dakujem😊, tak uvidime..ale zatial je pre vsetkych zdravy, tak verim, ze to tak aj ostane

charlie1980
28. dec 2017

@90909 Nie je za co....Ani som tym nechcela povedat, Ze u vsetkych deti to plati pausalne Ako u nas....
Suvislosti lozenia a vyvoja dietata....Ono sa to Fakt moze raz odzrkadlit. Samozrejme, neda sa dietatu „zakazat“ chodit, Ked chce. Ale motivovat k lozeniu ano. Ja som velmi rada, kym tento Moj druhy lozi, sada....vidno na nom, Aky je rozvazny a uvedomely, neudiera sa, je sikovny, vie si vypocitat rychlost Aj vziadlenost, som rada, Ze takto sa opatrne pohybuje, Lebo u prveho to bol cisty horor. Nevedel padat na zadok, liezol, skakal, preliezal, vyliezal. Toto Moj druhy vobec nerobi.

http://m.maminka.sk/musi-dieta-stvornozkovat

evkatk
16. dec 2024

Dieťa treba nechať samo, aby sa rozhýbalo, teda loziť štvornožky alebo plaziť sa a pod. Nič netreba siliť, aby sme mu neuškodili. Niektoré sú schopné aj niekoľko mesiacov stáť v postieľke, aj v nej nejaký krok urobiť, samo nie. Nevadí. Každý sa raz naučí chodiť. Dobré je ho nechať na zemi. Ono samo polezie ak príde jeho čas k nábytku aj sa postaví a urobí prvé krôčiky. Ale pozor!!!
Dieťa sa nesmie učiť tak, aby ho dospelý držal za nadvihnuté rúčky. Držať sa môže len za pás. Ak sa učí chodiť tak, že je držaný za 1 alebo obe ruky, natiahne sa chrbtový sval, prípadne natrhne a potom to trvá dlho. Stalo sa to môjmu vtedy 13 mesačnému vnukovi, ktorého druhá babka chváliac sa, prešla s ním držiac ho za jednu ruku po dedine. Po niekoľkých hodinách sa už ani sám neposadil ani nepostavil. Predtým to urobil a chodil držiac sa nábytku, chodítka na tlačenie, atď. Prestal aj štvornožky chodiť a ťahal sa iba na brušku po zemi. Vtedy mal 13 mesiacov. Nepostavil sa ďalšie 4 mesiace a potom všetko znova. Chodiť sám začal na vyše 22 mesiacov. Chvalabohu nezanechalo to následky. Sval sa nenatrhol, len natiahol, inak by z toho v staršom veku mohol vzniknúť aj hrb. Na internete je dobrý príspevok pod názvom:" Kedy deti začínajú chodiť a ako učiť dieťa chodiť? " Sú tam aj foto, čo škodí a pod.

Strana
z2