icon

Ako naučiť dieťa, že povinnosti sú prvoradé?

10. jan 2023

Ahojte.
Máte nejaké tipy ako naučiť deti, že keď prídu zo školy prvoradé sú povinnosti? Už ma to naozaj nebaví ich po večeroch naháňať, že nemajú úlohy spravené. Potom sa im už ani nechce, a o tom, že im to do hlavy už nejde večer ani nehovorím.
Stále sú z toho hádky, ja som potom podráždená, lebo viem že nie sú prichystaní do školy. Dcéra bude mať 13, podľa mňa už naozaj má vek na to, aby sa kúsok viac posnažila.
Poslednou dobou si len ráno nahádzala knihy do tašky a to bolo všetko. V horšom prípade ani to :( Ja prídem domov o pol 6 večer z práce. Stále sú hádky okolo toho, pretože nechce aby som ju kontrolovala ako malé decko. A ja verím, že jej to lezie na nervy, keď jej dýcham na krk, ale nevie ani za nič pochopiť, že sa stačí pripravovať do školy a žiadne kontroly nebudú. Ale nie, radšej sa bude deň čo deň o tom istom so mnou hádať. Už som fakt z toho unavená.

Strana
z2
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nika1971
10. jan 2023

zacni ju zapajat do domacich prac...nech si zvyka, co je robota, ked sa jej nechce ucit...kludne jej to povedz, ze ked sa neuci, nemusi...ale doma sa valat nebude...bude od 16 pracovat a ukaz jej, co je robota...mlada si rychlo rozmysli, ci bude robit, alebo sa zacne ucit

januska12323
10. jan 2023

Ak jej vychádzajú štvorky neuvažovala si nad doučovaním? Ona už bude v bludnom kruhu, nenaučí sa jedno, potom nerozumie ďalšiemu, ty prídeš až večer a namiesto pomoci s vysvetlením len otázka či to má hotové. Keby sa aj ďalej odmietala učiť tak na doučovaní to bude počuť ešte raz a niečo v tej hlave ostane.

ropucha6
10. jan 2023

Neviem si predstavit, ze by ma mama kontrolovala, ci mam v 13tich urobene ulohy a kedy sa ucim. Tiez som sa hocikedy ucila po veceroch, proste tak mi to ostalo az do vysky natlacit to do seba pred spanim. Ja by som skor riesila tu stratu motivacie, 4ky, 5ky, to nic moc. Spytaj sa jej, aku ma predstavu o strednej skole, ked sa takto opusti, uz to tazsie bude dobiehat. Ak jej to nejde, najdi jej doucovanie.

anjelicek26
10. jan 2023

13 rocna bude proste rebelovat... ono wipnut wifi nie je trest, ale to - zapnut ju potom je odmena 😂 Treba to tak nejako dokonale otocit 😂 Na mojho to kazdopadne zabera, lebo potom nemoze vecer s kamosom hrat VR hry... tak ma kazdy vecer upratanu a povysysavanu izbu a tasku zbalenu 😂

yanni
10. jan 2023

@januska12323 no neviem, za lenivost este platit doucko? kecy si k tomu sadla, robila si pravidelně domace ulohy, tak by (pravdepodobne) ziadne doucko nepotrebovala.

stannkal
10. jan 2023

@yanni ono je ľahké niekoho označiť ze je lenivý ale keď ideš pod povrch tak častokrát zistíš úplne iné príčiny. Možno na to sama nestačí a tápa, niekto sa ťažko učí sám z kníh, skôr mu pomôže ak mu to niekto iný vysvetli. Navyše tým doučovaním by mama vyslala signál ze ju chápe a chce jej pomôcť, to určite viac zlepší motiváciu ako príkazy a zákazy.

yanni
10. jan 2023

@stannkal no ale tu mama pise, ze dievca nic nerobi. Ze ju musi do vsetkeho nahanat a aj tak nic neurobi. Dnesne deti väcsinou nemaju nic ine na praci, len sa ucit plus nejake kruzky. V domacnosti sa nedotrhaju a na pole tiez nechodia. Ked vidim, ze dieta sa uci, robi ulohy, ma vsetko vzdy vypracovane a "naucene" a predsa mu to nejde, tak jasne, ze porozmyślam po nejakom doucku. Ale to musim vidiet snahu, ze dieta aj same chce. Ked vsetko a vsetkych ignoruje, tak to je nieco ine.

januska12323
10. jan 2023

@yanni ja som ako decko učeniu veľa nedala a predsa som vždy mala max. 2,3. Nevieme aký problém má táto slečna, či nerozumie učivu alebo na učenie potrebuje pomoc alebo je len lenivá. Mali by sa porozprávať doma ako dospeláci, bez výčitiek, a zistiť kde je chyba. A neviem čo je zlé na doucku, ak je len lenivá môžu nájsť techniky ako sa rýchlejšie naučí a má pokoj od "dirigovania".

stannkal
10. jan 2023

@yanni ja rozumiem co tým myslíš a verím ze to rodiča riadne štve, no 13 ročný človek už má vlastnú hlavu a myslím ze najlepšie by bolo snažiť sa nájsť príčiny takého správania a hlavne pomôcť. Neverím ze dcére je jedno ze ma také známky, možno sa za to hanbí a sama nevie ako z toho von, vtedy je človek často paralyzovany a nevie ani ako a kde začať. Ono to doučovanie tiež nie je "odmena" keďže to dievča si to bude musieť s tou doucovatelkou tu hodinu "odsediet".

autor
10. jan 2023

@yanni ako jediná si to tu pochopila úplne správne. Tu nejde o to, že by jej učivo nešlo. Nejde ani o to, že sa jej nevenujem alebo sa nesnažím jej učivo vysvetliť ako to bolo vyššie v komentári písané. Ona proste nevníma ani vtedy keď jej nejake učivo vysvetľujem. Salám parky úplne.
Na doučovanie som jej hľadala niekoho, ale ona proste odmietla, nebude chodiť na žiadne doučovanie. A nechodila by. Mohla by som sa aj roztrhať, aj neviem čo spraviť. Proste s ňou nepohnem.
Je lenivá. Ak by mohla, tak sa len plazi alebo kotula po byte aby ani chodiť nemusela 🤦

autor
10. jan 2023

@stannkal nehanbí sa za to. Práveže nie. Dúfala som v to, keď som zvolila metódu, že nech sa popáli. No nepopali lebo jej je to jedno.
Ja tomu nerozumiem. Ona nevie čo by chcela robiť, nevie na akú školu by chcela ísť. Nevie čo by ju bavilo. Ona nevie. Takto ju ťažko namotivujem.
Skúšala som už fakt všetko. O doučovani nechce ani počuť. Ja keď si s ňou k tomu sadnem, tak ok s hundranim ale ide so mnou. Ale to je len také že to počúva na pol ucha a na druhý deň si z toho nepamätá nič.

tina1979
10. jan 2023

Je momentálne asi v puberte, ťažké obdobie 🙈🙉. Asi sa treba porozprávať so psychológom, alebo v škole mávajú "poradkyňu" na takéto stavy žiakov, aby ti poradili ako reagovať a ako zvládnuť toto obdobie.
Asi nebola taká odmalička, len teraz sa pubertacka nudí.
Nadviazat s ňou " kamarátky" kontakt, možno cez jej koníčky, čo má rada, výlety, šport.....
Chlapska ruka a hlas nepomáha vôbec ?

autor
12. jan 2023

@tina1979 Vychovávam ju sama od narodenia. Našla som si časom priateľa, ale to ona mala vtedy už 8 rokov - takže vie, že to nie je jej otec. Takže tam žiadna chlapská ruka nie je. Tolerujú sa, majú sa radi, ale nie je to ako vzťah otca s dcérou.

nwnw
12. jan 2023

Skusila si psychologa?
Inak kamaratka je rozvedena a 3 deti. Najstarsie sikovne snazive, samostatne , najmladsie tiez este jejpomajaju. A stredne dieta ako tvoja dcera. Pobehala s nim od vsetkych centier, psychologov, vsetko.. a nic nepomohlo. Jednoducho ma zmysel zivota nic nerobit.

tina1979
12. jan 2023

Takéto obdobie "nič nerobenia a nezáujem" mala vždy, alebo v poslednej dobe ?
Alebo, že by trucovala, že máš priateľa , nevenujes sa jej toľko ako zo zaciatku a žiarli ?
Dôležité prísť na to, prečo sa tak správa, od kedy, alebo je to jej povaha a prinajlepsom ju udržať aspon " v norme".

autor
12. jan 2023

@tina1979 Priateľa mám 6 rokov, nie len teraz. Tým to nebude. Je proste lenivá, nič sa jej nechce. Najradšej by celý život hádam preležala :(

radacak
12. jan 2023

No k tomu aby si robili úlohy hneď po škole mali byť vedení hneď od prvého ročníka..
My sme to tak zaviedli keď prišla domov,najedla trochu oddych a hneď úlohy lebo viem že večer by sa jej už nechcelo..je to tak do teraz ,aj keď už ju treba viac tlačiť k tomu už je to puberta pomaly 13 ročná
Ale veľmi dobré vie že najprv škola a potom môže mobil atd

radacak
12. jan 2023

@elizabet173 aj moja dcéra má takú,, mám na salame,,povahu a preto na ňu musím tlačiť,keby som ju nechala, tak ma na všetko čas..čo mňa vytáča 🤣

torinqa
17. jan 2023

Písala si,že sa jej chce len ležať, kresliť alebo kukať telku..Asi by som jej nedovolila kukať telku,keď sa nenaučí..telku by som zamkla na heslo..a možno by som jej obmedzila aj kreslenie..môže kresliť, aj sa tým živiť, keď sa na nejakú strednú dostane, ale keď je lenivá sa učiť,tak sa nemôže len zabávať telkou, kreslením a vylihovaním...učenie je povinnosť, ktorú musí urobiť, to ostatné by mala mať až "za odmenu"....musí preukázať aspoň snahu,,keď dostáva 5ky za neurobené úlohy, tak by mala za to pocítiť následky,...keď na ňu zhoršenie prospechu neplatí, musí byť niečo, čo na ňu zaberie..🙂

Strana
z2