icon

Ako naučiť kakať skoro štvorročné dieťa?

zuzik1983
29. mar 2014

ahojte,
potrebovala by som radu, ako naucit kakat skoro 4 rocnu dcerku.ide o to, ze ona nejde aj 5dni, zadrziava a potom uz ma zapchu a nejde jej to.nepomahaju ani prehanadla, co nam predpisali na gastre.a potom pride den , ked uz to neudrzi a pokaka sa po troskach aj 8x za den, ale to skor je len take poriadne spinenie gati.. stale nevyprazdni creva tak, ako ma. uz sme boli s nou aj u psychologycky, naslubovala som jej hory doly, nepomaha ziadna motivacia..fakt uz neviem, co mam s nou robit, ona sa trapi, ja som z nej nervozna.jej to je luto, casto krat po takom dni pride za mnou a povie, ze uz chce byt velka, aby uz vedela kakat.
uvitam kazdu radu, lebo takto to dalej nejde.moze byt taketo kakanie sposobene tym, ze sa celkom neskoro odplienkovala,naucila cikat do nocnika az ked mala cca 2roky 8mesiacov.casto krat mi je to vycitane od rodicov aj svokrovcov, ze si za to mozem sama,ked som ju zacala davat neskoro na nocnik.

Strana
z3
zuzik1983
autor
31. mar 2014

@dilino ve ok, v pohode, ked uz je zapecena, tak sa tomu nebranim.len myslela som to tak, ze chcem predist tomu, aby ju vobec zapieklo a urobit vsetko preto, co by sa dalo
@erickaa no nas ked mala zacala bit okolo roka a pol, tak som jej to vratila avelmi rychlo prestala. 😀 urcite si zoberiem tieto rady k srdcu, len bude to pre mna veeelmi tazke, lebo ja nedokazem svoje deti nechat revat, ale asi sa budem musiet voci nej troska obrnit a vydrzat.ona je strasne tvrdohlava a aj v skolke maju ucitelky problem ju zvladnut, teda len jedna, ta druha je prisnejsia a ju respektuje
a u tych starych rodicov je skoro kazdy den len tak na navsteve, sama cely den je tam mozno raz za tyzden

zuzik1983
autor
31. mar 2014

@danim sezam pomoze? to je vlastne nieco ako musli, ci.ak hej, tak to nejedava, nechuti jej to.vlastne ona celkovo sladkosti nejak nejedava, max tak perniky a mentolove cukriky

kuckac
31. mar 2014

Zažila som to aj ja s dcérou - a kto nezažije, ani nepochopí, koľko problémov môže byť okolo jedného kakania. Neskoré odplienkovanie za to nemôže, to sa netráp. To vzniklo primitívne jednoducho tam, že sa raz nevykakala načas, potom to zabolelo a každé ďalšie kakanie sa spája s pocitom strachu, že to zase bude bolieť. Presviedčanie a čo ja viem čo, u nás skrátka nezabralo. Aj mne dcéra naslubovala hory doly, ano, uz budem kakat, ano viem, ze potom to bolí, ked zadrzujem, ano budem budem budem a vzdy to isté dokola dokola dokola. Gastro sme riešili tiež. Ale u nás už nepomáhalo ani zmäkčenie stolice tým, že sme upravili stravu, lebo jednoducho to nasilu v sebe držala - čo keď to bude zase bolieť. Tak sme sa pretrápili roky rokúce, upravilo sa to, až keď ona dozrela na to, aby si to poriadne uvedomovala. Dnes má 9 rokov a už je "dobre" ale píšem to zámerne v úvodzovkách, totiž veľa krát jej ešte musím pripomenúť, že keď sa nám chce, ideme aj zvonka, aj keď nás celá perepúť kamarátok musí počkať, aj keď by nám neviemčo malo ujsť, kakanie musí byť prvoradé, keď sa nám chce. No tak už to viac menej nechávam na ňu, ale stolicu má väčšinou obdeň, vytvorila si taký návyk. Už to neriešim, takto je to ako tak v pohode, ale natrápili sme sa. Obdobie od 2 do 5 rokov bolo úplne najhoršie. Jedno mám za sebou a druhé prišlo - syn trojročný sa dal na rovnakú cestu zadržiavania, musím ho stále sledovať, aby to nepresiahlo dva dni, lebo potom je to už fakt kritické. Horšie je, že on dobre napapá, nepije, nedostanem do neho nijajké lieky, olejčeky, čajjíčky nič, čo iné deti pokojne prehltnú, aby rodičov potešili🙂Držím palce najmä tebe ako mamine, pretože viem, čo som prežívala ja, a už zase prežívam, keď plačem aj ja aj dieťa a ani tak ani tak , raz od zúfalstva, potom od radosti, že sa podarilo. Pokakané kakanie a toľko problémov, že?🙂

erickaa
31. mar 2014

@zuzik1983 U nás vrátenie nepomohlo vôbec, to bola pre ňu ako výzva do bitky 😀
Tak snáď som ti aspoň trochu pomohla, len pre tvoje dobro ti vravím, že sa musíš zaťať a vydržať. Nič sa jej nestane, keď bude robiť cirkus, hlavne sa na ňu nepozeraj, nevysvetľuj, totálne ju ignoruj. Ju to po čase prestane baviť. Len je veľmi dôležité, aby ste s mužom držali spolu, nesmie jej ani on poľaviť. Budte zohratá partia a keď už budeš unavená, nech prevezme štafetu on a choď sa nadýchať na balkón. Ale pred malou nedaj znať, že máš nervy. Musíš nahodiť "poker face" 😉 Ak má malá po zdravotnej stránke všetko v poriadku, čo sa týka trávenie a vylučovania, tak si myslím, že je to skôr tá psychická manipulácia z jej strany. Len stravou sa to podľa mňa nezmení...

cicanezer1
31. mar 2014

citala so le otazku -uvod...takze..odporucam nechat tomu absolutne volny priebeh,nechat ju nech si kaka ako chec,podla skusenosti z mojej rodiny,kde je teda dost deti,a boli take pripady....nie je vobec dobre na to prilis upozornovat,nepomohlo ani podplacanie,dohovaranie,citanie kniziek,odmey a podobne...ked ma dieta jednoducho takyto blok,len ono samo pride nato,ze je uz na case,aby to bolo inak

senta_sofia
31. mar 2014

@zuzik1983 mame doma, ale v mladsom vydani, skusili sme vsetko mozne aj nemozne, ale je to v hlave, on bude zadrziavat aj 3 dni a potom, ked uz to ma za "zatackou" sa v pohode vykaka, ani tlacit nemusi, proste to vypadne, ale predtym robi sceny... Mame teraz take vzdorovite obdobie a nadobudla som pocit, ze cim viac sa do jeho kakania staram, tym horsie, takze neriesim, podla mna tomu treba nechat cas. A mozno aj tvoja mala vidi, ze kakanie je sposob, ako na seba uputat pozornost. Ale chapem, ze si z toho na prasky, vitaj v klube 🙂

zuzik1983
autor
31. mar 2014

@kuckac veru, pises mi z duse 😉 aj ked uz tu stolicu tvrdu nema, tak zadrzuje, co ked to bude boliet.,tiez placem raz od zúfalstva, potom od radosti, že sa podarilo
@erickaa no veru , musime vydrzat.ona ja ked tu stolicu tvrdu nema, tak zadzi, lebo sa boji bolesti.je to hlavne v psychyke
@cicanezer1 dufam, ze uz na to pride coskoro

zuzik1983
autor
31. mar 2014

@senta_sofia asi bude dobre prestat si ju tolko vsimat, mozno si uvedomi, ze robi tak zle hlavne sama sebe

nika19918
31. mar 2014

Aj moja dcéra mala s tým veľký problém. Osobne poradiť neviem, naučila sa po 2 rokoch už nejak sama. Držím palec, nech sa vam to podarí čím skôr 😉

kuckac
31. mar 2014

áno, je to v prvom rade v psychike, ostatné veci ako nevhodná strava a podobne to len podporia, len tá psychika musí na to dozrieť, tu veľmi nepomáha psychológ ani neviem čo, je to divné, ale je to tak, samozrejme nenechať to tak a skúšať hľadať finty a triky je dobré, nikdy nevieš, čo zaberie,ja hovorím len z vlastnej skúsenosti a nestráviteľné zvyšky v strave sú naozaj dobré, akékoľvek zrniečka, v lete melón a nech si dá čo najviac zrniečok, v rajčinách a podobne....len niekedy ani to nestačí, hovorím z vlastnej skúsenosti 🙂 ☹

barca127
31. mar 2014

@zuzik1983 mno ja davam rano nalacno malu lyzicku asi 15 minut pred ranajkami....inac s tou ritkou a vyvadzanim to je aj u nas ked jej idem dat nahodou cipok tak to je katastrofa ani dupu jej namazat nemozeme 🙂

danim
31. mar 2014

@zuzik1983 ved ti cely cas o tom hovorim, ze semiacka... vygoogli ked nevies ako to vyzera... su tym posypane tie tycinky.. chleby.. pecivo... tie tycinky jej kup- maju zeleny ligotavy obal. su velmi dobre, decka ich maju rady. nerob hned zavery, ze by ich nezjedla..

vandy1
31. mar 2014

@vandy1 Odporucam tuto knihu pre spravnu komunikaciu, resp. nieco podobne ti poradia asi aj psychologicky Ako hovoriť, aby nás deti počúvali / Ako počúvať, aby nám deti dôverovali od Adele Faber, Elaine Mazlish

zuzik1983
autor
31. mar 2014

@nika19918 dakujem, snad to uz coskoro bude dobre
@kuckac no ved uvidim, snad to rychlo prekoname
@barca127 no my podobne
@danim ved teraz myslis sezamove semienka ci tie muslim tycinky.tie tycinky nechce, to viem,lebo ich kupujem pre seba a nezje ich
@vandy1 hned si ju idem aj kuknut

zuzik1983
autor
31. mar 2014

@vandy1 este sa spytam, to su dve rozne knihy,ze? lebo kde kukam, tam je vypredane 😒

vandy1
31. mar 2014

@zuzik1983 je to len jedna kniha a maju ju na abcknihy bodka sk mavaju tam dost casto aj postovne zdarma, ale ak ti to suri, objednaj hned nech ju nevypredaju este aj tam 🙂

eliska1309
31. mar 2014

@zuzik1983 ahoj ja chcem len tak pomymo... pisala si ze malej dali na kakanie gastrotus... moj maly ma 5 mesiacov a trpi refluxom a gastrotus papa na palenie zahy na to mu pomaha pekne ale na stolicu nema vplyv ziadny ( dokonca to tusim nepisu ani v letaciku zeby to malo mat ucinok na stolicu)

danim
1. apr 2014

@zuzik1983 normalne tycinky ( klasicke ) posypane sezamom- hladaj v obchode medzi tycinkami obycajnymi ( ako dru, slane.. atd ) a tie maju zeleny leskly obal- a su to tycinky obycajne posypane sezamovymi semienkami. decka ich maju rady. ( klasika tycinky, no nie posypane solou, ale sezamom - nie je to sladke, take neutralne, skor slane- ako tycinky )

piacere
1. apr 2014

@zuzik1983
ahoj,
nečítala som príspevky nado mnou, takže sa budem možno opakovať.
Môj takmer štvorročný synátor má chronickú zápchu od 2,5 roka, ku ktorej sa dopracoval "sám". Sťahovali sme sa, chvíľu (kým sme poriešili hypo) sme bývali u svokrovcov, kde mu každý, kto mal ruky-nohy dával sladkosti, blbosti.. jednoducho moje dovtedy "ovocné a zeleninové a "varené"" dieťa mi prestalo jesť ovocie, zeleninu, odmietalo varenú stravu, až to došlo do takého stavu, že dieťa, kt. malo dovtedy stolicu aj dvakrát do dňa dospelo k zápche. Horko-ťažko sa vykakal (vtedy mal ešte plienky), až si spôsobil ranku v zadočku a odvtedy začal neskutočný boj, ktorý trvá dodnes. Došlo to až do takého štádia, že sme skončili na Kramároch ako urgentný stav s podozrením na zauzlenie čriev (otrasný rtg nález). Našťastie sa diagnóza nepotvrdila, bola to skutočne len zápcha a po nejakom extra čípku sa na kramároch komplet vyprázdnil. Po troch dňoch nás pustili domov s duphalacom, odporúčaním objednať sa na gastro pre istotu a k psychologičke, keďže na 99% to tipovali na psychický problém (stres z bolesti pri kakaní, čo je aj pravda). Boli sme aj na chirurgii, kde pozerali konečník - všetko ok. Na gastre mu robili testy na alergiu na kravské mlieko a na lepok, výsledky ok (aj to môže byť totiž príčínou zápchy, takže nie je odveci žiadať od pediatričky toto vyšetrenie). Psychologička nám povedala, že ak by bol väčší (vtedy mal 2,5 roka), tak ho skúsi namotivovať napr. rozprávkou, ale že u tak malého dieťaťa je to zbytočné, poradila nám akurát to, že mu to nemáme pripomínať, nemám to stále riešiť, ak aj bude stáť s prekríženými nohami a zadržiavať (lebo toto robil, keď mal potrebu kakať), tak si ho netreba všímať. To sa však nedalo, pretože ak vám dieťa nekaká 7-9 dní a už počas dňa nerobí nič, len stojí a zadržiava, tak vás až pot oblieva a nedokážete to neriešiť. To nepochopí ten, kto to nezažil. Muž otváral poobede dvere s otázkou: "kakal?" My sme už boli celá rodina z toho taká vystresovaná, že sme sa hádali jak "psy"...
Na Kramároch nám dali čípky, ktoré sa nedajú kúpiť, vyrábajú sa len pre potreby chirurgie, po ktorých proste nemal šancu a každých 5 dní ich dostal.... Ako sa nám však míňali, stúpal náš stres a panika, že čo potom... pretože to dieťa sa proste samo nevykakalo, on bol schopný zadržiavať aj 10 dní. Predtým ako sme skončili na Kramároch dostal u nás v nemocnici klystír a ani s ním nepohol....
Potom sme na nete objavili, že existujú čípky Dulcolax a tieto máme doma dodnes ako záchranu - odobrila nám ich aj naša pediatrička, ktorá nám povedala, že je menšie zlo, ak dostane občas tento čípok ako to, že v ňom tá stolica kvasí. Kako proste musí von a my ho z neho musíme dostať. Hoci aj takto... Je to čípok, po ktorom tak isto nemá šancu, vyprázdni komplet celé črevo.
Cca po necelom roku sa začal dostávať do normálu (ako-tak) a dnes je to tak, že občas musíme dať čípok, ale už skutočne len cca 1x za 2-3 mesiace, ináč kaká sám, ale dodnes dostáva duphalac 2x denne.
Čo všetko sme skúsili (okrem úpravy stravy, kde je dôležité aby nejedol zapekajúce potraviny a mal dostatočný príjem tekutín - toto máme odskúšané, akonáhle menej pil, hneď bol zapečený):
takže ak "horí" a dieťa nekakalo niekoľko dní:
- nalačno pomarančový džús zriedení s teplou vodou
- nalačno pohár teplej vody
- nalačno polievková lyžica stolového oleja
- slivková a marhuľová šťava
- hrozno (jediné, čo u malého zaberalo... večer zjedol strapec hrozna a ráno už "išiel" 🙂
- acidko
- drvené ľanové semienka (dávala som mu ich najprv do jogurtu, ale nechcel ich, tak som mu ich normále zavárala do polievky)
- vývar z ľanových semienok a tú vodu po lyžičkách
- dlhodobo užíval lyžicu denne konopný olej (kúpiš v bio obchode, vraj je na chronickú zápchu - u nás som nevidela účinok).
- probiotiká
- sušené slivky a sušené marhule (môj malý ich nechcel, lebo boli horké)
- čítala som aj názory, že príliš veľa čerstvého ovocia a zeleniny môže škodiť, vláknina totiž v čreve "nabobtná" a robí stolicu hutnou, veľkou, čo môže byť pri strachu tlačiť problém
- dostala som radu, že natrieť konečník krémom, ktorý ženy používajú na holenie, vraj znecitliveje oblasť konečníka - neskúšala som
- skúšali sme kúsok mydla (ako čípok), nezabral
- glycerínové čípky nezaberali, dlho sa rozpúšťajú, takmer vždy ho celý vytlačil ešte predtým, než sa rozpustil
- ak vidíš, že ju nutká na kakanie, natrieť konečník krémom, napr. sudokrémom nahrubo až dovnútra, kako sa "vyšmykne" - môj malý si potom pýtal sám, že chce natrieť riťku.
- nekričať, povzbudzovať, sľubovať hory-doly, keď sa vykaká. Môj za prvé samostatné kakanie po toľkých čípkoch a trápeniach dostal auto za 40 evri! 🙄 Nadšenie ho držalo len ďalšie asi 3 kakania a potom zase zadržiaval, ale bol to krôčik k úspechu...
- dnes dostane po každom kakaní PEZ cukríky. Dostáva ich IBA po kakaní, nikdy inokedy, miluje ich, takže vie, že ak má na ne chuť, musí kakať 😀

Nič iné mi nenapadá....

Môže to byť chvíľková záležitosť, ale môže to byť aj boj na dlhé trate.... želám len pevné nervy, najmä tie budete potrebovať.
A pamätaj, stolica MUSÍ ísť max. po piatich dňoch von... aby ste si "neuhnali" to, čo sme mali my, že sme skončili na chirurgii....
Držím palce.

zuzik1983
autor
1. apr 2014

@vandy1 ok, idem kuknut.dakujem
@eliska1309 to som fakt napisala? tak pardon, asi som sa pomylila, dali jej duphalac 😔
@danim jezis ja som blba , no uz viem 😔
@piacere no presne toto sme si absolvovali aj my, gastro(tam mu tiez dala duphalac, ktory ake nezabera, tak uz ho nedavam)porobili tam vsetky tie testy, to ma vysledky ok, boli sme aj u psycholoicky.tiez uz je u nas v celej rodine otazka ci kakala na dennom poriadku.kopec veci z toho co si napisala som skusala, bud mi to nechce alebo to nezabera a to co som neskusala vyskusam.dakujem s tymi glycerinovymi cipkami podobne, vzdy ho stihne vytlacit este skor, nez sa rozpusti.snazim sa povzbudzovat, slubujem hory doly a nekricat sa naozaj niekdy neda, ale snazim sa aj to.,

piacere
1. apr 2014

@zuzik1983 ešte mi napadá, že na chirurgii nám vraveli, že ak dieťa niekoľko dní nekaká a potom má len také špinenie na nohavičkách, tak to znamená, že stolica je už na konci veľmi tvrdá a bude problém to vytlačiť, a to špinenie, to už je len voda, ktorá stolicu obmýva 😖 Takže v takom prípade by som už jednoznačne siahala po čípku a natrela zadoček nahrubo, lebo po čípku to ide von, či dieťa chce alebo nie. Môj malý vtedy na tých kramároch už nemal šancu sám kako vytlačiť, tak obrovské bolo, ešte dlho po tom mal rozšírené črievko úplne dole a kakal "hrudy"... až po čase sa to dostalo do normálu a kako malo tvar normálneho čreva.... ☹ Preto každému kto má čo i len najmenší problém s týmto radím, aby čakali na samovoľné vyprázdnenie max. 5 dní 😔 Držte sa! Ak by si niečo chcela vedieť, kľudne sa pýtaj. Ak viem, poradím 🙂

piacere
1. apr 2014

@zuzik1983 prepáč, že tak kúskujem príspevky, ale čítam, že už nedávate duphalac. Dávaj 🙂 Môjmu zo začiatku absolútne nezaberal, tiež sme ho vysadili, no teraz, keď po cca piatich mesiacoch bezproblémového kakania mal zase slabú chvíľku a nechcel tlačiť 🙄 pediatrička nám opäť predpísala duphalac, dávam mu ho 2x 10ml a zaberá 😕 Koľkokrát mu ho dám vypiť a po desiatich minútach beží, ledva dobehne 😅
Predtým sme si kupovali aj také, kt. nie sú viazané na lekársky predpis, tuším Laktulosa a ešte niečo podobné, ale ani jedno nezaberalo tak ako práve Duphalac, čo je na predpis. Ja by som to s ním nevzdávala 🙂
Dokonca mi raz jedna mamina poradila, že mám skúsiť dať mega dávku 😅 a zabralo ... ono v zúfalstve urobí človek čokoľvek, len aby sa vyhol agresívnemu čípku (nemyslím glycerínové, ale ten Dulcolax). Takže som mu dala 10ml ráno, 10ml na obed a 10ml večer a večer už klusal na nočník 🙄

zuzik1983
autor
1. apr 2014

@piacere no take spinenie mava casto,no uvidim s tym duphalacom.ked ma nieco napadne, tak sa spytam 🙂

pancuska2
2. apr 2014

Skús jej dať tie ovsené vločky trošku aspoň do polievky. Tam si ich nevšimne...
Mám ten istý problém, len ja mám menšiu dcérku, má 2 roky a 4 mesiace a stále neciká, nekaká do nočníka, pocikáva sa kade-tade, ale hlavný problém máme s chronickou a dlhotrvájúcou zápchou. Prechádzanie tým istým, skúšame všetko a ide to veľmi pomaly. Občas ju zapečie aj na 5 dní a potom to, čo príde, je bolestivé a hlavne strašne tvrdé... Aj ked veľa pije, má dostatok vlakniny, jabĺk, hrozna, sušených sliviek a nič...

Strana
z3