Ako pomôcť synovi prekonať strach zo škôlky?
Žienky moje, môj Miško začal od stredy chodiť do škôlky... hotová katastrofa. Celé ráno plač, aj v škôlke plač, ani sa nezapája do hier, len si pomrnkáva "maminka moja kde si", doma je apatický, nechce sa so mnou ani hrat, ani nic, co predtym sme sa spolu nahrali a nasmiali..... Večer nechce ani zaspinkať, aby nebolo ráno. Vždy som mu o škôlke pekne rozprávala, boli sme sa tam pozrieť, keď bol doma so mnou, tak som ho dávala na 4 hod týždenne do súkromných jasličiek a tam to celkom zvládal...ale teraz je to strašné, srdce mi trhá...on sa nehnevá, ale strašne smúti... a už aj keď ho mám na rukách, tak opakuje kde je moja maminka a potom sa spamätá... vychovávam ho so všetkou láskou, má určené aj hranice, ale je na mňa veľmi naviazaný. aj ja na neho... neviem, ako to zvládať. v noci sa mi budí s plačom, že nechce ísť do škôlky...snažím sa byť pred ním silná, pozitívne motivujem, rozprávam o škôlke len pekne, aj keď tieto dni sa snažím len opýtať čo robil v škôlke a potom ju už nespomínať...ale neviem ako ďalej... ked mi place, ze sa boji o moj zivot ked nie som pri nom...ze sa boji, ze sa mi nieco stane...neviem, kde na to prisiel...ale je velmi rozumny. Vysvetlujem trpezlivo, niekedy aj obraciam na zart...neviem ako dalej, ako mu pomoct... pomooooc
@zabina27 to je velmi pekne napisane. Mas vo vsetkom pravdu a tie napady su fakt super ale kazde dieta to vnima proste po svojom a niektore deticky to proste beru naozj velmi stresovo a moze sa im vysvetlit hocico proste nezaberie to. Ten adaptacny proces nejaku dobu trva. Boli zvyknute na uplne iny svet zivot den..takze tam treba cas hlavne a ano ak sa to da co najviac ulahcit preco nie treba skusat. Ale ten proces potrva nejaku dobu. To ako ked my nastupime do novej prace. Tiez je to ista forma stresu a niecoho uplne noveho nepoznaneho a ked si clovek predstavi ze detska dusicka je zranitelna.
@pavlinakol ak ho môžeš nechať u babky, tak už nič neskúšaj, nechaj ho u babky a o rok by malo zaškolenie prebehnúť oveľa ľahšie. Držím palce.
@timea7 porad mi prosim ta ak sa da. Mam syna ktory sa zajakava. Od aprila a v maji mal 3 roky. Zhorsilo sa to v augiuste a teraz nastupom do skolky mam pocit ze je to este horsie. Co robir? Na nejaky cas prerusit? Alebo poradit sa s logopedom? Zatial sme este neboli. Zacimam mat obavy. Cez den sice v skolke neplace ale rano ano a ked sa ma ist spinkat zlakne sa mi hovorila ucitelka. On tam este nespal zatial je len doobeda.
Zienky, tak sa vam musim pochvalit, dufam, ze to nezarieknem. Misinko si uz celkom zvykol. Jasne, ze rano este placka, ale v skolke uz spolupracuje, aj spinka, doma je vesely a v noci sa mi nebudi. Som taka stastna 🙂 len teraz neviem, bo pani ucitelka z jasliciek kam chodil nam na zaklade toho, ze ma zrejme Misko nadpriemerne IQ dohovorila termin u psychologa, tak neviem, ci tam ist...
@timea7 ahoj kolko zvycajne trva,ked dieta odmieta v skolke pit a jest?
Nasa predtym chodila 3m.do sukromnej,tam to trvalo len par dni ale teraz,co 3m.nechodila nikam,zacala chodit do statnej (chodi i bracek,ale do inej triedy) a ona tam vobec nechce pit ani jest... Mame mat rodicko,tak uvidim co povedia,bo rada by som pocula i tvoju skusenost. D.
Zienky, vcera zas mi ucitelka vravi, ze Misko cely den len opakuje, zr chce maminku. Ze jej budi deti, ze ona detom ani nic povedat nemoze, lebo ze ju nepocuju, ze je z neho nervozna... Mam pocit, akoby nas chcela odtial vystvat... Nechapem to. Doma Miskovi pekne dohovorim, ale ako to mam ovplyvnit, ked je v skolke? Ucitelka si s nim ma predsa vediet poradit, ci?
@suz2 u nas je to tak isto, ucitelka sa na malu stale stazuje, ze ju nepocuva, ze place, uz dokonca ze sa povracala, pocikava sa, doma je vsetko OK, aj ze deti mojej uz hovoria, ze chod prec, ze ani ona sama sa k nim neprida, ze s nimi netancuje a tak, uz mi povedali znami, ze chcu nase miesto pre niekoho ineho, tento tyzden chodil po malu muz a hovoril, ze sa ho ucitelka stale pyta, ze ako to chceme riesit, dnes nam dokonca rano navrhla psychiatra, ale ked po nu dosiel muz, mali otvorene dvere tak pocuval, a nepocul ziaden plac, ale pocul jednanie pani ucitelky ako rozdavala jedlo a k niekomu (predpokladal, ze k nasej) doslova odvrkla, tebe nic nedam, a ze ked dosiel, tak mu ukazala chumac vlasov, ze si ho vytrhla nasa mala ked sa cesala, comu neverim, hladame surne nahradne riesenie, sama ju tam uz nechcem nechat, nenecham si dieta tyrat
@suz2 nema este 3 roky, je to na neho mozno skoro. niektore deti nemaju problem ako ovela mladsie a naopak.....ak sa to nespravi, asi ma skolku nie je pripraveny, co samozrejme nie je ziadna vada, kazde dieta je ine.moj syn v pohode 2,5 rocny, ale casto citam ze deti v 3 rokoch este neboli na skolu pripravene.....ak je prilis naviazany na rodica, tak o to viac
@suz2 vies co? tiez mam syna Miska, ma uz 3 roky a skoro 4 mesiace, a mam ten isty problem co ty! on nechce byt bezo mna v skolke.. je dost cicmos to ano, a zacinam mat pocit ze je iny ako ostatne deti.. povedala by som, ze je tiez nadpriemerny.. podla toho co vie, ako sa uci atd. tiez zacinam rozmyslat o psychologovi, lebo ja nie som objektivna.. minule ked ho muz odviedol do skolky dostal taky amok ze sa tam pogrcal.. a tak mi ho doniesol domov.. len jeden den tam bol sam na doobedie.. viac to nezvladol..
ja som uz zufala z toho, u nas je mozne byt tam s nim ale potom sa uz vobec nezapaja medzi decka.. je to priam horor.. ja som nestastna.. neviem co robit..
Moj maly ma 3 roky aj 3 mesiace a tiez nema rad skolku. Niekedy dobre, niekedy hrozne. Mava rano neskutocne navaly zlosti, ked ma ist do skolky. Potom doslova prosi, aby sme ho tam nedavali. Ked ho vidim takehoto nestastneho, tak mi to trha srdce a veru ho tam kolkokrat ani nedam. Momentalne uz nebol v skolke cele 2 tyzdne. Casto si hovorim, ze nevadi, ved skolka neujde a ma pred sebou este 3 roky , tak snad to o rok bude lepsie.
Nas nastupoval ako 2,3 rocny vlani v septembry a to bolo to najhorsie, co som u neho zazila. Strasne plakaval, doslova sa upal na mna a nechcel ani chodit von alebo do obchodu. Vtedy tam bol asi 10krat a povedala som dost. Nemohla som sa na to jeho zufalstvo pozerat. S riaditelkou som sa dohodla, ze to skusime o pol roka( v marci). Po tom pol roku to bolo lepsie ale teraz sa to vracia znovu. A navyse zacina byt agresivny a pritom je to velky mojkacik. Tiez neviem, co robit. Je mi ho velmi luto a dost to s nim prezivam. Niekedy mi je z toho do placu.
@mickao viem presne o com pises, aj moj to robi... tiez som z toho na prasky, ale viacero mam mi povedalo ze vela velmi vela zavisi od ucky.. nemusi mu ani nic urobit ale prosto nejaka ta nesympatia alebo ja neviem.. nejaka zla chemia.. lenze ako ich od toho uchranit? v zivote budu stratavat aj takych ludi.. s tym my nic neurobime zial.. takze asi len vysvetlovat a vysvetlovat.. a dufat inac neviem..
@prinzesz mne ucitelka povedala, ze som na neho velmi citliva, ze sa vraj nemusim bat, ze sa mu tam ziadna krivda nerobi. Ale syn mi hovori, ze jeden chlapec mu tam robi zle. A ked bol prve dni v skolke a
hrozne plakal, tak riaditelka na neho zhukla, ze:" Prestan revat, kto to ma pocuvat!" Ostala som za dverami a pocuvala, ci prestane plakat a vtom som toto pocula. Maly od strachu hned stichol. Mrzi ma, ze som tam vtedy nenabehla. Tak toto su mozno dovody, preco tam nechce chodit.
@mickao ty ale robíš svojmu synovi v hlavičke zmätok, robíš to najhoršie, čo môžeš, keď ho raz do škôlky dáš a raz nie, ak máš možnosť ho tam nedávať a ty to ťažko zvládaš, že ho tam musíš nechať, tak ho tam nedávaj. Takto on získa pocit, že ak bude ráno robiť dostatočný cirkus, tak ustúpiš a do škôlky nepôjde. Nebol tam už dva týždne, čo myslíš, ako bude reagovať, ak ho tam teraz ponesieš? Ja veľký mojkáčik a začína mať návaly zlosti, je agresívny - skrátka zistil, že s mamou sa dá manipulovať. Ak sa pre škôlku rozhodneš, tak ho do nej dávaj pravidelne a neustúp, takto si zarábaš na kopu ďalších problémov. On cíti, že ty ho ľutuješ, nechápem prečo, veď škôlka nie je ničím hrozným, len tam platia určité pravidlá, on nie je vždy na prvom mieste a stredobodom pozornosti, musí aj počkať, rozdeliť sa, ustúpiť a na to nie je zvyknutý. Ak si so škôlkou nespokojná, tak ju vymeň, ak nie, nedaj sa synovými výlevmi vydierať a dávaj ho tam pravidelne. Dieťa vycíti, či je matka stotožnená s tým, že mu v tej škôlke bude dobre alebo nie, má citlivé senzory 😉 Ak si od učiteľky počula to, čo si počula, mala si tam vojsť a povedať jej, že takýmto spôsobom si asi tvojho syna nezíska....
@suz2 moj nastupil az ako 4,5r.,3m.! Tam.vystrajal- plakal,chodil hore-dolu "telefonujuc" mi, casto sa tam aj pogrcal.. Ale nastastie to nejak prezili a skor sa snazili,aby sa adaptoval. Narusalo im to vycovaci proces,jeho plac aj detom.prekazal,ale zlomilo sa to,mam pocit,ze na Mikulasa..to uz bon cas,kedy sa aj ucili basnicky na besiedku a tak. Sice smz na nej neboli,lebo ochorel a siel az po zimnych prazdninach,ale uz v pohode,bez placu a do skolky sa v podstate tesi.
Tvoj je este prilis maly.. Nasa ma ist opat od pondelka,tak zas katastrofa.ale som rada,ze sme vydrzali,lebo teraz by sme to mali dvojmo a v triede preskolakov uz taketo cirkusy by boli horsie. U tych mladsich to az tak neprekaza.
@mickao ako pise timea7, bud ho do skolky davaj, s vynimkou choroby samozrejme,stale,alebo si ho nechaj,ak mozes,doma.. Ale ppchybujem,ze to bude lepsie.
My sme u maleho skusili sukromnu skolku,ked mal 3,5r.,lebo sa nedostal do statnej. Na 3dni v tyzdni. No katastrofa. A kedze potom chceli aby chodil na 5dni a neslo to po financnej stranke tak ostal doma
@mickao my sme tiez obcas tak chodili..my sme museli vsetci zo zaciatku cize dazd/nedazd,zima/nezima,aj malu budit,obliekat.. A ked muz nemohol,tak kocik tlacit a maleho tahat.. Ale neskor uz siel,akurat plakal a lucenie v satni bolo najhorsie. V januari to uz bolo v poho,uz sme mu len z okna zakyvali.
Malu tiez teraz musim obcas nosit na rukach,place.. Zatial je v tej novej skolke kratko, ale ustupit nemozem,chodim.do prace. Som zas rada,ze sa mi podarilo pracu si najst hned.
Je jasne,ze by som.bola schopna si och nechat oboch doma,ale uz bolo vidno,ze malemu chybaju rovesnici,v zime to bolo zlee! Malej by ro neprekazalo ona deti nevyhladava...
Navyse tam sa naucia ine veci. Pesnicky a tanceky ich viem aj ja naucit,aj umyvanie ruk a obliekanie..takisto sa zapajali do domacich prac,co tiez nie je zle.. Aj kresit a tak mozeme,strihat a kadeco. Ale kolektiv je kolektiv,ja neviem,ako sa spravne drzi ceruzka,napr.som.nevedela,ze uz syn to mal vediet,ja som.ho nechavala tak po babatkovsky drzat ceruzky a pribor. A nejaka ta praca v time sa lepsie uci v koletive,jasne..
@mickao prečo mu vedome ubližuješ, keď si uvedomuješ, že nerobíš dobre? Iba predlžuješ adaptáciu. Je ťažké, lebo ty to sťažuješ. Často deti, ktoré robia scény mamine (lebo veľmi rýchlo vycítia, že to na ne zaberá), idú do škôlky bez problémov, alebo len s malým fňukaním, ak ich zavedie otec, babka, skrátka niekto iný, pri ktorom im je jasné, že divadelné predstavenie nebude mať účinok, tak sa ani neoplatí stvárať.
@mickao vies, ono sa treba tak zdravo nastvat a potom to dame vsetky! aj moj syn vyjednava, prosi, place.. minule sa tam pogrcal z revu.. a manzel mi ho dovliekol domov s tym, ze ucka (co tam prave bola) sa vyjadrila, ze na skolku nie je zrely.. skoro ma slehlo medzi dverami ako som ho tam videla.. no des!

baby, ja este nema skolkara a teda mozno o 2 roky budem pisat podobne pribehy, ale normalne mi je tych vasich deticiek luto, ked tak smutnia ☹ raz som tu citala taky tip, ze mamina vysvetlovala dietatku, ze ona je v praci a ono v skolke, ze to je jeho "praca", kazdy si odrobi to svoje a potom uz su spolu.
alebo este mi napadlo, zobrat dietko do tej svojej roboty, poukazovat mu, kde mamina (mozno aj k tatinovi do prace) travi ten cas, co tam robi, ked ono napr. obeduje, spinka, aby si male vzdy pomyslelo, ze "ja sa teraz hram, mama tuka do pc", proste aby vedelo, kde presne je a co robi. zapojit aj sefa - moze malemu vysvetlit, ze ked tam mamina bude, tak jej da peniaze na hracky 🙂
pripadne sa v tej praci spolu odfotit, aj v skolke spolu, a foto si vymenit, aby ste obaja vedeli, kde ten druhy presne je 😉
alebo ak uz na ten vek plati "podplacanie", tak vysvetlit, ze mama musi zarobit peniazky, aby sa mohla kupit mnamka, ist na vylet a podobne
tie babiky su asi tiez fajn alebo hocico, co pripomina domov a rodicov, tricko na spanie "s vonou mamy" 🙂 , skamaratit sa s inymi detmi, aby tam mal "kumpana", dat mu vzdy za ulohu, aby vam v skolke nieco z lasky vyrobilo...