Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@hameeda ked citam, tvoj pribeh s dcerkou, ale celkovo pribehy viacerych mamiciek, nic v zlom ale kde sa vytratilo to par vychovnych na zadok...ani ja nie som zastancom bytia deti, ale ked citam co niektore deti robia ked su male a rodicia to neriesia resp. si s nimi asi nevedia dat rady, no co z nich vyrastie....par na zadok a hned by to inak vyzeralo.....
@ludmilaka jaj, mala si nabehnut, zobrat jej kavicku z ruky, ze Prepacte, na chvilocku, prefackat aj ju a odist sa v klude hrat s tvojou malou s poznamkou, ze pozor, som agresivna 😀 😀 by ma zaujimalo, ako by zareagovala 😀 kks to je sila, fakt.
a pre ostatne maminy, toto malo byt vtipne. nie ze zase tu budem citat aka som agresivna, ze by som prefackala chudato mamicku 😝
@mawka podla mna by sme väčšina ostali v takom šokuuu....že až, nezmohli by sme sa v tej sekunde ani na to zatvoriť od prekvapenia usta.
A nie a nie a nie...a dupnem si nohou a som hodena o zem a aj tak tu nikomu neuznam, ze situacia ked dospela osoba hadze cudzie deti na zem kvoli preliezke je uplne v pohode a este vychovna ???! 😕 😕 😅
Sfucancovi poviem, nech si tam sedi navzdy a nikto sa s nim nebude chciet hrat, som zvedava, kolko by tam sedel bez akejkolvek pozornosti. A vy sa tiez pozrite na seba, co dokazete urobit, aby sa vase deti dostalli na, opakujem, PRELIEZKU!
@jana_eyre sardinka333 to presne napísala ako to vidím aj ja. Takto sa dá postupovať keď riešim konflikt 1:1 nie 1:10, mne práve ide o tú spravodlivosť- mám "potrestať" slušné deti tým, že im preruším hru a musia ísť robiť niečo iné (aj keď je veľký predpoklad že o pár minút sa budú baviť znovu). Čo si z toho vezmú deti? že so slušnosťou ďaleko nezájdu a malý je "akože" víťaz. Neviem či by všetky deti pochopili, že oni budú za múdrejších.
Takéto debaty som už s deťmi absolvovala,keď ich napr predbiehali v rade, lebo ja som mojim hovorila že najprv sa čaká kým iní vyjdu,potom my..a takto na drzovku sa predbiehali iné deti za povzbudzovania svojich rodičov. Moji to nevedeli pochopiť, čo sa deje.
mám zmysel pre spravodlivosť, nemám rada keď si deti odnášajú takú horkosť s riešenia konfiktných situácii. lebo priznajme sa že skrivodlivosť je všade okolo nás. Musia sa oťukať..
boj? no ja som cítila z tvojich príspevkov také odsúdenie, že pribinak je tu za agresora, a ja som sa jej vlastne čiastočne aj zastala.
@domak2 nie, dieťa sa nemá ,,hadzať,, z preliezky....ale tvoje riešenie tiež nič nerieši. Prečo? Jednak sedieť tam donekonečna nebude . raz musí odísť, a nikto sa s ním nebude chcieť hrať? Kedy a kolko to ten ,,nikto,, vydržal? Deti sa rýchlo oklepu a hraju sa dalej spolu často aj po nejakom menšom konflikte......takže vychovný skutek taktiež utek. Ja každému zo srdca prajem tých 36 detí v 1 oddelení ŠKD za ktoré PLNE zodpovedáte - denne handrkovačky že ona sa nechce s nami hrať a oni mi nepožičaju toto a ona nám kazi hru a on ,,ma otravuje,, a my sme tu boli prví, on sa predbehol..... 🙂
@mawka Však ja by som starú dala dole, len dieťa sa mi pri plači zachádza a treba ju rozdýchavať. A pani matka bola účastná na diskusii -Čo robiť keď moje dieťa robí zle iným a bola múdra, že nemá problém. Ja som účastná byť nemohla, lebo som si vo vedľajšej miestnosti dávala pozor na jej dieťa. A niekto jej tam hlodol, že -videli sme príklad. Ona bez reakcie.
@danka79 odsudenie? myslela som, ze som dostatocne vysvetlila, ze ma to sklamalo.. jej spravanie mi naozaj prislo extremne a agresivne - ja tak konflikty riesit neviem/nechcem ani s cudzimi detmi, ani s dospelymi - nie je na tom nic obdivuhodne..
ak sa zaoberame tym, co ukazeme detom ak od konfliktu odideme, preco sa nezaoberame tym, co detom ukazeme, ked konflikt riesime fyzickym zhodenim?
@sardinka333 vies a presne preto, ze si nie som ista ci by som dokazala taketo situacie zvladat, to nerobim. A nechapem ludi, co robia pracu ktoru nechcu a nevedia robit. Ci si spadnu do takejto pozicie? - na to sa predsa dlhe roky studuje, aby sa naucili ako sa zachovat.
@sardinka333 no a preto ja by som pedagog byt nemohla, lebo kopec prace v dnesnej dobe je s dvomi detmi vlastnymi a nieto este s 30 cudzimi. odviezli by ma do pezinka. ja sa vlastne ucitelom necudujem, ze im niekedy prepina, lebo vacsina dnesnych deti je oprsknutych, arogantnych, doslova su hnusne a provokuju. na to by som nervy nemala. fakt ze nie. a aj tak si to nakoniec odseru prave tie slusne deti. bohuzial.
@mawka ja ani za svet..klobuk dole pred ucitelovanim, ja rovno smer Pinelova klinika..
@danka79 ja by som 10 detí iste neposlala na ,,iné,, preliezky....jednak ak sme niekde ako skupina naprzo školy, tak nemožeme prerušovať len tak činnosť, skákať z jednej na druhu, kým sa deti zase skonsoliduju, motivuju, ujasníme si pravidá....oberalo by to o čas. Druhá vec je a to máme normálne vo ,,výchovnom pláne,, a často to dávam je ,,viesť deti k dodržiavaniu pravidiel hry a ,,fér plej,,. Ak ja ich zrazu poslem dakde do kelu, lebo niekto sa tam ,,zasekol,, a je jedno koli čomu, tak cela činnosť a ,,pedagogický, výchovný cieľ,, je v háji....Čiže ,,zaseknuté dieťa,, na preliezke je konflikt ktoý možeme pokojne riešiť ale nie ustupom. Snad pohovorom - ak by to nešlo tak odvedením niekde na lavičku kde bude sám sedieť ....lebo ja doslova neznášam kolektívne tresty. Vždy vyberiem konkrétnych hriešnikov a tí idu ,,na trest,,. (stoja mimo hry, momo deti alebo robia kolečká krokom na šk, dvore a potom máme pokec, že čo a prečo).
@sardinka333 ale toto je predsa vsetko praca pedagoga, preco za tych 10tich prebera zodpovednost matka jedneho dietata? ak by som na mieste bola ako pedagog, tak samozrejme stojim za tymi 10timi a matejka riesim, pretoze ho mam na starost..
keby som tam bola ako matka jedneho dietata, radsej tomu svojmu vysvetlim svoj postoj, ak vysvetlenie tomu neposlusnemu cudziemu nepadlo na urodnu podu..
je to predsa rozdiel ked si na ihrisku so svojim dietatom a so svojimi chovancami, alebo sa mylim?
@domak2 pribinak tuším nie je ,,zo školstva,,....a vieš, teoria je často iná ako prax....škola mi dala niečo čo využijem, ale v praxi si musím často aj sama čítať, hladať, pripravovať a radiť sa s kolegami ako na to, ake maju oni skusenosti s tým ktorým žiakom, čo na neho zaberá, aký su rodičia....to je celá škála veci na ktoré pripraví až prax.
@jana_eyre fyzické zhodenie je samozrejme nežiduce, ale rázne chytenie za odev - nie za kožu aby nebola modrina, potiahnutie dole z preliezky s pohovorom je adekvátne. Ak sa vyčerpali všetky pozitívne možnosti ako je dohovor. Dieťa porušilo pravidlá na preliezke - šmyknem sa a dole.....ak má s tým nejaký problém tak može povedať, berieme do uvahy, ale prosiť ho na kolenách a speivať anjelske chory to možu robiť jedine v sukromnom zariadení kde dieťa rovná sa euráče. Ako by si to teda riešila ty?
@jana_eyre v sukromných školkach su často nekvalifikovaní pracovníci - možno absolventi pedagogiky ale skor učitelstva a nie vychovávatelstva alebo predprimarneho vzdelávania.....plus každé dieťa predstavuje prijem pre zariadenie takže nikoho si nechcu pohnevať, v ničom nie je problém a všetko je super ...(nehovorím že všade ale v mnohých je to tak a potom sa problémy neriešia, tutlaju, toleruju....)
@sardinka333 kopirujem ti, co som pisala uz na prvej strane:
"ak by sa take nieco stalo mne, asi ho chytim za rameno, otocim kumne a dorazne mu poviem co si myslim - urcite ho nebudem zhadzovat na zem a vrieskat po nom - ak by ma aj ignoroval, tak sa predsa nerozlejem na kolomaz od jedu - ved je to stale len decko a nie je v mojej moci vychovat kazdeho.. to ked sa ti stane nieco nespravodlive napr. v obchode s predavackou, zhodis ju na zem a budes po nej kricat? nejake moralne medze proste su aj v napominani deti.."
neviem ako ini, ja som cely den reagovala cisto na to, ze pribinak pouzila neprimerane fyzicke zhodenie a hucanie /pod tymto pojmom si predstavujem prehnany krik/..
@sardinka333 ved ale presne preto, nemala tatko riesit situaciu, mal ju riesit dozor toho chlapca. Ja pisem, co by som spravila ako nezaujata matka, ked vidim decko na PRELIEZKE (bavi ma to zvyraznovat, lebo cela tato debata je naozaj o preliezke, nie o defibrilatore 😅 ) Spievanie a zaliecanie sa ? Blbost, to nevravim, ale co ja s tym mam. Uz len taka blba nahoda, nahodou by ten chalan spadol hlavou na kamen, to by tiez bola taka vychovna priucka? A to kopnutie je len taka ceresnicka. Kto kope ludi na zemi? Tiez ziadny hrdina.
Inak o tej praci nevravim len o skolstve, ale v podstate o akejkolvek praci s ludmi. Ked ta to nebavi, tak to nerob, (nemyslim teba) lebo znechutis den sebe a aj vsetkym naokolo, ale u ucitelov to ma ovela dlhodobejsi charakter.
@domak2 inak ja v sukromí sa velmi nezapajam do konfliktov niekde vonku, samozrejme ak ide o niečo vážne, hrozi uraz tak to ,,sledujem situáciu,, a snad by som sa slušne ozvala. V robote mám toho až až a nie som predsa ,,pojazdný vychovávateľ,,. Dozor chlapca to evidentne nezvládal....spievanie pesničiek nezaberalo a čas išiel, ostatné deti netrpezlivé. Ani ja nezastávam riešenie ,,zhodiť a skopať,,.
@jana_eyre v podstate suhlasím...ale predavačka v obchode je azda osoba, ktorá má nejaké navyky, skusenosti a zodpovednosť za svoje konanie....decko toto všetko nemá rozvinuté, školkar už tobož nie. Toto je aj problém výchovy ,,partnerstvom,,. Dieťa mi nemože byť rovnocenný partner - nemá na to skusenosti, vedomosti a ani nie je schopné prebrať zodpovednosť za svoje skutky, konanie. Ale ver mi ani ja neplytvám energiu tam kde vidím že ja si ,,budem žrať nervy,, a snažiť sa a pride rodič a celu snahu pokazí ....ja sa snažím hlavne tam kde vidím spoluprácu dieťa - vychoš-rodič a takých rodičov je našťastie stále dosť. Ale také známe ,,vykričané firmy,, kde len spomenieš pred kolegynou priezvisko a oni už gulaju očami tak tam robím to nutné lebo načo isť do konfliktu s rodičmi.
@sardinka333 ved prave - dieta nemoze byt rovnocenny partner..
predavacka bol len priklad, iny uhol pohladu na riesenie konfliktov - ze tak ako nezhodim pri konflikte ziadne dieta, tak nezhodim pri konflikte ani dospelu osobu..
No pekne, myslím, že pôvodná myšlienka témy je už fuč 😀 ale ako čítam, chcela by som sa vyjadriť. Takže chápem, ako sa cítila @pribinak, dokonca aj môj 3,5 rocny aspik by pochopil, že dole odtiaľ znamená dole odtiaľ, takze teoriami a dohadovanim, čo by bolo keby sa už nič nevyrieši, je mi jasné, že je ľahšie napísať niečo, akoby bola maniacka napadajuca nevinných matejkov 😂😂
Tak pridám moju teóriu - pri prvom návrhu pána učiteľa, že mu zaspievajú aby zliezol by som asi prefackaka jeho. Ako Haló, ? 5 ročné dieťa prosiť spevom nech zleze z preliezačky? ?napadá má veľa vecí, čo by som pánovi učiteľovi povedala. Vôbec celkovo si neviem predstaviť, čo to muselo byt za škôlku, o pedagogickom dozore tiež pochybujem. Možno by som všetkým ostatným navrhla, že ideme preč z tej šmykľavky a reálne by som sa aj snažila aby fakt všetci odišli a matejko by mal po divadle. A keby odtiaľ už zmizol tak by som mu posepkala, že mu z toho narastu minimálne chlpy na zadku 😀
A popravde, naozaj neviem, ako by som reagovala, a neviete to na 100 % ani vy ostatné, lebo ste tam neboli. Možno by som aj s môj mi deťmi odišla, som v celku veľký salamista, ale toto by nasralo aj mňa.
@jana_eyre áno s tým súhlasím a to mi aj napadlo ako prvé po prečítaní príspevku od pribinak, že čo si z toho deti odniesli. Určite to nebolo ideálne. Videli agresiu-to fakt nie je dobré, videli že dospelí sa snažili vinníka odpratať-to je lepšie ako by tam ako hrdina víťazne visel ďalšiu polhodinu.
@domak2 pobavila si ma, o defibrilatore to fakt nie je 😀 Hovorí sa že keď nejde o život, ide o h.v.o
len škoda, že práve tieto preliezkové a pieskové hádky sú pre deti trenažér na riešenie konfliktov v budúcom živote.
@pribinak ahoj, mna ten tvoj prispevok fakt pobavil, naozaj som sa zasmiala, ale... teraz ked nad tym rozmyslam... predstav si, ze by sa to stalo tvojmu dietatku. Ved vies urcite sama, ze sa to moze stat komukolvek. Ktovie, preco to Matejko urobil, ktovie akych ma rodicov, ake traumy, ako zije, preco je taky. Viem, je to extrem, ale mozno prisiel nedavno o rodica, surodenca, dostal doma nezasluzenu bitku, mozno mu niekto ublizuje... alebo Mozno ho nieco hnevalo, bolelo, mozno sa len snazil zaujat pozornost, mozno to bol vykrik o pomoc. Jednoznacne ale je, ze to DIETA za to nemohlo. Skus si len predstavit, ze tvoj maly by chytil v skolke v kolektive, bez teba v bezpecnej blizkosti takuto 'sajbu' - a nevrav, ze zrovna tvojmu sa to nikdy nemoze stat, lebo moze, to je fakt - ako by si sa zachovala, keby to nejaka polohystericka mamicka urobila tvojmu dietatku? Asi by si sa na situaciu pozerala trosku inak tipujem...
@pribinak pribinak @lalaboo ak by to robil moj syn, tak budem prvá kto ho bude riešiť, nebudem stať a pozerať
Ako by si to riešila ty? Ak by to bol tvoj syn ktory by mal dajme tomu autizms, do triedy by chodil s detmi bez teba, cize tam by si nebola. Autisti radi veci opakuju, ked sa mu zapaci hojdacka, tak tam presedi aj 2 hod. a otatne deti su mu ukradnute. (ked nevies si to predstavit, tak rozmyslaj ako by reagovalo 1r. dieta keby si mu vysvetlovala ze ostatne deti cakaju) Ty by si bola nadsena keby tvojmu Matejkovi tak sprvila cudzia zena? uz len tvoje vyjadrovanie "prdi" pripada ze si dost agresivna a tvoj syn je presna kopia teba, len raz aby tvojmu matejkovi a tebe niekto neotesal usi.
Baby sledujem celu diskusiu, lebo som strazila viacero deti a tato problematika ma zaujima a nezastavam sa ani pribinak, ale ked proste niektore deti su obycajny spratkovia, kde vychova zaostala, ale miesto toho aby sa to riesilo a halvne vychovalo a robi sa z dietata chudatko, a tak dieta ma uz x diagnoz a potom cudaj sa svete, vyrasitie z neho taky dospelak, ze zirate..... da rozoznat fakt chore dieta a nespratne dieta, preto podla mna nie je potrebne zachadzat do extremov....urcite by sme si mnohe poradili inak, ale ako vravi @vintage_lady , doprosovat sa a spievat pesnicky a on nic, tak to uz je trochu cez zlyhava tam pedagogo a viac faktorov...
a po dalsie porovnavanie, ze kazda ma doma matejka...no ja ked som bola mla som sa tak nespravala, ani ziadne dieta, ktore som mala na starosti, lebo ta vychova bola niekde inde a inak postavena....to co sa zomlelo na ihrisku je len vrcholom ladovca toho, co vsetko zlyhava vo vychove a u niektorych sa to prehliada.....
@el6 V ramci ihriskovej skupiny kamosiek si navzajom obcas napominame deti,kedze vacsiba z nas ma 2 v roznej vekovej kategorii,nedokazeme si vzdy obe ustriehnut a berieme to normalne,skor si navzajom podakujeme. Nastastie ide len o take drobnosti.. Ale kebyze mi aj cudzi napomenie dieta,vezmem to podla toho,ci to podla mna bolo opravnene napomenutie(ale hadat sa s tym dotycnym nebudem,len si pomyslim svoje). Zatial sa tak este nestalo, skor mi maleho pochvalili,ze vie,kam patri odpad. Nepocitam prihovaranie sa dietatu vo veku okolo 2rokov vrestajucemu na zemi odmietajucemu ist za rodicom,lebo to nebolo napominanie,skor pokus o utisenie dietata (neuspesne pokusy 🙂 ).
Ja som uz ale cudzie deti usmernit musela, ich matka (matky-neviem,ci tie 3deti patrili dvom ci jednej matke) sa nevyjadrila (li).
Raz bol v jednom seriali v tv pribeh kde mladici zabili ineho, lebo nanho pokrikovali z auta, a on nereagoval, usudili ze ich provokuje a robi si z nich srandu, to ich vrelu krv este viac rozprudilo, vystupili, zacali ho sacat, on reagoval "divne", ich to provokovalo....Bol nepocujuci....
Neviem aka bola situacia pri zhadzovani z hojdacky a naslednej agresii, ale uz z tohto tu vyplyva ze zeny dokazali zaujat rozne stanoviska, takze situacia sa neda posudit objektivne, aj ked si kazda mysli ze ma ona tu najvacsiu pravdu...Takze tazko povedat ci situacia priamo na mieste bola posudena spravne a ci riesenie bolo spravne. Podla mna z opisu vyplyva ze to bolo velmi zle riesenie, ale fascinujuce je kolko zien si mysli ze prave bitie deti zaruci ze tie deti budu v dospelosti charakterni a uspesni, slusni dospeli. Zvlastne ze fyzicke nasilie je nam urcitym sposobom blizke a povazujeme ho za lepsi sposob, za nieco co zaberie, co plodi dobrych ludi. Pritom je dokazane ze agresia plodi agresiu a ak sa nieco riesi agresivne a deti to len vidia, maju tendenciu akykolvek konflikt a frustraciu riesit agresivne.
@tova
mne sa na tom zda najhorsie, ze nechala svoje dieta kopnut do ineho dietata a este to povazovala za spravne ... vsak to je uplne chore ... co z toho jej decka vyrastie ked ma taku matku ktora ho spokojne necha kopat do dietata ktore prave sama zhodila na zem ...
(vychovne metody pana ucitela samozrejme tiez podivne, ako vacsina sukromnych skolok ... ale dalo sa ako cudzi rodic zasiahnut aj tak aby nebolo nikomu ublizene .. alebo proste odist a naucit svoje dieta schopnosti povzniest sa nad problem)

@hameeda vieš čo z praxe pedagoga ti poviem že učitelky nemaju nejake paky...len dohovaranie. Aj my v škole...ale máme aj finty ako na ,,niektoré firmy,,. Ja tiež nie som zástanca, že riešiť konflikt agresívne, to nie. Vždy sa snažím konštruktívne a bez kriku, ale niektoré decká sa ti budu smiať do ksichtu ako telatá a nechapu že do iných sa nekope, neberie sa to čo nie je moje a pod. Ale nedá sa agresorom ustupovať do nekonečna lebo také nevinné kopnutie alebo sotenie a pád už na našej škole skončilo zlomenou rukou, monoklom a podobne....a keby sa stalo niečo vážnejšie tak čo? Budu rodičia platiť nemocenské? Ja som si tiež u nás jedného 4táka odchytila, ktorý sa ,,realizoval,, na druhakovi a pekne v šatni, kde nikto nebol som ho chytila za rameno tak aby nebola modrina a povedala som mu že ešte raz budem o nom počuť tak....(neviem čo ale zabralo) a máme pokoj. Ešte som ho išla ,,vyprevadiť,, z budovy z odkazom aby si hladal seberovných na konflikt a jeho mama to počula...ani ma nezastavila, nič a hned sa syna opýtala ,,čo si zase vyviedol?.. takže asi vie čo má doma.....