Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
jeeeeeeej zeny, treba trosku citat aj medzi riadkami, cely pribeh bol napisany tak, aby vystihol podstatu 😉 ja som to pochopila, ako to @pribinak myslela, a je mi jasne, ze chlapcovi vobec neublizila a 99% z vas by ho od jedu rozdrapilo, tak sa nesnazte zo seba robit matku terezu 😝
Prosim vas, neskacte do deti. Netusite kolke z nich trpia, ano trpia, psychickymi poruchami, ktore ich rodicia nechcu vidiet. Dam ruku do ohna, ze ked raz budu vase deti chodit do skoly, v kazdej triede sa najde dieta s nejakou poruchou. Treba deti ucit tolerancii a rozumnosti v zmysle: mudrejsi ustupi, prideme neskor. Nikdy neviete, co to dieta zaziva doma. Niekedy je to len "trapna" pozornost, o ktoru mu takymto tvrdohlavym a nelogickym sposobom snazia. Aj krik ineho cloveka je prejav pozornosti. Lepsi ako ziaden. No takto to nieje v poriadku. A nieje v poriadku ak dospely na dieta krici, toboz na cudzie.
@el6 ja sa tiez pridavam k nazoru, ze zalezi od okolnosti.... ked si niekto nevie rady s deckom, co sa hadze po zemi, snazim sa neriesit, po skusenosti ktoru mam. Ak sa ublizuje mojim detom, ozvem sa. Ak vystraja moje deco, tak ho usmernim tak, aby nikomu neublizovalo a davalo pozor na ostatnych. 😉
moja krpata minule tiez nie a nie zliezt z tejto lanovky - na nabrezi v petrzalke... po tretom upozorneni som ju striasla na zem ako hrusku, odtiahla na bok aby do nej niekto nekopol ked sa spusti a sla som prec, fesanda sa pozbierala z prachu, oprasila a sla domov 😉 zas ofukovat deti netreba, ani vlastne, ani cudzie a uz vobec nie v tomto pripade... ja by som to riesila tiez tak ako pribinak - az teda na to kopnutie do dietata od jej vlastneho.
ja cudzie deti tiez upozornim, aj ked sa splhaju kam nemaju, aj ked hadzu co nemaju do koho nemaju a ak je to opravnene nevadi mi ked napomenie niekto aj moje. viac mi vadi, ze sa mamicky zobudia az ked ich decko vresti na moje, ze im nieco spravili, ale ze celu situaciu zacali ich ratolesti, to uz nejak popri vykecavani a telefonovani nezaznamenali 😅 😠
Ďakujem tym, ktorí to pochopili ako napr Horana !
@maartinkaa nikto zo seba nerobi matku terezu.nejsom ten typ,ze budem rozdrapovat male deti. jednoducho neriesim. a fakt by sa mi pozastavil rozum keby vidim nejaku matku co cudzie dieta zhodi,chyti ho za bradu a rozpravamu a este ,,nevidi" ked ho jej dieta kopne.podla vas je toto spravne?kazdy sme ini. ja som len povedala..ze sa to PODLA MNA nerobi. nikto nehovori,ze som matka tereza,ale cudzie deti.ja vychovavat nebudem.
Treba to riesit s mamickou, nie s dietatom. Alebo s inym zodpovednym. Dieta nieje schopne porozumiet niecomu, k comu nieje vedene z domu.
osobne si myslím, že násilím, sa nevyrieši nič, vzhľadom na to, že tam neboli jeho rodičia, ťažko sa dalo riešiť daná situácia, ale to, že dieťa kopne kvôli tomu druhé dieťa si myslím, že nebolo vhodné riešenie, čo by som robila ja? Asi by som oslovila pedagóga a svojim deťom by som vysvetlila, že je to veľmi nevychovaný chlapec a keď sa chce hrať na hlupáka tak nech sa hrá ďalej....a ostane tam prilepený naveky... požiadala by som pedagóga, aby opustili ihrisko a tým pádom by malý Matejko musel odísť tiež... myslím si, že časom by ho to prestalo baviť tam len tak sedieť...a že kazil hru, áno sú aj také deti a isto ich treba napomenúť / ale tento konkrétny prípad mal už potom doriešiť pedagog s rodičmi/ a čo sa týka príspevku, pokiaľ je to napomenutie objektívne a oprávnené nemám s tým problém a upozorním svoje dieťa, že sa tak nemá správať...pokiaľ je neoprávnené tak sa aj slušne k tomu vyjadrím
@moniciak vonku svoje dieta nezderies, ale doma kludne 😀 toto je pokrytectvo 😀
Moju vonku nespustam z oci, tak nemame dovod, aby ju napominal niekto druhy, lebo ju stale napominam ja...a keby ju napominal niekto druhy a ja by som videla, ze vymysla kraviny / co je by bolo pravdepodobne na 99,9%/ tak by som ju vyhresila...a aj poukazala na to, ze to tete/ujovi vadi..
@horana ale nikto nekritizuje to, ze ho pribinak dala dole. ale sposob... a prepac, je jedna vec dieta dat dole, povedat mu, ze hotovo a ine ho zhodit. aj z metra ci polmetra si moze zlomit ruku...
a skratka neuznavam, ze drzal sa ako kliest... ked ho dokazala zhodit sa uz nedrzal?
plus to, ze jej dieta do neho este koplo? to je ok? to nie je ok...
tiez mame v skolke dieta, ktore tyra jedno dieta za druhym a matka stoji a smeje sa.. no tak tom synovi tiez povedala, ze ked ho dotycna slecna bachne, tak nech bachne spät... su iste hranice... ale nie, ze ja ako matka potrestam cudzie dieta a moje mu este prida...
@maartinkaa Aké pokrytectvo??? Veď ani s mužom sa nehádaš na ulici ale poriešite si to doma, nie??? Ja sa nepotrebujem vonku ukazovať...
ja som z generacie, ked mi ucitel, alebo suseda, u ktorej sme robili zle, jednu treskli,,,a po staznosti doma som bola preplesknuta zas 😉 krasne detstvo, vobec si nestazujem 😵
@pribinak 👏 som za... a vies co? Moze byt matejko rad, ze som tam nebola ja.
@lucinocka Moja už má 4 roky a dobre vie čo znamená, keď jej poviem zapamätaj si a doma uvidíš. Ale to nejde o veci ako keď sa mi vytrhne, jasné, že vtedy sa zľaknem aj ja a zakričím na ňu. Najčastejšie však pokiaľ sa nejako zle správa používam tresty ako "fajn, nedostaneš čokoládu, beriem barbiny, zajtra nejpôjdeme ku babke...". Funguje to 🙂
ja som zila v irsku styri mesiace,tam je dieta nieco posvatne,tam keby si toto dobolila matka,tak jej dieta porad zoberu. tam sa na dieta nesmie ani krivat na.ulici.ked sa krici,hned sa vola social a ten to zacne riesit. uz je matka s dietatom pod socialnym dohladom. a verte mi.naozaj som nepocula..ze tam na deti.niekto.krici,ne este xudzie dieta zhadzovat.fakt a tie deti su vychovane aj bez bitiek a nasilia.fakt v tomto je irsko uzasne.ale my zijeme na slivensku a tu ma kazdy vsetko na salame,tak to tu aj vyzera
@bubelko Dat dole ho skusali, dokonca chlap. Neuspel. Konstrukcia tej lanovky je taka, ze dieta sa dokaze do nej zakliesnit a nepusti. Stiahnutie nepomoze, ked nestrhnes (ano, nezhodis), budes ho musiet nechat tam. A kvoli jednemu, bude trpiet xx dalsich slusnych deti. Nie je to maximalne chrapunstvo, od toho chalana?
To ze dieta donho koplo je otazne, je to riesenie si deti medzi sebou. Keby tam neboli dospeli vobec, ta skupina by ho sthla uz davno a s detskou nevinnostou mu aj - a nie jednu - prisili. Ked som bola mala, skupiny deti sa u nas na sidlisku hrali sami uz do predskolskeho veku a veru taketo situacie boli na dennom poriadku. Same decka si to rezirovali. Naturalne a prirodne, ale paradoxne ziadna sikana a fungovalo to. Iny priklad: problemove dieta v skolke kde chodilo dieta jednej mojej znamej. Nic nanho nefungovalo, rodicia odmietali riesit s kamennou tvarou. Ucitelky nenapadne poslali statneho uderneho predskolaka nanho aby mu vysvetlil, co oni nemohli. Odvtedy bol pokoj, a hlavne tych viac deti ktori pred tym plno mesiacov trpeli jeho sikanu si konecne vydychli. Predtym neuspesne riesili x tipmi a trikmi a vyrastok sa im len vyskieral do tvari. Bolo tam pozadie ze on trpel z domu, to ano, preto to chovanie take mal, ale ako k tomu prijdu vsetky tie mile slusne deti? Oni totiz tiez maju prava.
@moniciak tak u nas zatial bez sance, zakazy jej vobec nic nehovoria, dohovaranie, vidim na nej ze jednym uchom dnu- druhym von...ked dostane na zadok, vie , ze presla hranicu mojej trpezlivosti a radsej neskusa dalej🙂 ale inak to, ze pockaj doma, si velmi dobre pamatam z detstva 😀 to je inak dobry psychicky teror:D ani som tolko doma nevyfasovala, kolko som sa celou cestou domov bala 😀
V skolkach nie su tiez rodicovske zduzenia? Preco to ostatni rodicia neriesili s jeho rodicmi?
Ked niekto trpi z domu, tak mu este nalozme aj cez deti...
Nemam slov.
@horana Veď načo vychovávať deti a brániť im v násilí??? Nech si všetko riešia medzi sebou, to už by mala Monička asi zlomenú ruku, lebo si dovolila požičať hračku (na návšteve) od chlapca, ktorý sa s tým veľmi nestotožňoval, no a čo, veď to si deti riešia samé... Veľmi divné názory máš -
@horana pozri, viem ako take lanovky funguju, mame ich v okoli dost. a mozeme tu donekonecna teoretizovat, ale ked ho ona dokazala zhodit, tak sa dieta muselo dat aj zlozit. a velmi jednodcho - robila som uz parkrat - vezmem jednu ruku, druhu ruku, prichytim - dieta strati rovnovahu, lebo uz sa nedrzi, nakloni sa dozadu, podchytim druhou rukou a sup je dole... a zvladnes tak dat dole 25kg dieta ... aj ked sa drzi ako kliest...a nehovor mi, ze 5-6r dieta ma väcsiu silu ako dospely chlap ci zena...mam doma 2 chalanov a teda ked chcem, tak som silnejsia ...
a ano, keby tam neboli dospeli, zhodili by ho deti, ale to by bolo ako si napisala v ich rezii. ale ked uz tam ten dospely je, tak by nemal reagovat ako dieta - prist, strhnut a nechat kopnut... skratka ked som tam, tak reagujem z pozicie dospeleho a ako dospely 😉
pozri, moj syn bol tiez obetou "sikany" stvrtakov.., je prvak. a vyriesil to sam a nonsalantne.
1. ked ho sotili, sotil naspät - vyzera ako tintitko, ale sportuje, takze ked sa opre, ma to vahu. takze s tym chlapci prestali, lebo zistili, ze krpec sa neda.
2. ked ho urazali slovne, skusa vsetko - ignoraciu, povedat stop, ist prec - nepomoholo. tak siel za matkou jedneho (brat jeho kamarata) a povedal jej, ze sa mu to nepaci, ze to si kamarati nerobia. chlapec sa musel ospravedlnit - odvtedy je pokoj,
3. kvoli tym ostatnym isiel za svojou ucitelkou a ta to vyriesila, odvtedy je pokoj,. skratka stvrtaci zistili, ze krpec sa neda a riesi... slovne a aktivne.
toto treba naucit deti, ako skusit riesit problem sam a kde a na koho sa obratit, ked to nepomaha...

Tusim ako jedna z mala, ale musim sa zastat @pribinak .Mne sa ta reakcia zda normalne adekvatna. Take premilene vychovne posobenie ze milucko na zarodky chrapusnkych prejavov spravania neuznavam. Ked ma chalan v tom veku vychovny problem, ma mat pri sebe rodica, ktory ho usmerni, aby ini prenho netrpeli.
Primerana disciplina musi byt uz od mala aj razne vpratanie do mantinelov. Stiahnutie dole z lanovky bolo v tom pripade normalne primerane. Ta lanovka je Zeleznej je nizka, poznam to tam. A nie je to ziadny signal pre deti aby reagovali rovnako, a riesili situacie silou, ako sa tu niektorym nepozdava. Praveze vyssia silnejsia autorita vyriesila nieco (obdoba ked niekto skodi skupinke dospelych, zasiahne vyssia autrita policajt aj s pouzitim sily a autority spolu s napomenutim), pekne postupne, najprv sa skusi aj vaic krat milo ale ked nic, natahovanie situacie da dietatu jasny signal ze si toto moze dovolit aj nabuduce. Ked budeme takemu dietatu spievat pesnicky, ako dospelak neskor bude drzy, kradnut, zaberat miesto na parkovanie na travniku ci chodniku a my mu budeme spievat pesnicky? A hlavne oni ho skusaju dat dole po dobrom(!), drzal sa ako kliest, ani dospely neuspel, a potom kazdy dospely cuvne, no po dobrom to nejde, tak nic...
Dnes ma plno deti vypracovane neuveritelne sposoby ako na hrane nepostihnutelnosti tocit s autoritami, ucitelmi, rodicmi a ti kedze nemaju ziadne paky (vsak uz ani krivo pozriet za chvilu na dieta nebudeme moct) len davaju ruky prec. V skolach sa veselo sikanuje, ti machrici co v tom vedia chodit su nepostihnutelni. Podla mna dnesna doba velmi nadcenuje prava deti az do absurdna. Potom su z nich slabi alebo naopak nicoho sa nesticia dospeli. Nicoho sa nestitiaci nam rozkradaju stat v priamom prenose a mlciaca mila vacsina im to ticho toleruje, namiesto aby ich uz davno nakopala kamsi.