icon

Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?

el6
6. apr 2015

Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
pribinak
7. apr 2015

@azbest pan učiteľ mal kopec prace s inými rodičmi, ktorí riešili jeho neschopnosť, chalanko ho totálne ignoroval, akokeby tam ani nebol

petrofka
7. apr 2015

@bonaqa2013 musis ale uznat, ze mozno budem uplne ina matka ako ty. A tym padom to mozno nepochopim.

pribinak
7. apr 2015

Keby tam mal chalan otca, tak riešim otca a zrejme aj ini rodicia!! Ako som pisala nervy tam tiekli aj iným a kvalitne

popelka5000
7. apr 2015

@bubelko mozem sa ta spytat ci vies co je diagnoza Dysfazia?

crystal333
7. apr 2015

zeny dajte si otazku ci by sa vam pacilo, keby vase dieta prislo domov zo skolky alebo skoly, a povedalo vam ze donho strcila nejaka dospela osoba , a koplo donho jej dieta,je to normalne??? Podla mna,kazde dieta je z casu na cas trucovite ale aby sa to riesilo nasilym, tak to uz patri niekam inam, k odbornikovi.... No skoda ,ze tu nie je smajlik co si tuka po cele😀

petrofka
7. apr 2015

@fidka79 uplne rozumiem, ze ta to stve. Ale aj to dieta musi niekto priviezt a odviezt zo skolky. Preco si na nich teda nepockat? A ked to nepojde touto cestou, treba ist za riaditelom skolky, aby to riesil. Ked nebude je mozne upovedomit inspekciu, ze zrejme tam niekto nieco vo svojej funkcii nezvlada. Ale musi to ist takymto postupom. Inak sa to nikdy nevyriesi. Ak rodicia nemaju zaujem riesit a prist do skolky, tiez moze riaditel oboznamit so situaciou socialku. Ono to nieje nezdolna cesta, ze si rodicia mozu robit co chcu. Je to tazka cesta, ale urcite prospesnejsia ako sa bit navzajom. Aby to nedopadlo tak, ze nakoniec budu jeho rodicia riesit teba za to, ze tvoj syn udrel jeho. Z toho by bol len jeden velky zacarovany kruh. Da sa to cele zvladnut bez agresivity a celkom inteligentne. Mozno vystava otazka, co dovtedy s agresorom. To musia zvladnut ucitelky a agresora preradit do inej skupiny, mozno k o rok starsim detom. Mozno aj to je sposob, ako prilakat rodicov do skolky.

jankastubka
7. apr 2015

Ja som clovek, ktory nema rad konflikty, preto sa im radsej vyhybam, aj ked to nie je vzdy najlepsie riesenie.
V situacii ako opisuje pribinak, by som radsej svojmu dietatu vysvetlila ze chlapec sa nesprava pekne a my sa radsej pojdeme hrat inde ako sa s nim hadat, kedze tam nemal rodicov a nedalo sa to s nimi poriesit.
A co sa tyka napominania od inych, pokial je to opravnene nemala by so s tym problem. Ale celkovo sa aj snazim nerisit cudzie deti (pokial neohrozuju to moje), ale riesit to svoje - vysvetlit.

bubelko
7. apr 2015

@popelka5000 viem, ale vies ty aj citat? lebo ja som napisala, ze to vysvetluje chovanie dietata, ale neospravedlnuje ho to a ani jeho rodicov, a uz vobec ho to neopravnuje robit ostatnym zle. znamena to, ze sa rodicia halt musia dietatu s poruchou vnimania reci, vyvoja reci a inymi poruchami (ADS, ADHS) venovat viac a nie ospravedlnovat tym jeho spravanie. Myslis, ze mu to pomoze? ked za kazdym jeho cinom bude stat matka a ospravedlni ho v style, viete on ma to a to? dokedy - do 10 r, do puberty, alebo az kym sa nebodaj neozeni?

aristka
7. apr 2015

@petrofka svoje dieťa môžes vychovať ako chceš ,ale zo šikanou sa ti neprizná,zbadáš to na zhoršenom prospechu,dieta si zače kúsať nechty a napr.aj pomočovať....to že je tvoje dieťa šikanované a dlho ,nemusíš velmi dlho tušiť a tieto hore písané prejavy sú len prejavm vystupňovanej šikany ,ktorá trvá veľmi dlho....šikanované deti sú väčšinou deti ,ktoré sú iné napr.chlapec,ktorý nehrá futbal,nehreší,jednotkár,ktorý sa nevie brániť tj ľahký fackovací panák a vieš prečo má problém povedať to rodičom,lebo sa cíti menejcenný za to ,že sa nedokáže brániť,nevie udrieť...buď to nemá v povahe alebo nebol tak vedeny...a vieš kto šikanuje..dieťa za ktorého rodičia by položili život,lebo je slušný anjelik,ktory mimochodom vo veku 7rokov povie 9takovi ...ty kokot a kopne ho do členku...samozrejme 9 mu to slušne vrátil....odozva ..otecko prišiel vyfláskať 9taka,že šikanuje jeho anjelika....a ten jeho anjelik..je arogantné dieťa ,ktoré si zapíska a rodič skáče a ten anjelik spolu s ďalšími súkmeňovcami terorizuje triedu a ak pride na ranu aj takého 9taka,veď čo otecko vyrieši ak mu ro niekro vráti....máš pocit,že pohovor učitela s rodičmi pomôže,ak rodič nevie čo má doma a dieťa miluje opičou láskou...a aké páky má učiteľ...žiadne....vieš ,čo je riešenie dať to na políciu a zatiahnuť do toho až sociálku a dieta ,ktoré bolo šikanované zapísať na bojové umenie..nech sa mu zdvihne sebavedomie a nech sa vie brániť...lebo v škole ho neobráni nikto..je sám na seba....čo z toho vyplýva,že nevieš o čm hovoríš....

azbestica
7. apr 2015

@pribinak ano a otca by si tiez stiahla na zem a vynadala mu? alebo by si si uz netrufla? Bud si tuto situaciu mali vyriesit same deti alebo dospeli ale ako dospely!...
myslim ze moje dieta nie je taky typ co by sa "zasekolo" niekde na smykalke, ale ok moze sa stat ze aj ono sa moze zatnut (tak isto ako tvoje dieta alebo Matejko) a keby ho niekto zhodi tak neviem co by som robila urcite by som sa zmenila na sameho diabla, ale fyzicky by som nenapadla ani seberovnu zenu!
Nechcem ta tu nejako urazat a navazat sa do teba, ale pri predstave ze toto urobi niekto cudzi mojej dcere no neviem!

jojake
7. apr 2015

@petrofka Mas vo vela veciach pravdu (nasilie nic neriesi), ale toto co tu pises je trosku utopia. Aj v mojej rodine bol pripad sikanovania chlapca na zakladnej skole a rodicia to riesili ako pises ty - ucitelka, riaditel, rodicia chlapca, VUC, medializacia v TV a nepomohlo nic! Nakoniec pre ochranu dietata, museli dieta premiestnit do inej skoly - co rodicia nechceli - aby to dieta nebralo tak, ze ja som bol sikanovany (nerobim nic zle) a ja musim odist. Ale inac sa nedalo, lebo vedenie skoly chlapca krylo (to tam maju aj kamerovy system v skole a rodicia si najali pravnika). Prosto niekedy maju deti zly den, ale nie vzdy to tak je. Potom by v spolocnosti predsa neboli mladistvi vrahovia a nasilnici!
Ty pises, ze sa to da zvladnut aj trpezlivo a inteligentne. Mas pravdu! Ale len v tom pripade, ak aj druha strana (rodicia agresora) maju zaujem. Tym chcem povedat, ze niektore deti maju problemy preto, lebo take spravanie vidia doma. A ako to poriesis s takymi rodicmi? Tiez trpezlivo a inteligentne? Ked ti budu do oci tvrdit, ze ich dieta je dobre a nadalej bude pritom sikanovat tvoje dieta? 🙂

terezka1947
7. apr 2015

@pribinak chapem ta...aj inych rodicov
ale dotykat sa v takychto pripadoch ma ucitel a potom rodic
ak to nie je mozne,co v tvojom pripade bolo ozaj nemozne....nemala si byt taka kruta
ja by som si nedovolila nikdy dotknut cudzieho dietata-pokial by nebil mna,moje dieta,ine dieta,pripadne si nejako nechcel sam ublizit a aj to iba tak,aby to bola obrana,nie utok) a co ma najvaic zarazilo,tvoje dieta koplo do druheho dietata za tvojej pritomnosti-ci opravnenemci neopravnene-je to jedno...uz samotny akt kopnutia je fakt ponizujuci,nie este za ucasti rodica 😠

kazdy chceme super deti a ihriskach,ale najprv su potrebni super rodicia 😕

ja som zazila vela podobnych situacii a aj deti strazila na kadejakych akciach
takze chapem tvoj hnev,aj mozno skrat v tu konkretnu chvilu...ale toto je moj nazor na tvoju situaciu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
7. apr 2015

osobne si myslim,ze v dnesnej dobe chyba autorita rodicov...ak uz v rodicoch deti autoritu nemaju,nemaju ju v nikom(vacsinou)

ena1903
7. apr 2015

Uplne suhlasim s tym, ze ked sa Matejkovi podobrotky vysvetlit nedalo (a trvalo to hodnu chvilu), tak sa situacia musela nejako poriesit. A nemyslim, ze je spravne 10 ci viac inych normalne sa spravajucich deti odviest prec, len aby si tam Matejko mohol visiet, kym mu to dohovaranie nedojde. Neverim, ze by ho pribinak bola hodila o zem ako vrece zemiakov, proste konecne niekto nabral odvahu dotiahnut situaciu do konca. Riesit vsetko vecnym vysvetlovanim podla mna u 99% detskej populacie nefunguje - jasne, vysvetlovat co najviac, ale ak to inak nejde, je podla mna namieste fyzicky zasah (jasne, ze nie nejake tyranie). Keby sa moj syn zatal v mojej pritomnosti, poriesim si to s nim sama a urcite ho nenecham obmedzovat ine deti. Ak by sa zatal bezo mna (co sa az do takehoto extremu snad nestane), bude to asi musiet poriesit iny dospely. Ak by sa mi syn stazoval, asi by som sa ale aj jaj jeho opytala, preco s ato stalo, ze ho cudzia pani musela striast z lanovky a vysvetlila mu jeho "mieru zavinenia". Jedine, co sa mi na tom nepaci, je to, ze pribinak "nevidela", ze jej syn ho este kopol. To uz mi pride zbytocne, situaciu uz poriesila ona a malemu by som asi vysvetlila, ze ho nema co kopat, ze to riesim ja.

ena1903
7. apr 2015

A este som chcela dodat, ze ked budeme deti ucit len vecne ustupovat, odchadzat, "mudrejsi ustupi" atd., mozme sa potom v buducnosti cudovat, preco im kazdy skace po hlave a nevedie sa pred nicim obranit. Dieta by podla mna malo mat zdrave sebavedomie a v normalnej miere si hajit svoje zaujmy.

terezka1947
7. apr 2015

@ena1903 presne,lebo jej dieta sa citilo "silne"v pritomnosti mamy a dovolilo si viac ako by si dovolit malo...deti pritomnost rodicov bohuzial zneuzivaju aj takto a ked rodic nezakroci,ich spravanie akoby odobrili 😒 a posilnuju ich v tom,ze si vlastne mozu dovolit skoro vsetko,lebo aj mama,lebo aj otec....atd..atd
ale zase,neprehanajme ani reakciu pribinak...lebo mozno to bolo slabsie ako to cele tu opisala a nemozme sa donej navazat,ked sme tam neboli
akurat tak napisat svoj nazor
ale bohuzial,este musism dopista jednu vec
moze byt rada,ze nejaky snazivy rodic ju nenabonzoval rodicovi toho dietata-lebo mohla mat este ine opletacky-booohuzila aj toto som zazila(nastastie nie priamo,uf)

mawka
7. apr 2015

@aristka presne si to opisala, presne. a toto moze pochopit ten, kto to zazil. ti anjelici, co sa spravaju mimo rodicov ako arogantne hovada, sikanuju a mlatia a doma im rodicia zase len hladkaju ego. presne taketo decka najviac siukanuju a najviac su sikanovane tie, ktore su vychovavane v mieri, ze vsetko treba riesit rozpravanim a nie bitkou a bla bla bla. komu raz skonci zmlatene dieta na pohotovosti len preto, ze sa nevie bit lebo sme ho vychovavali v duchu ze MIER najvacsi na svete, tak pochopi...

terezka1947
7. apr 2015

@aristka ja si pamatam casy,kedy ked sme od ucitela "dostali"...a povedali sme to rodicom,rodicia nas nepolutovali...skor povedali...asi si si to zasluzil
samozrejme,neslo o nejaku bitku a ked sa rodicom nieco aj nepacilo,isli za ucitelom,vysvetlili si to,ale nikdy som nepocula,ze by rodicia na ucitela nadavali alebo povedali,ze ;ten taky a taky,debil,blbec a co aj viem este ake meno mu davaju...nebude sa dotykat mojho dietata 😠
ked dieta papuluje rodicovi a este si dovoli ak fyzizky atak na rodica,kludne mlati vsetko dookola

tova
7. apr 2015

@pribinak doslo ti ze chlapec mohol byt autista, nepocujuci, alebo s nejakym hendikepom? a ucitel vie ako na kazde dieta

pribinak
7. apr 2015

@tova nebol nic z toho, hral sa tam tiez, len jeho to potom prestalo baviť a tym pádom to muselo prestat baviť všetkých
Učiteľ to nezvládal, alebo po tvojom - očividne nevedel ako na neho, ale to som uz pisala asi 100x

fidka79
Odpoveď bola odstránená
elise
7. apr 2015

@fidka79 za autistom nemusis stat pri zadku, vie sa smykat sam pokial ma viac ako 3 roky.

petrofka
7. apr 2015

Takze postupne sa vyjadrim.
Dieta, pokial ma doverny vztah s rodicom, ktory sa mu denne venuje, povie, ze mu robia zle. Problematika vychovy. Ale ok, dajme tomu, ze to zataji. Potom je jedina moznost spozorovat sekundarne prejavy sikany ako opisujes. To uz ale znamena, ze sa to nestalo raz a trva to dlhsie. Ako pises. Tam je uz ale aj zapletena skola s tym ze si to nevsimli (prvy argument). Ale nemozem suhlasit s tym, koho uvadzas ako agresora. Castokrat su to deti, ktore su tyrane rodicmi a deti su pre nich odpad. Aj deti, ktore su sikanovane vo svojej triede a sikanuju teda mladsich. Ale ano, aj deti, co sa citia chranene rodicmi za kazdych okolnosti. To, ze deviatak vratil malemu, ma az tak neprekvapuje, su to deti a povest deviataka by utrpela, ak by to povedal doma. Problem ma ale skola. Nieje mozne, aby sa otecko dostal k ziakovi v skole (dalsi argument). Kde bol dozor? Skola musi zabezpecit bezbecie ziakov pri vzdelavani. To su tie prava dietata. Ak je sedemrocny, taky ako ho opisujes, isto existuju zaznamy o jeho spravani a nejaka poznamka v klasifikacnom. To sa da oteckovi predostriet. Chybu urobil otec, ze sa rozhodol to riesit osobne. Pokial sa to stalo v skole, nema na to pravo, na priamu konfrontaciu a musi to riesit cez ucitelov, riaditela. Ak sa to stane mimo skoly, nech sa paci, existuje policia. A ano, zatiahnut do toho socialku moze paradoxne byt pre agresora jedinym moznym vychodiskom. Neda sa donekonecna utekat a vyhybat. Ucitel nema ziadne prava, to je pravda. Ale este som nepocula rodica, ktory by sa hlasil za to, aby ucitel tie prava mal. Vzdy to zostane len pri konstatovani. Ked nema, tak nema. Ale to len tak pomimo. A myslim si, ze zapisat sikanovaneho na bojove umenie je dobry napad. Nie preto, aby sa vedel bit, ale aby si zdvihol sebavedomie, ked uz sa mu to doma nedostava. Tu je vidno, ze vzdy je problem niekde v pozadi. Doma. A riesi to jeden agresiou a druhy submisiou. Riesit to treba s rodicmi a instituciami. Nikdy nie priamo s detmi. Aj ten agresor je v konecnom dosledku len obet. Len komu by sa chcelo do hlbky tym zaoberat? Sikanu budu skoly ututlavat preto, aby nestratili rating. Je na rodicoch, aby to prinajhorsom riesili cez inspekciu. Oni sikanu potvrdia alebo nie. A ak nie, tak asi nieco niekto vnima chybne. Neverim tomu, ze ak by inspekcia potvrdila sikanovanie a skola by pracovala so socialkou, ze by sa agresor nedostal do vychovneho zariadenia. Pripadne by sa to este riesilo v ramci socialky inak, ak by bolo napriklad zistene nevhodne posobenie rodicov, tak aj odnatim dietata. Na Slovensku sme si akosi zvykli, ze nic nevyriesime a nic nema zmysel. Taka naucena bezmocnost. Mozno lenivost. Ale ak budeme ucit deti, ze bitka sa bitkou oplaca, nikdy sa to neskonci. A najvacsiu chybu urobili ti rodicia ze vzali toho chlapca zo skoly. Tolko by som chodila po uradoch (tak aby o tom moje dieta nevedelo) az by museli konat. Existuje vsak vzdy moznost, ze to JA sa mylim. Poznam pripady, kedy dieta tvrdilo, ze je sikanovane a pritom to bola len vyhovorka lebo bolo lenive a nechcelo sa mu chodit do skoly. A kedze su na slovo sikana rodicia citlivi, tak s nimi takymto sposobom dokazalo manipulovat. A zase je to len o vychove a tom, co sa deje doma...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
jojake
7. apr 2015

@petrofka Ty asi nezijes na Slovesnku? Ci? Potom nechapem tvoje vyjadrenia. Lebo aj ja aj rodicia toho chlapca mali nazor, ze premiestnenie je posledna zachrana, lebo nic ine nefungovalo - tu nejde o to, ze ucis dieta nespravnemu sposobu vyriesenia situacie, lebo ho zo skoly vezmes a premiestnis! Tu ide o to, ze ked vyskusas VSETKY, VSETKY a opakujem VSEKY zakonne moznosti dostupne na Slovensku a nedovolas sa spravodlivosti, tak to dieta premiestnis, lebo ti bude prd platne, ze si sa o 3 roky dovolala na sude spravodlivosti, ale tvoje dieta spacha samovrazdu (ako sikanovana spoluziacka sikonaovaneho chlapca v tomto pribehu)!!!! Naozaj by si cakala a nepremiestnila svoje dieta? To naozaj? Aby sa z druheho sveta pozeralo, ako to mama vyriesila spravne?

aristka
7. apr 2015

@petrofka a ja ti hovorím ,že nepovie ...chápeš ,to je psychologicky dané a popisované ,to dieťa sa skôr zdôverí psychológovi ako rodičovi ..fakt si to zjavne nezažila a netušíš ako je to u týraného dieťatka tj šikanovaného...jedine pozorný rodič zbadá ,že sa niečo deje ,ale tá šikana môže byť už v dosť pokročilom štádiu...plus v prípade ,čo som písala ,išlo o dieťa ,kde rodič ľubi dieťa opičou láskou ,sú solvetný ,všetko mu dovolia ,ale bohužiaľ opičia láska nie je len o solventnosti ,plus ak má rodič svoje dieťa za to najzlatšie ,nepomôže nič ,pretože aj učiteľa má za nič ..jednoducho na sk máme slabé páky na riešenie týchto situácii...plus ,buď si istá ,že ako nechať si mlátiť si dieťa alebo neustále ho nechať výsmechom ,keďže aj to je forma šikany ,je lepšie premiestniť ho do inej školy ...tie šikanované deti ,majú z tohto následky a čím dlhšie je tomu vystavené ,len preto,že rodič si myslí ,že to zákonne vyrieši ,tým horšie sú následky na psychike a doživotne ...