Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?
Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@pribinak - preboha, ved ste boli na Zeleznej studnicke, kde je tych moznosti na hru milion 😲
Ale hlavne ze ste sa MUSELI hrat akurát na tej a jedinej smyklavke!
Ked si taka majsterka sveta, mala si zabavit tie ostatne deti nejak inak, to by len bola vyzva, nie mlatit 5 rocneho chlapca ;)
Podla mna si to riadne prehnala a byt tam a vidiet to, asi mas so mnou problem, bez ohladu na to, ze s tym Matejkom nemam ziaden vztah. Takto sa proste k detom nemozeme spravat, ak sa nechceme o par rokov veeelmi cudovat, co to tu mame za svet..
A nie, odpovedat mi nemusis, ani mna ani sama seba presviedcat, ze si urobila dobre ;)
Je mi luto, ze to dievca spachalo samovrazdu. To je ale extremny pripad, kde muselo hrat rolu mnozstvo premennych. Nikdy sa to neda uzavriet jednym konstatovanim, ze spachala samovrazdu lebo bola sikanovana. To takto nefunguje.
A toto co pisem nie su teoreticke kydy, ale prakticke skusenosti. Moje.
A byt introvertny, neznamena byt submisivny. Ale to je zas len o tom, ze nikto nikto nikto alebo takmer nikto si nevie ani trosku pripustit chybu vo vychove svojich deti. Stretavam sa s tym, ze vzdy je na vine agresor a jeho rodina. V konecnom dosledku je to tak, je to pravda. No zamyslel sa niekto nad tym, ze preco prave toto moje dieta je sikanovane? Kde som ja ako rodic spravil chybu, ze si vybral prave jeho/ju? To uz nikto nechce vidiet. To pozadie za tym vsetkym. Ja viem, ze vychova je velmi tazka a nerobia sa pre rodicov kurzy vychovy a svet je tazky a zla doba.. A kopec inych vyhovoriek.. Co keby ste sa pre zmenu na nejaky cas zamerali na seba a skusili ten nadhlad nad sebou?
A tiez viem, ze budem robit milion chyb v zivote. Nie som naivny snilek 🙂
@girlie_konik Este sa len budeme cudovat, co to tu mame zas svet, ked nechame deti robit vsetko, co si len zmyslia a jedinou nasou reakciou bude nekonecne vysvetlovanie aj v extremnych situaciach, ked to zjavne nebude nic platne.
@girlie_konik preco by malo moje dieta a iné co sa tam normálne hrali a zabávali odísť? Ved oni nakazili hru, nerobili prieky a neignorovali všetkých naokolo????
Kde píšem, ze som majsterka sveta?
Zaujímavé, boli sme tam asi 4 rodicia a asi všetko najhorší rodicia, lebo ani jeden mi nic nepovedal a dokonca ani ti co sedeli okolo na drevenom obrubníku
Asi všetci súhlasili, ze ked MATEJKO kazí hru, nech ide prec aj s úžasným pánom učiteľom, tiez mali mrte možnosti
@pribinak
Bože baby už jej dajte pokoj. Aké ste všetky dokonalé. Možno keby ste boli v tej situácii zareagovali by ste podobne. Je iné kecať o tom, keď je to tu rozoberané zľava aj zprava a byť v tej momentálnej situácii.
Nebolo to asi celkom ok, ale možno to chlapcovi aj pomohlo. Ja som proti priveľmi tolerantnej výchove, odtiaľ potiaľ. Myslím si, že každá z nás by sa mala hlavne nad svoju výchovou zamyslieť.
@petrofka neviem aké máš praktické skúsenosti ,ale aj psychológ ,ktorý pracuje s deťmi postihnuté šikanou ,vie ,že dieťa alebo skôr rodič sa dozvedel o šikane až na základe indícií a nie ,že dieťa za ním prišlo ,že ma fackujú a práve dieťa ,ktoré je introvert je dobrá fackovacia bábika a to ,že sa nechá šikanovať a nosnostop mu je hučané aký je chudák a pod a fackované ,tak to dieťa si to osvojí a ďaleko k samovražde nie je ,alebo sa spácha,je to syndróm týraneho dieťaťa ....a prečo je moje dieťa šikanované ..lebo je slušné ,nevie sa biť a namiesto futbalu si číta knihy ..to ,že je dieťa šikanované ,nie je jeho vina a ani vina rodičov ,vina je na strane rodičov agresora a agresora ...
@aristka a preco tomu sikanovanemu dietatu nepomoct psychologom uz v dobe, kedy je sikanovanie zistene?
Das ruku do ohna, za to ze nepovie? 🙂 Lebo ja osobne poznam xy pripadov, kedy dieta povedalo. A to v najroznejsich vekovych kategoriach. A ano aj take, ktore nepovedali.
A este je jedna moznost pre vsetkych rodicov. Ziadajte si na skoly preventivne dlhodobe programy pre deti o sikanovani. Ziadajte, aby riaditel zabezpecil vzdelavanie ucitelov v tomto smere. Ved to je to najmenej, co mozete pre svoje deti urobit.
Podľa mňa sú akékoľvek programy proti šikane zbytočné, pokiaľ si to rodič nevšimne. Ak mi to aj decko nepovie, tak si to musím všimnúť. Neviem, nemám skúsenosti, ale ja viem, keď sú moje deti mrzuté, choré, nahnevané a nemusia povedať ani slovko, stačí keď vôjdem do izby a vidím. Dôležité je si všímať deti a pripraviť ich aj na nepríjemné životné situácie.
@petrofka jedno si nepochopila ...aj nicky ,ktoré tu píšu ,všetko toto sa rieši ,ale psychológ nevyhojí čo sa stalo a duplom ak to prebieha a agresor ,na ktorého nie je dosah a je v škole ,stále robí svoje ..a ten jeden učiteľ na chodbe je moc málo ..plus je tu aj taká záležitosť ,čo sa stáva ,že ak sa zistí ,že žiak šikanovaný bonzoval ,situácia sa zhorší aj ohľadom iných spolužiakov ..smejú sa mu ,že je žalobaba ...toto je realita ...
@ena1903 ten svet tu už dávno máme! Deti, ktoré treba x krát napomínať aby niečo nerobili lebo hrozí uraz a oni sa len usmievajúúú...ako telce. Ale ked sa realne niečo stane, tak rodič nepride vynadať decku že prečo neposluchlo ale učitelovi, vychovávatelovi. V našom školstve už nemáte na žiakov žiadne páky. Napomínanie naozaj niekedy k ničomu z dlhodobého hladiska nevedie, treba dieťa aj potrestať, ak si neuvedomuje zavažnosť svojho činu, ktorým ubližuje. Dobre to povedal šéf odborov školstva - pokial bude žiak nositelom penazi do školy (za každého žiaka má škola od štátu peniaze) tak sa nič v školách nezmení - budu sa tolerovať vagabundi, šikanovači a decká, ktoré budu tým ostatným znepríjemnovať život a my si na porade len vypočujeme ako raz od (chvalabohu) bývalej riaditelky - ,,ved už vydržme rok, pojde na strednu školu,,.
@aristka pises o extremoch. Samovrazda je absolutnym zlyhanim vsetkych zucastnenych stran.
ena1903 ak po odhaleni sikanovania skola neurobi opatrenia, aby tomu tak dalej nebolo, treba prist doslovne urobit poriadky s vedenim a pokracovat vyssie. Plus zabezpecit sikanovanemu odbornu pomoc. Ked nema doveru povedat rodicovi hned po prvej facke, ze mu robia v skole zle, asi mu polutovanie a pohladenie rodica nebude stacit na to, aby to dieta zvladlo same. Prelozit sikanovaneho na inu skolu ma byt tym poslednym riesenim v zalohe. Ale aj tak by som tu povodnu skolu nenechala na pokoji a donutila ju toho ziaka a jeho rodinu riesit.
@petrofka Ked som mala 20, tiez som chcela zachranovat svet a verila len v to dobre. Mas vo vela veciach pravdu, ale nemozes brat veci len cierne a biele. Prosto su medzi nami ludia, s ktorymi sikanu nevyriesis (riaditel, ktory to ututle, rodicia, ktori sami doma agresora tyraju,.....) trpezlivo a inteligentne. Lebo aj oni maju dovody, pre ktore sa spravaju nespravne (riaditel sa boji, rodicia vidia iba mileho synacika). Ale ty jednoducho ako rodic nemas cas patrat po tom a riesis/pomahas riesit co najrychlejsie a najspravnejsie problem svojho dietata. Podla tvojho vzorca, nemusi byt chyba ani na strane rodicov agresora (ved co ked boli chudaci tiez tyrani v detstve).
A ano, dievca asi malo aj ine problemy, nielen sikanu. Ale chces povedat, ze jej to k tomu nepomohlo velkym dielom?
Mozno mas pravdu, ze rodicia podla niecoho urobili premiestnenim chybu. Ale budes na svojom dietati robit pokusy typu - ublizi mu v konecnom dosledku viac premiestnenia ako sikana? Ty mas odpoved na tuto otazku? Ak ano, rada si ju vypocujem.
Ide o to, ze v idealnom svete by si dieta z tej skoly nepremiestnila. Ale v idealnom svete by sa so ziadnou sikanou predsa nestretlo. V idealnom svete by si to neriesila. Ale nikto z nas v idealnom svete nezije.
A ano, zatial podla tvojich vyjadreni si naivny snilek 😉
@sardinka333 Ja som tiez ucila a v tehotenstve som sa vazne obavala, ze malemu ublizim, lebo to, co som zazivala v jednej triede, bolo neskutocne. Nakopilo sa tam zopar takych nezvladnutelnych deciek a napriek staznostiam viacerych uciteliek sa nic nedialo.
@petrofka povedz mi aké poriadky ,hovoríš ,že sa vyznáš ,čo môže škola urobiť a rodičov ,okrem pohovoru ,nahlásenie sociálke a myslíš ,čo je to platné ak krpec je stále v škole a šikanuje...,plus rodič nie je cvičený na situáciu ,týrania vlastného dieťaťa .....pretože pre mňa je jediné vylúčiť malého psychopata zo školy ,bohužiaľ túto páku nemáme na sk....
Nikdy sa nedajte odbit recami. Ani recami riaditela, ani ucitelov. Je to otravne, ale pokial rodicia nebudu trvat na svojich poziadavkach, nic sa nezmeni. Nikdy.
A ano, prevencia je zbytocna, ako aj vsetko na svete. Nechajme aj nech ta strecha nam na hlavu spadne, ved je zbytocne to riesit, vsetko...
@ena1903 no vieš čo....mne niekedy až ,,brucho tvrdne,, ked musím napomínať! Decko v rade na obed sáče do ostatných a zhadzuje ich na zem - popadaju snad 5ti...ja od okienka pomaham z obedom, očami, gestami sa snažim povedať že nerob to!!! A on nič...tak som tam ,,vletela,, a dala mu frčku do ucha! A zrazu chlapec pochopil. Ved ked tam niekoho blbo sotí tak kto je za uraz zodpovedný? No ja! Ja sa vždy snažím po dobrom aj s tými čo ked začnu vystrájať tak je to na ,,cajlu,, nikdy som žiadne cudzie dieťa neudrela, vzdy sme sa ,,dohodli,, pripadne dostal trest - zakaz hry a stoji pri mne. Ale ak ide o bezpečnosť tak som ,,ako pes,, a nedovolím ubbližovať.
@petrofka ale akých požiadavkách ,čo majú robiť ,lebo čo je zákonné som ti napísala ,ale je to na prd ....a vieš čo je prevencia ,učiť svoje deti rešpektu ,tolerancii a,že je aj inakost ....a ak mu učiteľ povie ,že dolu z hojdačky tak zlezie bez reptania ,lebo učiteľ je autorita ,tak ako rodič....
@sardinka333 no vidíš a keby to povedalo ,rodičom ,už ich tam máš v zástupe ,že čo frčkuješ ich zlaté dieťa .....
@el6 Inac aby som sa vratila k uplne povodnej otazke, minule sa mi stalo, ze u svokrovcov bola na navsteve svokrina kamaratka - starsia zena, ktora ma nazor na vsetko a dokaze samozrejme najlepsie zakrocit v akejkolvek situacii. Strasne rada vychovava cudzie deti. Ja som prave na chvilku vysla z miestnosti a len som spoza dveri pocula jej ostre okriknutie mojho dietata. Vosla som dne a zistila, ze nanho zvreskla kvoli tomu, ze otvoril dvierka rury (vypnutej, nebolo to kvoli jeho bezpecnosti). Podotykam, ze v miestnosti bol MM aj svokrovci, takze ona bola posledna, kto to mal riesit. Prisla som uz po funuse, ked uz moje dieta prelaknuto tie dvierka zavrelo, tak uz som to neriesila. Ale nastvala ma poriadne. Nikomu nic nerobil, nerobil nic nebezpecne, nic nenicil a mal tam 3 ludi, ktori ho mohli prednostne vychovavat. Este aj keby chcela, mohla mu to povedat normalne,, nie nanho zvresknut. No nabuduce, ak sa to stane, jej veru nieco poviem a je mi jedno, ze je o generaciu starsia a svokrina kamaratka. Nech zasiahne, ked je to potrebne, ale bezdovodne na moje dieta vrieskat nebude!
@petrofka uz bolo tvoje dieta sikanovane? stretla si sa s tym ako rodic u svojho dietata? presla si si tym vsetkym? vies co, aj dobreho psychologa najst nie je zrovna jednoduche. teoria je jedna vec, prejst si tym osobne je vec druha. dnes som tu dvoch chlapcov oznacila za zasranov, tych chlapcov, ktori mi zmlatili syna. stalo sa to nedavno, okamzite som to riesila jednak v skole, s triednou, zastupkynovu, riaditelom, proste sme to riesili a vyriesili. ale aj s tym, ze som mala rozhovor aj ja s tymi zasranmi. sorry, inak ich nazvat neviem. a ver, ze som ich nesetrila. jeden zo skromnejsich pomerov, druhy z nadstandardnych pomerov. jeden si riesil asi nejake frustracie a druhy je presne ten typ, co je doma chvaleny za vsetko, premotivovany, proste hyper super aj ked nie vzdy je dovod... s malym mam uzasny vztah. mne povedal, ze sa nieco deje, ze maju chalani blbe narazky. zacalo to teda jemne a nenapadne. riesilo sa to od zaciatku a ti dvaja zasrani co? myslis, ze ich nejake pokarhania a riesenia zaujimali? pridavali dovtedy, kym sa nestalo toto. a ked toto dokazu robit decka v 5. triede /pridavam foto a to je tam to najmensie, co mal/, co urobia v osmej? budu sa pichat nozmi? ako sorry, ale nevies, o com tu hovoris. teda hej, naucene z knih, ale sama hlbkovo si to neriesila. nevies, co to je.
a na margo toho chlapceka na smykacke, uz aj decko v skolke vie, take to bezne vychovavane, ze kde je rada na nieco, tak sa smyknem, pustim dalsieho. akoze sorry, zeny, ale toto je elementarna slusnost.
Dohodnime sa tak, ze je to vzdy vsetko prisne individualne.
Ale je vzdy treba povedat A aj B. Nikdy to nieje len A. Ale ak sa stale budeme davat do pozicie, ze sa nic neda a nic nezmozeme, tak tak aj naozaj bude. Len sa vam tu snazim cely cas ukazat, ze existuju moznosti. A ze ich treba vycerpat vsetky a ze treba byt dosledni a nenechat veci na polovicnej ceste. A ze sa obcas treba pozriet aj na seba. Nielen stale na inych. Aj ked to verejne nepriznate, tak aspon niekde vo vnutri. Cakate, ze sa ini na seba pozru ake chyby robia, ale ono treba zacat od seba.
Mozeme sa tu dohadovat, ze keby to dievca nebolo sikanovane, ci by tu samovrazdu nespachalo aj tak. Mozno ano, mozno nie.. Ktovie. Je mi hrozne luto, ze nemala za kym prist.
A k tym ucitelom a hojdackam. Ucitel pre deti nikdy nebude autorita. Je ale dolezite, aby rodicia viedli deti k tomu, ze treba ucitela posluchnut, pretoze ucitel ma na starosti cca 20 deti a to sa inak neda. Ale treba v nich vybudovat aj trochu rozumne tvory, ktore budu vediet posudit, co uz od ucitela nieje v poriadku, napriklad vyskocit z okna. Ale to mi len taky extrem napadol. A nieze sa to dieta osopi na ucitela, ale ma to povedat doma. Lenze to sa treba s detmi doma vela vela rozpravat, kazdy den.

@petrofka A povedat, ze rodicia premiestnenim dietata urobili chybu - silne slova - klobuk dolu pred tvojou odvahou nieco take tvrdit, kedze si nemala sikanovane dieta!!!!!