icon

Ako riešiť emočné problémy nadaných detí?

shee11
5. júl 2024

Ahojte. Prosím, berte tuto tému bez akéhokoľvek privelegizovania nadaných. Ak sú tu mamičky detí, či už identifikovaných alebo tušiace túto črtu... ideálne na ZŠ, SŠ. Majú vaše deti nejaké emocionálne ťažkosti, resp. špecifiká? Napr. prílišný negativizmus, kritizovanie, prípade že nikto nie je dosť dobrý, vysoké nároky na seba, na iných, perfekcionizmus, pocit, že nikam nepatrí, že je iný/ iná, nevie sa zaradiť, nájsť si kamaráta. Zvýšený smútok či úzkosť, pocit nespravodlivosti, názory, že svet je zlý, vysoký morálny " status" - neporušuje pravidlá, prip. ich porušuje, nuda... Ak áno, ako to riešite. Riešite to aj v škole, s psychológom, iba doma? Ďakujem a prosím o rešpektujucu diskusiu 🙂🙏

Strana
z2
dennissa16
5. júl 2024

@shee11 tiež mám také, čerstvo 6 ročne. Jeho sebeobraz sa výrazne zlepšil po zmene škôlky. V tej predchádzajúcej bol stále za nevychovaneho a neposlušného a nemali pre neho porozumenie.
Keď sa ho opýtala raz psychologička, že keby chytil zlatu rybku, co by si prial? Povedal: aby bol už dobrý, nevrčal a nedupal… Bol stále nervózny, nešťastný…
Bojim sa samozrejme školy.
Inak je veľmi spoločensky, extrovert, nebojácny,ale neznáša prehry a už teraz sa boji telesnej výchovy, lebo v športoch nie je dobrý.

deedol
5. júl 2024

Ano, moze to byt. U nas nie su vsetky tie crty, ale len niektore a vychovou to v tomto pripade nie je. Odporucam knihu vysoko citlive deti, casto to ide ruka v ruke a vela tipov odtial sa da pouzit, aj ked dieta nie je hypersenzitivne.

kacena4
5. júl 2024

ahoj mam 2 syn starsi preskakali sme si hoco. emocne total mimo. nam pomohol psycholog ktory pracoval a dietatom na zvladani emocii a neskor liecebny pedagog ten je tiez super ako terapia. pri mladsej na zs robime to iste liecebny pedagog a rozvijame zaujmi nesustredime sa na vykon pri vzdelavani. mam vystudovanu specialnu pedagogiku tak ciem ze aj nadany su ratany medzi zdravitne znevyhodnenych a potrebuju velmi casto podporu a pomoc prave z dovodu emocionalnej nestability. takze neboj nie je to vychovou ani ojedinely pripad. drzim palceky a trpezlivosť

belasy_motylik
5. júl 2024

Nie je to výchovou, je to zvýšenou citlivosťou nervovej sústavy a zvýšenou absorbciou vnemov, oveľa väčšou ako v bežnom rozsahu inteligencie, následne sa musí denne pracovať s oveľa väčším spektrom pocitov, informácií a z toho, pochopiteľne, vznikajú emócie aké opisuješ, nielen v detstve, ale celoživotne 🙂. Odporúčam odbornú podporu, prípadne ďalšie smerovanie, aby sa naplno využil potenciál, ktorý je prítomný, čo je tiež v tomto prípade nevyhnutne dôležité a aby sa predišlo nasadaniu prípadných patológií.

aurora33
5. júl 2024

@belasy_motylik vy sa v tom vyznáte? Lebo píšete veľmi zaujímavo

belasy_motylik
5. júl 2024

@aurora33 trochu áno 🙂

shee11
autor
5. júl 2024

@belasy_motylik ďakujem, vedela by si nám odporučiť niekoho v za? Syn býva často prestimulovany, emócie má silné, dlhotrvajúce. Je vysoko citlivý aj hypersenzitivny, ale nie je AS. Ja mám obavu, že jeho strachy ho budú oberať o potenciál, ktorý naozaj ma. Bojom sa až neskončí s úzkosťou alebo depkou. Nechcem ho tu príliš rozoberať ale je to veľa krát náročné.

shee11
autor
5. júl 2024

@kacena4 ďakujem a liečebný pedagóg ako pracuje a dieťaťom? Ešte som to nepočula.

belasy_motylik
5. júl 2024

@shee11 žiaľ, nikoho fakt dobrého so špecializáciou na nadpriemerné nadanie v ZA nepoznám, AS máte kde diagnosticky vylúčený? Môžeme v správe, ak chceš 🙂

kacena4
5. júl 2024

@shee11 podobne a specialny pedagog

aurora33
5. júl 2024

@belasy_motylik mozem aj ja súkromne jednu otázku? 🙂

belasy_motylik
5. júl 2024

@aurora33 kedykoľvek 🙂

mantilka
Autor odpoveď zmazal
lujza123
21. júl 2024

Áno má, perfekcionalizmus, kritika, vysoké nároky na seba aj okolie, takmer každá činnosť musí mať svoj systém a harmonogram …
Ale tak v norme, v pohode to zvláda, akurát dlhšie prázdniny bývali trochu problem, no ako je staršia už je to lepšie.

Ak mas pocit ze je to zle vyhľadajte psychológa, tieto deti môžu byt kľudne niekde na spektre - hlavne ak sú tam aj problémy v sociálnej oblasti . Alebo len potrebujú nonstop zamestnat hlavu či naučiť sa sústrediť pozornost na niečo.
Pomáha aj šport, aj ked nieje pohybový talent a nebaví ho to nejak extra. Pri fyzickej činnosti mozog trochu vypne, oddýchne si

Strana
z2