icon

Ako riešiť emočné problémy nadaných detí?

shee11
5. júl 2024

Ahojte. Prosím, berte tuto tému bez akéhokoľvek privelegizovania nadaných. Ak sú tu mamičky detí, či už identifikovaných alebo tušiace túto črtu... ideálne na ZŠ, SŠ. Majú vaše deti nejaké emocionálne ťažkosti, resp. špecifiká? Napr. prílišný negativizmus, kritizovanie, prípade že nikto nie je dosť dobrý, vysoké nároky na seba, na iných, perfekcionizmus, pocit, že nikam nepatrí, že je iný/ iná, nevie sa zaradiť, nájsť si kamaráta. Zvýšený smútok či úzkosť, pocit nespravodlivosti, názory, že svet je zlý, vysoký morálny " status" - neporušuje pravidlá, prip. ich porušuje, nuda... Ak áno, ako to riešite. Riešite to aj v škole, s psychológom, iba doma? Ďakujem a prosím o rešpektujucu diskusiu 🙂🙏

Strana
z2
derdia
5. júl 2024

Ahoj podľa mňa určite to tak je. Dieta treba dat do školy pre nadaných. Ono potrebuje viac podnetov a bude mu lepsie😊

derdia
5. júl 2024

Ja mam teraz bude prvacka, ale ucitelky tvrdia, ze tie dva roky popredu. Uvidim keď bude v skole😊teraz neviem, nema nijaké problémy vdakabohu🙏

shee11
autor
5. júl 2024

Ďakujem a doplňujúca otázka.. akú majú vaše detičky povahu. Lebo u nás introvertú, mám pocit, že dosť melancholickú a je to teda niekedy dosť náročné. Proste ako sa prejavujú okrem toho, že sú popredu v učení. Skôr mi ide o tú citovú stránku.

benit
5. júl 2024

Presne co si popisala, uz je na vs. Pocas ss chodila normalne k psychologicke, tie na skole nemaju vycviky. To su baby bned po skole. Twraz na vs bola 2x velmi super sme nasli, ale otocil sa jej v tej dobe zivot uplne inym smerom a je spokojna. Momentalne, ale dokedy?😁

aurora33
5. júl 2024

@shee11 poznám to. Máme doma 🙂 veľmi nám pomohla psychologička ako sa vlastne mame k nemu správať. Ona je ním neskutočne fascinovaná 🙂 ak chceš pokojne napis súkromnú správu

juliet86
5. júl 2024

@aurora33 ak ste z BA odporucis prosim psychologa/centrum? dakujem

aurora33
5. júl 2024

@juliet86 mrzí ma to, neporadím, nie sme z Ba.

kofa77
5. júl 2024

mne sa uz nechce pisat o dietati verejne, ale ano, ma

tramtada31
5. júl 2024

@shee11 povaha je dosť casto kopírovaná od rodicov, veľmi casto si to všímam vo svojom okoli. A toto: “prílišný negativizmus, kritizovanie, prípade že nikto nie je dosť dobrý, vysoké nároky na seba, na iných, perfekcionizmus” majú tiež väčšinou deti poznačené rodičovskou výchovou. Mám v rodine certifikovaného kouča a terapeuta a velakrat sme to rozoberali. Možno by som nehladala teda sposob ako zaškatuľkovať svoje dieťa, ale hľadala príčinu, prečo také je (aj v sebe) a ako mu dopomôcť to zmenit. A teda neber to, prosím, ako nejakú kritiku, ale možnosť sa na “problem” pozrieť z iného pohladu.

kofa77
5. júl 2024

@tramtada31 celkom suhlasim s tymto. ale neda sa zovseobecnit uplne, vela robia geny

benit
5. júl 2024

@tramtada31 toto u nas neplati. Mame 2 deti, druhe normo intelekt, teda vysdi ale nie ako prva a je to uplne ine dieta. Na bola narocna od malinka

mandzula
5. júl 2024

@shee11 áno, mám, riešime to cez psychológa, CPPaP, je to narocne pre vsetkych zucastnenych, najma, ked vidis, ze dieta tuzi po socialnych kontaktoch a nedari sa mu.

svetlonos
5. júl 2024

Zila som 3 roky v rodine s dvoma detmi ako opatrovateľka - 4 a 6 rokov na zaciatku. Rodicia - obaja skôr poz naladení, žiadni negativni ci melancholicki. Obaja boli realisti, nežili v oblakoch a deti viedli skôr k pozitivnemu mysleniu (nie slnoeckarstvu!).
Obom detom bol potvrdený nadpriemerný intelekt aj empatia.
Napriek tomu bolo mladsie dievca také svetielko s dobrou náladou, videlo vo veciach pozitíva. Chlapec prišiel zo školského výletu a hovoril skôr o tom, čo bolo zle. Ten býval melancholicky, mal problémy práve so spravodlivosťou- chcel sa viac ucit, pomahal v skole spolužiakom a ucitelka ho už od 2 triedy odpisoval za to. Zatiaľ čo on sa spoliehal na to, ze sa nemusí ucit lebo si zapamätá zo školy, dievca robilo všetko poctivo.
Obaja chceli mať všetko super, hnevali sa keď to nedokázali hneď urobiť samy.
Inak na nich sedelo všetko z príspevku.
Dnes sú obaja dospeli medzi 25-28 rokov a uspesní.
Ta melancholia, negativizmus atd. to čiastočne súvisí aj s povahou. Psycholog by mohol pomôcť a ak je možnosť aj škola pre nadané deti. Drzim palce.

shee11
autor
5. júl 2024

@tramtada31 v pohode. Máme aj druhé dieťa a to je hravé bezstarostné veselé, vie zapadnúť do skupiny, športovo založené..tiež na ZŠ a úplne úplne iné. Veľa krát som rada, že staršieho vie nakaziť svojimi bláznovstvami a ťahá ho do hry. A starší viem ako sa prejavoval od útleho veku...dlhé sústredenie, bal sa detí, príliš opatrný, dosť submisivny... Proste, keby to bolo do takej veľkej miery výchovou, neviem ako by sme to dokázali. Okrem toho, natlačíme ho do výkonov... On napr aj v škole úplne v pohode dostane trojku, dvojku na vysvečku a pod.

rivini
5. júl 2024

@shee11 nie, ten negativizmus nie je sposobeny vychovou, ale tym, ako mimoriadne nadane deti pozeraju na svet. My sme este v predskolkom veku, velmi nam pomohla psychologicka.

shee11
autor
5. júl 2024

Dievčatá a viete poradiť, aký typ psychologický, prip. Typ terapie? Lebo ja sa nevyznám do toho.

rivini
5. júl 2024

@tramtada31 vysoko nadane dieta sa nemoze „zmenit“, moze sa len naucit iste pozitivnejsie vzorce spravania. Ich mozog a vnimanie funguje uplne inak, ako u neurotypickych deti. Cize rodicia mozu byt aj dvaja pozitivne naladene sunshine typy a ich dieta bude svet stale skumat a nazerat nan kriticky.

rivini
5. júl 2024

@shee11 centrum vcasnej intervencie

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

Mame dve take deti, starsia je na VS, mladsia ide do kvinty. Obe su mimoriadne nadane, kazda trochu inak a to plati aj o povahe, ale niektore crty-napr. extremny zmysel pre spravodlivost maju spolocne. ZS sme vybrali klasicku, ale potom boli obe v jazykovej triede a obe potom isli na 8-rocne gymnazium. Vsetky problemy sme vsak riesili len doma a myslim, ze sme to celkom uspesne zvladli. Mozno bola vyhoda v tom, ze sme ich od malicka viedli napr. k sportu, k vytvarnemu umeniu a teda z mnohych starosti sa "vykreslili", alebo vybehali. Ale asi nie kazdy rodic toto dokaze zvladnut, ja mam vyhodu, ze som trenovana:--) Beriem to tak, ze absolutne som nikdy nemusela riesit problemy s ucenim, tak som mozno viac riesila tieto emocne problemy.

shee11
autor
5. júl 2024

@rivini presne toto som pozerala a mala som dojem, že je to skôr pre detičky , ktoré sú ohrozené buď zanedbávaním alebo zdravotným problémom. Ale asi majú širší záber. Ďakujem za radu.

lucia245
5. júl 2024

@tramtada31 presne toto som chcela napísať, výchova a kopírovanie vzorcov robí veľa

momoftwo
5. júl 2024

Dcera chodi na zs do nadanej triedy, z vyssie spomenuteho je velmi citliva, vsetko preziva velmi emocne, perfekcionistka, chce byt vo vsetkom najlepsia, zle znasa prehry. Na druhej strane, sice sa rada hra aj sama a potrebuje cas len osamote, na druhej strane ma vela kamaratov a lahko nadvazuje priatelstva. Je to velmi pozitivne dieta s pozitivnym pohladom na svet takze v podstate ziadne problemy nema, ja sa s nou vela rozpravam, vysvetlujem jej, psychologa jednoznacne nepotrebuje. U teba by som pouvazovala nad sedeniami podla popisu.

evitka83
5. júl 2024

@shee11 nadane deti mozu mat depresivne stavy, ked ich mozog dostatovne stimulovany adekvatne ich schopnostiam. Nemaju dopamin z uspechy. Vy tiez viete naratat do 10, ale necitite z toho nejaky pocit uznania, je to prilis jednoduche. Nadane deti to maju rovnako. Potrebuju adekvatny stimul. Riesila by som to kruzkom v oblasti v ktorej vynikaju. A s CPP by som riesila, ci nemozu dietatu napisat do planu odporucania, aby dostavalo narocnejsie zadania

cookie29
5. júl 2024

Vies, ono casto nejde o iba jednu diagnozu. Moje prve dieta je HPI. Sice spolocenske, oblubene, ale teda emocionalne je to husenkova draha. Ked sa nieco nepodari, tak je neschopne... nic nevie atd... prehry neznasa ale zaroven je fest inteligentne na to, aby neslo do dopredu prehrateho boja... je to nadlho. A je to nesmierne narocne pre blizkych.

revikat
5. júl 2024

Nadané dieťa by malo byť diagnostikované buď u školského psychológa, alebo v CPPaP (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie). Potom môže mať v škole nastavený aj individuálny študijný plán (viac rozširujúceho učiva alebo učivo z vyšších ročníkov). Veľmi odporúčam zapojiť sa do súťaží, alebo korešpondenčných seminárov v oblasti, ktoré dieťa zaujíma a baví. Zo súťaží sa môže dostať na sústredenia, kde spozná podobne naladených ľudí, ktorí majú tiež zvyčajne vyšší intelekt. A dobrá partia môže pomôcť premôcť aj melancholické stavy, ktoré často pramenia z pocitu nepochopenia okolia 🙂

guudy
5. júl 2024

@shee11 prvorodene deti zvyknu byt opatrnejsie, aj rodicia k nim zvycajne pristupuju odmalicka opatrnejsie. Druhe byva extrovertnejsie prave kvoli tomu, ze uz ma starsieho surodenca…a celkovo sa viac zvezie so starsim.
Obidve deti mame nadane a starsie si vystaci castejsie s pc, kdezto to mladsie je extremny extrovert. Bez spolocnosti by malo problemy. A teda, uz su velki, 21 a 17.

lilke
5. júl 2024

@shee11 charakterové črty, ktoré si opísala, nie sú viazané špeciálne na nadanie. Veľa z toho je povaha, preberanie vzorcov správania z okolia. Priamo doma mám 2 pubertakov s extrémnym nadaním, každý úplne iný, iný prístup k práci, iné spoločenské väzby, emocionálne prežívanie. Skôr sa na nich prejavujú klasické znaky viazuce sa na 1., 2.dieta v rodine. A vidím to aj v okolí, pohybujeme sa medzi takto "postihnutými", v okruhu 1. iba vysoko nadaní, s ktorými je schopný byť na rovnakej vlne. Ale uvedomuje si svoju/ich inakosť, zvlastnosti. 2.dieta je spolocenskejsie, potlačila svoje danosti, všetko do športu.
A čo sa týka psychológa, aj ja veľmi uvítam konkrétny tip v BA a okolí.

babulkomale
5. júl 2024

@shee11 nadané v čom myslíš? Na učenie alebo umelecky napríklad?

guudy
5. júl 2024

@rivini ja len, aby tu nevznikol dojem, ze vsetky nadane deti si depresivne a negativisticke…

jumama
5. júl 2024

Pozri si toto video a hladaj si mozno viac info od nej - je to autorka knih o nadanych detoch Monika Stehlikova.

https://www.youtube.com/watch?v=dPoTLgBJHwI

My mame v sirsej rodine viac ludi uletenych roznymi smermi od autizmu, ADHD po nadanych a toto video bolo take oslobodzujuce. Kombinacia nadany a introvertny je odla mna ta najtazsia, pretoze on o veciach, co ho trapia nebude moc rozpravat. My mame v rodine aj takeho extrovertneho sasa, co ho kazdy za jeho povahu miluje, aj s ucitelmi to mal lahsie. Ale aj totalnych silnych introvertov, uzavretych az strach.

Strana
z2