Ako rozvíjať 2-ročné dieťa?

22. apr 2023

Ahojte, prosim skusenejsie mamicky ako dalej rozvijat 2r dieta? Teda 2 roky bude mat az o dva mesiace, ale tak...
Mame doma knizky, uz pozna vsetky zvierata na planete, vsetky druhy aut, lietadiel a podobne. No v tych knizkach sa potom tie veci opakuju. Snazim sa ucit ho farby, pomaly cisla ale zda sa, ze to je este pri skoro. Samozrejme vonku mu ukazujeme svet, a tak ale zda sa mi ze uz dlhsiu dobu omielame to iste a neposuvame sa moc, "nie je nic nove okolo nas uz" obrazne povedane.
Viete nejake knizky (idealne leporelo, ktore neroztrha na pockanie), kde su nejake nove veci (pyramidy, vesmir, alebo ja neviem co....nieco ine ako kuriatka a psikovia) ?
Pripadne poradte nieco ine, nejake fajn hracky, s cim mate skusenost.
Dakujem 🙂

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kati301
22. apr 2023

Pozrite si stránku svojtka, majú knihy všehodruhu 🙂

selest
22. apr 2023

Zameriavam sa skor na samoobsluzne cinnosti a jemnu a hrubu motoriku. Moj 2r hovory v suvetiach, narata do 3, ale nema celkom jasno vo farbach, tvary rozozna 3..

anjelicek26
22. apr 2023

Tak to mas velmi nadane dieta, ono je to s takymi tazke, ale ja by som zvazila ho dat do skolky k starsim detom, pochyti aj tam toho strasne vela, aj keby len 2 dni v tyzdni... mali sme v jasliach taketo dieta, vzdy som oci a usi otvarala, ked som ho stretla, od roka sa s nim dalo normalne debatovat 😂

Kazdopadne

Nauc ho normalne veci - stromy, rastliny, podu, vesmir, ludske telo a jeho funkcie, ano nemusis ist do hlbky, ale ked je sikovny, treba mu davat temy, ktore ho mozu do buducna ucarovat...

Kup si laminovacku, stoji par eur. sprav si prezentacie, pexesa, alebo pozri sasche, vela sa da kupit...to ti nema ako znicit, ked je to zalaminovane. Nam to pomahalo dost v tom veku... uz ho rozoznavat tvary, formy, ake tvary sa daju pospajat a vytvorit nieco noveho... moznosti je az az, len budes musiet zabrdnut do vekovej kategorie dva roky vyssie, co sa tyka hraciek a knih...

autor
22. apr 2023

@anjelicek26 dakujem krasne, to su dobre nove temy a laminovacka top, skusim 🙂
Moj este nerozprava uplne slova, ma svoju rec, ale vie ukazat, napodobnit slova, zvuky, tak som myslela. Nevie povedat vetu ale chape co mu hovorime, ako veci funguju.
Ma rad deti, vyhladava ich na ihrisku, ale akosi sa s nimi este nevie hrat, casto zobere hracku niekomu a tak, myslis ze v skolke by mu nerobili zle za to? Da sa aj na hodinu-dve tam dieta nechavat? A ze by som bola blizko? Aj ci to za tie peniaze stoji.

autor
22. apr 2023

@kati301 dakujem, pozriem 🙂

evka258
22. apr 2023

Daj mu surodenca...tak ho rozvinies aj po inych strankach.

nikaeli
22. apr 2023

Ako si prišla na to, že pozná všetky zvieratá na planéte, keď nerozpráva? neriešila by som kognitívne zručnosti, na čo ho chceš v dvoch rokoch učiť čísla, vesmír a pyramídy? rozvíjaj mu jemnú motoriku, učte sa vkladať, prekladať, vyberať, otvárať, presýpať, hrať s kinetickým pieskom, múkou, plastelínou, fúkajte bubliny, rozvíjaj mu jazýček a hru ako takú. Striedajte sa pri hre, učte sa pravidlo 'idem ja, ideš ty'. Listujte spolu v knihách, uč ho pekne otáčať listy a nie ich trhať. Rozvíjaj funkčnú manipuláciu s predmetmi, odkladanie hračiek po hre. Priraďujte farby, tvary, vytvárajte skupiny rovnakých predmetov, hrajte sa s prstovýni farbami, krčte a trhajte papier, choďte von, nech lozí, prelieza, štverá sa, skáče z obrubníka. Na encyklopedické vedomosti má ešte čas.
V škôlke môže byť na adaptačný pobyt v dopoludňajších hodinách. A nie, nemôžeš byť prítomná v triede. Pani učiteľky si určite poradia aj pri drobných detských konfliktoch 😉

bublinka1426
22. apr 2023

''uz pozna vsetky zvierata na planete, vsetky druhy aut, lietadiel a podobne. ''
potom napises :'' Snazim sa ucit ho farby, pomaly cisla ale zda sa, ze to je este pri skoro. ''

nonsense....

daj mu realnu skusenost, chodenim na vylety nech si rozsiri slovnu zasobu, obzor a dake motoricke aktivity k tomu....

a mozno ine knizky...hodne k vekovej kategorii

autor
22. apr 2023

@nikaeli vie mi ukazat na vsetky zvierata prstekom, niektore vyslovi hatlaninou, (ani ja nepoznam vsetky zvietata na planete, to bolo obrazne povedane, sokube ma ze to niekto berie vazne). No takze pozna ich, ako ja viem kde na mape je Japonsko ale neviem japonsky...
Vkladacky ma zmaknute vsetky tvary postrka za par sekund, aj vkladacku so zvieratkami aj vkladacku, kde sa vklada zvieratam druha polovica tela, z obrubniku skace kazdy den, listuje si casopisy, obcas listuje pekne, obcas to roztrha, pokrci, pokresli, vie si naliat z flase do pohara, hracky uklada na miesto sam od seba (nie vzdy! :D haha ) ...atd, no chcela som len nove podnety, to je cele

bublinka1426
22. apr 2023

a lego je super ci pexeso.

zorkahorka
22. apr 2023

pyramídy a vesmír začali mojho staršieho baviť až pred 3. rokom. s mladším sa hrám pexeso - s obrátenými obrázkami, máme super knihu (nájdi ma!), v ktorej hľadá niektoré predmety alebo jednu knihu, v ktorej sa x príbehov z prvej strany vyvíja na ďalších troch.
chodíme dosť na preliezky a hráme sa s legom

54tinka54
22. apr 2023

Interaktívne knižky - napr svojtka má super výber, lego, plastelína, prstové farby…

basulaak
22. apr 2023

Na farby a cisla nie je priskoro. Nas vedel ukazat jednotlive farby v 22mesiacoch. Nafukaj mu farebne balony a pomenuvaj ich podla farby, nech ti potom on ukazuje ktory je modry zlty zeleny. Naseho mam na videu ako to ukazuje a naaaramne ho to bavilo. Teraz (v sobotu ma 2 roky) nam sam od seba zvatle farby ale po anglicky a to iste s cislami. Vsetko po anglicky, a krasne sam rata do 4 tam sa sekne dopovie po slovensky 5,6 a zas ide seven, eight, nine, ten. A zatlieska si. Ja sa nebabrem ked potrebujem stihnut domacnost pozera blippi, peppa pig v anglictinr atd. Zmrzline inak ako ajsi (icecream) nepovie. Alebo moje oblubene…vylozit z chladnicky ovocie a zeleninu a to iste. Kde je jablko? Kde je mrkva/kalerab/salat. Co je zelene? Co je oranzove? Nas sa rychlo chytal, ukazal za chvilku. Nech to len z kniziek nevidi. 🙂 aj magneticku abecedu mame aj tu si rad sklada, spirvam mu abc song. Bavi ho to lebo to pozna z telky. 🙂

simona20201309
22. apr 2023

https://eks33.ru/sk/child-development-4-years/w...
Tento článok nie je len o pismenach, ale o tom, aké veľké škody môže rodic napachat na dieťati, ak sa ho snaží ,,ucit" v období, keď sa ma HLAVNE hrať.
Vesmír???? Pyramídy??? Preboha brzdí žena!
Nauč ho na nočník, nauč ho rozpravat, nauč ho obliekat sa, vyzliekať sa, riekanky, básničky, tancujte, kreslite, HRAJTE sa.
Knihy nekupuj, choďte do knižnice. My od 1r chodíme do knižnice, mesačne prečítame okolo 50+ kníh, teda nám sa nemôže stať, aby sme mali knihy obkukane a točili stále tie isté. Najviac sa doeta naučí cez knihy. To je asi maximum, čo môžeš pre svoje dieťa urobiť.
Potom sú ešte pracovné zošity pre 2+.
2r deti zbožňujú plastelimu, nálepky, pečiatky, duplo... to všetko dieta rozvíja.
Skus pozrieť vnimavedeti.sk, pridaj sa na fb do skupín montessori - nie som žiadna montessori fanaticka, ale zvyknú tam byt super napady, inšpirácie, hračky.
Viem ze to myslíš so synčeka dobre, ale naozaj treba byť opatrný, pretože pretazovanie dieťaťa môže mať následky.

simona20201309
22. apr 2023

A na farby nie je priskoro, ale začni základnými (modrá, zelená, žltá, cervena) až potom pridavaj ostatné. Tiež ho to neuc cielene, ale na prechádzke pomenuvaj modré auto, červené auto... aha zelená kocka. Žiadne cielene , a zopakuj..
Čísla - pocitanie do 3, ani to nemusí v 2r ovládať. Ideálne prostredníctvom básní, riekanky...(kujem kujem podkovciku, 1..2...3..4...5.., spocitam si všetko hneď,.... a pod)
Neuc ho po anglicky🙏 každý odborník- logiped a psycholog to neodporúča
Až keď bude mať dokonale osvojemy rodný jazyk, potom môžeš začať.
Žiadnu abecedu, a podobne hluposti. V tom článku je to krásne vysvwtlene. Učiť 2r abecedu a rátať do 100 môže mať vážne následky na budúcu úspešnosť v ZŠ

simona20201309
22. apr 2023

@basulaak cele zle.... tiež ti odporúčam prečítať si článok...

simona20201309
22. apr 2023
vevapeto
22. apr 2023

@simona20201309 úplný súhlas 👍

simona20201309
22. apr 2023

@vevapeto ďakujem

basulaak
22. apr 2023

@simona20201309 lol, v poriadku. 🤣

simona20201309
22. apr 2023

Ja aj s @nikaeli plne súhlasím. Skvelé zhrnuté a kopec inšpirácií
Ja už nepamatam co všetko som robila s 2r, ale doma máme kopu netradičných hraciek ako úplne obyčajne drevene kocky, palicky, farebné medvediky, pohybové hry... proste toľko aktivít pre 2r dieta, že na angličtinu a abecedu nikdy nebol čas 🙏

vreckovka2
22. apr 2023

Ja by som okrem spomenuteho este dodala, ze skus to nechat na dieta a len tak sledovat, cim je prave fascinovane a podporit ho v tom. Zabezpecene podnetne prostredie predpokladam mas. Ja ovladanie hrovych aktivit syna nechavam z vacsej casti na nom. Tiez bude mat 2 roky. Akurat ma dostupne rozne veci, aby sme obsiahli co najsirsiu oblast a on uz si vybera co bude a kedy bude robit. Momentalne vedie u neho voda a zemina.

nikaeli
22. apr 2023

@simona20201309 ďakujem 😉 hovorím iba z dlhoročnej praxe ako špec.ped. v MŠ a autorke som chcela poradiť. Dieťa síce nevie farby, ale pozná všetky druhy lietadiel 🤷🏻‍♀️ Kde sa ja hrabem s bublifukom a s plastelínou. Škoda, že moje slová pochopila inak. Nevadí. Je to jej dieťa, jej voľba, jej výchova.

autor
22. apr 2023

@simona20201309 suhlasim, ved nrchcem ho preta,ovat ale zfa sa mi ze sa nudi. Vo velmi sa tesi, ked poviem nejake slovo a on ho moze ukazat na obrazku, len uz mame vsetky obrazky okukane a prestava ho to bavit, tak som myslela, ze nejake nove slova dostat do hry, nesnazim ho nic cielene ucit nasilu. Aj skolu uz teraz hladam nejaku, kde deti nemotduju biflovanim.
No...peciatky este nemame a nalepky skusim ;)

luckasvec
22. apr 2023

Môj bude mať 2 roky o 3 mesiace a odspieva celé pesničky z kníh spievanky 1 a 2, pesničky a basnicky co som mu ešte ako krpcovi spievala! (nechápala som keď zrazu začal hovoriť básničku ktorú počul naposledy pre 4 mesiacmi) plus pozná farby tie 4 základné vyššie spomenuté, čísla od 1 do 9 a väčšinu písmen, hovorí 5 slovné vety s 5slabicnymi slovami ale nič nerobíme nasilu on sám ukáže prstom a pýta sa toto co je, alebo povie sam toto nie je F, toto je H alebo ukáže na kačku a povie toto nie je ovečka ale kačka, alebo otvoríme knižku a s tatom sa hrajú kto skôr nájde napríklad mačku a tiež mi príde ze ho to už dokoliecka nebaví 🙉, ja ani nechápem po kom to ma keďže ja som totál nekomunikativny introvert a ani muž toho veľmi nenakeca... Chodíme ale aj von na ihriská smyklavky, boli sme v zoo alebo dnes minifarmu kuknúť tak si ochytal zvieratká a celú cestu brbotal co tam videl a aké zvieratká tam boli a neboli, napríklad krokodíla sme nevideli 🤣 a ja som z tých co su za to aby dieťa malo detstvo a žiadna násilná drezura a učenie a ešte ani nebol na svete a som chlapovi vravela ze to mu dáme aj odklad od školy keďže je julovcatko 🙉 nech si užije detstvo ale tak on sám sa zaujíma tak mu vždy odpoviem

andreatytler
23. apr 2023

Tym ze ho ty rozvijas a robis mu program ho pripravujes o fantaziu. Zda sa ti ze sa nudi? To je dobre. Nechaj ho tak. To ho prinuti si najst nieco s cim sa zabavi. Ja dam synovi take ohybne detske slnecne okuliare a o par minut sa s nimi hra tak ze je to zeriav a chyta a preklada s nimi rozne predmety. Miesacka (nakladiak) bola dlhy cas pracka. Pral si tam vsetky spinave ponozky a slipy, daval imaginarny prasok na pranie a vesal to po byte aby to "uschlo".
V tom veku su podla mna najdolezitejsie zaklady zivota a fungovania a medziludske spravanie. Napriklad to ako berie detom hracky - uc ho ze musi cakat kym pride na neho rada, co je to osobny priestor. Ako sa ukludnit ked sa nahnva, alebo ked je smutny. Vie rozoznat ludske emocie? Vie upratovat, umyt sa, jest priborom, vyfukat si nos, obliect a vyzliect? Pozna vone a chute korenin, ovocia, zeleniny? Ako spravne pohladkat macku, alebo psa. Chod mu tie zvieratka z knizky ukazat nazivo, kde ziju a ako tie zvuky co robia skutocne zneju. Neuc ho planety z knizky, ale uc ho mesiac, hviezdy, slnko - tie skutocne veci na oblohe a ako vychadzaju a zapadaju. Oblaky, duha, vietor, dazd rozdiel medzi riekou a jazerom, co sa deje z jedlom v bruchu ked ho zjeme, ako a kde rastu jahody, jablka, ako vznikaju hranolky od zemiaka zasadeneho na jar do pody.

juliet86
23. apr 2023

je to ho vela... skuste spoluvarit piect upratovat umybat riady atd. polievat kvetiny vsetky samoobsluzne cinnosti. pexesa.vymalovanky. nalepky. prstove farby. stetce na stojane. piesok a v nom schovane hracky. hudobne nastroje. hrnce.daj mu tri prazdne rozne velje krabice. urob mu bunker. prazdne nakupnu tasky. je toho bilion ;) najma sledujna co ma semzotivne obdobie

stannkal
23. apr 2023

Dieta najlepšie rozvíjaš tak, že ho necháš skúmať a robiť to čo ho akurát zaujíma. Ono sa chce učiť veci v správnom čase, pre neho nie pre teba. My napr. máme kocky s písmenami a číslami a popri hraní keď sama začala ukazovať na tie symboly tak sme sa začali učiť písmenká. Omielanie dookola toho istého je presne to co deti potrebujú, tak sa učia. Také malé dieťa sa nevie nudiť, nechaj ho chvíľu ono si niečo nájde v byte s čím sa zabavi. Co sa tyka knižiek skus ešte nejaké basnicky alebo kratucke príbehy. U nás z hraciek ma najväčší úspech lego duplo.

nikus93
23. apr 2023

Moja ma dva roky a rada sa hra s legom, plastelina, kineticky piesok, puzzle ju velmi bavi, male zvieratka s farmou s tym sa vyhra… no a vonku ihrisko piesok… so starsou sme zas viac vyrabali, strihali lepili, vodove farby… pre mna ten vek 2-3r je narocny :D potom uz od 3 isla do skolky tak tam sa vyhrala, mladsia pojde asi teraz na 2,5.