icon

Ako správne vychovať dieťa?

dettilv
5. nov 2025

Ahojte. Len tak rozmýšľam že ako správne vychovať dieťa🤔poradte😃

viestta
5. nov 2025

V prvom rade s laskou, v druhom rade s respektom. Vsetko ostatne je len pridana hodnota

petricienka
5. nov 2025

Všetko, čo dieťa potrebuje, je tvoja láska a opatera 🙂 Ostatné je nepodstatné.

dettilv
autor
5. nov 2025

Myslíte že toto stačí?

la_dolce_vita
5. nov 2025

Vela lasky, ale aj hranice.

mon29
5. nov 2025

Pozeraj sa dopredu, ako na projekt, akeho chces cloveka z neho vychovat? ako sa ma spravat aky by mal byt ake by malo mat hodnoty aku moralku? atd.. A potom sa pozri na seba.. Ako zijes ake mas hodnoty moralku traumy tiene z minulosti, aby si neprenasla svoje nan ho a nedokafrala mu psychiku a nasledne zivot.. .. Preto ak chces byt dobry rodic.. Vyries najprv seba aby dieta nemuselo riesit neskor seba kvoli tomu, ze ty si bola dokafrana.. A vychovavaj.. S laskou a s respektom..

rooskoliv
5. nov 2025

Dieťa vychovať nevieš. Dieťa ťa kopíruje. Takže ako sa budete správať doma, dieťa to okopíruje

haley7897
Autor odpoveď zmazal
haley7897
5. nov 2025
@rooskoliv

Dieťa vychovať nevieš. Dieťa ťa kopíruje. Takže ako sa budete správať doma, dieťa to okopíruje

@rooskoliv sorry, nechcela som označiť teba 🫠🤪

haley7897
5. nov 2025

@dettilv Súhlasím s @rooskoliv
V živote som dieťaťu nepovedala "pozdrav sa, podakuj, musíš byt poslušná, empaticka..." (doplň podľa seba) , nikdy nebolo treba, deti co vidia u rodičov automaticky samy preberú. Snaz sa byt všetkým cim chceš aby boli tvoje deti a vyvaruj sa správaniu ktoré u nich vidieť nechceš...

anonym_994117
5. nov 2025

Treba im hlavne určiť primerané hranice. Nebrať dieťa ako posvätného tvora, ktorému nemôžeš povedať "nie". Ja viem, je nepríjemné keď sa dieťa naštve, rozplače, neskôr pretočí očami. Ale práve tak sa vychováva, že si nejde freestyle. Ale a to ale zdôrazňujem - treba aj vysvetliť, že prečo nie. Netreba zdĺhavo, netreba viesť o tom psychologický rozbor, že prečo si povedala nie. Proste dvoma troma vetami primeranými veku. Ja keď niekedy vidím, že dieťa má amok a mamička mu dáva "ja viem, že sa cítiš smutný, máš na to nárok. Povedz mi čo cítiš, vyriešime to" a podobné, tak mám pocit, že aj ja sa hodím k tomu dieťaťu a začnem revať aj ja. A nedávno som zažila toto: deti kreslili, resp. čarbali po takej preliezke, autíčku, kde si môžeš akože nasadnúť. A moje deti povedali tomu dieťaťu, že po tom sa nekreslí, lebo sa tam nebude dať sedieť. A ta mamička mojim deťom, že "môže tam kresliť keď chce". Škoda, že som tam práve nebola, to mi až potom hovorili. To je príklad ako sa to NErobí. Potom celé sídlisko čakalo na výdatný dážď, aby to zmyl a dalo sa tam hrať.... Veľakrát tú mamičku stretnem, deti ju majú totálne v paži, kričí na nich cez pol ulice aby stáli, lebo tam je cesta. Si len myslím, že však sa môže hodiť aj pod auto, lebo chce.

rooskoliv
5. nov 2025
@anonym_994117

Treba im hlavne určiť primerané hranice. Nebrať dieťa ako posvätného tvora, ktorému nemôžeš povedať "nie". Ja viem, je nepríjemné keď sa dieťa naštve, rozplače, neskôr pretočí očami. Ale práve tak sa vychováva, že si nejde freestyle. Ale a to ale zdôrazňujem - treba aj vysvetliť, že prečo nie. Netreba zdĺhavo, netreba viesť o tom psychologický rozbor, že prečo si povedala nie. Proste dvoma troma vetami primeranými veku. Ja keď niekedy vidím, že dieťa má amok a mamička mu dáva "ja viem, že sa cítiš smutný, máš na to nárok. Povedz mi čo cítiš, vyriešime to" a podobné, tak mám pocit, že aj ja sa hodím k tomu dieťaťu a začnem revať aj ja. A nedávno som zažila toto: deti kreslili, resp. čarbali po takej preliezke, autíčku, kde si môžeš akože nasadnúť. A moje deti povedali tomu dieťaťu, že po tom sa nekreslí, lebo sa tam nebude dať sedieť. A ta mamička mojim deťom, že "môže tam kresliť keď chce". Škoda, že som tam práve nebola, to mi až potom hovorili. To je príklad ako sa to NErobí. Potom celé sídlisko čakalo na výdatný dážď, aby to zmyl a dalo sa tam hrať.... Veľakrát tú mamičku stretnem, deti ju majú totálne v paži, kričí na nich cez pol ulice aby stáli, lebo tam je cesta. Si len myslím, že však sa môže hodiť aj pod auto, lebo chce.

@anonym_994117 ale to si presne potvrdila moje slová. Aj matka by tam kľudne kreslila, tak to robí aj dieťa. To nie je o nastavovaní hraníc, ale o kopírovaní správania. Keď je rodič debil, čit sa nevie správať, nebude sa ani dieťa

danica2711
5. nov 2025

@dettilv kdesi som čítala výrok "Netreba veľmi vychovávať, stačí pekne žiť. Dieťa sa pridá." Nie je to všetko, ale niečo na tom je

zuzudrnda
5. nov 2025

Dieťa vidí - dieťa robí. A toto platí. A potom veľa veľa lásky a obojstranný rešpekt.

dusankomoj
5. nov 2025

Výchova dieťaťa je ako recept na guláš: musíš dať základné ingrediencie ( láska, vzdelanie, empatia, slušnosť...) a potom už iba dochucuješ podľa vlastnej chuti: viera, umelecké cítenie...a veľa ďalších. A po veľa rokoch ,, varenia " svet ochutná, či sa ti podarilo ♥️

anonym_1a0fb6
5. nov 2025

Dieťa potrebuje okrem lásky - hranice(nie ich rozmaznávať a do 18 mu odkladať topánky v šatníku) vzťahy(starí rodicia,kamaráti a pekný vzťah s rodičmi), pohyb- veľa pohybu (hru,slobodu), knihy, hudbu, NUDU ! a charakter, ktorý mu ty formuješ, si ako zrkadlo.

Prečítaj si knihu Klub Nerozbitných Detí

❤️

anonym_fbfeb1
5. nov 2025

V prvom rade rodič musí seba vychovať. Dieťa je zrkadlo . To co vidí, tak sa správa.
Aké bude tvoje dieťa, je v tebe ,nie na tebe .

dominikamacakova
5. nov 2025

Tak v prvom rade treba byť napojený na dieťa a keď urobí niečo "zlé" nie iba trestať, ale prísť na to čo sa deje. Detský mozog nefunguje ako dospelý a toto je základné "pravidlo". Napríklad keď tu niekto píše príspevok o "zákernom" dvojročnom dieťati tak mne mozog začne robiť trojité rittbergery 🤦 Myslím si, že na to aby mohol človek vychovať psychicky zdravého jedinca potrebuje poznať aspoň základné minimum detskej psychológie.

anonym_1392b8
5. nov 2025

@dettilv už len tým, že sa nad tým zamyslas je znak, že si uvedomelá, zodpovedná mama.Definujme si čo je správne vychované dieťa🤣pokorne, tiché, poslušne, dobre sa uciace, splnajuce pokyny rodičov, učiteľov??Každé dieťa má svoju povahu, túžby a ciele, temperament
Láska a empatia "nelamat" deti toto by si mal, veľa žien sa nevie zmieriť s tým, že ich deti sú povahovo temperamentom úplne iné a tým ich ničia.
Moje dieťa je moja a muzova kópia len pobral viac sebeckosti a ma malo empatie ako jeho otec, ale to je dobre je to chalan a nemôže byť taký dobrák ako mama.Dala som mu najdôležitejšie čas..
Čas na hru, čas pre nás dvoch, čas na rozhovory o živote povahach, vzťahoch má 16 a je perfektný.

kiki68
5. nov 2025

@dettilv S laskou, co zijes, hovoris, tak bude fungovat aj dieta.

andrejka1974
5. nov 2025
@dettilv

Myslíte že toto stačí?

@dettilv láska a rešpekt voči vám rodičom

viestta
5. nov 2025
@andrejka1974

@dettilv láska a rešpekt voči vám rodičom

@andrejka1974 aj respekt voci dietatu, jeho pocitom, potrebam a tuzbam

andrejka1974
5. nov 2025
@viestta

@andrejka1974 aj respekt voci dietatu, jeho pocitom, potrebam a tuzbam

@viestta samozrejme ale aj hranice najmä keď je už väčšie nenechať ho robiť čo chce