Ako ste začali učiť dieťa po anglicky?
Ahojte, chcem sa spytat ako ste vase deti zacali ucit po anglicky. Teda za predpokladu, ze vy po anglicky viete a teda sa s nimi mozete bavit v cudzom jazyku resp ich nejak ucit. Totiz, my sme to so starsim synom nejak neriesili, ma teraz skoro 4 roky, ale on veeelmi dlho nerozpraval tak mi prislo zbytocne ho este mylit s dacim dalsim. Teraz po roku co zacal hovorit, hovori uplne perfektne, neuveritelne sa rozbehol. Preto si aj myslim, ze uz by bol cas aj na anglictinu. V skolke zial anglictinu nemaju a ma viacero kruzkov tak dalsi kam by musel chodit mi uz pride vela. Na kruzkoch kam chodim s mladsim (ktory sice nema ani 2 roky ale uz teraz vidno, ze jazykovo to bude ovela lepsie) si vsimam ze su rodicia, ktori s detmi hovoria obojjazycne hoci z ich prizvuku je jasne, ze nie su native speakers (tj mohly by s nimi hovorit aj slovensky). Mne je to stale troska take cudne, na druhej strane ak to funguje tak preco nie. Preto sa chcem spytat ako ste s detmi zacinali s anglictinou, ci ste s nimi hovorili, pustali im rozpravky, robili nejake aktivity. Dakujem.
Pust dietatu lala tv,a aj zabudne rozpravat po slovensky. Nas ma tak zafixovane farby,cisla aj abecedu.. mna to obcas hneva,ale co narobim. Povedat red je ozaj lahsie ako cervena😉
Tiež poznám z ihriska slovensku matku, hovoriacu na deti sem-tam anglicky, sem-tam slovensky. Starší chlapec ešte v 6 rokoch hovoril hatlaninou.
@bluka2
@sisaka
Podla mna, dieta co sa uci anglictinu na slovensku, bude mat prizvuk nech neho rozprava rodic so silm prizvukom, alebo lektor s bezchybnym prizvukov. Mozno nejake male perceto deti, co ma fakt talent a jazyky sa nauci ten prizvuk spravne, ale to je skutocne velmi malo. Prizvuk sa da dobre naucit az dlhsim pobytom v tej krajine a denno dennym rozpravanim a pocuvanim.
Ja ucim syna slovensky a moj prizvuk je bezchybny a neverili by ste aky on ma priserny anglicky prizvuk ked povie nieco slovensky.
@andreatytler máme inú skúsenosť, moji na Slovensku nikdy nežili, hovoria úplne bez prízvuku alebo dokonca s bratislavským prízvukom, proste úplne ako ja. Niekedy spravia chybu so skloňovanim, predlozkou alebo tak (ale nie veľmi často). Oni ani nestretávajú často iných ľudí, ktorí vedia po slovensky. Pred pár dňami sa nám v Nemecku prihovoril jeden Slovák, môj syn bol v úplnom šoku. Ukázal na neho prstom: "Aj on je od Bratislavy?" Pán: ja som z Košíc.
Budem ich raz musieť vziať na round trip po Slovensku, lebo to vôbec nepochopil 😕
@bluka2 No to je zaujimave... Tvoje deti su tusim tiez +- 3 rocne. Tak to som fakt prekvapena... Mozno si sn mysli ze Bratislava je cele Slovensko.🙂
@andreatytler ja ti verim, že má prízvuk, zvlášť ak už chodi do škôlky, nepoznám človeka, ktorý je bilingvalny a nemá prízvuk v nedominantnom jazyku.
@andreatytler Presne moja reč
S tým prízvukom by som to veľmi neriešila...moja sa síce narodila v Anglicku ale od jej jedného roka žijeme na Slovensku, môj prízvuk tiež nie je neviem aký, skôr ma irituju Slováci, ktorí sú hrozne preafektovaní, čo sa týka prízvuku. Žila som v Anglicku 15 rokov, angličtinu mám perfektnú, prizvuk som nikdy neriešila...moja dcéra od malička ak pozerala telku tak len v angličtine, knihy len v angličtine...ja som bežne s ňou komunikovala v slovenčine a ona mi odpovedala v angličtine...dôležité bolo, že rozumie a vie odpovedať, do 4 rokov rozprávala len v angličtine, slovenčinu doslova neznášala...teraz asi 4 mesiace sa tak rozhovorila po slovensky, že ja sama som v šoku, ako pekne plynulo rozpráva po slovensky...deti nie sú hlúpe, oni načúvajú, vstrebávajú informácie...a prizvuk ma úplne ale úplne, že anglicky, aj napriek tomu, že môj nie je 100%tný...zo začiatku, keď rozprávala po slovensky, tak mala anglický prizvuk, teraz, úplne pekne hovorí po slovensky. Takže veľa kníh v anglickom jazyku, rozprávať po anglicky s dieťaťom, ak telka alebo youtube, tak v angličtine...ale najdôležitejšie je, aby to dieťa bavilo, aby nebolo nijako nútené sa ten jazyk učiť...
@andreatytler už sú vacsie, čas ide rýchlo - 4 a 8 🙂
@alex2019 ja viem spanielsky celkom slusne,naucila som sa sama +nejake kurzy neskor+mam ucitelku ktora ma stale uci doma po vikendoch,resp.rozprava so mnou. A ja ucim dceru,od 7r (bude mat 10)doma po veceroch,rozpravat cele vety dobre este nevie. Ale na druhej strane zas vie z toho viac ako z angliny, ktoru sa uci v skole od 6r. a predtym rok v skolke.
@sisaka moja nemá prízvuk ani v slovenčine, ani nemčine. Možno preto, že ona používa tak 50/50. Doma ma čisto slovenčinu, v škole čisto nemčinu. Takže spolu s víkendom mi to vychádza tak, že používa oba tak narovnako.
Mozno je to inak v domácnostiach, kde sa rodičia bavia iným jazykom spolu než tou slovenčinou. Potom si viem predstaviť, ze slovenčiny je pomenej v porovnaní s dominantným jazykom
@bluka2 To vazne? Ved len nedavno si pamatam ako si pisala o 2 rocnej. Pana.
Mozno na ten bezchybny prizvuk treba teda dostatok casu aktivne venovany obom jazykom, kedze vravis ze u vas je to 50/50 a tie deti ak chodia do rakuskej skoly tak tam tiez asi pol na pol casu stravia s nemcinou a slovencinou. Inac podla mna kazdy clovek co sa uci anglictinu na slovensku v skole, kurzom, alebo lektorom bude mat prizvuk, cest vynimkam co maju talent.
Mne sa zda ze slovakom narastie z tej slovenciny ina huba ako anglicanom. Akoby sa ten jazyk a hlasivky zaseknu do urcitej polohy pri tej ktorej hlaske a treba strasne vela treningu aby sa to zmenilo. Ja uz napriklad viem ze sa nikdy nezbavim svojho slovenskeho prizvuku a prestala som sa snazit. Lebo ked sa snazim tak som komicky afektovana ako vravela @tanyag.
@sisaka Mne to velmi pomohlo ked som videla aky su ludia suverenni aj ked maju prizvuk, alebo robia chyby v gramatike. Ja som mala velke mindraky zo svojej anglictiny po prichode do Kanady a pritom nebola vyslovene zla. Ale spelovat neviem doteraz😀. Tiez maju ludia zo mna nervy ked mi musia spelovat, lebo mi to dlho trva a aj tak to zle zapisem😀. Pletiem (a, e, i) a (j, h). Ked bol muz na slovensku bol v uzase nad tym ako kazdy vie anglicky a sranda je ze vsetci ludia ked sme sa ich na zaciatku rozhovoru opytali ci rozpravaju anglicky, tak vravia ze "iba trosku" a pritom sa kludne vedeli dorozumiet. Proste slovaci by si mali ovela viac verit a prestat sa trapit koli prizvuku.
@andreatytler ja som ani nikdy nedufala, že sa zbavím prízvuku, nemám síce ako Rusi, ale počuť, že som tu nevyrastala…
Na Slovensku mám opačnú skúsenosť, ale možno len nemám šťastie na plynule hovoriacich.
Aj tu veľa žien píše, ako sa ich deti naučili z telky a ako super hovoria a so synom sa nedokázali porozprávať deviataci, ktorí majú angličtinu v škole od 3. ročníka … asi len nevieme natrafiť na tých šikovných.
@sisaka Podla mna vela zien co tu pise o tom ako sa ich deti naucili anglicky z TV hovoria vacsinou o farbach, cislach a zakladnych veciach. Proste na 3 rocneho celkom slusna slovna zasoba a aj sa s nou ten 3 rocny dohovori, ale neskor uz nestaci.
@alex2019 naša má tri roky a učí sa z rozprávok zatiaľ....pozerá také deti ktoré hovoria po anglicky tak niektoré slová opakuje po nich a ja jej potom vysvetlím čo to znamená po slovensky a tak vie už niektoré slová, farby alebo nejaké frázy napríklad keď ideme vonku nepovie poďme ale let's go 😂 ale aby som ju učila nejako to nie...buď bude mať v škole angličtinu alebo v škole poprípade nejaký krúžok...ale ako vravím niektoré veci sa naučila z tych rozprávok
@andreatytler no môj už ma 18 a ma plynulú AJ a on sa naozaj naučil z tých videí. To učenie sa jazyka v utlom detstve nemusí byť o tom, že dieťa odrapoce slová, ktoré počuje, ale o tom počúvaní jazyka. Vôbec nemusí v tom veku opakovať, ani nič, ale "nahrava" melódiu, rozlisuje slová. Toto si málokto uvedomuje, že to je najdôležitejšia časť učenia. Veď aj materinský jazyk dieťa 2-3 roky viacmenej "len" počúva. A potom sa rozhovori. To isté je potom každý ďalší jazyk. Len v našich školách to akosi nechcú chápať a idú na to cez gramatiku, čo je úplne nanič. Dieťa by malo 5-6 rokov výlučne počúvať, opakovať a nie sa učiť, že toto je predpritomny čas. Prečo deti napríklad vo Švédsku vedia perfektne AJ? No lebo napríklad všetko, čo ide v TV, tak nie je dabovane, ide v pôvodnom znení, čiže väčšinou v AJ. Deti to počúvajú a nasávajú.
@akvi Ale asi sa tvoj syn tym videam venoval nadalej a potom mal anglictinu v skole, lebo ak clovek nepouziva ten iny jazyk, tak to proste zabudne.
Uplne na 100% suhlasim s tym zlym sposobom vyucby gramatiky. Ja na sebe som napriklad odpozorovala ze nedokazem pouzit spravny cas len podla gramaticky pravidiel co som sa naucila na skole. Ja pouzivam spravny cas tak ze viem aka fraza je vhodna na tu ktoru situaciu a to som sa naucila az po rokoch stravenych v anglicky hovoriacej krajine. Myslim ze presne takto to maju aj native speaker anglicania... ak sa opytas anglicana preco pouzil What are you doing namiesto What do you do... tak ti len povie ze to tam proste pasuje.
@andreatytler v škole on na AJ nechodil, iba prvé tri roky a aj to sa tam nudil, lebo to dávno vedel. Potom fakt výlučne samostudium. On aj teraz viac komunikuje v AJ. Minule mi vravel, že sa dlhšie bavil s jedným chalanom a písali si v AJ a že až neskôr zistili, že sú obaja zo Slovenska, dokonca z vedľajšej dediny 😂😂😂 tak už sa aj stretávajú.
Ahojte... Mňa by zaujímalo ako sa učíte s deťmi ktoré chodia do školy angličtinu... Ako sa s nimi učíte slovíčka... Ako sa učia učia v škole....
Podla mna maminky to strasne hrotia s anglictinou, ved nech sa mozu chvalit naladuju hodiny anglictiny od dvoch rokov, ja si myslim, ze vo vsetkom treba najst mieru, ja som na dceru netlacila a v 13 rozprava perfektne anglicky, ale isli sme na to nenasilne vo vyssom veku easy readers, pesnicky a islo to same
Hoci je to dávnejšia diskusia, prispievam sa.
Ja by som odporučila len s hravou formou začať so slovíčkami, s jednoduchými vetami. Žijeme, ako menšina na Slovensku a považujem za dôležite čím skôr sa oboznámiť dcérku so slovenčinou. Ja jej tv, tablet ešte nepustím, takže nám zostanú knihy a živá reč. Nám sa veľmi zídu Albi knihy (kúzelné čítanie). Spolu preberáme ich s tým perom a opakujeme slovíčka a ja jej ešte vysvetlím situáciu ak treba. Ako som videla vydavateľstvo má aj v angličtine také knihy, plánujem si zadovážiť aj tieto, lebo vidím na dcérke, že už pasívne rozpoznáva slovenské slovíčka niekedy už ich vyslovuje po slovensky. Mimochodom, často si počuje slovenčinu na ulici, v detskom parku, máme slovenských susedoch, ale nie je s ňou v kontakte 24/7. Napriek tomu ja vidím význam vo rozširovaní slovnej zásoby v cudzom jazyku už v rannom detstve, podľa môjho názoru to uškodiť dieťaťu nemôže.

@alex2019 u nás od malička rozprávky výlučne v AJ. Ja som si povedala, že keď už má na to cumiet, nech to má nejakú pridanú hodnotu. A neskôr aj sám si pozeral videá v AJ, vôbec neriešil, že aký jazyk, keď ho niečo zaujalo. Neskôr pc hry, výlučne v AJ. V škole už na 1.st. bol výrazne inde, ako ostatné deti. Dnes používa AJ plynule. A to teda ja mám AJ veľmi biednu. To som sa ani nepokúšala že ja na neho hovoriť. Videá úplne stačili. Dnes sú tie možnosti úplne neskutočné, tak prečo ich nevyužiť. V tom utlom veku je veľmi dôležité aby ten jazyk dieťa pocuvalo, lebo dokáže nasávať oveľa lepšie, ako potom neskôr, ja to považujem za najdôležitejšie obdobie čo sa týka ucenia jazyka, ide to vtedy prirodzene, ako aj materinský jazyk. No a o tom,ako sa učí AJ v nasich školách, to radšej pomlcim, to je priam viac na škodu, ako na úžitok. Úplne krásny príklad sú škôlky v ZA, keď prišli korejci, tak deti sa boli schopné naučiť jazyk za pár mesiacov. Ja som sa stretávala s jednou mamkou, naše deti mali 2 roky, môj po pár týždňoch spoločného hrania rozumel jednoduchým frazam a kórejský chlapček zase slovenským. Ja som nechápala, že ako ľahko to šlo, ja som v tom jazyku nebola schopná ani len identifikovať jednotlivé slová vo vete, nie že niečo rozumieť.