Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?
Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.
@darja12 metvrdim.ze je to norma. Ale.deti sa.toho.dokazu vela.naucit. moja dcera vedela naspamat niekollo rozpravok a tomod slova do slova, kedze sme.ich citali kazdy den.
IQ vacsiny nadanych deti casom klesne na nejaky lahky nadpriemer proste preto, lebo sa prisposobia svojmu okoliu. Tie deti ktore maju stastie na "vhodnych" rodicov, ktori vedia jeho inteligenciu rozvijat, pokracuju vysoko napriemerne inteligentni aj do vyssieho veku.
@staskadexter hm, ja som videla istú stagnáciu vo vývoji u syna niekde medzi 10-12 rokom veku, ked zrazu nenapredoval tým tempom, na aké sme boli zvyknutí a akoby ho ani nič extra nezaujímalo. No teraz, a možno to súvisí aj s tým, že nechodí do školy a nudí sa, zasa si začal vyhľadávať rôzne informácie, ale nikdy sme jeho smerovanie a záujmy neriadili my, on vie, čo chce. To isté staršia dcéra, tiež si vždy našla záujmy sama.
A este , mnoho nadanych deti sa Vykne rozplakat ked im nieco nejde, lebo jednak su dost puntickari a hlavne su hypersenzitivni, to sa spaja s nadanim a casto aj u dievcat, ze si menej veria. .... a inak mojadcera detto. Onabnema potrebu sa pretekat a hovorit a hadat co nevie. Je v skole pre badane deti a pani ucitelka ju ohodnotila ako komontny typ a necaka, ze sa bude pretekat o slovo a triafat od buka do buka.
@egiginka ano?No moja vkuse reve a hk ked sa jej v nicom nedari,ale ja to pripisujem tonu ze nieje vibec trpezliva
Ahojte, tak som tu opäť. dcéra teda urobila testy a môže ísť do Aprogenu.. Máte niekto skúsenosti? Teraz má 5,5 roka a tvorivosť jej vyšla v pásme geniality a ostatné vyšší nadpriemer a nadpriemer.. Celkovo iq nad 130..
@darja12 Gratulujem. Tak vidis, napriek oponenture tu v teme mas nakoniec nadane dieta. Nebolo to len o memorovani riekaniek ;) Ja som si jej nadanie vsimla uz z Tvojich uvodnych prispevkov. Len tak dalej.
Existuje take talianske porekadlo, ze Se son' fiori, fioriranno (Ak su to kvety, vykvitnu). A teda, ak je dieta nadpriemerne inteligentne, pri minimalnej namahe nadobudne obrovsky kus vedomosti. A naopak, ak je dieta menej nadane, mozu sa rodicia aj pedagogovia aj rozkrajat a bohuzial ostane obmedzene vo vedomostiach, analyze a logickych suvislostiach. Tak by som to zhodnotila. Drzte sa baby!
@biela_sova hm, no len neviem ako ďalej vlastne.... či fakt skúsiť tú triedu pre nadaných alebo radšej len integráciu.. na triedu nadaných, ktorá je dostupná v našom okolí som zatiaľ nepočula nejak pozitívne ohlasy, tak mám obavy, či by to bola dobrá voľba.. asi skúsime čisto integráciu v normálnej škole.. Vedela som, že asi tam bude niečo, ale že až takto tak to ma trošku prekvapilo, lebo vidím aj medzery aké má. Ale je to asi v rodine, lebo bratrancove deti sú obe takéto..
@darja12 Sama budem zvedava na odpovede. Potom daj vediet, ako si sa rozhodla <3
@darja12 a uvažujete nad aprogenom v BB? Tiež sme v minulosti zvažovali či aprogen či integrácia. Nakoniec sme sa rozhodli skusit aprogen. Staršia dcéra je predčasne zaskolena v aprogene, už je ôsmačka, pri synovi sme už vobec neváhali, keď sme mali tu možnosť dať ho do aprogenu. V bb vedia s takýmito deťmi pracovať, sú tam úžasne pani učiteľky a učitelia.
@dana1728 , pokial intelekt dietata sposobuje problemy, respektive potrebujes, sa utvrdit, ze za spravanim dietata je vysoky intelekt, tak podstate za da od velmi skora. To uz samozrejme by psycholog nasmeroval. Ale iq testy ma zmysel robit, ked teda napriklad chces koly skole... popravde to testovanie malych deti, aj predskolakov je casto nepresne, lebo deti este maju dost vykyvy vo vykone, staci, ze zly den, alebo nastupuje choroba, alebo len sa mu nepozdava psycholog a tak moze byt potom vysledok skresleny. Ideal testovat deti okolo tych 10r, kedy uz sa vedome vedia podat vykon. ..... ono napriklad casto sa dostanu do psycholigickej poradne deticky, skolkari s uplne inym problemom, kde podstate tam psycholog, casto aj otestuje intelekt, ci nestoji za problemom.. avsak u mnohych deticiek sa ten intelekt moze z roka na rok menit, alebo aj tie zlozky intelektu, ze jeden rok prevysuje verbalna, druhy neverbalna .... takze ideal za mna testovat, az ked to z nejake dovodu naozaj budete potrebovat, napr. kvoly skole.
@darja12 inak zistite si skor, ze aka by bola ucitelka. A ono popravde, ocakavanie rodicov su tak rozne.... ze casto to pre vas koniec koncov nemusi byt zle.... ja ked som si zisyovala recenzie ba rozne skoly🙂)).... no 10 rodicov 10 uplne rozfielny h nazorov. A detto aj teraz uz ked sa bavime s rodicmi spoluzuakov, tak uplne rozdielne nazory, co rodic tak to rozdielne veci riesi.... to len tak, ze netreba sa uplne upinat.
@egiginka dakujem pekne. Dcerka bude mat onedlho 4 roky, tak uvidime..v skolke nam povedali, ze je mentalne vyspelejsia na svoj vek, aj ked uplne presne neviem co si mam pod tym predstavit. Problem nam sposobuje, ze je prilis aktivna, mozno az hyperaktivna. A v spravani ma dost zvlastnosti, odmalicka to s nou bolo dost narocne a teraz sa v tom utvrdzujem ked ju porovnavam s mladsou. Nevyznam sa v tom a neviem, ci nepojde o nejaku diagnozu, tak by sme s nou radi sli k psychologovi a to iq kvoli tomu, aby sme ju vedeli potom lepsie smerovat ked bude mat ist do skoly. Asi teda pockame a pojdeme pred vyberom skoly pre nu.
@dana1728 ono zial casto, nadane deti su velmi kreativne a rozobrat chodnik a postavit z neho hrad, im pride ako vrchol kreativity, co ostatnym ako nevychovane dieta. A detto aj oni tolko maju napadov a tolko toho v hlave, ze to sem tam vybucne, alebo su nepochopeni... alebo prosto ficia🙂) . Zial zivot s nadanymi detmi, je o hubu. Trosku ..🙂))) dobry psycholog vie po par minutach odhadnut, ze asi pojde o nadane dieta a testovanie zvykne navrhnut. Ono urcite ak mas pocit, ze nieco sa moze diat, nejaka diagnoza, tak urcite sa obrat na psychologa, ci je, alebo nie je nadana... tak ti mozno pomoze zvladat urcite momenty. Ako ja mam 2 narocne deti a uprimne, tiez pri starsej som musela sa obratit na pomoc psychologa, skrz to, ze ona sa vyrovnavala s tym co videla v skolke, tak, ze to doma v bezpeci opakovala a bola doma z celej tej energie v skolke uplne jak bomba. Tak mi dala tipy co robit a brutalne mi to pomohlo. A tam tiez uz ju idhadla ako nadane dieta a to mala 3 a3/4. ....
@egiginka ano, presne to by som potrebovala, nejake usmernenie ako s nou zvladat mnohe situacie..a dalej aby sme vedeli ci za tym je alebo nie je nejaka diagnoza (manzel pochybuje ze by nieco bolo a ja zase ked si citam napr o detoch s aspergerom tak vela veci na nu sedi ale zase zdaleka nie vsetko..nestudovala som psychologiu a nevyznam sa v tom, urcite tam toho moze byt viac..). No je jasne, ze sa spravanim dost vymyka detom v jej veku co poznam a taka je mam pocit ze uz od babatka. Neobsedi, stale musi byt v pohybe a nieco “vymysla”, ked ideme napr.obliekat babiky (nehra sa s nimi ale skusala som takuto aktivitu) tak ich rychlo oblecie a povie mi ze hotovo su oblecene, mozeme ich schovat a podme robit nieco ine. Niektore veci su u nej az cudesne, nejdem vsetko rozpisovat lebo je toho vela. S intelektom neviem posudit, pamat ma podla nas vybornu, recovo je na tom popredu, co je take vyrazne tak matematicke myslenie, az nas zaraza ze odkial vlastne vie pocitat. Ale hovorim, vobec to ja neviem objektivne posudit. Skusim sa este viac popytat v skolke. Tam mi jedine povedali ze sa im zda byt mentalne vyspelejsia a teda stazovali si na tu prilisnu aktivitu. Inak vedela by si mi prosim odporucit nejakeho psychologa v BA? Dakujem.
@dana1728 https://perpetuum.cz/2021/03/mimoradne-nadani-m... mozno clanok pomoze.... a mnoho nadanych deti na aj asperbergera... a mnogo nadanych deti sa nehra s babikami, ich prosto zaujima, preco Slnko, preco politika, preco filozofia.... 🙂 urcite sa obrat na to cccp.... kazda mestka cast, alebo mesto ma. Podstate aj skolku ma nastaroati to cccpap. Ako nic za to nedas. Zial aj v skolje casto nevedia, ze nejake dieta, by mohlo byt nadane; nevedia napriklad ucitelky vavsinou rozlisit neposlusne a nadane dieta.
Ahojte, po 3rokoch sa dostávam opäť sem. Ten čas ale letí.. dcéra je v 3roc klasickej školy, nie je ani integrovaná ako nadaná. ma 8a pol roka. Ide úplne klasicky a nik v triede o Tom nevie.. Vie to len ucitelka. Pred dvoma mes som jej dala opäť urobiť testy, lebo vraj nadanie sa môže stratiť a pri 5 ročných niekedy zle diagnostikujú. Vyšlo jej, že nadanie trvá. Mohla by ísť do Aprogenu.. ostane, kde je.. klasická škola. Ma síce aj 10rocnych spolužiakov, ale známky fajn .
@egiginka ahoj, prislo mi upozornenie k tejto teme, ja uz som aj zabudla ze som to tu riesila, ale dcerka je uz prvacka, do skoly isla ako cerstvo 6-rocna. Boli sme s nou u nas v CPPPaP este pred nastupom do skoly na IQ testoch a celkovo som sa chcela opytat psychologicky, ci tam nie je hyperaktivita alebo nejaka dg. Dcerke vysiel vysoky nadpriemer, pásmo 130-140, v oblasti analyticko-synteticke myslenie nad 140. Hyperaktivitu ani inu dg nema, to nam psychologicka rychlo vyvratila. Je v bilingvalnej ZS, uz plynulo hovori anglicky. My sme teda od babatka videli ze je ina, je to vela detailov..ale bolo to s nou velmi narocne tie prve roky, no uz po 5.roku to islo vyrazne k lepsiemu. Co jej ostalo tak je fakt strasne aktivna, no mava aj take chvilky ze si ľahne a premysla, vecer sa jej kvoli tomu casto aj nedari zaspat. V skole je v matike uz velmi popredu, ucitelka ju chvali tak celkovo, aj citanie, vedomosti ze ma vyborne, na com pracujeme tak písmo a grafomotorika, ma hrozny skrabopis 😅 ale da sa po nej citat. Bavi ju vymyslat rozpravky a pesnicky - tie su fakt super. Psychologicka vyzdvihla ze ma uzasnu fantaziu a pamat este k tomu iq. Ale musime u nej pracovat na sebadiscipline, aby respektovala autority, pravidla (to sa velmi casto snazi obchadzat), no a stale je dost neporiadna. Je to vsetko uz teraz take “mierne” by som povedala. Obcas ma v skole poznamku ale ma same jednotky. Mame tri deticky ale teda teraz je to jednoduchsie ako s nou tie prve roky kym bola sama 😃
@alex1212 my sme nakoniec neriesili ziaden alternativny sposob vzdelavania ani ziadne institucie kam by mohla ist a dcerka je na klasickej ZS, aj ked bilingvalnej. Takze som si nic k tomuto ani nezistovala..uz vlastne nijak neriesime to vysoke IQ, podporujeme ju a snazime sa vylepsovat a pracovat na oblastiach, kde ma nedostatky. Chcela som po case sem napisat ako nam to dopadlo a ze sme u nej uz od malickeho babatka videli, ze je “ina”.
@dana1728 naša je tretiačka ale musím sa priznať, niekedy ma premkne, čo by bolo keby... Vaša je aspoň v bilingvalnej, tam napreduje, my nerobíme fakt nič.. chodí na šach, hrávame žolíka, a veľa vyletujeme, ale nič typu viac čítania, viac študovania info a pod . Niekedy ma to aj zamrzí.. ale aspoň na kurz angliny ju dáme v 5 Roč.
@alex1212 to co pises tak podla mna vobec nerobite malo 🙂 inak aj nasa dcerka miluje sach. My ju tiez vlastne nechavame nech sa venuje tomu co ju bavi a podporujeme ju v tom. A zameriavame sa na to, co treba u nej vylepsit, resp.povenovat viac pozornosti - u nej je to sebadisciplina, dodrziavanie pravidiel, tu grafomotoriku sme sa snazili ale to uz lepsie asi nebude :D je velmi zrucna v komunikacii, cize sa velmi vela rozpravame, miluje konverzacne hry, tie aj sama vymysla, aj rozpravky, pesnicky…
@dana1728 naša ma fajn disciplínu, písanie tiež kalamita.. musí sa veeelmi snažiť, aby pekne písala.. skladá rada lego.. pre 12 ročne deti.. škoda, že je také drahé aj z druhej ruky.. rubikove kocky skladá. Vie aj megamix až na poslednú vrstvu.. kocku som ju ja naučila, ostatné sa sama bez webu, čo ja vôbec neviem pochopiť ten systém skladania.. psychol vravela, že by jej mohli dobre ísť cudzie jazyky.. ale inak nie je veľmi komunikatívna v spoločnosti, hanblivá a viac menej nepriebojna.. nenapadko..
@alex1212 zaujimave s tym pisanim, ze obe maju tazkosti..aj ked, ak sa da po nej precitat tak z toho v skole nerobia vedu co je super. Ale vyzera to teda kadejak, tiez sa musi velmi snazit aby to nebolo az take hrozne :D lego tiez miluje ale nikdy nic podla navodu, sama si vymysla ako co posklada. Ma aj taku posuvnu skladacku cisla od 1 do 15 poprehadzovane a ona to vzdy posklada menej ako za minutu. Mne to trva vzdy velmi dlho :D co sa tyka priebojnosti, dcerka je az prilis, musime ju praveze ucit aby dala priestor aj inym, je velmi komunikativna a napriklad u nej sme ani raz nezazili ze by sa hanbila alebo bala niekomu sa prihovorit. Mam pocit niekedy ze to az prehana, praveze ju musime “krotit”.
@dana1728 a pamäť ako? Ja som asi v 2 rokoch začala fakt mať pocit, že tam niečo bude a začala som si trochu pozerať info o nadaných deťoch..mala 2 r aj 3 mes keď vedela naspamäť 98 versovu básničku Svrcek a mravce. Asi 2 mes chcela každý deň aby som jej ju čítala a zrazu z ničoho nic vedela celú.. ja som skoro odpadla.. veľmi dobre sa vedela sústrediť na kadeco

u nás berú len do 31.8. nezrelosť, že sa rozplače, ked jej niečo nejde. to napísala učiteľka do posudku a ešte, že ked nevie odpovedať na otázku, tak nepovie nič, že neskúša typovať a hádať, že je submisívna, že sa veľmi prispôsobuje tomu, čo robia a navrhnú iní, že nie je vodcovská osobnosť.. inak že rozumovo super..