icon

Ako učiť po slovensky dieťa žijúce vo Švajčiarsku?

mirka414
21. máj 2012

Zijem s dcerkou vo Svajciarsku bude mat v septembri 6rokov.plynule hovori po nemecky,ale Slovencinu sme zanedbali ☹ .potrebujem trosku poradit ako ju mam zacat ucit,zakladne slova vie ako prosim si,dakujem,prosim si toto,tuto,vie pomenovat zvieratka.citame knihy.ale je to tazke,lebo cele dni mam u nas deti co hovoria po nemecky ( som opatrovatelka deti) a vecer niekedy nieje energia este sa ucit slovencinu :(

Strana
z3
sisaka
27. jan 2014

@slovenka1 tak sa tes, ze vie a rozumie po zahoracky, dohodne sa urcite vsade na SLovensku (kamarat, ktory tu vyrastal od narodenia hovori len zahoracky a ked bol na SLovensku nemal ziadny problem) moj syn ma 5 a po slovensky vie len pasivne (to je rozumie, ale nehovori) a to hovorime s muzom doma len po slovensky (dcera - 15 rokov, ta hovori aj doma len po anglicky, po slovensky sa bavi len so starymi rodicmi). Ja z toho ziadnu vedu nerobim - vie, ci nevie, svet sa nezruti, zit na SLovensko nepojdu a aj keby isli, tak by sa urcite rychlo zorientovali, pre mna je dolezite, aby hovorili po anglicky na urovni a nemali accent a tym padom neboli skatulkovani ako immigrants.

lauricka
27. jan 2014

@mirka414 hm, neviem, mala si s nou hovorit po slovensky od zaciatku a v tom pripade len a len po slovensky. Toto si treba ujasnit sama so sebou vopred. Dieta uz teraz moze Tvoje pokusy odmietat. Asi najlepsie bude ju zobrat na prazdniny na slovensko, najlepsie na cele leto 🙂 . Ak to odmietat nebude, tak postupne, obrazky, popisy, jednoduche vety, detske slovenske knihy, rozpravky, pesnicky, klasika, ako ked sa deti ucia cudzi jazyk...

lauricka
28. jan 2014

@slovenka1 clovece, Ty fakt nevies po slovensky? Tomu snad ani neverim. Tiez som zahoracka, ale decko pocitat by som ucila po slovensky. Normalne mi prisla ta predstava smiesna, ako male decko pocita po zahoracky do sto 😀 Sorry, nemyslim to zle. Bud v pohode, zahoracky furt lepsie ako nic 😀 . Slovensky ju treba ucit normalne ako kazdy iny CUDZI jazyk. Ale je to skoda, lepsie by bolo s nou od zaciatku anglicky ani slovo neprehovorit z Tvojej strany. Teraz sa to bude tazsie uz napravat.

slovenka1
31. jan 2014

@sisaka dakujem, si mila, tiez si hovorim, ze lepsie zahoracky ako vobec. potesila si ma.

slovenka1
31. jan 2014

@lauricka suhlasim s tym, ze zahoracky lepsie ako vobec, moji rodicia su tu a nemam na Slovensku rodinu, dat ju na prazdniny a davat ju niekomu inemu na starost ju nebudem. odkial som, zahoractina sa podobna skorej ceskemu jazyku, ak si z bratislavskeho okresu (co je pisane), tak to nie je ta ista zahoractina, takze pocitanie v zahoractine nie je mne osobne smiesne.

sense
31. jan 2014

len vypravat po slovensky slovensky a slovensky a pustat slovenske rozpravky a pesnicky.....ja mam este male dieta ale doma len po slovensky.....

dana_l
31. jan 2014

@slovenka1 skus pustat jednuche rozpravky - macko usko a podobne. nech si zvykne na rozdiel v slovach. a potom prejdi na ine ako bambulka. ono to chce cas a hlavne musis byt "vytrvala" lebo ked budes pustat rozpravky len raz za cas tak to dieta moze zabudnut co tie slova znamenali.
ale ked by aj len tu zahoracstinu mala pouzivat, lepsie ako nic

lauricka
1. feb 2014

@slovenka1 ale pisat po slovensky ti ide pekne 🙂 Som z Malaciek. Ty snad okolie Skalica, Senica? V Skalici u z sa to dost podoba na moravsku cestinu, nez zahoractinu 🙂 A zahoractina je teda vesely jazyk, to musis uznat 😀

slovenka1
2. feb 2014

Nas jazyk je vlastne moravska cestina, ale mam blizsie do Ciech, ako si myslis (na dohodeni kamena, jak my povime). Poviem ti aj skutocny pripad, kde sa rodicom lahko hovori, ze ich dieta vie slovensky: sem pride slovenka so 7-rocnym dietatom, ktore sa uz ucilo a vyrastalo na Slovensku, obidvaja nevedia capnut anglicky, tak samozrejme, ze takemu utkvie slovencina do smrti, lebo matka a novy otec s nim len slovensky (otec Poliak, ktory tu byval a ovlada slovensky) a je to ovela lahsie. Mne len bolo treba sa uistit, ze sa moja dcera dohovori na Slovensku a ze jej budu rozumiet, taketo skusenosti som ocakavala a vycitala som si, ze sa nestrati aj so zahoractinou. Takze vdaka za odpovede, mile Slovenky, drzte sa v cudzine.

sarah1986
4. mar 2014

Slovenské rodinky žijúce vo Švajčiarsku, pozrite si stránku o slovenskej škôlke tu vo Švajčiarsku. https://www.facebook.com/slovenskaskola.ch?ref=hl

sarah1986
4. mar 2014

Slovenské rodinky žijúce vo Švajčiarsku, pozrite si stránku o slovenskej škôlke tu vo Švajčiarsku. Bližšie info na +41 79 534 20 28. https://www.facebook.com/slovenskaskola.ch?ref=hl

mylove321
17. mar 2014

zabudni na to, slovensko je aj tak bezcenne

patkaza
30. okt 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

normálne na ňu pomaličky rozprávajte po slovensky a prekladajte si to aj do nemčiny http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/

Strana
z3