Ako vychovať dieťa, aby bolo skromné?
Pekny den prajem.
Chcem sa spytat, ak ste tu take, ktorym vyslovene zalezi na tom, aby ste vychovali skromnych (rozumej materialne nenarocnych) ludi, mate na to nejake svoje zasady, finty? Jednoducho kroky vo vychove, z ktorych nepolavite alebo ktore naopak zamerne zahrnate do vychovy?
@mikadooo dakujem 🙂 ja ot chcem len tak na rozsirenie obzorov 🙂
@janulik2008 my sme na tom financne velmi dobre ale deti nemaju vsetko na co ukazu. Mame 5 deti v roznom veku, takze vidim ten vyvoj. Nemaju ani nejake extra zelania, nepytaju kazdy rok novy mobil a ani si nepotrpia na nejakych extra drahych handrach. A to ti najstarsi su uz takmer dospely. Nas druhy si k 15tim narodeninam zelal obraz. Len obraz, nic viac. Nie Picasso ale jedn normalny velky pekny obraz. jadne, nebol najlacnejsi, ca. 100 E, ale nic viac on nikoho nechcel. Starsia dcera mala teraz 8 rokov, a mobil nema a ani si nepyta. Vlani na 7dme narodeniny si zelala kvietok v kvetinaci a Pokemon postelne obliecky. Nevima ko sme to dokazali, ale vsetci si vzdy zelali skor take prakticke darceky. Nic na vychvalovanie sa pred kamosmi. A doprajeme si dovolenky, ziadne lezanie na plazi, skor "kuakcky", dobrodruzstvo, okruzne jazdy atd.
@mikadooo Vies, v knihach je popisane vela. Ale treba sa pozriet na rodinu ako taku a na kazdeho jedinca zvlast. My mame 5 deti a vobec to tak nie je, ako opisujes. Najstarsi bol hrozny ako dieta, treti nezapada asi nikde. Druhy je zodpovedny a velmi mudry. 4te dieta v poradi je najzodpovednejsie, Matka Tereza, vysoko inteligentna, prave pri nej mam pocit, ze sa citi za vsetko a vetkych zodpovedna. Najmladsia ma 4 roky, je od narodenia urevana ale ziadny rebel. Citliva ale aj velmi priebojna. Myslim, ze prave tie dve najmladsie a druhy v poradi to najdalej dotiahnu. Uvidime. Inak tu knihu, co spominas, napisal psycholog Kevin Lehman, pa vela veci davno neplati. Zijeme inak, v inej dobe, ina vychova, ine priority. Uz davno neplati, ze stredne deti idu akoby "do zabudnutia". Sede mysky. Najstarsi najzodpovednejsi tiz uz davno neplati. Jednoducho dnes zijeme inak.
@yanni ok nehádam sa. Ja som tá stredná, spravím si názor sama, ale nebudem sa hádať, ak usúdim, že to pre mňa nemá zmysel 😉. V našej rodine to celkom vyšlo, ale áno, boli aj nejaké odchýlky, preto píšem, že sa tým netreba riadiť ako bibliou. "Najstarší bol hrozný ako dieťa" - v téme sa (predpokladám) bavíme o tom, ako deti vychovať tak, aby boli podľa našich predstáv (v tomto prípade skromné). Nie o tom, aké tie deti boli ako deti 🙂.
Podla mna to ma dieta aj nejako v sebe a uplne to nezmenis. Niekomu kupujes vsetko a on z toho vyraste. Niekomu kupujes vsetko a aj tak stale chce viac a viac a nikdy nema dost. Niekto nedostava nic a potom ked zaraba tak si dopraje vsetko co nemohol mat a niekto zacne zarabat a stale si drzi tu skromnost a nic si nekupi. Vsetky priklady poznam z okolia. Tazko povedat ake premenne do toho este vstupuju 🤷🏼♀️ Ja mojim detom doprajem v unosnej miere. Ked niekam ideme, mozu si cosi kupit ale zase nevykupime obchod so suvenyrmi. Kazdopadne drankaju vzdy. Zase su este male (3 a 6) takze uvidime co z nich vyrastie ☺️ Nechcem aby si niesli traumu, ze mama mi nikdy nic nekupila. Na druhu stranu neznasam prepachaty dom hovadinami co sa do pol roka vyhodia.
@mikadooo ty ale tiez nepises k teme. To, ze najstarsi by mal byt zodpovedny, ze ho clovek inak vychovava, najskromnejsi atd. to tiez nema noc s tym, ci v dospelosti naozaj taky bude. Tak ako je pisem k tvojmu komentu, ze toto jednoducho v dnesnej dobe neplati. Uz davno to neplati, co pan Lehman napisal. Tiez sa mozes snazit od mala deti vychovavat skromne (to je ako???? to slovo sa da definovat rozne) a v dospelosti mozu byt rozdrapeni spratkovia. Tak a kde sa potom vludila chybicka? Ono je to velmi tazke, univerzalny navod na vychovu, jedno v akom smere, nenexistuje. Vsetko nalezi na rodine, okoli, krajine/oblasti, kde clovek zije/vyrasta, zvyky, popr. patri k tomu aj viera atd.
@lauriik Deti budu drankat este dlho (ja mam tiez 4 a 8 rocnu, okrem este tych velkych) a vzdy su diskusie. Väcsinou su to malickosti ale my sa vela rozpravame. Dokonca aj ta najmensia uz chape, ze teraz prae v tejto chvili je to taku cute a o par dni uzto len niekde lezi. Vzdy poviem nejaky priklad, co sme za situaciu mali, a vybavene. Casom tieta dozrie aj v tejto oblasti. Chalani uz nedrankaju, okolo 8-9. roku cih to preslo. A presne to badam aj na starsej dcera. Prave oslavovala 8sme narodeniny a uz nejak nevyjednava.
@yanni pravdaže, všetko súvisí so všetkým 🙂. Netvrdím, že to na 100% platí. Je ale veľmi pravdepodobné, že ak je najstaršiemu dieťaťu vštepované, aké sú peniaze dôležité, aké je dôležité neplytvať a šetriť, ako treba obracať každú korunku 3x, tak to bude podvedome robiť, aby boli rodičia spokojní. Ak však rodič bude hovoriť, aké je dôležité šetriť a byť "skromný", ale sám ide na doraz, plus pôžičky, plus lízing, lebo veď keď sused má, my budeme mať väčšie, tak tam bude dieťa tiež podobné ako rodičia, aj keď mu ústami hovorili, že má byť skromný. 😉
To je tazka tema. Ci som ako matka uspela, zistim o 20 rokov.
Ak drzime deti v prilisnej skromnosti, pif v 18tich ruka hore, budu chciet vsetko dohnat, pozicky, financna negramotnost... Alebo z nich budu chorobni lakomci. Ak im dame vsetko, budu rozmaznani.
Musi byt balans.
Ja dam vela, ale musi tu byt uvedomelost, vdaka a vazenie si. Ale zaroven nevytvaram pocit, ze z kazdej veci sa treba 'pokakat'. Nebyt materialne zalozeni je jednou z mojich priorit.
Zatial som spokojna. Nemam deti naucene, ze z obchodu si vzdy donesu daco, od hracky az po to blbe lizatko.
@mikadooo No napríklad u nás to s tým najstarším celkom sedí, je ozaj veľmi skromný a aj zodpovedný. No prostredný je práve u nás výrazné dieťa, stále rozpráva a všade je ho plno. Najmladší vôbec nie je rebel, aspoň zatiaľ. Je taký dobrý, citlivý, empatický. No každý je skrátka iný.
@yanni hmm, vieš čo, viem si aj toto, čo ty píšeš, predstaviť 🤔. Podľa mňa je istá hranica, ktorú keď rodič prekročí, tak to má naozaj opačný efekt. Buď keď už ide dosť o extrémy (čo už samo o sebe je dosť subjektívne, čo kto považuje za extrém 😄) ale napríklad takisto o komunikáciu založenú ani nie tak na láskavých radách a odporúčaniach a vysvetľovaní pozitívnych dôsledkov, ale skôr na zákazoch a príkazoch. Napríklad - vidíš, šetrili sme peniažky a teraz ti môžem kúpiť nové zošity a farbičky na nový školský rok, versus - nekúpim ti to, nepustím ťa nikam, atď., všetko je drahé, ide september, všetky veci máš dolámané, zas budem musieť kúpiť nové, bože môj to zas bude stáť... Takže tak. Ako som písala, všetko súvisí so všetkým, z môjho pohľadu poradie pri narodení pri výchove dieťaťa je dôležitý faktor. Ale zďaleka nie jediný.
Ja im vravim ze radsej zazitok ako veci. nie su skromni, co sa tyka zazitkov. ale veci nemaju vela. Vysvetlujeme im ze chodime do prace, aby sme im dopriali. A ze spolocny cas je najvyssia hodnota. Vela cestujeme, poznavame, na zazitky davame vela. ale hmotne veci minimum. Ked prisiel synov kamos do izby vravi mu, ved ty mas len lego. Jeho sa to nedotklo vobec. A ucim ich aj tych par hraciek triedit. ked si vytriedia, bud predam, alebo darujem. Vravim im, ze veci kt nepouzivame, nam netreba. A syn uz rozmysla a povedal napr na dovci ked som sa ho pytala, co si chce kupit, ze nic. Ze si radsej zaplati vstup na vodne atrakcie a kupi tetovacku.
Neviem, prečo by som mala dieťa vychovávať k skromnosti. Nepovažujem skromnosť za nijako pozitívnu vlastnosť. Schopnosť priorizovatvsvoje svoje potreby a želania áno, ale to nie je skromnosť.
@yanni veď toto že to nevieme ani my jak sme dokázali. Teda, skôr jej mama nie ja. So mnou keď ide do obchodu tak spraví 🥺 a kúpim jej lebo veď no krstná 🫣🤣 ale zasa ... prišla som na to že niekedy je fajn to nepreháňať. Napr oblečenie keď bola maličká mala kvantum, ale že kvantum až sme prišli na to. Že vlastne načo? Polovicu ani nevynosila a zbytočne sme kupovali. Takže sa krotime už 😁
@tykat milé že kancelársky papier si pýtala ♥️ u nás ide na kilá papier, furt mala niečo vystrihuje a lepí 🫣😁
Čím viac dostane, tým bude skromnejšie. Deti, ktoré majú hojnosť ,sú nasýtené a nič nepýtajú. Dokonca na otázku, čo by si chcel na narodeniny povie nič, všetko mám. Na druhej strane deti, ktoré nemajú nič, majú obrovskú potrebu túto prázdnotu zaplniť. Zlatá stredná cesta alebo hojnosť. Určite nie strádanie.
Nijak 😂😂 Deti proste chcú všetko 🤷🏻♀️ A najhoršie keď ideš napríklad okolo Dráčika 😂😂 To vy aj henten regál z výkladu zobrali domov keby mohli … ja sa priznám úplne úprimne že ja svojho syna som takto nevychovávala. Dieťa nechápe slovu skromné alebo už to doma máš …. A nedajbože povedať vetu: netreba ti to 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Môjmu stále všetko treba aj keď to doma má tak to proste doma nemá 😃😃 Proste keď som uznala za vhodné tak som mu to kúpila a keď som videla že chce nejakú debilitu tak som ho proste nejak prehovorila že kúpime inokedy, prídeme zajtra , a moja najobľúbenejšia a ešte stále najúčinnejšia veta : teraz je zatvorené, lebo všetky hračky umývajú od prachu 😂😂😂😂🤭🤭🤭 A postupom času ho to dajak prešlo … 🤷🏻♀️
Ako?jedine byť vzorom...tak sa vychováva najlepšie dieťa teda ísť príkladom, ak budete doma skromní,nenáročni, pokorni a budete spokojní aj s malom,dieťa si to všetko osvojí.
Mam 2 deti a každé je úplne iné.Jeden chce od malicka všetko, druhý nič. Podľa mňa to nieje len výchovou. No co vidím aj v živote skromnejši ľudia sú oveľa spokojnejší a vedia sa tešiť aj z maličkosti a užívať si život.Ti náročnejší stále niečo chcú a mam pocit ze to nikdy nekončí lebo kúpi jednu vec a už chce ďalšiu a ďalšiu a ďalšiu. Ako môj syn hovorí, načo by mi bolo všetko 😄
Ja mám 3 deti, manžel v zahraničí mohli by mať plné regály hračiek no proste nemajú stále im niečo donesie ale niečo malé , on išla tešia aj z toho že švagriná vyhadzovala veci a vzali si obyčajne typy na nechty už 4dni sa s tým hrajú ako zbieram ich stále oni tiež ale netreba im preplnené regále ,ani do tých regálov nemám veľmi čo dať 🤣, mohli by mať všetko ale nemajú všetko ani im nedávam nezáleží mi natom áno samozrejme do školy nastupuje najstaršia má nový ruksak atď všetko nové a aj dráhe ale čo sa týka hračiek bicyklov to dostávajú alebo dedia a úplne sú s tým ok staršia je príliš inteligentné dieťa prídeme do obchodu a povedia že chcú to a to a to a ja si proste beriem príklad od mojej mami ako niekedy mňa vychovala a stále že nemám peniažky ide sklamaná ale vezme si tic tak alebo niečo a ide proste peniažky máme ale dokončujeme nový dom robíme jej detskú izbu a všetko mať nemusi
A ja napr.som vyrastala v rodine kde sa žilo nadprimerne na tu dobu a vždy som bola skromnejšia. A dodnes som taka, nie ze by som na niečo nemala ale prídu mi to hlúposti ktoré ani nepotrebujem ,ked vidim niekedy co ludia kupuju nechcem zapeleseny dom hovadinami.Skôr som zážitkový typ a do dovolenky vrazim ,to mi nieje ľúto. 😊
Tak ako vo všetkom a vždy - rozprávať sa s nimi, vysvetľovať, uvádzať príklady.. nie raz, milión krát, stať si za svojimi zásadami a zase na druhej strane nevidieť diabla v tom ak dieťa po niečom materialnom túži a just mu to človek nekúpi aj keď na to ma, len preto aby bolo "skromné"..
Vo všetkom treba zlatú strednu cestu..
Moje deti dostávajú veci po ktorých tuzia len na sviatky od malička.. aj to obmedzené množstvo.. ale nerátam do toho oblečenie, nutné potreby (škola, kozmetika atď) to kupujeme keď je potrebne.. myslím že veci si vedia vážiť a nie sú hamtave a keď nemajú chápu prečo, ani si nič nevydobijaju.. ale napr.maju veľa zážitkov, je to totiž môj spôsob vypnutia - vyraziť niekam a zažiť niečo.. niekto aj to zahŕňa do hamtavosti.. ťažko radit, nikto naozaj nemôže vedieť čo je správne, lebo každý človek je iný, je milión situácii a pováh.. každý si musí prísť na to vlastne a hlavne neočakávat nikdy dokonalosť..
No... ja skromná nie som. Ale nie som ani mamona. A syna vedieme tak aby poznal hodnotu peňazí... Má všetko čo potrebuje, možno aj viac, ale s mierou.. nemá zas všetko. A ani nejako nežiada. Ja zas nechcem aby bol nejaký "skromný" mám pocit, že ľudí čo poznám a sú až moc "skromní" sú proste nepriebojní bez ambícií....
Nečitala som všetky komentare, a neviem, či to niekto spomenul, ale myslím, že dôležitá je aj povaha. Nie pohlavie. Výchova môže byt super, ale ak má niekto inú povahu, nebude skromný v dospelosti, keď príde k peniazom a rozšupne sa, lebo si bude chcieť dopriať a dobehnúť.
Niekto aj peniaze má, ale zažil v detstve napr chudobu a ostala mu skromnosť a váži si všetko.
Nedat mu vsetko co chce...myslim tym kupit, ci hned mu splnit prianie...okrem prejavov lasky...tam hranice nie su. Naucit ho dakovat a nebrat veci, ze su samozrejmostou. A ist prikladom...ak rodicia su skromni, budu pravdepodobne aj deti.
@tenerifka 👌top
Ja by som skôr ukazovala ako hospodáriť, že máme šeky, ktoré treba zaplatiť, musíme jesť, teraz v auguste kúpiť napríklad potreby do školy. A časť si musíme odložiť ak príjem nebude, ak ochorieme, na budúcoročnú dovolenku, ak sa pokazí práčka a bude treba novú. A ostatok môžeme míňať. A naučiť sa uvažovať s rozumom, proste ak mám rozpočet napätý, nekúpim si auto ani za 500 eur, z čoho budem platiť poistky, opravy a tak? Ak mám na účte zbytočných 30 000 kúpim si aj nové. Ak 50 000 kúpim si aj nejaké lepšie. A zase hlavne bohatší bud podnikajú a tak a ten príjem je nestabilný. Teda poviem decku, že napríklad ten nový mobil nebude, lebo sme mimo sezony a zárobky budú nižšie. Naopak ak sa firme bude dariť, možno aj dieťa pomôže v nej s nejakou prácou, tak ten nový mobil bude.

@hortenziaj sorry, googlim a asi sa to volalo "geschwisterkonstellationen", niečo ako "Súrodenecké konštelácie".