Ako vychovávať dieťa trilingválne?
Velmi by ma zaujimali Vase nazory,rady a postrehy na trilingvalnu vychovu dietata.U nas sa po narodeni babatka bude hovorit minimalne 3 jazykmi,nehovoriac,ze ked nastupi do jasiel alebo skolky,bude vo francuzskom prostredi.Neviem,aky to ma vplyv na dieta a ci nebude mat z toho mix.Tato tema tu uz je,ale stara.Dakujem Vam za rady.
@patesladko ja sa hadat nechcem kvoli tomu som sem nepisala ale ked niekto na mna napise take veci ako v poslednych dvoch odstavcoch vroni na mna tak sa ozvem
My mame taku istu zostavu jazykov ako trish31 az na francuztinu. Ja a manzel komunikujeme medzi sebou anglicky. Snazili sme sa o pristup - jeden rodic jeden jazyk-, mysleli sme si, ze anglictinu pochyti z nasej vzajomnej konverzacie a od okolia. Maly ma 3 a pol a pochytil z anglictiny velmi malo. Ostatne 2 jazyky samozrejme lepsie, ale aj tie su este daleko od plynulejsej konverzacie. Do skolky nechodi. V 4 rokoch pojde do preschool a nechcem, aby v anglictine zaostaval. Nas pediater nam poradil, aby sme s nim rozpravali 2 dni v tyzdni anglicky. Akosi sa s tymto pristupom neviem stotoznit, pretoze by to prinieslo zmenu. Mam pocit, ze aj tak mal trochu chaos sa vo vsetkom zorientovat hlavne ak sa k 3 jazykom prida dedkov dialekt co znie ako iny jazyk, ceske kamaratky, otec pouzivajuci obcas slovenske vyrazy, mama komunikujuca v otcovom jazyku s inymi ludmi atd. Nechcela by som menit pristup, no zaroven viem, ze musime zlepsit jeho anglictinu. Zatial stale rozmyslam ako..
mame to doma. ja na deti po slovensky (stale I ked sme vonku alebo u niekoho), manzel po nemecky a tuna po anglicky. deti rozpravali ked boli mensie a nehrali sa tak velmi s detmi vonku po slovensky. manzel je doma malo tak jemu rozumeju ale budu mu odpovedat viacej po anglicky. no a odkedy chodia do skoly tak sa medzi sebou rozpravaju len po anglicky. ku mne tiez behnu anglicky ale ja im poviem nech mi povedia po slovensky. starsia bez problemov ale mladsia uz zacina "vymyslat" - ze ja neviem. tak jej to poviem a on musi zopakovat.
nasi doma s nimi rozpravaju ale nase uz automaticky odpovedaju anglicky.
ak chces udrzat slovensky jazyk ci inu rec tak ju musis praktizovat. ponechat to ze ved sa naucia neskor ked budu velke - vtedy sa uz nebudu chciet ucit. to nie ako dospely ze ten vravi - ja sa chcem naucit tak sa ucim. deti vidia ze sa tam dohovoria len po anglicky tak sa uz nebudu chciet ucit nieco nove.
mis-mas z toho nemaju. neviem ako to dokazu ale vedia ze to su rozne reci
niekedy vecer sa ich pytam ako sa povie toto po slovensky, ako po nemecky a ako pani ucitelka v skole. takze si precvicujeme I slovnu zasobu.
@ada1000 a presne tohto sa bojim...my sme sa dohodli s muzom uz tak,ze ja budem slovensky,muz taliansky a francuzsky.Pomoze to aj mne,kedze ja sa francuzsky musim ucit a taliansky sa ucim momentalne.S anglictinou ho zatial mylit nebudeme,ja si zistim ako su na tom francuzske skolky,ci tam maju aj anglictinu,alebo nie
@dana_l Dani len vies aky je u nas problem.Quebec je francuzsky a ja neviem ako mu tam mam vtesnat aj tu anglictinu.Ci ma muz na neho taliansky a francuzsky a pomoze to aj mne lebo sa budem ucit francuzsky,alebo mame zostat medzi sebou v anglickej komunikacii.Len ja sa bojim ze ked ho dam do jasiel on im tam nebude rozumiet vo francuzstine...
@trish31 uplne v pohode. Ja mam trilingualne dieta. Zacal sice rozpravat neskor, az ako 3 rocny. ALe hned vo vetach a vsetkymi troma recami. Ja s nim hovorim iba slovensky, manzel taliansky, mal opatrovatelku nemecku, teraz skolka je nemecka, svokra a rodina hovori nemecky. Teraz uz aj s tatom hovori nemecky. Ale sam pre seba, ked sa hra, tak si vravi taliansky. Aj ked si z nas srandicky robi, tak pouziva taliancinu. Dolezite je, aby vzdy konkretna osoba hovorila iba jednym jazykom. Ja s malym aj pred svokrou hovorim slovensky. Ona ma sice kopec reci,ale mam ju vies kde. Ked tak jej to prelozi.
my sme doma nikdy nerozpravali s detmi anglicky a oni sa I tak naucili - nieco z telky a nieco ked sa hrali s detmi na ihrisku. neries. ty rozpravaj po slovensky, manzel kludne po taliansky a ked budete mat telku tak sa nauci I tu dalsiu rec - reci.
I ked by ste ho niekam dali tak sa nauci. pripadne ty napises listocek so "slovnikom" aby mu na zaciatku ulahcili prechod do kolektivu. nemyslim si ze tuna je to problem. ludia su tak zvyknuty ze sme tu odvselikadial ze to az tak neriesia. ine na svk, tam su vsetci len slovaci. zahranicne dieta je tam rarita.
hlavne nerozpravaj na dieta jazykom v ktorom nie si dokonala - gramaticky aj vyslovnostou. aby nechytilo od teba tie zle veci lebo to sa potom tazsie odnauca.
@trish31 urcite ho treba naucit rec, ktorou sa hovori v kolektive (v skolke, akou hovoria deti vonku na ihrisku). To je dolezite, lebo by bol strateny. A urcite na neho nehovor ty dvoma recami. Vzdy jedna osoba - jedna rec. Ja som myslela,ze mi maly ani nikdy hovorit nebude, ani mama nepovedal. A odrazu zacal vo vetach a vo vsetkych reciach a ani ich velmi nepletie. Skor si pomoze ak nevie v nejakej reci slovicko, tak si ho vezme z druhej reci. Ale to ho opravujeme. Aby si nemyslel,ze tak sa to moze.
nasa velka pride zo skoly s takymi slovami ze nechapem - fire extinguisher (no kto to bezne pouziva), namiesto garbage povie trash can, namiesto fridge, refrigerator. no ja niekedy od nej sa ucim nove slovicka 😀 😀 😀
@januschka10 no len ja francuzsky neviem(zatial) a ocino je cele dni v praci,takze ja ho tu kolektivnu rec velmi nenaucim
@trish31 Nevadi, ze muz vam nebude rozumiet. Ani nam nerozumie. Co treba aby pocul - prelozim. A inak uz teraz preklada maly.
@ada1000 my to mame podobne, ja SK, mm portugalsky, doma sa rozpravame anglicky. Maly zacal rozpravat az teraz okolo 3r, slovensky a portugalsky, tiez este daleko od plynuleho, ale uz sa porozpravame. V anglictine rozumie zopar slov, ale to najma z youtube a hovoriacich kniziek a dvojjazycnych hraciek.
Urcite ho neucte vy anglictinu, mal by v tom len chaos, a pri viacjazycnosti je najdolezitejsie jedna osoba jeden jazyk. Nemate sancu chodit do nejakeho detskeho centra, miniskolky? To by mu na naucenie jazyka pomohlo. My teraz skusame chodit na par hodin tyzdenne do fr.skolky, zatial som tam s nim, ale ani nie tak kvoli jazyku, skor aby bol medzi detmi a postupne si zvykal byt bezo mna.
@trish31 dakujem za odkaz..uz som si ulozila temu medzi oblubene 😉
jeeej baby tuto temu som veru nasla len teraz mi bojujeme uz 3 roky !!!!!!!!!! :(((
4 jazyky naraz... ja hucim ze je to vela naraz a dosledok je ze dieta ma 3 roky a slovana zasoba tak 10 slov :((((((((((
a to este nehovorim ze dalsi jazyk pribuden o rok v skole francuzstina povine :(((((((
logoped mi povedal ze dieta nema ziadny problem ze proste 3 jazyky naraz je vela... ze kym najdeme 1 alebo 2 spolocny tak ani nebude rozpravat viacej :((((((((((((((((((((((((((((( kym nebude vacsi :((((((((((((((((((
@katinam moje deti sa ucia len dve reci ale ako pises jeden rodic jeden jazyk, deti sa sami naucia jazyk v krajine kde ziju, ony su mudre 😉 my doma len po nasom, drobec zacal rozpravat ked mal 3 roky, teraz ma 4,5 a rozprava celkom OK po nasom a chodil do skolky tak mu uz aj Aglictina ide celkom dobre, mala v skolke nebola a nieco po Anglicky rozumie, do kopy nehovori ale po nasom mele raz dva, Anglictinu sa nauci.... moja mama stale vravi, tu sa aj debil nauci po Anglicky kedze je tu narodeny 😀 😎
Mame 3 jazyky. Zkopirujem z inej témy. "Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí"
S dieťaťom sa snažím rozprávať po slovenský od prvého dňa. Ale cim dalej je to ťažšie.
Niekto sa vyjadril na prvej strane ze je to prirodzene rozprávať materinskou rečou s deťmi v zahraničí.
Je to veľmi ťažké!!!! Ja mám manžela z ďalšej krjiny. Takze mame 3 jazyky a hlavne dieťa mi odpovedá anglicky na všetko a potom sa to pletie. A . Rozmýšľam či. Mi vôbec rozumie. Niekedy ani nereaguje. Viem ze väčšinu rozumie. Ale ma to myli keď odpovedá po anglicky.
Ahojte mamicky. Som velmi rada ze sa otvorila tato tema. Som slovenka zijuca v Anglicku a s manzelom, ktory je poliak mame 4 mesacneho synceka. Kedze nase jazyky su dost podobne, vytvorili sme si taky nas " mix" .no odkedy mame babatko snazime sa sa hovorit ja cisto slovensky a on cisto polsky. Kedze nas maly pojde asi za rok do skolky ( jasiel ) vsetci nam hovoria ze ho musime naucit anglicky aspon niektore zakladne slova ..pit, jest, cikat..atd. Co si o tom myslite, s touto otazkou sa obraciam hlavne na mamicky deti, ktore su vychovavane trilingvarne.dakujem
@mariuskaa nie je to lahke pre nas rodicov ale bude to obrovske plus pre dieta ked vyrastie. mozno nebude rozpravat perfektne po slovensky pretoze ten vplyv ineho jazyka (krajiny kde sa zije) bude vzdy prevazovat a kedze ani doma to nemate "jednotne". neskac do ineho jazyka. ani ked si medzi inymi ludmi. rozpravaj na svoje dieta len v tvojom jazyku a ked odpovie po anglicky tak zopakuj v tvojom jazyku.
nasa najstarsia bude mat asi najlepsie zaklady slovenciny (ak sa nam nepodari dostat vsetky deti na prazdniny na svk). a obe starsie odkedy chodia do skoly rozpravaju medzi sebou a uz aj ku mne po anglicky. ale ich opravujem a ziadam nech povedia "po mojom". inak ten jazyk sa nikdy nenaucia, ale ho zabudnu.
@mamasama poznam Slovak s manzelkou polkou, zijuci v usa, deti maju 7r. a 9r. ona rozprava s nimi po pl, on sk, deti od 2 r. chodili do skolky alebo k anj. opatrovatelke, ich prvy jazyk je anj ktory vedia najlepsie, doma rodicia rozpravaju svojim jazykom, deti rozumia ale preferuju odopvedat anj. Mojim detom sa jazyky miesali, tak teraz rozpravame stale anj aj doma len raz tyzdenne sk ked sme s mojou rodinou. Deti rozumia po sk aj vedia slova ale nie vety. Pre mna je dolezitejsie aby vedeli anj ked pojdu do skolky na sj budeme pracovat neskor, ziadnych tlmocnikov z nich nemusim mat.
dievcata man by zaujimalo ako to riesite,ked ste pokope. hvorite s detmi aj pred muzmi po slovensky aj ked muz nerozumie po slovensky? syn vyrasta dvojjazycne (sk/de) a ma 2 roky. zijeme na sk a muz po slovensky nevie,takze spolu hovorime po nemecky.takzeaj syna v pritomnosti muza oslovujem po nemecky,ale ked sme sami rozpravam po slovensky a teraz poslednu dobu viacej po nemecky,kedze muz mi vycita,ze syn sa rozkecava v slovencine a on mu nerozumie a ze to je moja chyba,lebo s nim nerozpravam po nemecky.lenze ako tak pozorujem,tak syn je troska z toho zmeteny,ked nanho hovorim po nemecky.hlavne teraz ako sa snazi rozpravat.akk od narodenia som s nim hovorila dvojjazycne nanho,ale casom som presla na slovencinu asamozrejme,ked sme medzi ludmi vonku ma pocuje po slovensky a moja mama chodi k nam casto,takze kecame opat v slovencine.zial muz jedlho v praci,tak povacsine sa vidia len rano a cez vikend.tak mam strach ci sa na nemcinu chyti a hlavne muz sa obava toho,ze synovi nebude rozumiet 😒
my sme sa este pred svadbou dohodli akou formou sa budeme k detom prihovarat.moj manzel je zahorak a ja madarka.manzel mal podmienku,aby deti vedeli perfektne po slovensky a az potom ich mozem ucit po madarsky..a ja som zas mala podmienku,ze ich budeme ucit spisovne a nebude manzel pouzivat zahoractinu.vsetky rozpravky deti kukaju v cestine a v skole sa ucia po anglicky nakolko sme v irsku a k tomu maju aj samostatny irsky jazyk....myslim si,ze uz je to dost na deti a prave preto s nimi nerozpravam po madarsky.vedia,ze ovladam madarcinu,ale nemaju zaujem sa ju ucit a uz viac krat mi vravel najstarsi syn nech prestanem nanho hovorit po madarsky....nepaci sa mu ten jazyk...lebo inak je to hlavicka na jazyky.bavi ho aj anglictina aj irscina.,mensim je madarcina tiez nanic lebo sa len smeju 😅 co im to kecam.ak by sme zili pri mojej rodine,tak situacia by si vyziadala znalost madarciny,ale karieru vo svete s tym jazykom neurobite 😀 ....skusala som 😀 a prave preto som radsej,ze sa sustredujeme na svetovy jazyk.
ups...oprava slovicka "zmateny" 😅
@kukina79 nepozeraj na manzela, on musi travit viac casu so synom a naucit ho poriadne po nemecky. my sme tiez doma ze muz nerozumie ani slovo. ale ja na to nepozeram. s detmi hovorim len slovensky. on zase len nemecky. ja s muzom nemecky a vonku deti maju anglictinu. nemali nikdy problem s rozlisovanim jazykov. skor je teraz ze nase jazyky prevalcuje anglictina kedze deti ju pocuju vsade - v skole, na ihrisku, tv.
aj tvoj bude prevazne rozpravat po slovensky pretoze je to jazyk ktory pocuje vacsinu casu. tvoj manzel nech sa pekne uci po slovensky ked mu to vadi. a ako som pisala, nech s nim travi viacej casu.

@janzel, jaaaaaaaaaj, teraz som pochopila, co si myslela. Nie, nie, to je len mylne pochopena otazka. Nemala som na mysli, kde si vycitala ten clanok, mala som na mysli, kde si v MOJOM prispevku vycitala, ze matka ma byt tvrda na dieta a ignorovat jeho otazky v inom jazyku.... Dobre komunikujeme, tak pekne, o tom istom 😀 😀 😀 Ja mam skusenosti s viacjazycnou vychovou (svojou, mojho dietata a i z najblizsieho okolia) take ake mam, takze na svojom nazore trvam, ale ospravedlnujem sa za ten nechceny utok, skutocne to bolo myslene tak, ako pisem a nie inak. 😉