icon

Ako vychovávať dieťa trilingválne?

trish31
8. máj 2013

Velmi by ma zaujimali Vase nazory,rady a postrehy na trilingvalnu vychovu dietata.U nas sa po narodeni babatka bude hovorit minimalne 3 jazykmi,nehovoriac,ze ked nastupi do jasiel alebo skolky,bude vo francuzskom prostredi.Neviem,aky to ma vplyv na dieta a ci nebude mat z toho mix.Tato tema tu uz je,ale stara.Dakujem Vam za rady.

Strana
z4
monika15
25. okt 2013

@mamasama hoc som v tej teme nebola uz dlho ale nauc sa zakladne veci....
a to ti radim... z vlastnej skusenosti... moj zacal maly v agnlickej skolke a ucitelka sa vyjadrila ze je to super ze maly vie aj po anglicky lebo maju velke problemy s detickami... pridu tam ostanu bez mamy uplne vyhukane :( nevedia nic len placu... ano ano naucia sa ael na co taky stres....

zuzanah75
25. okt 2013

Mam sice "len" dvojjazycne dieta, ale jednoznacne chcem podporit teoriu "jedna osoba, jeden jazyk". Vidim to na priklade syna, ktory naozaj zatial myslim rovnocenne ovlada dva jazyky, a naopak na priklade deti v okoli - akonahle rodicia zacnu miesat jazyky, deti si zacinaju vyberat jazyk, ktori im je najblizsi (co je postupom casu prirodzene jazyk skoly a krajiny, kde ziju),a tak druhy jazyk posuvaju do urovne pasivnej znalosti. Nehovorim, aj to je viac nez nic, ale ak chcete, aby Vase dieta naozaj ovladalo druhy jazyk, je naozaj velmi dolezite dosledne dodrziavat princip "jedna osoba, jeden jazyk". Ako dieta rastie, samozrejme je tiez dolezite aj citat knihy v oboch jazykoch a pisat... Tiez som vyrastala bilingvalne (SJ-MJ), ale moja madarcina je viac menej na pasivnej urovni, co mi je dost luto, a tak som sa aj z mojej priamej skusenosti snazila poucit, tak uvidime. V istom momente myslim, jeden jazyk prevladne (jazyk, v ktorom sa dieta vzdelava a krajiny, v ktorej zije). Ale cim dlhsie bude rozvijat druhy, treti jazyk, tym dosiahne lepsiu uroven.

nikinaja
25. okt 2013

ahojte, som tu nova a chcela by som sa k teme viacjazycnosti pridat, kedze to prave riesime s priatelom. Nas 4rocny Simonko chodi do anglickej skolky (basnicky, pesnicky a zakladne frazy blaboce celkom slusne). Ked mu ale chcem doma pustit rozpravku v anglictine, robi cirkus a nuti ma mu pustat tie s ceskym/slovenskym dabingom.
Otazka: mam sa ho snazit dalej presviedcat? myslim si totiz, ze pozeranim veci v anglictine sa moze zdokonalit. Poznam vela deti, ktore sa naucili jazyk z telky.
Co myslite? Budem rada, za kazdy nazor 🙂

kukina79
25. okt 2013

@dana_l zial s tym casom vela nenarobi.pracovne je dost vytazeny a tym,ze pracuje v medzinarodnej firme,tak ma kolegov po celom svete a telef.konferencie sa zial robia aj v case,kde je uz da sa povedat po jeho prac.dobe 😒 a podari sa mu tak 1-2x do tyzdna dojst domkv tak,aby s nami stihol aspon sa navecerat. skor jeho problem spociva v tom,ze on sam pochadza z dvojjazycnej rodiny (de/it) a rod.jazyk jeho otca sa v podstate nenaucil a on ma strach,ze sa to stane aj nasmu synovi,kedze aj jeho otec bol dost prac.vytazeny.lenze si neuvedomil kde nastal ten problem,ze jeho otec sice hovoril na nich po taliansky,ale nevyzadoval aj komunikaciu spat v taliancine a tym,ze rozumel aj po nemecky,tak to neriesil.a tu je rozdiel,syn nema inu moznost ako po nemecky s nim hovorit 🙂 uz pomalicky muza spracovavam,aby prestal byt tak tvrdohlavy a aby sme nasli co najlepsid riesenie pre syna v tomto.zatial je na sluzobke,tak ked dojde bude sa to riesit.pretoze nechcem vo vyvoji syna brzdit,kedze je teraz vofaze recovej.my aj tak neostaneme na skdlho zit,mozno este 1-2roky a potom kvoli muzovej praci pojdeme do dubaja,tak tam synovi pribudne este anglictina,tak chcem,aby nase jazyky mali dobry zaklad.v pripade,ze este budeme na sk,ked pojde syn do skolky,tak to chcem riesit tak,ze ho dame do rakuska do skolky a tym sa posilni aj jeho nemcina.dakujem ti za odpoved,som rada,ze mam moznost si precitat skusenosti mamiciek,co uz maju starsie viacjazycne deticky. 🙂

dana_l
25. okt 2013

@kukina79 potom mozete pozerat na moznost skoly v nemeckom jazyku - ako si to aj ty spomenula v odpovedi, pripadne navstevovat nejake kurzy (poriadane rodenym nemcom a nie slovakom rozpravajucim po nemecky). a hlavne pustat programy v nemcine namiesto slovenciny. to by nemal byt problem lebo ste v Europe a mate moznost pozerat vela roznorodych tv kanalov. pustaj mu cd rozpravky a dvd v nemcine. rob vecer ze mu precitas jednu knizku v slovencine a jednu v nemcine. ale urcite nechod len na nemecky jazyk.
ja sa pytam nasich niekedy - ja toto poviem po slovensky (napr- nos) a ako to povie ocko (nase). tak deti si aj nevedomky rozsiruju slovnu zasobu. skus dat v domacom prostredi co najviac podnetov v nemeckom jazyku. lebo vonku pocuje len slovencinu a tu uz urcite ovlada super.
vacsina z nas ma prizvuk ak hovori cudzim jazykom. z toho dovodu sa neodporuca ucit dieta iny ako materinsky jazyk aby sa ho nenaucilo s nespravnou vyslovnostou, prizvukom. tvoj manzel vela pracuje, urcite mu to nepride lahko byt tak vela od rodiny ale musi si najst ten cas, ked je doma, aby ho stravil co najviac so synom.
kvoli dalsiemu jazyku nemusis mat starosti, deti si to nejako vedia usporiadat v hlave a dalsi jazyk sa naucia ovela rychlejsie ako dospely.

kukina79
25. okt 2013

@dana_l zaujimave,ze s yn preferuje pozeranie programov v anglictine,teda ma oblubeneho barneyho a pesnicky tiez anglicke.ale uz mu zacinam pustat v nemcine viacej a kedze moze vsetko,kde su hasici,tak hladam v nemcine o hasicoch programy 🙂 ten isty nazor mam aj ja,ze je lepsie,ked sa jazyk uci od cloveka,ktoreho je to materinsky jazyk,aby sa ho naucil poriadne.

kukina79
26. okt 2013

@dana_l tak to teraz je v kurze 🙂

mariuskaa
30. okt 2013

@dana_l Danka ahoj mohla by si mi takto dat pekne kresleného v slovenčine.
Do search nemôžem dat slovenske rozprávky. To musí byt nie o konkrétne a mna nic slovenske nenápada

dana_l
30. okt 2013

@mariuskaa nasla som nieco taketo - su tam vsetky nase detske rozpravky co pozname z mladosti http://www.videorozpravky.sk/
ako napr. danka a janka, maxipes fik, lolek a bolek, pat a mat, cin-cin, miazgovci, kacerovo, bambulka, macko usko, bob a bobek, traja chrobaci (toto som uz roky nevidela), zlata brana (ako sme vyspevovali s nimi) a aj nejaky hasic je tam

mariuskaa
30. okt 2013

@dana_l ďakujem Danka

ruthke
13. nov 2014

Ahoj maminy, pisem otazku do tejto temy, kedze este nedavno to tu "zilo".
Dcerka bude mat 4 roky vo februari. Od narodenia som s nou hovorila po slovensky, ona hovorila tiez len slovensky, celkom pekne. Manzel s nou hovoril svojim rodnym jazykom- hebrejcinou. Aktivne dcerka pouziva z hebrejciny asi len 50 slov, vety netvori, ale rozumie ovela viac. No a ja s muzom hovorime medzi sebou anglicky, plus zijeme v Kanade.
Do skolky nastupila po prvy krat ked mala 20 mesiacov. Nikdy si velmi nezvykla, a po 6 tyzdnovej prestavke ked sme boli na Slovensku kde sa krasne rozrozpravala po slovensky nastupila medzi starsie deti, kde to uplne nenavidela. Ked sme boli doma, rozpravala bez prestavky. Ucitelka v skolke mi povedala, ze ked je tam, tak je od 9 rano do 4 poobede uplne nema. Zabolelo ma srdce a az som si vycitala, ze som ju neucila anglictinu. Kvoli dcerkinej nechuti aj kvoli nekonciacej snure chorob sme ju zo skolky po 10 mesiacoch vybrali a zostala som s nou doma az teraz do septembra. Uz kym sme boli doma zacala pozerat vela anglickych rozpravok, ale bolo este vyrovnane s tymi slovenskymi. V juni tu bola mama a dcerka este stale rozpravala krasne po slovensky, ale uz povsuvala aj anglicke slovicka, najma ked bola vyslovnost jednoduchsia.
Teraz- po ani nie dvoch mesiacoch skolky sa uplne zasekla, po slovensky necekne ani za svet a rozprava len a len po anglicky. Dokonca ma ignoruje ked sa jej na nieco pytam po slovensky, aj ked som si ista, ze mi rozumie. Ziadne knizky, rozpravky uz nechce slovenske. Basnicky, pesnicky co sme si zvykli spievat nechce, uplne sa nahneva ked ich zacnem.
Je mi to luto hlavne preto, ze nasi po anglicky nevedia a nebude sa s nimi vediet dohovorit. Doteraz sa krasne vedeli vybavovat na Skype aj hodinu, a teraz dcerka len mlci a usmieva sa. Nedavno hovorila so sestrou a takisto len mlcala, tak som jej povedala, ze s nou moze aj po anglicky, ze teta rozumie, a dcerka zacala hned dzavotat po anglicky.
Hovorila som s ucitelkou v skolke, ona si mysli, dcerka teraz citi potrebu sa zdokonalit v tom jazyku, ktory potrebuje v kazdodennom zivote, v tom, ktory je jej uzitocnejsi a to je anglictina.
Este sa stala jedna vec- dcerka zacala z nicoho nic koktat, zo dna na den doslova. Kokta vo vsetkych jazykoch. Nas pediater si s tym hlavu nerobi, vraj jej to velmi caste a prejde to. Neviem ci to suvisi s tou trojjazycnostou.
Ja teraz neviem- samozrejme nutit ju po slovensky nebudem, ale mam na nu stale hovorit slovensky, alebo je to na nu privela?
Stretli ste sa niecim podobnym u svojich bi- a tri- lingualnych deti?
Uvitam vsetky nazory.
Ja som tiez rastla v bilingualnom prostredi (ak ratam cestinu tak tri) a rozpravala som krasne cisto bez koktania, pekne som artikulovala, nemala som problemy. Kazdy ma ubezpecoval, ze vychovavat dieta viacjazycne je super, ze sa nemam nicoho bat, lebo deti vsetko nasaju ako spongie, ale zatial to nie je dcerkin pripad. (A som si ista ze to, ze nehovorila anglicky bol hlavny dovod preco tak nenavidela skolku).

mamaruta
13. nov 2014

@ruthke neviem ci ti to velmi pomoze kedze som taky problem nemala ale ja by som pokracovala dalej slovensky. Aj unas sa velakrat stane ze mi odpovie v inom jazyku hlavne syn tak mu poviem ako sa to povie po slovensky. Tiez teraz zacal viac pozerat ceske rozpravky tak mu to ide lepsie ale moje decka maju podstatne viac jazykov. Tak ho velmi netyram tou slovencinou. Dohovorit sa vie, normalne rozprava len niektore slova mu vypadnu. Ale to aj mne po 15 rokoch v zahranici, obcas musim zastavit a rozmyslat ako sa to vlastne povie.

bubelko
13. nov 2014

@ruthke u nas je to velmi podobne, az na tie jazyky - nemame hebrejcinu, a miesto anglictiny mame svajciarsku nemcinu. moj starsi syn v 1. spielgruppe neprehovril ani slovo - pozoroval deti a ucil sa. v 2.spielgruppe sa uz rozkecal. v 1. a 2.skolke uplne bez problemov, teraz je prvak v skole, na mna rozprava asi z 90% po svajciarsky, s bratom tiez tak, ja osobne rozpravam s detmi dosledne slovensky.
na tvojom mieste by som na nu dalej rozpravala po slovensky a nechala ju nech si rozprava ako chce. co sa koktania tyka - myslim, ze sa to naozaj casto stava pri viacjazycnych detoch, ze zacnu koktat. ak to neprestane, riesila by som to neskor s pediatrom. 😉

velkacica
13. nov 2014

bl-, tri- a viaclingválne - teda zmätočne

kika2111
13. nov 2014

@ruthke ahoj,urcite pokracuj v slovencine..my mame dokonca 4 jazyky doma,anglicky,holandsky,slovensky a moj manzel zacal s jeho rodnou africkou recou.
Ja na nu hovorim len cisto slovensky,manzel anglicky aj holandsky ,do toho ju uci zakladne pojmy z africkeho jazyka a vsetci spolu hovorime anglicky.

Ma 4roky a vsetky 3jayky ovlada plynule s tym,ze niekedy sa jej jedno obdobie paci viac jeden,inokedy druhy,ale ja nikdy neuhnem zo slovenciny a manzel takisto nie.
Moja kamoska ma syna,3,5r. a ziju v Anglicku a jej syn absolutne nereagoval na slovencinu a ona sa na to uplne vykasalala a teraz sa so starymi rodicmi na seba len pozeraju,
takze neprestavaj,ona si zvykne,musi sa jej to len v hlavke ulozit a bude dobre a ked vyrastie bude mat uzasny zaklad do zivota.
to koktanie moze byt len prechod,ale takisto to moze byt reakcia na zmatok,ja by som to chvilku neriesila,ci sa to zmeni,ak by nie,tak by som navstivila logopeda.
drzim palce!

mamaruta
13. nov 2014

@velkacica prepac ale tvoju odpoved som nepochopila. Zijem v krajine kde je viac pristahovalcov ako domacich a deti tu bez problemov rozpravaju. Dva jazyky to kazdi, vecsina tri a viac. Moja dcera ma 10 rokov a rozprava plynule slovensky, rumunsky, nemecky, luxembursky a francuzsky. Anglicky rozumie zatial nerozprava lebo este nemusi. A ma zaklady madarciny. Syn tak isto len on este s tou francuzstinou ma trochu problem inak az od januara sa zacinaju ucit aj v skole. No a najmladsia bude mat 4 v januari a tiez rozprava slovensky, rumunsky, francuzsky plynule a luxembursky zatial len zaciatky ale zacala len v septembri tak to ma celkom dobru slovnu zasobu uz. A tiez nejake tie slovicka anglicky kedze doma sa ja s manzelom rozpravame anglicky.

jolinka
21. nov 2014

@ruthke my sme len bilingvalna rodina ..slovencina a madarcina.

Prva dcerka sa medzi 3-5 rokmi zajakavala, v tomto veku este nemusi ist natvrdo o "koktanie" ale len o vyvinovu neplynulost reci...cize vo veku ked dieta nabera vacsiu slovnu zasobu a pokusa sa vyjadrit svoje myslienky, moze niekedy jazycek nestihat za hlavou 😉 😉 😉 Po case to uplne odznelo, treba len pokoj a neupozornovat, neziadat si zopakovanie vety alebo slova...

Co sa tyka reci, tak napr. dcera spociatku len po slovensky, z madarciny od muza len par slov, rozumela dost ale odpovedala len po slovensky. Madarcinu si oblubila az ked ako predskolacka 5.5 rocna presla do madarskej skolky {stahovali sme sa} , tam asi 3 mesiace fnukala ze nevie, nerozumie a po 3 mesiacoch zrazu plynule vety po madarsky. Teraz tri starsie deti ovladaju vyborne obidve jazyky, bezne sa rozpravaju tak ze klabosia po slovensky, zrazu na madarske vety, opat do slovenciny...ako sa im hodi. 😉 mladsi uprednostnuje slovencinu ale uz sa nanho lepi aj madrcina.
Dobre sa im ucia dalsie jazyky.

Na tvojom mieste netlacim na nu nasilu slovencinu...rozpravky, pesnicky ked nechce aby si to nesprotivila ale zase by som vytrvala a dalej sa jej prihovarala po slovensky ak sa spyta po anglicky, odpovedat po slovensky. Aj moj muz tak robil...ze na slovensku otazku odpovedal po madarsky.

anitaartis
9. mar 2020

Ahojte,neviem ci este niekto zareaguje,chcela by som.sa spytat z vasich skusenoati,ked Vám deti zacali rozlravat v tri a viaclingualnej rodine? My name tiez tri jazyky( slovenxina,spanielcina a anglictina) maly ma 19 mesiacov a etse nerozprava vobec,iba slabiky.viem,ze je normalne,ze zacne neskor ale aspon z vasich skusenoati,by som chcela mat obraz,kedy by to mohlo byt.dakujem.

Strana
z4