Ako zlepšiť slovnú zásobu u 4-ročného dieťaťa?
Dobrý večer, mám dcéru 4 ročnú a konečne sme sa dostali na rad ku logopedicke. Čakali sme 9 mesiacov. Takže úvodné vyšetrenie bolo také, že si robila test pani dr že čo všetko mala vie a čo nevie. Vyšlo to, že má slabú slovnú zásobu. Prosím vás ako pomôcť malej a trošku jej zlepšiť slovnú zásobu? A porozumenie má tiež slabšie ako na tomto zapracovať prosím? Inak dcéra rozpráva ale nezrozumiteľne. Niektoré písmenká zamieňa alebo ich vynechá vo vete a skráti si vetu. Logopedicka sa jej pýtala, že dáme do auta piesok a potom tam nalejem modrú farbu. Akej farby bude piesok? To nevedela. Alebo pečieme tortu a máme bielu šľahačku. Ak tam pridáme jahody tak aká bude šľahačka? No a mala povedať že jahodová ale nevedela to. Prosím ako a na akých príkladoch ju to viem naučiť? Alebo že ujo je pekár a teta je? Mala povedať pekarka a nevedela to. Strašne sa bojím, že ako ju to naučím. Nevedela som že toto už musí vedieť. Do škôlky chodí druhý rok nikdy mi nepovedali že je pozadu alebo niečo. Som strašne smutná teraz a nechcem to nechať tak a chcem s ňou sama začať nejak pracovať? Ako prosím? Ďakujem za každú jednu radu.
Od akeho veku ma zmysel citat pred spanim?
@elzena2 V zásade od narodenia, resp. tak skoro, ako máte zavedený nejaký pravidelný režim. Dieťa začína rozpoznávať a rozumieť slovám ešte skôr, ako dosiahne pol roka a čítanie pred spanim je vďačný rituál. Okolo prvých narodenín sa k tomu pridá ukazovanie, keď dieťa dokáže na vyzvanie ukázať, čo je kde na obrázku. Pamätám, že my sme na mieste, kde sa mi narodilo staršie dieťa, dostali dar (tuším od mesta) v podobe knižniek v programe, ktorý propagoval, že dieta by za prvých 5 rokov života malo prečítať 1000 kníh.
Pozri si pomocky na stranke Kartulka. Velmi si to chvalia. Sama autorka mala syna s tymto problemom a tak ich vytvorila.
@annm81 dakujem. Pytam sa tu v tejto teme,lebo to viaceri radia. My čítame veľa, ale len teraz začínam citat pred spanim, predtym som mala vždy ten problem, že ich to neupokojovalo, ale navadzalo na diskusiu, aktivovalo fantáziu a potom bud chceli ešte rozprávať alebo mali kadejaké sny. Čiže až do takého neskoreho skolkarskeho veku sme uspavali zásadne bez knižky (tma,ticho, len blizkost rodica). Teraz mam ešte najmladšieho, tak ze by som to zase skusila s knizkami?
@elzena2 Za skúšku nič nedáš. Ak to ani najmladšiemu nebude vyhovovať, potom si najdete iný rituál. Moje deti milujú knihy a okrem spania majú rady čítanie napr. keď sa hrajú vo vani, alebo pri večeri ( my rodičia chodíme do postele neskoro, takže aj večeriame až vtedy, keď už deti spia), alebo počas cesty autom (ak ide ešte niekto dospelý okrem šoféra, inak máme audioknihy) či vlakom.
@annm81 ja som sa tu v inej skupinke inspirovala a aj nam to prekvapivo super pasuje - že si citame vsetci naraz. Že podvecer si každý (teda ja a 2 starší. Manžel je s najmladsim) vezme jednu knihu a spolu v izbe si každý cita (alebo len pozera obrazky) pre seba. Teda okrem ineho, klasickeho citania - ja im alebo skolak nahlas mne. Ja som neverila, že ich to bude bavit, ale funguje to. Upokoja sa, sme spolu, ale vlastne každý tak trochu v tom svojom svete a maju snáď aj príklad, že rodicia citaju tiež. Ja si aspoň tiež prečítam chvilocku nejaký iný zaner ako detske knihy:D
My veľa čítame, od 2 rokov pravidelne pracujeme v zositoch ( samozrejme prispôsobenych veku), rozprávame sa o všeličom, hovoríme na nich poriadne ako na dospelých a žiadne detske slovíčka ako buvinkat, hapat...... rozpravky keď pozerajú tak také vzdelávacie. Všetky veci co spomínate sme so synom prešli v rôznych zošitov ktoré sú príprava na školu. To isté zavádzanie s mladším. Deťom sa treba veľa venovať a rozprávať s nimi. Vždy keď niekde sme tak sa o tom rozprávame. Ak si kúpite pracovne zošity tak aj tam je veľa navodov a cvičení. Stačí už len dieťa namotivovat aby to robilo. Syn 5r vydrží tak cca 45 minut záleží od druhu cvičenia. Mladší 3r tak 20 minut.
Rozprávka pred spaním? Od 6 mesiacov, ale nečítať, iba voľne rozprávať potichúčky. Nelíhať k nemu, ale sedieť vedľa. Stane sa to rituálom a dieťa pri nej rýchlo zaspí, bez nej nie. Čítať od 2 rokov, od 2.5 r. Na druhý deň ráno sa pýtať, čo sme čítali a požadovať stručný obsah. Možno pomôcť aj otázkami. Na precvičenie dlhodobej pamäti je to O.K.
Veľmi odporúčam profil na Instagrame vola sa ucime deti mluvit, krásne tam pani opisuje ako sa deti mame a nemáme pýtať aby sa najlepšie naučili. Od maličkých bábätiek až po veľké deti, u nás zatiaľ problém s rečou nebol ale veľmi dobre rady sú tam. Ale aj tak, každé dieťa dospieva a rozumie inak, viac sa rozprávať, všetko komentovať, vysvetľovať čo robíš ako robíš, popisovať. Mne toto poradila babka, že sa mám aj s malým babom rozprávať, lebo ja som bola stále ticho že veď čo budem malému hovoriť :D a odvtedy som mlela že ma ústa boleli a začal rozprávať veľmi skoro, takže možno to padlo na úrodnú pôdu. Všetko doženie, bude v kolektíve to sa na ňu nalepí. Niekedy mame veľké nároky na deti 🙂 len aby zapadli do nejakých tabuliek...
To ste na tom ešte dobre, ja keď som bola s 3r dcérkou na vyšetrení a tam jej ukázala obrázky kde boli 3 deti a stromy a mala ukázať na ktorom obrázku je dievča medzi chlapcom a stromom, čo som sa ja musela 3x pozrieť kým som pochopila otázku 😆 určite si s dcérkou veľa čítajte a opisuje všetko okolo
@karolinkasky 😂😂😂
mojmu davala aj taky test porozumenia na pc, a zo 4 obrazkov mal vybrat a tam boli vety typu:
pes je nimi nahaňaný v trpnom rode (a obrazok pes bezi za clovekom,ludia za psom,pes za ludmi atd) a ma na to asi 5 sekund
@amelia89 to by vyšlo zle polovici dospelých 😆

My sme veľa čítali, každý večer rozprávkovú knižku a veľa rozprávali. Keď sme napr. von, tak napr. videl že dieťa spadlo. Nepovedala som len, že dievčatko spadlo, ale prečo, kde, ako, a čo jej je. Len počúval, niekedy sa opýtal hneď a niekedy až večer v posteli. A všetko sme komentovali a ukazovali. Napr. ideme upiecť čokoládový koláč, podaj mi prosím drevenú varešku, zamiešaj vajíčka s cukrom. Proste rozprávať a ukazovať.