Aký máte názor na výchovnú metódu u detí?
Ahojte,mám takú tému,čo väčšina mojich známych má rovnaký názor,len ja mám úplne iný na výchovu detí.Ide o to ako si docieliť aby deti poslúchali a rešpektovali rodičov?Ja som vyrastala v rodine kde rodičia denno denne kričali nadávali a neraz ma aj bili.Kolkokrat aj bez dôvodu.Bolo to hrozné.Povedala som si ,že keď budem mať ja deti,že ja im toto nespravím.Mam 2 detičky,ľúbim ich najviac na svete.Ked treba x krát vysvetľujem,mám trpezlivosť na ne,máme da sa povedať kamarátsky vzťah.Deti sa neboja ísť za mnou a zverovat sa mi s barscim.Vzdy ich vypočujem,keď viem poradim.No okolie(kamarátky a švagriná)ma nechápe,hovoria že ony by takto nerobili.Ze ony navrieskaju na deti lebo neposluchaju a rozkazuju im čo majú robiť.Ze rodič má rozkazovat a dieťa splniť úlohy.Ked nesplní kričia na ne,občas aj bitka padne(na zadok alebo ťahanie za vlasy, facka).Skrz to čo som ja prežila ako dieťa,je mi ľúto tich deti.A radšej sa k tej téme nevyjadrujem,lebo by sme sa len pohádali v názoroch,čo nechcem.Co si o tomto myslíte vy?
@natalala áno? vážne? tak tiež ďakuj bohu. skúšala som aj také veci predtým, než som nasekala. moja by bola schopná tam ostať ležať naozaj do tej noci 😀 ale darmo ti tu budem vysvetľovať, keď ty, či tebe podobné si zaumienite, že to nie je o deťoch, ale o matkách, tak nepochopíte. ak máte deti, ktoré si povedať dajú, super. ak máte tvrdohlavcov, tak občas musia schytať na zadok. pod pojmom občas nemyslím denne či každú hodinu.
@jankaa26 preto som dala to po hube do uvodzoviek, nikto z vas nerobi tyranky ani raz som nieco take nenapisala. Pre mna proste slovne spojenie vychovna po riti, kt si pouzila nie je vychova ale zastrasovanie a fyzicky trest. To je vsetko. Kazdy rodic ma moznost zvolit si svoju cestu. Ja sa snazim iba vysvetlit a reagovat na tie posmesne komentare, ze ked rodic nedava vychovne po riti a nekrici po detoch, tak z noch vyrastu nevychovani a neschopni haranti, lebo to tak proste nie je.
@natalala tým som chcela napísať, že fakt nevieš, čo je to tvrdohlavé dieťa. tvoja sa postavila a šla domov. moja by tam ostala ležať. jej vôbec nevadilo ani to, že som odišla na 50 metrov. alebo aj viac. proste ležala ako mulica. ak som nechcel ísť do basy pre zanedbanie starostlivosti, musela som ju odtiaľ vziať 😀
@panelacikova ja si tiez myslim ze ak vstala a isla tak asi az taka tvrdohlava nie je. Lebo poznam deti, ktoré by tam ostali.
@jankaa26 jedno také sedí v izbe 3 metre odo mňa 😀
@natalala ja som nemala posmešné komentáre, ja som napísala niektoré veci zo života, čo som zažila a priamo počula, čo zažili ľudia. a zopakujem: ak je dieťa v pohode, áno, takáto forma výchovy určite zaberie a je to skvelé a ja to plne podporujem. ale sú aj iné deti a ak sa praktizuje táto výchova u tých "iných" detí, tak amen-tma, vyrastú z nich manipulátori a tyrani (zažívam na ZŠ). nikde netvrdím, že je potrebné BIŤ všetky deti hlava-nehlava. nikde. a nikdy. vždy píšem z vlastných skúseností alebo zo života blízkych. ak to takto funguje u vás, je to skvelé a naozaj ti môžem odprisahať, že nemáš tvrdohlavé dieťa 🙂 a prajem ti, aby si mala spokojný život, aj tvoje deti. nejdem ti priať tvrdohlavca, lebo by si sa asi pri tejto forme výchovy zbláznila 🙂
@panelacikova mm sesternica je presne typ autorky. Dookola bude synovi (3 roky) vysvetľovať ze to a to sa nerobi. On si aj tak urobi po svojom a toto stále dookola a dookola. Uz to nebaví nikoho z rodiny, fakt to všetkým lezie na nervy. A pritom, naozaj by stačila jedna vychovna po zadku aby sa mlady pan uvedomil... ale neeeee🤦♀️
Ona si mysli, ze to bude fungovať ako pri jej prvej dcére, nechape, ze toto je povahovo uplne ine decko. Proste maly tyran...
@panelacikova ....to krásne zhrnula.Ja vám ešte želám,aby tá vaša výchova vydržala skúšky,ktoré prináša sám život.
A pevné nervy hlavne.
@lienka.7 Dôvod to že som sa narodila.Vzdy mi dali vycítiť že som bola nechcena,že ma neľúbia.A bitka stačilo keď som bola v nesprávny čas na nesprávnom mieste,keď rodičia nemali náladu a bola som po ruke.
Mala som naozaj pracne rozpísaný dlhý príspevok ale potom si hovorím že mi to zato naozaj nestojí. Len mi nedá sa nezasmiať nad palacinkovou príhodou. Pre niekoho super zvládnutá situácia, pre mňa, chcem aby decko dalo pokoj a nerobilo cirkus strčím mu pred tvár mobil 😂
@animus presne to som chcela napísať, ale vykaslala som sa na to. Vidím, že nie som jediná, čo sa nad tým pozastavila....
@animus jedine co pozera na mobile a to je tak 5 minut denne ak vobec su nase fotky z dovoleniek, vyletov (kedy si pripominame spolocne zazitky a rozpravame sa o nich) alebo videa, kde ona tancuje a spieva, niekedy si chce pozriet fotky ked bola babo a vyuzivame to minimalne, takze nikto jej mobil pred tvar nestrka. Nema ani tablet a aj televizor sa u nas pozera uplne minimalne. Ale ok chapem, ze ak si niekto chce rypnut, dovod si najde ;) Vacsinou ak niekam ideme beriem vymalovanku alebo knizku, aby sa vedela zabavit pocas cakania, teraz som nemala na ceste z prace zo sebou nic.
@autorka no tak si nemala deti s malym vekovym rozdielom. Nebudem xy krat vysvetlovat jednemu, ked dalsie 2 sa mi stveraju na okno alebo lezie na stol, proste zivot ohrozujuce veci. Tak naozaj, ak opakujem 2x a na treti ako hluchy, tak ten hlas zvysim a uz sa kmita. Mam 3 deti, coskoro 4. Toto keby si skusila. A do toho Ti kypi polievka alebo dalsie berie nozik, no super, kto ostane kludny v takomto tempe, tak v dobrom zavidim.
@panelacikova no my mame dceru takuto, ona mala hysaky, ze mala petechie pod ocami, ked chytila nervy, ze chvilku sa vyplac a potom v klude prist? No haha...ona bola schopna vrieskat, dupat aj hodinu, vykopla nam dvere, skoro vybila sklo na dverach, to neexistovalo ju nechat akoze sa zamysliet nad sebou, alebo samu v izbe. Objatie? Tak ma odstrcila, ze dovi dopo, to si doslova treba predstavit posadnuteho cloveka z nejakeho dobreho hororu.
Sesterka v kuse vysvetluje a to decko sa jej smeje do ksichtu, na mna ked hodi uskn uz 9 rocny, tak ho upozornim, ze nie som hlupa a zo mna si srandu robit nebude, niekedy staci uz aj pohlad. A ona furt vysvetluje a dieta jej skace po hlave 😨
@nevenka viem si to predstaviť 😉
Názor mám taký, že žiaden extrém nie je dobrý.. ani byť prehnane na oblaciku a pozitívny v každom prípade a ani byť permanentne nasratý a ziapat.. dá sa byť milujúca rešpektujúca mama ktorá sa vie aj nasrať a deťom dať hranice ktoré potrebujú.. lenže to by niektoré matky nemohli mať o sebe dokonalu predstavu že všetko zvládnu a ich výchova je bezchybná a všetky ostatné sú chuderky čo nevedia ako na to...
Netajim sa tým, že neznášam diskusie o výchove.. lebo vždy je to o dvoch pohľadoch a ľudia sa predbiehaju, ktorym to ide lepšie.. akoby dennodenne nebolo x miliónov situácii a 7miliard rôznorodych ľudí.. nečítam zatiaľ túto diskusiu, ale viem si predstaviť o čom je, o tom čo vždy...
Je mi úplne fuk ako vychováva suseda,sesternica ,sestra...ja si vychovávam ako to citim...dcéry nebijem..ak bola vyrobená situácia CAPLA som po riti a dôrazne vysvetlila ci nakricala ...Maju 13 a 11r ešte v škôlke ci v škole teraz mi každí povie,že keby všetky deti boli ako tie moje...neboja sa,sú zodpovedné,amostarne ,nápomocné milujúce,pokorne ...mame krásny vzťah...ja sa len bojim až sa nedostanú do zlej partie ...
Čiže za mňa je toto fajn....pre teba je fajn iné a tak to ma byt ....nikdy nebudeme všetci rovnakí...
Je to velmi tazke povedat, lebo kazda povaha dietata je ina. Bit a vrieskat na deti, za to, ze nie co nespravia a neposlúchnu ako psik, to urcite nie. Na to su ine metody. Ale pokial by bolo dieta na mna drzé alebo by vyvádzalo, urcite by letela aj facka. Cize za mna treba prihliadnut na povahu dietata a v kazdom smere najst nejaku zlatu strednú cestu. My detom hovoríme, ze pokial budu doma a v skole fungovat, budu mat vsetko co chcu a spravime pre nich vsetko na svete a pokial to nebude fungovat, nebudu plnit ulohy, ulohy prestaneme robit aj my ako rodicia voci nim. 😉😉 je mi jedno ci si upracú izbu o jednej alebo o druhej, proste uloha je kym idete spat bude upratana. Je mi jedno, ze donesu zo skoly 5 pokial viem, ze sa na pisomku ucili a proste nevyšli im otazky alebo mali zly den, aj deti mozu mat zly den. Ale nie je mi jedno ak by sa flakali, nic nerobili, nesnažili by sa v skole.
@panelacikova a tebe ide o to, aby si dieta "zlomila"? Aby sa ti poddalo, posluchalo zo strachu?
Odporucam vsetkymi desiatimi knihu: Deti jsou taky lidi.
Najdete aj na Insta
@jankarec posluchalo zo strachu, toto je vtipne. Ono uvedomujes si, ze keď dieta nepochopí vysvetlenie, tak nevadí, keď počúva aj zo strachu? Jednoducho sú situácie, ktoré sú dôležité a tie deti počúvať musia. To by sme tu nemali tresty a vezenie, však naco stačí vysvetliť. To by sme tu nemali problémy v manzelstvach však predsa stačí vysvetliť. Ked dospelí ľudia majú problém porozumieť veciam, prečo máme pocit, ze deti tomu v pohode porozumeju, len stačí vysvetliť?
@777januska777 a dospelemu vrazis,ked ta nepocuva?mame,kolegyni..len tak prask facka?
A ti dospeli sa vedia branit, deti nie.
Deti "milujeme", no nemame problem im fyzicky ublizit🤷♀️
@jankarec keď ma nepočúva dospelý, tak mam možnosť od neho odísť a nestretavat sa s nim. Takže takúto vec ideme praktizovať aj pri deťoch? Tak ako sú rôzne deti a rôzne povahy, platí rôzny prístup. Takže ak ja neodsudzujem ludi, za ich metódu vysvetľovania (verím, že to zaberá, keďže ta metóda je úplne stvorená pre môjho prvého syna), tak by som ocenila, keby ľudia neodudzovali aj iné metódy, kde vysvetľovanie nepomáha (môj druhý syn).
@777januska777 to je teda aurgument👌👌👌👌na co si tie deti privadzate na svet, ked nemate upratane same seba, to nepochopim

@natalala 🤣🤣🤣🤣🤣