Chýbajúci džavot u ročného syna
Ahojte, mam ročného syna, ktorý vôbec nedžavoce, jedine čo, tak kričí a hovorí iba eeee alebo aaaa. Nerozumiem, v čom by mohol byť problém, keď mal cca 5 mesiacov, tak robil ga, ouga, gaga, potom utal. Nenapodobnuje vôbec, nerobí žiadne ksichty, a ani nevyplazuje jazyk, nepluje, nič. Výrazom však rozumie, správne ukazuje a využíva gestá. Problém so sluchom pravdepodobne nemá, reaguje aj na šepot. Uzdicku mal skratenu, tu mu strihali v pôrodnici, vie sa napiť z pohára aj cez slamku. Čítala som, že džavot je u detí do roka pudovy, zozaciatku dzavocu aj hluché detičky, neskôr džavot vymizne. Neviete mi niekto poradiť, kde by mohla byť chyba?
Ani môj nedžavoce. Jediné, čo povie je "b" "ba" keď niečo spadne, alebo keď on zámerne niečo zhodí. Tiež má rok.
@petik515 mam dcéru aj syna, prístup k výchove rovnaký ale obaja neskutočne rozdielny. Syn tiež toho moc nenablabotal aj keď rozumel, tak som ho stále aspoň rozosmievaka lebo na to sa chytal a on sa strašne uprimne smeje, aj teraz ma 2,5 nerozpráva len blaboce hatlaninou ale keď sa začne smiať stojí to zato🙂 pri nom som sa naučila že nie všetky deti robia to co maju v určitom veku a uz to nesilim všetko príde keď ma🙂 dcera bola opak. Ukážkové dieťa, v jeho veku rozprávala vedela farby, odplienkovana od roku, on ešte len začína, konecne🙂 a to skúšala už pred rokom ale nemalo to zmysel. Neboj on sa rozprozprava, rozblaboce, dôležité je ze rozumie chápe co hovori❤️tiež som sa bala všeličo ho keď mal rok,ale dobieha to len pomalšie, a nie preto ze je hlúpy ale pretože samu nechce no. Tak nepolavuj venuj sa mu naďalej a vsetko bude ok.
Ono ževraj detičky majú obdobia, že viac rozvíjajú, sústredia sa na jednu vec a v iných polavia. Možno si už podzavotal, teraz sa možno sústredí na motorické veci, keďže má rok, učí sa chodiť, fungovať na dvoch nohách, tak reč ide do úzadia. Keď si bude istý v pohybe, zaujme ho zase jazyk... môžete ho podporovať, čítať si spolu knižky, veľa rozprávať, napodobňovať zvieratá a zvuky... Môžeš ísť na ORL a vyšetriť sluch, či ozaj správne počuje, ale teraz ísť so zdravým dieťaťom k dr asi nie je dobrý nápad. Skôr testovať doma, či rozumie pokynom, osloveniu, otázkam, vidíte, či počuje. Možno je mozog proste len zaneprázdnený neverbálnymi pokrokmi 😉
@zabina27 chodiť začal v 9,5 mesiaca, teraz sa púšťa do behu, a je pravda ze jedine co ho zaujíma je celodenné pochodovanie. Rýchlo sa najesť a hneď zas behať. Ale aj jemná motorika je výborná a ta súvisí s rečou, tak si nad tým lamem hlavu. A baby, ďakujem Vám všetkým za odpovede, ste super ❤️
Ono keby nepočul, tak by nerozumel pokynom, tancuje na hudbu vždy keď niekde hra, keď sa ho opýtam kde je hento tamto tak ukáže. Vyzerá to naozaj tak, že ma iba na háku
@hanka1505 ďakujem za odpovede, strašne ma to potešilo. Ja sa naozaj snažím, človek o sebe začne pochybovať, keď vidí, že rovesníci vedia už štekať a mňaukať 😃. A prvé dieťa no, človek ide štýlom omyl pokus a nerada by som niečo zabedbala. Zároveň ho však nechcem ťahať po vyšetreniach a byť premotivovaná. Dám mu čas, a keď niečo vysloví, tak budú búchať ohňostroje 😁
@petik515 ja ta chápem uplne. Rozdiel mam 4 roky medzi deťmi a pri synovi som sa snažila rovnako ako pri dcere a fakt žiadna odozva sem tam. Už som o sebe rovnako pohybovala. Chvalabohu mam kamku spec. Pedagogicku a ta furt do mňa hucala že isto mu nič nieje, len ma v pazi. A fakt mala pravdu. Teraz čakám druhého chlapca tak som zvedava co on bude za povahu 😂 Niekedy je to ťažké, keď iné deti vedia mamičky sa chvália a človek má pocit ze je mimo, ale ver mi, zbytocne sa budeš trápiť. Veľa kamosiek ma synov a z 10 tích sú 2 šikovnejší a 8 majú rovnako v pazi ako naši, a to za tie holky dám ruku do ohna🙂 keď napreduje, rozumie, vsetko je v poriadku len si ide svojim tempom. Už minimálne o nás pár holka h vieš ze to mame rovnako, tak vždy si na nás spomen🙂 že nie si v tom sama❤️
ahojko k tomu "pudovemu dzavotaniu" - vekovo je obmedzene na 3-6m. kedy dieta zacina vedome pouzivat usta/artikulacne organy tento typ maju aj deti so sluchovym postihnutim, neskor uz je to o fonematickom uvedomovani - schopnost sluchovou cestou rozlisit hlasky materisnkeho jazyka a ta sa zdokonaluje az do 6r. zivota dietata a tento typ sluchu deti so sluchovym postihnutim nemaju - tak je to spravne. t.j. ak rozumie postupne nabehne rec su na to knihy ako pomocky napr. kubko sa uci rozpravat. drzim palceky

@petik515 nie je nikde chyba. Však už dzavotal. Ak rozumie povelom a príkazom tak to je veľmi fajn.