Chyby vo výchove

19. jún 2023

Ako sa vysporiadavate s chybami, ktoré ste urobili vo výchove dieťaťa (aj keď ste sa ich snažili nerobiť), hlavne keď vidíte, že ich to negatívne ovplyvňuje v dospelosti? Je vôbec možné dobre vychovať naše deti, keď aj my rodičia si prinášame nesprávne vzorce z zo svojho detstva? Ďakujem za názor.

sheila121
19. jún 2023

Nechápem. Keď sa snažím nerobiť chyby, tak ich predsa nerobím nie? Či?

luccija
19. jún 2023

Nie, kazdy robí chyby a každý nejakým spôsobom svoje dieťa poznaci, aby mohlo v dospelosti zase rozoberať svojich rodičov u psychológa ako to robíme my🙂

luccija
19. jún 2023

@sheila121 možno myslí kričanie, vycitanie a chyby rovine aj nevedome

sheila121
19. jún 2023

@luccija tak to by som nepovažovala za chybu úplne. Každý sme len človek a tiež je toho niekedy moc na každého. Ona napísala že to negatívne ovplyvňuje deti v dospelosti takže predpokladám že to bude niečo horšie.

mandzula
19. jún 2023

Chyby vo vychove robi kazdy jeden, vychadzaju z individuality kazdeho z nas, takze proste neexistuje univerzalny navod, ako spravne vychovavat. Dolezite je byt si tych chyb vedomy, pochopit, preco sme konali tak, ako sme v dany moment pod vplyvom danych okolnosti konali.
A k tym vzorcom - ja sa snazim vyhybat chybam, ktore vidim na svojich rodicoch. Ci to vsak padne na urodnu podu, na 100 % neviem, pretoze spravanie dietata v dospelosti je sice z velkej casti dane vychovou, netreba vsak zabudat ani na genetiku, ta casto prekvapi.

autor
19. jún 2023

Napríklad, ja som ťažšie pracovala keď som bola dieťa na poli a vždy okolo toho bolo dosť kriku, lebo otec bol nervák atď...no keď už som mala svoje dieťa, tak som sa snažila ju nepreťažovať a nikdy som nerobila okolo upratovania a pomoci v domácnosti krik, ani som ju nenútila neustále všetko čistiť, len sa starala o svoju izbu a v kuchyni mi pomáhala, boli činnosti, ktoré nerobila vôbec, napr. umývanie okien...len už je dospelá a mám pocit, že nie je vôbec poriadkumilovná, býva už samostatne, ale nemá práve najväčší poriadok u seba....a môj muž mi vyčíta, že som z nej vychovala sebca, lebo som jej všetko dovolila, hoci ja si neviem spomenúť, že by niekedy niečo si odo mňa vynucovala...tak len nechcem, aby kvôli tomu mala problémy vo vzťahoch, ale už s tým asi nič nenarobím.

mandzula
19. jún 2023

@autor ale dlab na to, nie vsetci visia na poriadku, staci si najst partnera, ktory to ma rovnako. Ja osobne mam poriadok rada, no poznam rodiny, kde poriadok podla mojich predstav nemaju, no ziju si stastne. A mozno keby niekto prisiel ku mne, nemala by som zas ja poriadok podla jeho predstav. Ludia sa prilis upinaju na vylestene okna a zabudaju zit.
Mimochodom, tvoj muz bol kde, ked bolo treba vychovavat?

luccija
19. jún 2023

Možno by bola taká istá, lebo, ak by si bola na ňu v detstve prísna a "musela" by po odsťahovani by nemala nad sebou kontrolu a zvolnila by veľa rodičov takto svoje deti znechutí k upratovaniu a vedia fungovať len, keď majú nad sebou draba
Asi k tomu nemá vzťah možno vy ste pedanti...
Ženy si celý život vyčítajú chyby vo výchove, ci sa dosť venovali, či boli dobre mamy škoda, že to nerobia aj muži.
Ja som tiež nič doma nemusela nikdy mi mama nepovedala, že musím umyť umývadlo či robiť krik za neporiadok v izbe a ja som postupne chcela sama a nebolo ma treba dirigovať.
Zato moja dcéra čo nepovieš, to nespraví ja vždy čakám a, keď vidím, že sa k tomu nemá po pár dňoch poviem

nataly420
19. jún 2023

Naučila si ju ako má vyzerať cista domácnosť. Možno aj keby si ju kazdy deň nútila aby upratovala cely dom tak by to dopadlo rovnako :D kazdy to má inak. Tvoj muz je veľkú neférový chlap. Zabudol že aj on je rodič.

tosomja
19. jún 2023

Kto nerobí chyby? Tiež som pri prvej nevedela, čo robím dobre a čo zle, tak pri druhom som si myslela, že som sa poučila a urobila som ešte horšie, pri tretej som si povedala, že už to dám na jednotku a urobila som zase všetko ináč, ako by som chcela.
Ale ja si aj tak myslím, že vychovávame tak, aby som sa za nich nemusela hanbiť, ani sa oni nemuseli hanbiť za mňa a aby sa mali dobre. Sú slušne vychovaní a keď niečo poserú v dospelosti, nech sa nevyhovárajú na zlú výchovu 🤣

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hariet
19. jún 2023

Uz je dospela a je to jej vec, ci si bude v domacnosti udrzovat poriadok alebo nie. Keby si na nu bola prisna, mozno to u nej vyzera teraz este horsie.

Pre mna by bolo dolezite, aky mam s dietatom vztah. Ci je ku mne uprimne, ci ma rado vidi a ci rado so mnou stravi cas, aj ked uz “nemusi”. Ci je z neho dobry clovek. Ak si na toto odpovies ano, vychovala si ju dobre😊

zorkahorka
19. jún 2023

Neexistuje rodic, ktory by neurobil vo vychove daku chybu. Aj s chybami clovek musi rast a vysporiadat sa v zivote s nimi.

svetlonos
19. jún 2023

Muz sa doma nudi ci mu vzdy prepinali? Co keby tak zacal riesit svoje nedostatky a nechal dospelu dceru na pokoji a teba tiez? Kolkoze ma dcera rokov? My sme okna umyvali len obcas a zasadne ken z vnutra. By vali sme vysoko.
Dnes? Ked maju roducia problem s mojim upratanim, opatam sa ci prisli na navstevu akebo obhliadku bytu na prenajom. Poviem im nech sa tesie zo svojho bytu a vystatane. Minule prisli na bavstevu po nasej trojtyzdnovej chorobe. 1 den som bola schopna normalne fungovat a dat co to do poriadku. Vedeli o tom, codia malo vzhladom na dialku. Pochopili to a vzali s prehladom.
Aj mne sa paci poriadok a upratane, jasne. Ake nebudem sa stredovat a v horuckach mojich aj maleho upratovat, prat a umyvat okna. Ani koli prezidentovi. A vzhladom na zalubu "umyvat okna" u nakeho to uz netiesim. Ked mam chut alebo su uz hrozne, tak umyjem.
Dceru nerieste, pokial je spokojna, ma ako tak poriadok a nehniju jej v kazdom kute potraviny a nevedie pohonne smetisko z ibalov v izbach, je to ok.
Keby to zadli do takehoto extremu, zreba vyhladat odbornu pomoc, to uz je diagnoza.
A dcere povedz, nech sa voci otcovi ohradi. Ja som myslela, ze si ju mlatila ako zito a ze oreto ma dnes nadledky.
Ba tito sa vysej 😁
Ja som doma nenavidela spolocne sobotne upratovanie, toboz velkonocne a vianocne! Samozrejme vytrina s milionom poharov na palenku, vinove pohare 3 druhy, kavove sady 3, krystalive mysy a podobnych sprostostiiii do aleluja a to vsetko polirovat 🤢.
Nemala som nikdy vytrinu! Teda mala - na knihy 😁
A nie ze by sa u nas pilo vo velkom, ale obcas a vtedy kazdy musel mat predsa pohar na konkretny alkohol, kavu, caj áaaaaa.
Dnes mame 4 pohare na vino doma s muzom 😂 a pijeme radi ale zriedka. Ja som uz 4 roky na nealko víne a to co on si obcas da, na to nase 4 pohare uplne stacia.
Takze som chcela povedat, ze piriafok urobit viem, ale nie som nim posadnuta za kazdu cenu!
Hlavne ze je dcera samostatna a zivotaschopna bez mama hotela.

roja01
19. jún 2023

Kazdy robi chyby, aj ti, ktori hovoria, ze ziadne nerobia.
Ja si vsak myslim, ze "tazko na cvicisti, lahko na bojisti". Treba v detstve deti trocha viac zatazovat (nie pretazit), aby sa im v dospelosti lahsie zilo.
Najhorsi sposob vychovy je ten, ked rodicia nechcu opakovat chyby svojich rodicov a zahrnu do chyb bezne naroky na pomoc a prace, ktore ako deti nemali radi. Jasne, ze krik, nervozna alebo aj horsia vychova sa opakovat nema, ale urcite naroky na spolupracu v domacnosti su pre dieta prinosom. A treba si zo strany rodicov uvedomit aj to, ze dieta ako rastie a silnie, sa moze stat pri chabej vychove nezvladatelne.

barborachors
19. jún 2023

Myslim ze problem nebudes ty a tvoja výchova ale manipulatorsky manžel. Co si to vobec dovoľuje kritizovať ta a tvoju výchovu? U mna by letel vechet cez hubu, milostpan dokonalý. Nepodobá sa tak nahodou tvoj muz na tvojho otca-despotu, hm? Zeby si si vybrala do zivota muza ktory nesie vzorec správania tvojho otca? Aby si si sa konecne zavďačila a zaslúžila si lásku, ktoru si od otca nedostala, hm? Buchni si doma po stole, zena a nedaj si kydať do výchovy, lebo nepriamo on sa takto vozí po tebe a naznačuje ze si sprosta matka. Mas problem s chlapom a nie s dcérou.

sheila121
19. jún 2023

@barborachors vechet cez hubu 🤣🤣🤣🤣

dagmarovita
19. jún 2023

podla mna sa to da napravit, ale zalezi o co ide, nikde nikto nevie zarucit co vyrastie z dietata aj ked bude mat tu najlepšiu vychovu, to nam vravela ucitelka pedagogiky.
vzdy jej mozes dohovorit, si stale rodic, uz na nej zalezi ci jej to dojde. Je to uz jej zivot, ked ide len o toto..ja som myslela ze nejake vztahove problemy

roja01
19. jún 2023

Nemam rada spinu (v kutoch, ak spi na spinavych matracoch a s nevypratymi paplonami, na flakatych vankusoch a ma spinu pod umyvadlom, a za prackou, na kuchynskych skrinkach, najma ak su mastne od spodu a podobne....). Avsak povrchovy neporiadk znesiem, najma u cinorodych ludi. Kto nema ani smietku, ten je bez fantazie a zije velmi jednoduchym, strohym a pre mna nezaujimavym zivotom. Ak je ten neporiadok uz spina, tak sa nedivim, ze to vadi. Mne velmi. Takze ja by som i dospelemu dietatu slusne povedala co je uz spina a co neskodny neporiadok.