icon

Dá sa náročné dieťa odstaviť?

eribel
19. júl 2017

Maminy, poradte, prosim! Rozhodujem sa, uvazujem, vypytujem sa kazdeho, ci sa da narocne dieta, ktore zaspalo za pomaly 10 mesiacov svojej existencie bez prsnika max 10 (asi omylom, nahodou alebo zasahom z hora), po dovrseni roka odstavit. Mlieko ako vyzivu nepotrebuje uz teraz, ale bez prsnika nezaspi cez den ani vecer. A co je horsie, spi hlbokym spankom 30 min a potom potrebuje dudlovat prsnik, aby spal dalej. Bez toho nespi, potom je umrncany kvoli nevyspatosti. Tak neviem, ci sa da taketo dieta cca o 3 mesiace (za ten cas sa uz moc nezmeni) odstavit???? Chcela by som, som toho nazoru, ze do roka staci kojit, nechcem, aby ma dudloval, kym pojde do skolky, ale co budem s nim robit???? Mozno od unavy z placu pri uspavani zaspi, ale co potom po prebudeni po 30 min???? Bude cele dni plakat od unavy, nevyspatosti... Mate niektora skusenosti s odstavenim takehoto babatka? Pisala som uz do skupiny narocnych deti, ale tam to stagnuje ☺ A oddalovat odstavenie o niekolko mesiacov nema zmysel, uz teraz ma tolko rozumu, ze si revom vydupe vsetko....

Strana
z2
evittam
20. júl 2017

@dominika6 Ale co si.... My vlastne nemáme co dodat a vobec nevieme o com ona pise.

dominika6
20. júl 2017

@evittam aha?..tak potom pardon 😀

guiseppinka
20. júl 2017

@evittam neriesim ci som krkavcia matka podla niekoho alebo nie...
@ciernypes dakujem
@adrianka22 ano, su situacie, kedy naozaj je nejake uspavanie potrebne, ale proste vyslovene na to dieta naucit, lebo je mile zlate a neviem este ake uzasne a potom sa hladat riesenie ako ho od toho oducit je podla mna totalne odveci...

domak2
20. júl 2017

Tu to musi byt vzdy extrem ze? Ja neviem, ale pre mna osobne nebol problem byt "otrokom" dietata, ktore je na mne absolutne zavisle. Keby spala v postielke asi ju odtial nebudem nasilu vyberat a pchat jej prsnik ked ho nechce. Rovnako som ju vonku nosila v satke, lebo to bolo absolutne pohodlne a prakticke, hlavne ked zijem vo velkomeste kde treba stale prestupovat a nie vsade je vytah. To zo mna snad nerobi stromomatku. Spala so mnou, aby som sa vyspala aj ja, kedze od jej roka chodim do prace. Proste preco si veci nezjednodusit. Teraz ma 5, tiez tym "nie je poznacena" a ja len vidim ako ten cas leti a ze som si to mohla trochu viac uzit a trochu menej stresovat.

guiseppinka
20. júl 2017

@domak2 nie je to extrem. problem vsak je, ze ziadna matka, ktora nebola otrokom svojich deti nemusi zakladat temu na odstavenie z dovodu, ze dieta ma x rokov a ona vstava k nemu milionkrat za noc a je na pokraji fyzickeho a psychickeho vycerpania, pretoze iba ona dokaze uspokojit potreby svojho dietata, muzovi ho neda, lebo sa aj tak o neho nevie postarat, starym rodicom ho neda, lebo neviem co... proste len ona ona a ona... a byt 24/7/365 x neviem kolko rokov je naozaj na psychiku a fyzicno riadny masaker...

mala s nami spala, ked bola chora alebo ked sa v noci zobudila a nemohla zaspat... ale aj tak sa na posteli medzi nami krutila, budila a neviem co, tak nakoniec aj tak po urcitej sla do postielky, lebo sa tam sama vypytala. a aj som ju nosila, hlavne ked sme potrebovali spravit nejake nakupy, pretoze to bolo pohodlnejsie ako vzdy v obchodaku rozkladat kociar...

laurinka_21
20. júl 2017

@adrianka22 ricinus communis

alicka850
20. júl 2017

Ja Ti napíšem z vlastnej skúsenosti. Mám syna , ktorý spáva veľmi podobne ako ten Tvoj. Hoci som bola rozhodnutá dojčiť len do roka, nakoniec sa to natiahlo na dva a to z dôvodu, že som robila počas RD z domu a obedný spánok bol jediný čas, kedy som mohla pracovať. Keby ho nedojčím, spí 30 min a dosť. Takto spal aj 2 hodiny, ale každú pol hodku bol hore na cicík. Neuveriteľne ma to už vytáčalo, bola som ako dudel. Noci to isté. Dali sme ho spat do detskej, ale aj tak som vascinu noci ležala pri nom a dojčil sa. Ked mal 2 roky a 3 mesiace, nastupila som do práce a povedala som si dosť. Nebolo mysliteľné, aby som celú noc hore a ráno robiť a sústrediť sa. Z jedneho dna na druhý som ho odstavila.Impulzom pre mna bolo aj to, že v jasiach nema problem bez cecku zaspať cez obed a doma áno. Odvtedy ako som to urobila, je zo mna iný človek. Vstávam síce 2-3 krát k nemu, ale stačí daž napiť, pohladkať a zaspí, nemusím pri nom ležať celu noc a nechať sa dudlovať. Okem toho občas vstane k nemu aj muž, čo dokial vyžadoval kojenie nemalo význam, lebo sa upokojil jedine pri mne. Nečakaj, že Ti prespí celú noc keď ho odstavíš, ale aspoň nebudeš robiť dudel. Neupraví sa to ani zo dna na den, par dní sa priprav na revy, nervozitu a mrnčanie. Ale ja nelutujem, mala som to už dávno urobiť.

alicka850
20. júl 2017

@guiseppinka suhlasim s Tebou,co sa týka uspavania, ale na zaklade jedneho dieťaťa si nerob iluzie, že aj druhe bude také :D Ja zdaleka nie som otrokom mojich detí a mojím zbožným želaním bolo, aby sme ho okupali a šupli do postielky zaspať, ale proste to nešlo, aj som skušala vyrevať a nič. Proste bolo treba si k nim lahnuť a čušať tam. Na rukách neuspavam, mam len jednu chrbticu. Každé dieťa je iné,čo platí na jedno, nemusí na druhé.😉

oskvarka
20. júl 2017

zo skusenosti moze byt problem aj nemusi starsi pochopil za tyzden neboli ani revi velike len sme si v posteli vymenili poradie ja som spala na kraji v strede muz a vedla neho maly... trochu poknucal tyzden sa este trochu budil vstaval k nemu zasadne muz a mal uz rok a pol ale uplna pohodicka po tyzdni prespal celu noc na bcasne vynimky kedy sa raz zobudil... druhy to po mesiaci stale nepochopil nekonecne revi az som vzdy nakoniec ustupiala a ten cicek mu dala... po mesiaci muz povedal ze dost ze on sa nevyspi ja sa nevyspim to nema zmysel isiel z malym spat sam do inej izby bol pri nom ale uz ho nenosil nehojdal nekocikoval nic.. max. dal napit vody ked si mali vypytal (tiez mal rok a pol a bol rovnaky cicek ako tvoj a aj nas starsi) lebo nic aj tak nepomahalo len predlzovalo agoniu.. co ti poviem kym som nemala deti ked mi nieko povedal o tej vyrevovacej technike som ho mala za necitliveho.. ale u nas to jednoducho inak neslo... po 3 tyzdnoch dalsich sa to zacalo zlepsovat teraz sa este tak kazdy druhy treti den zobudi nad ranom jeden krat ale inak je to ok s tym ze tento mladci sa aj odnaucil cicat cez den a a ni vecer uz nevie zaspat na mlieku .. obcas si vypyta ale malokedy pomaly uz stracam mlieko aj ked obcas si pocumle cez den .. to mu doprajem.. starsi mi ostal zaspavat vecer pred spanim a pred obednym spankom na cicke a fungoval tak skoro do 3,5 roka ale kedze inak zaspat nevedel neriesila som... inak som kojila zasadne po leziacky aby ma nebolel chbat.. teda v noci ...

eribel
autor
20. júl 2017

@guiseppinka Vies, keby som si pred 3 rokmi precitala tento svoj vlastny uvodny prispevok, priklonila by som sa k tvojmu nazoru! Vtedy som mala V POSTIELKE KLUDNE BABO, CO VKUSE CEZ DEN PRESPAVALO 4 H A NOCI CELE BEZ PREBUDENIA. Teraz ma vyse 3r a spi viac ako nase 9,5m babo! Takze ti prajem, aby aj tvoje druhe dieta bolo podla tvojich predstav a aby si nikdy nemusela poznat medicinsku definiciu pojmu "narocne dieta"!

meluela
20. júl 2017

@eribel ja som si zasa myslela ze moje prve dieta je narocne, kedze vskuse vyzadovalo pozornost, nechcelo byt v ohradke, zle zaspavalo atd. Potom sa mi narodilo druhe a zistila som ze prve bolo vlastne uzasne, lebo bolo ochotne sediet v kociku a cestovat v mhd a jazda autom bol najvacsi oddych ... pri druhom prve mesiace len vrestanie, grcanie, vrestanie ... myslis ze mam skusat stastie 3x 😀 ?
Jaj a este som zabudla ake reci o neschopnych rodicoch a rozmaznanych detoch som mavala ako bezdetna ... ospravedlnujem sa vsetkym zufalym matkam ktore som vtedy stretla 🙂

adrianka22
20. júl 2017

@laurinka_21 to som našla na tvorbu mlieka

eribel
autor
20. júl 2017

@ciernypes Neviem, ci si citala clanky o narocnych detoch, ale pisu tam aj to, ze nema zmysel vysvetlovat mamickam normalnych deti .... tak kasli na to, my vieme svoje .... ja sa nad takymito mudrymi recami iba pousmejem, ved som mamina aj jedneho "normalneho" dietata a kebyze druhe nemam, tiez by sa mi tazko verilo, ze taketo deti ozaj existuju 🙂 Inak mas od odbornikov, ze CNS dozrieva uz po roku?? Presne taketo veci si chcem zistit, aby som maleho netrapila placom kvoli niecomu, co nedokaze kvoli nevyvinutosti.....

meluela
20. júl 2017

@eribel ja som mojho odstavila az v 39m, uz sa s nim dalo dohotnut akotak, aj ked este moc nerozpraval. Islo to lepsie nez som cakala, prve 2-3 noci boli zle, musela so pri nom vecer hodiny prelezat a objimat ho, slubovat co dostane namiesto mliecka atd, v noci sa budil a hovoril zo sna ze chce radsej mliecko ze slubene jahody, tyzden bolo zaspavanie este tazsie nez zvycajne a potom uz postupne stale lepsie a dokonca uz aj kratko na to isiel potom dobrovolne sam do svojej izby spavat (dovtedy vedla mna). Este som musela asi pol roka davat pozor aby som zbytocne nechodila vedla neho bez tricka, lebo potom pytal mliecko a chcel sa pricucnut. Mladsiu som chcela odstavit skor, ale teraz si hovorim ze mozno pockam do 2r ak nebudem mat nejaky vazny dovod na odstavenie. Teraz mam len ten, ze ma skrabe pri kojeni.

eribel
autor
20. júl 2017

@oskvarka ach, tyzden vydrzim, ale 3??? Jooooooj, neviem.....voooobec sa neviem rozhodnut, ci po roku, alebo este pockam dalsi pol rok....

dai
20. júl 2017

@eribel ahoj, ja mam narocnu dceru a normalneho chlapceka🙂 rozdiel ako den a noc a presne ako pises matka normalneho dietata nepochopi - nema totiz ako... moja smola bola ze sa mi najskor narodila dcerka a vela som pripisovala svojej neschopnosti az neskor som pochopila ze je to jej povaha... moja mala ma 10 a narocna je stale... so spankom mame detto stale obrovsky problem...
cokolvek zmenit pri tomto dietatku je strasne tazke kedze dieta ma strasne silnu volu a celkovo osobnost - pamatam si ako muz ked som uz bola na pokraji zrutenia psychickeho aj fyzickeho chcel malinku nechat vyplakat aby zaspala inak ako na mojich rukach ked mala 8 mesiacov☹ plakala vkuse 6 hodin ( a ja s nou zavreta na wecku )) - potom sme to vzdali , zobrala som ju na ruky a v tom momente zaspala☹ zaroven som si vtedy uvedomila ze s nou vlastne nic lahke nebude🙂 moja dcerka mala silny reflux takze som ju od 4teho mesiaca plne nekojila, zato ale bola obrovsky dudlista - odhodlali sme sa odstranit dudel v jej 2och rokoch kedze uz davno plynulo rozpravala a ten dudel jej zacal mat negativny vplyv na vyslovnost sykaviek ( kedze rozpravala s dudlom v puse )... ako, nebudem ti nic nahovorat - bol to tyzdnovy horor☹ ale vydrzali sme to🙂

s tym kojenim - neviem... mozno by som este chvilu vydrzala aj ked chapem ake to musi byt narocne ( ja sommalu nosila na rukach pri zaspavani do 2och rokoch - inak nezaspala☹ cez den nespala od 1neho roka... ) - som mala figura ako topmodelka v tej dobe😀 stale pri tom kojeni , ci dudlani moze lezat vedla teba a ty teoreticky spat, v roku je uz dost velka, nemalo by sa nic stat... myslim ze CNS uz asi aj vyvinuta bude, otazka je ci vy ste natolko vybaveny aby ste to nervovo dali☹ ja som sa tak snazila malu nutit spat cez den kedze vsetky matky v okoli mi tvrdili ze nie je mozne aby dieta v 1nom roku nepotrebovalo denny spanok - vysla som z toho ako porazena - nekonecne nervacenie, zla nalada, cele zle☹ az som pochopila ze ona je ina a nepotrebuje ho - skoordinovali sme sa a pohoda😉

eribel
autor
20. júl 2017

@meluela Si zlata 🙂 A myslim, ze aj vyrovnana, co je najdolezitejsie! Mne trvalo asi pol roka, kym som pochopila, ze on je taky, ze sa este isty cas nezmeni a bude umrnkany, a o to viac, ak sa nevyspi. Kedze sa bezo mna nevyspi, tak som sa naucila zit v domacnosti, ktora nie je tip top vyupratana, prestala som piect, venujem sa hlavne detom. Odvtedy som vyspata a spokojna. Ale ked vidim dochytanu linku, vzdy si musim zopakovat: raz na to budem mat opat cas .... Vies, co sa hovori o tretich detoch? Ze su za odmenu! A poznam 3 take rodiny, kde to plati! Bude aj u vas ☺

oskvarka
20. júl 2017

@eribel osobne z toho co som zazila mam pocit ze mladsie dietko(nemyslim teraz odstavovanie ale skorej oducenie od nocneho dudlovania) ma vecsi potencial .. cim starsie tym tvrdohlavejsie... vraj dietko od pol roka ma uplne v pohode potencial sa to naucit.. ja mam pocit ze sme pri druhom mali zacat skorej aj ked sme zacali skorej ako pri starsom asi o mesiac ale ta jeho tvrdohlavost muza vyhanal s postele mracil sa na neho... ukazoval mu prstom na dvere a odsacoval ho no keby nebol taky nahnevany tak normalne bol az smiesny chuda male tvrdohlave... ale neboj ono to po prvom tyzdni uz bolo ovela lepsie len teda ten starsi po tyzdni spal celu noc uz v pohodicke... tak urcite oproti tomu to bol horor... ak maz muza pripadne ineho rodinneho prislusnika (mamu alebo tak) kto by do toho stebou isiel tak si myslim ze je to uplne ziaduce nieje nic horsie ako nevyspata mama... ako ja som vzdy v tom obdobi bola cerstva tehula a ta neuveritelna unava z tehotenstva ma presvedcila ze jednoducho takto to uz dalej nejde.. a oba razi som si vravela ze som mala skorej to zrusit

eribel
autor
20. júl 2017

@dai 6 hodin ste vazne vydrzali?? Neuveritelne su tie dietky .... Presne toho sa bojim, ze z narocnosti nevyrastie a ze aj v 10tich budeme furt nieco riesit.... Aj by som este par mesiacov pockala (dalsi rok nechcem, ale mozno budem donutena), len pocuvam aj take nazory, ze cim neskor, tym horsie, lebo maju viac rozumu.....A nas maly robi uz teraz cirkusy, ked mu nieco nedovolime.....

laurinka_21
20. júl 2017

@adrianka22 5 CH potencia je na zvysenie laktacie a 30 CH na zastavenie.Treba sa trochu vyznat v homeopatii.Ja to mam odskusane jedno aj druhe...

dai
20. júl 2017

@eribel muz vydrzal - ako som pisala - ja som revala na wecku - absolutne som to nedavala☹ a nakoniec sme obaja zlyhali☹
asi ano - ak mas naozaj narocne dieta tak to z toho asi nevyrastie - na druhej strane pre povzbudenie - moja dcera je velmi sikovne a citlive dieta - prave ta citlivost vyvolava mnohe reakcie... ja som s nou bola aj u psychologicky aby nam poradila ako ju najlepsie viest - nechcela som jej povahu zlomit, skor nejak upravit aby sme dokazali koexistovat - boli sme v 3och a potom aj 8mich - a da sa to... u nas je ten spanok taka kriticka vec ( a jasne ze silna osobnost - ale to je aj syn a ten je uplne v pohodke😉 )

eribel
autor
20. júl 2017

@oskvarka Muza sice mam, ale povahovo nie je na nieco taketo.....on by to nedal.....ja skor, ak sa zatnem.....a okrem toho s mojim muzom sa neda zit, ak je nevyspaty, tak radsej budem nevyspata ja.....iny rodinny prislusnik neprichadza do uvahy, takze je to len a len na mne.....a dakujem za radu, presne taketo nazory mamiciek potrebujem, co to uz zazili......

eribel
autor
20. júl 2017

@dai Aj na wcku to muselo byt narocne pre teba....ja mu maleho vytrhnem z ruky po 5tich minutach, ked nevie, co s nim, ked reve jak pavia.....prave preto si tu vetram myslienky, aby som sa dokazala zatat a presvedcit seba, ze je to aj pre jeho dobro....ano, presne to som citala, ze z nich vyrastu sikovni a citlivi ludia....super, ze k nej mate taky citlivy pristup....raz sa vam to urcite vrati!

zuzuliatko123
20. júl 2017

@maajushka poprosím knizocku aj ja veľmi pekne. Ďakujem dopredu 🙂

ciernypes
20. júl 2017

@eribel mne to povedala laktacna,ze CNS v oblasti spanku,tak po roku.ze uz dieta je schoone spat,inak dozreje tak okolo 6r.Tk som zvedava,lebo toto spanie u as hotova katastrifa.kebuze aspon zaspi pri kojeni to mi nevadi,ju musim vzfy po klasickych 30 min zasa usat a rukach a tak spime az jed sa nevyspi.co uz...

adrianka22
20. júl 2017

@laurinka_21 Ďakujem

oskvarka
20. júl 2017

@eribel chi ni y mojim to nieje nic moc ked je nevzspaty ale on tak strasne rad spi ye nasho prvorodeneho co staval o sidmej ked s nim ostal na MD tak ho naucil spavat do 9 tej a to ho ani moc nedaval vecer neskorej.,.. jednoducho on je spachtos... tak moyno maju niekde aj moje decka ten potencial na spanie len sme ho este neobjavili :D:D no ako chapem my sme to tiez mesiac nedavali mm ho nosil spieval mu kocikoval ho po voku a neviem co este a vzdy som mu to mlieko nakoniec dala ale nikam to neviedlo a aj maly bol nevyspaty a nervozny... ale tak nas plakal prvy den najdlhsie 50 minut potom sa k tomu tatovi pritulil a zaspal (teda ked uz sme sa rozhodli ze ja spim na poschodi nech sa nerusime - jasne ze som cely tyzden nespala a pocuvala co sa dole deje a par krat som uz aj zisla dole ale bola som vyhodena)... dalsi den plakal asi pol hodku na dalsi vraj nejako skoro kolo hodiny (najdlhsie ale zobudil sa aj 3-4 krat za tu noc) a potom sa to uz len zlepsovalo po tyzdni sa budil uz len raz... ale napriklad cez vzkend ked bolo viac casu a ja som nesla do prace som mu pri tom jeho rannom vstati skusila dat mliecko on sa na nom utisil ale neyaspaval natahoval mi kocelu a robil voloviny uz ho prestalo dudlovanie uspavat (zabralo to tak na 1 pokus s 10)...takze uz vieme ze mu dat len napit s pohara a pockat kym zase zalomi... a mm vedel ze ked to prekoname bude si moct zase dobre pospat tak mal motivaciu do toho ist... aj ked isto to nebolo pre neho lahke ale ten mesiac kedy sme to vlastne neriesili ani ani bol pre neho ovela horsi... a aj pre mna.... treba to kazdopadne vyskusat a uvidis.. a hlavne deti aj ked su malicke a vyzera ze nerozumeju vraj treba komunikovat treba im povedat co sa chysta ze uz v noci nebude mliecko a tak.... vraj aj take male deti vedia cosi z toho vnimat.. vyskusaj uvidis... kamoska mala napriklad s prvou cerou 2 tyzdne horor a z druhov co bola ze hrozny cicek uplne ze bola na nervi - lebo ona nie len celu noc ale este aj cely den pod chvilou pytala.. tak sa rozhodla odstavit ... ze jej to povedala na rovinu vysvetlila ze sa uz bude pit len s pohara a ze zo dna na den... ze ona neverila vlastnzm ociam lebo ze ake ta mala robila cirkusi ked nemala cicek ked chcela ....

maajushka
23. júl 2017

@zuzuliatko123 posli email, ak si este neposlala 🙂

Strana
z2