Dali by ste dieťa znova do jasiel?
Ahojte Maminky.
Veľmi
@jvlo vies..mozno kebyze vidim,ze su moje deti nespokojne,tak aj ja dam...neviem..ale oni boli a stale su radi doma s rodicmi..
Oni sa vlastne vsetkeho zucastnovali,ked chceli,hrali sme sa aj vela spolu,no nechala som ich aj samych.. To vyuzivala skor mala,maly potreboval vzdy aj spolocnost. Na ihrisku on ml kamosov,tak sa nenudil,malej som zas stacila ja a ked on nemal nahodou nikoho,tak sa zabavil aj s nami. Jedine horsie obdobie bolo zimne,ked sa ako 3,5r.nedostal do skolky. Tam.uz bolo na nom vidno,ze mu deti chybaju.. No zas sukromna bola strasne draha a navyse tam.si nevedel zvyknut. Chodil na 3dni na cely den. Pol den sa neoplatil,bolo to dost daleko a ja nesoferujem.
No rok predtym vydrzal uplne v pohode zimu bez inych deti..resp.so sporadickym stretavanim sa...
Jasne,ze su deti aj spolocneske od malicka a vydrzia v kolektive,no vacsine deti to skor nevyhovuje.
ak abstrahujem od problemov s financiami v niektorych rodinach, alebo teda ked je matka samozivitel a nema inu moznost....lebo tam to fakt chapem
tak nevidim vobec dovod davat dieta do troch rokov do jasiel, ak je zena komplexne zdravotne v poriadku a na materskej a rodicovskej dovolenke a ma pracujuceho normalne manzela
podstata tohoto prispevku, co sa pytala autorka je podla mna v tom, ze zvazuje, ci ten krok vobec urobit, co uplne chapem, aj oslovila konkretne matky, ktore deti v tych jasliach mali, cize potrebuje realne skusenosti
realne skusenosti mam aj ja z mojej rodiny, kde dali deti do jasiel, ja si nemyslim, ze to bolo prospesne pre deti, jedno to uplne nezvladlo este, co bolo potrebne akceptovat, lebo zasiahla skolka, teda jasle a druhe je tak dlhodobo a velmi chorlave, a aby som to uplne popisala, ani psychicky to dobre nepadlo k tomu veku....ze uz to by bol pre mna popud to ukoncit, kedze to evidetne malo vplyva na zdravie do dalekej buducnosti, napriek tomu teda sa snazim porozumiet, preco to spravili, zatial neuspesne
ak niekto napise nazor, nahlad na vec a vysvetlenie, preco to tak vnima, nemyslim si, ze moralizuje
pravda s prestimulovanim, akurat, ze ked to dobre robim, tak deti nechcu ist ani k svokre, boli tam dva dni z roku 2016, lebo tam nemaju ani stipku kludu pre seba :D ...aj to som ich tam nasilu svihla
Moja dcéra šla do jaslí, keď mala 16 mesiacov a kebyže mám ďalšie dieťa, jasliam sa nebránim. Malá sa naučila akej-takej samostatnosti, pár mesiacov po nástupe do jaslí sa rozrozprávala, samostatné jedenie, obliekanie, odplienkovanie .... no a samozrejme detičky a kolektív. Do škôlky nastupovala, keď mala 2 roky a 9 mesiacov a bez problémov sme mali prestup do škôlky, kde ani neplakala a v pohode sa adaptovala.
Do jaslí šla hlavne kvôli tomu, že som si chcela udržať miesto a dlhšie by mi ho nedržali a aj kvôli financiám a hypotéke .... A určite jej tie jasle neboli na škodu, ani z toho nebola nejako traumatizovaná. Tiež bola na mňa dosť fixovaná, veď čas dovtedy trávila takmer výlučne so mnou, tato bol večne na služobkách, takže som s ňou bola dovtedy takmer stále len ja. Nastupovala do jaslí a bola ešte kojená a kojená bola aj potom do dvoch rokov, takže hoc som mala obavy, tak problém s jej adaptovaním nebol.
Ja neberiem jasle ako miesto pre odkladanie pre deti, skôr zmenu a vývoj a samozrejme trochu socializácie, pretože rodič sa dieťaťu venuje inak ako pedagóg. Nejdem porovnávať, kto sa sa ako venuje a aké aktivity robí, kto viac a kto menej.
Milujem svoju dcéru, je to výtužené dieťa po mnohoročnom "snažení" sa a je pre mňa všetkým. Život je ale náročný a tak si myslím, že nie je odveci viesť dieťa k nejakej samostatnosti. Od jej 2 rokov som s dcérou sama a tak som len a len rada, že ako ráno vstala, vedela si odcupitať na nočník, netrebalo ju kŕmiť, lebo sa vedela lyžičkou nakŕmiť aj sama, vie sa aj dnes pohrať sama, aj keď teda má 4 roky, ale vie, že aj mamka má povinnosti a kým ja varím napríklad, tak sa pohrá alebo tancuje, kreslí a nemusím nad ňou stáť a vymýšľať dookola nejaké aktivity. Áno, pomáha pri varení, pomáha vystierať prádlo a nakladať práčku, toto sa zas v jasliach/škôlke nenaučí, tam sa venujú iným veciam. Venujem sa jej tak, ako sa dá popri práci, často aj kreslíme, vyrábame z papiera hračky, hráme sa s plastelínou, lego .... chodí na tanečnú, chodíme aj do detských kaviarní od mala .... Venujem sa jej od mala, ale vždy som videla pokroky aj z jaslí a z kolektívu. Teraz nejdem písať, že dieťa má chodiť do jaslí, lebo to je najsuper, len chcem povedať, že to nepovažujem za nič zlé a že som videla pozitíva aj na jasliach. Každý vychováva svoje deti s tým, že robí pre dieťa to najlepšie, nejdem hodnotiť ani odcudzovať, pretože každý chce svojmu dieťaťu to najlepšie s najlepším úmyslom. Ak je mamička doma s dieťatkom 3 roky, nevidím na tom nič zlé, neodsudzujem ju len preto, že ja som dieťa dala do jaslí a ani jasle nejdem obhajovať. Pre moju dcéru boli jasle prínosom a teda pri ďalšom dieťatku by som postupovala podobne.
@sardinka336 výstižne napísané ;) V dnešnej dobe sa z detí robia malí bohovia, a aj keď svoju dcéru skutočne milujem a žijem len s ňou bez manžela/partnera, nechcem z nej vychovať rozmaznanú, nič nevážiaciu si malú osobu, ktorá dostane všetko ako na tácke. Aj ona príde občas s tým, že "nudím sa", čo teda predýchavam :D. Deti majú milióny hračiek, máločo si vedia vážiť. Malá tablet ani nepoznala, až pred pár mesiacmi sme šli na operáciu do nemocnice a keďže som ju tam musela v kľude v ľahu udržať aspoň tie 2 dni, tak rozprávky na tablete .... neverila by som, aké to vie byť návykové pre dieťa, takže sme si určili jasné pravidlá, tablet výlučne len v sobotu/nedeľu max. hodinka a dosť, môže sa aj o zem hodiť. Síce sa o zem nehádže, lebo už vie, že týmto ma akurát nahnevá a neuprosí, takže už ani neskúša. Ale smutné je, že deti sú obklopené kadečím a fakt sa dokážu nudiť.
@sardinka336 takto presne to cnimam ja.... plne s Tebou suhlasim, bohuzial je to tak.... Moje deti nemaju problem najst si sami cinnost, ked ja varim, zehlim a pod., ale aj ich aktivne zapajam do cinnosti chodu domacnosti (vysavanie, smeti, umyvacku vylozit a pod.). Aspon viem, ze bude pripraveni na zivot, lebo som im stale za zadkom nestala, ale ked som videla, ze sa cimsi sami zaujali, nechala som ich a prisla az, ked uz boli unaveni, alebo uz si pytali moju pritomnost....
@govinda
@letnykvietok
ja ked som ako decko prišla za mamou, ze nudim sa...tak mi povedala, ze treba ist do zahrady pliet burinu....😨 uz nikdy som sa jej ,,taku blbost,, neopytala....
Mne ked dcera povie ze sa nudi tak jej ponuknem zehlenie😉
@laurika1517 moja suseda dala tiež dieťa do jasli ako rocne, lebo ze sa doma nudí!!!!
@govinda U mna to bolo presne tak isto, prva dcera chodila do jasiel od 15m a nemala som pocit, ze by jej to prekazalo, naopak mala som pocit ze jej kolektiv rovnocennych deti prospieva. Samozrejme zavisi aj od pristupu v jasliach, ja som bola nadmieru spokojna, ked dcera rano mi s usmevom odkyvala a s usmevom ma vitala. Na jasle nadvazoval bezproblemovy prechod do skolky. A to dcera je total introvert. Dnes je uz skolacka. Teraz mam syna ma 2 r. a dala som aj jeho do jasiel, do tych istych kde bola sj dcera, nakolko som mala dobre skusenosti. Maly je tam uplne spokojny. A navyky ako upratovanie hraciek, odlozenie veci, umyvanie ruk, kludne jedenie pri stole..atd. po nastupe do jasiel sa stali uplnou samozrejmostou, kedze to vidi robit aj ine deti, je to bez kriku, prehovarania. Je to na zvazeni, kazdy rodic si pozna svoje dieta, ja si nemyslim, ze to bolo v ich neprospech. Keby som videla ze ich tym len trapim, asi by som sa vratila spat na rodicovsku, tento pripad u nas nenastal.
Dufam ze nam deti rovnako veselo nezakyvaju do starobinca aby sme sa tam zabavili s rovesnikmi😛sorry kočky to bol cierny humor...trochu na odlahcenie😉
a sak v starobinci bude aktivita...bude nam tam dobre a naše deti si ,,oddychnu,, 😝
Zial....svojho času som bola v jednom ,,starobinci,, kde boli starký, ktorých nebolo mozné opatrovat doma....a veru bol to smutny pohlad. Sestričky mi povedali, ze niektorých ani nikto nenavštevuje, nikto neprinesie nič na ,,prilepšok,,...kontakt tam velmi chýba.
😂😂😂
nie, nedala. Pre dieta to nie je prirodzene, ma byt s mamou. Pokial by som nemusela z dovodu, ze zomriem od hladu alebo co...Do 1,5 roka, dvoch, aspon. Kazde dieta je ine, niektore zvladnu, niektore nezvladnu. Ale aj tak, toto je obdobie na budovanie si vztahov s najblizsimi, naprv rodicmi a surodencami, potom starymi rodicmi a pribuznymi, kolektiv a ucitelia prichadzaju az potom. Zhruba v tych troch rokoch. Niektore deti su v pohodke aj dvojrocne v skolke, niektore nie, ako som uz pisala. No mladsie patria domov k mame, podla mna.
Ten smiech patri samozrejme tym aktivitam a oddychu..nie opustenym starcekom😉
Píšem z pohľaducelý život pracujúcej ženy 50+ s dvoma už dospelými deťmi a jedným školákom....mať dnešný rozum a poznanie,tak čo najdlhšie by som bola doma s deťmi bez nejakých jaslí a škôlok a užívala by som si ten čas,ktorý s nimi môžem byť,lebo čas letí ako bláznivý a nič sa späť nevráti.Dieťa potrebuje rodičov,rodinu a lásku,nie nejakú učiteľku už v útlom veku.Dnešný trend krúžky,aktivity a všetko už pomaly od perinky mne vôbec nie je sympatický.Totálna pracovná vyťaženosť matiek je niečo trestuhodné,lebo potom nemajú doma dosť energie a času na deti.Dúfam,že toto sa niekedy zmení ,hoc ja nemám šancu sa toho dožiť /budem rada,ked sa dožijem dôchodku/
prve dieta som mala v zahranici a teda ostat doma 3r tam neexistuje takze k opatrovatelke a ja som sla do prace. od deti chytila len kiahne, ziadne ine choroby, ak mala sople, tak max z pocasia.
druhe dieta na sk. ano, je tu moznost ostat doma 3r, ale ja nie som ta, ktora to dokaze a musim byt medzi ludmi a aj v praci. dieta mam v jasliach, ani raz nezaplakalo odkedy tam chodi, neustale sa tesi az si po nu pridu.
takze za mna ano, urcite by som to spravila znova.
janinah ...nefungujemiodpovedovnik.... hovorite mi z duse, presne takto to citim
len ja si myslim, ze ak sa to zmeni, tak k horsiemu, vzhladom na demograficky vyvin, na nazory ludi, apriori niektorych matiek v tejto spolocnosti ....aj nam raz tu trojrocnu rodicovsku zrusia
v tom pripade, pri pracujucom manzelovi, by som bola hoci aj na neplatenej rodicovskej, alebo by som sla zit do inej krajiny
mame rodinu v priorite, obidvaja vyborne pozicie v praci, na mna cakaju v praci, nemoze sa stat z pravnickeho hladiska, zeby tam nieco riesili mimo mna teraz, uz tri krat ma vsak do nej volali, aj som mala osobny rozhovor s nepriamym nadriadenym, preco nenastupim ani po dvoch rokoch....ja som im rovno pri odchode na matersku povedala, ze urcite ostavam plnu rodicovsku s dietatom
nech si z toho vyvodia hocico, je mi to jedno, pracu si najdem vzdy, moje male deti mozem mat pri sebe len raz :D a cas leti
@celasapremenim presne tak,mať ja o 20 rokov menej,tak odchádzam zo Slovenska,moje deti to majú v pláne,jedna je už preč☹ ide to tu totálne dolu vodou a nielen pre politikov=zlodejov,ale aj kvôli ľuďom /všetka česť tým slušným/...každý ,možno každý druhý sa hrabe za peniazmi,majetkom,postavením,karierou...a deti,zdravie,manželstvá,rodina/vzdialenejšia/ je naboku,čomu sa ani nedivím,ak má človek- žena 100% energie a 90% z toho dá robote a cudzím ľuďom/klienti,nadriadení,profes. okolie/ tak čo jej ostane na vlastné deti ?
My sme dali starsiu do jasli ked mala 1,5r, ja som sla do prace. Teraz mame druhu dcerku a do jasli ju uz dat nechcem. Mam chvalabohu v praci dohodnute ze mi podrzia miesto do 3 rokov. A aj ked prva dcerka tie jasle celkom dobre zvladla, odhliadnuc od rannych slziciek v aute prve dni, aj prestup do skolky bol uplne bez problemov, aj jasle boli perfektne, s anglictinou, maly kolektiv, velky dvor, psiky, preliezky, naucila sa vela veci, bla bla... ale citim ze sme prisli o vela peknych chvil, ked sme mali byt spolu. Je mi z toho smutno a preto ak nebudem musiet nikdy uz svoje dieta do jasli nedam...mozno som sentimentalna, ale ten cas s malym dietatom je pre zenu a dieta magicky a neopakovatelny, treba si to vychutnat a venovat sa jeden druhemu 🙂
Ahojte, ja mám tri deti, dvaja synovia boli v jasličkách, pretože som nastupovala do práce , keď mali 1,9 roka a neľutujem toho, veľa sa tam naučili, osamostatnili sa trošku, socializovali sa rýchlejšie. Teraz sú z nich už veľký chalani a sú veľmi fajn. Malého mám ešte maličkého, toho to možno tiež čaká, uvidíme.
@janinah kde v zahraničí sú prosím mamy toľko doma s deťmi ? Celkom na to zaujíma. Partnera má cudzinca, celú rodinu aj moju po svete rozcestovanu aj s rodinami, o kamaratoch ani nehovorím a tento fenomén som si nevšimla. Ale fnukanie ako je SR zle, práve od tých čo sú tu, denno-denne počúvam. Od tých čo tu nie sú to nepočujem.
@nenne27 veľa starším by v starobinci bolo lepšie ;) ak by tie boli na nejakej úrovni, ale teda čo som mala česť vidieť, nič moc u nás :(
no lebo ked niekomu je dobre, tak to nemusi asi vytrubovat do celeho sveta, kedze ked mu je dobre je aj mudrejsi v mnohom ako priemer zejo :D, tak to nepocujes
a je to take slovenske, stale sa stazovat
mne je dobre, ale seriem tym siroke okolie, tak to radsej nechavam v rodine :D ...mame tri krasne zdrave deti a moj drahy je ten pravy chlap, ostatni jeho druhu vymreli :D
jop a so vsetkymi tromi detmi som ostala doma plnu rodicovsku a bolo aj je nam vyborne
@celasapremenim no ani nehovor!!! Pokazis mi cely den :D na nieco sa musis postazovat :D
no nemam na co, ale vydrz, mozno sa daco doondi :D a jasneee pokaziiim :D urcite si tiez v pohode, sa priznaj
ja som 🙂))) teda uplne v pohode a to ze neviem co skor... ale ked je najhorsie poviem si, ze asi nemam tolko prace ekd stiham toto a hento.. :D A ked fakt sa nemam na co stazovat tak mi vadi sneh v meste, vadi mi aj nase auto v zime, skoro ma slak trafil ked nam prisla faktura za elektrinu a do elektrarne sa neda dovolat od rana atd :D
jaj, uz posielaju zase vyuctovanie?? no som zvedava
vies co, ja mam toho tiez vela, akoze kebyze sa zameriam, kolko mam casu na seba, tak rano som bola na angline a poobede budem doma cvicit :D a tot vsjo :D zvysok beham a kmitam, ale cez vikend som sa dostala s kamoskou von v sobotu ...zazrak..... a v nedelu sme boli na snehu dopoludnia a chlap je vysmiaty
dobre je to, jedna chripka a zistis ako je to dobre :D
Ano. Prvu dcerku som dala v 8mes. Nechcela som, do prace som musela, ale nelutujem.
Mala si velmi oblubila vychovatelku a dodnes si na nu spomenie - a to ma uz 8r.
Nasla som jej maly kolektiv 8-9 deti v rodinnom domceku so zahradou atd.
Mala bola velmi ziva, s odstupom casu mozem zhodnotit, ze jej aktivity vhodnejsie rozvinuli ako by som ja s nou doma.
Ono dietatko aj tak vela prespi este cez den, takze aktivne tam pobudne tak par hodin. Ja som pre nu chodila uz o 4tej.
Su rozne deti...a rozne mamy. 🙂 U nas to bola velmi v pohode, i ked druhy krat by som to zvolila asi neskor...tak cca 1.5 roka. Ale vtedy som nemohla a som rada, ze malikej sa tam pacilo, citila sa tam ako doma.
dala. Syna v 22 mesiacoch, dcérku v 24 mesiacoch. Obaja si zvykali výborne, syn prvý deň plakal, potom už nie. Dcérke som bola dopredu ukázať kam bude chodiť a neplakala vôbec, ani prvý deň. Celkovo to hodnotím ako veľké plus, obaja sa mi veľmi posunuli nástupom medzi deti v reči, obaja sa za mesiac rozrozprávali, predtým sme boli na pár slovách. Samozrejme všetko závisí od povahy dieťaťa ale aj od zariadenia, kam ho chceš dať. Lebo nie sú jasle ako jasle, škôlka ako škôlka. Moje rozhodnutie by som aj s odstupom času zopakovala 🙂

@sardinka336 super napisane