icon

Dali by ste dieťa znova do jasiel?

lemata
11. jan 2017

Ahojte Maminky.
Veľmi

Strana
z6
lemata
autor
11. jan 2017

Veľmi mi záleží na každej odpovedi. Prosim Maminky,ktoré dali dieťa do jaslí.Ak by ste sa mali rozhodnúť opat dali by ste ho tam znova?
Mám syna,kt.je veľmi šikovný a vnimavy, no neviem či je ten správny čas na jasle.

Dakujem

martina9999
11. jan 2017

zijem v zahranici tak mozem odpovedat iba v ramci toho ci by som ho dala do jasli tu znovu. je tu ale iny system, ine naroky, chodi od 4mesiacov, na kratulinko, prvy rok zivota iba dva dni po pol dni. teraz 4dni na cely den, ma rok a pol. dala by som ale znovu, koli jazyku aby sa naucil. ale take bezne vyhody su ze sa neboji ludi ani deti, uci sa novym veciam, doma by sa uz hrozne nudil, menej hraciek kupujem lebo tam ma vela zaujimavych. uci sa pekne jest ked vidi ine deti, tiez obedny spanok super. buduje si imunitu, sice tie sopliky mi idu hore krkom ale stale ho kojim, tak ziadne komplikacie nema. kiahne su uz za nami.

letnykvietok
11. jan 2017

ano dala by som znovu, na zaciatku plakal syn aj dcera ked boli v jasliach, ale je to prirodzene... casom si zvykli a boli spokojni... lebo videli, ze ina moznost nie je... potom aj nastup do skolky bol uplne bez problemov... mna volali spat do prace asom si vazila, ze maju stale zaujem o mna, navyse vhodna pracovna doba pre matku s dietatom zavazila, tak by osm do toho isla znovu.. isla som do toho s dvomi detmi s druhym synom a dcerou a nelutujem.... v jasliach dostali dobry zaklad aj pre skolku...

andrejka88888
11. jan 2017

nasej dcerke to nerobilo dobre, dala som ju na pol dna 2x za tyzden ked mala 9 mesiacov. Velmi bola na mna naviazana a strasne plakala, neskor ukazovala znamky apatie a mala strach ked som napr vysla z izby. Zrusili sme jasle po tyzdni. Potom sme skusali ked mala 18 mesiacov, trosku lepsie to bolo, ale aj tak mala stavy ked mala v ociach strach ze odchadzam. Zrusili sme. Teraz ma 3 roky a chodi na 2 krat do tyzdna po pol dna a uz sa tesi. Nemame starych rodicov na pomoc, chcela som si len trosku oddychnut, to bol nas dovod dat ju do jasli.

letnykvietok
11. jan 2017

@andrejka88888 prepac, ale ze oddychnut a to je dovod davat do jasli??????? toto ja isto nepochopim, tiez mam starych rodicov daleko, sme odkazani sami na seba, ale nikdy ma nenapadlo davat dieta do jasli, lebo si chcem oddychnut..... mam tri deti a ked som bola na materskej, tak som chcela ten cas vyuzit maximalne s nimi.... ked ma volali do prace a nechcela som o pracu prist, som hladala moznosti a preto som dala deti do jasli, lebo som musela ist do prace, ale aj to som sa dohodla zo zaciatku na 6 hodin, aby sme si nasli system, ze chodim do prace.... po case som isla na 8 hodin, ked som vedela, ze sme zabehnuti... na deti sme sami dvaja s muzom a robime maximum, aby sme to sami zvladali, vzdy si vieme najst kompromis medzi sebou a to obcas mi vyskoci sluzobka na cely tyzden, alebo aj muzovi, vtedy musime byt ten druhy cely tyzden k dispozicii pri detoch... a da sa to zvladnut... Priznavam, ze obcas padam od unavy na hubu, ale deti mi dodavaju energiu... tak znovu mam dalsie sily ist dalej....

silaviat
11. jan 2017

@ letnykvietok a? mas muza pomaha ti..dalsie deti co sa spolu zahraju... tiez davam malu 2r do jasiel na 3 hodky denne a som za tie hodiny rada..konecne cas bez nej... milujem ju najviac na svete a dala by som za nu zivot,ale to neznamena ze s nou musim byt 24/7 jasle jej avaju vela-hra sa s detmi adaptuje sa uci jazyk(som v zahranici) zvyka si na deti ... a ja za ten cas si separujem hlavu nevies ake to je byt s dietatom len a len sama ..bez muza rodiny susedov kamaradov..tak nesud tych co to vedia ... preco by som malu medzi deti nedala a bola s nou nonstop? preco vobec ty odsudzujes ludi co tak spravia? kde beries istu, ze tvoje rozodnutie je lepsie ako to nase ? a ak ma znamenat vo tvojich ciach z ematka co si potrebuje od dietata oddychnut je zla tak mam pre teba prekvapenia... som ta najhorsia matka lebo si ten cas ku..a uzivam ... a moje dieta nijak netrpi a nieje odisne od tvojho a dokonca jej vztah somnou je uzasny a milujeme sa navzajom

kale13
11. jan 2017

ano dala, moj chodil od 14m najprv iba na 3 rana a malo to pozitivny vplyv..
dost je spolocensky, hned sa skamarati, naucil sa pravidla, slusne sposoby, vela rozprava, a aj sa predvadza... tiez sme sami v zahranici, a okrem jazyka a prace sme ho tam dali aj kvoli tomu aby nebol naviazany len na nas dvoch, ked tu nema ziadnu rodinu, bratrancov a ani surodenca... a teda naviazany je na nas dost, ma velmi blizky vztah aj so mnou aj s muzom, ale aspon nema problem s cudzimi ludmi.. ked mal 3r. bolo dost vidiet, ako bol popredu oproti rovnako starym bratrancom na Slovensku, co este nechodili do skolky.. vyhladaval na hru radsej starsie deti..

letnykvietok
11. jan 2017

@silaviat ja nesudim, v podatate mi je jedno, ako sa kto rozhodne, len som napisala, ze toto nepochopim... mi to pride divne... casto tu citam, matka na materskej dieta cca 1 rok a caka druhe a starsie uvazuje dat do jasli, lebo jej to je vela... mne to pride chore... ked som doma s babatkom a dieta nema skolkarsky vek, preco by som ho davala kdesi... ked som doma....
Ja mam 17 mesiacov rozdiel a ani vo sne ma nenapadlo, zeby som starsieho syna kdesi "odlozila", lebo budem mat babatko.
Po narodeni mladsieho syna som sa snazila venovat obom detom priblizne rovnako a to mladsi syn bol pomerne narocne babatko, ale zvladli sme to... a to som si musela sama poriesit.... do vsetkych aktivit som zapajala obe deti, ked nespali, tak sme vsetci spolu travili cas, asi az po pol roku sa mi podarilo vytvorit rezim, ze po obede mi obaja naraz spali, to uz bola lahoda, ale do vtedy som musela fungovat, bud s obomi naraz, alebo na striedacku s jednym a potom s druhym.... a po pritom ostatne veci... a zvladala som a nestazovala som sa... ani na unavu ( a obcas som bola riadne unavena z toho vsetkeho)... ani na nic ine a toto som musela sama, muz chodil do prace samozrejme...
Navyse byvame pomerne daleko od rodiny, na zaciatku som nepoznala susedov poriadne a musela som si vediet poradit....
mojou rekaciou som sa nechala uniest, ale stojim za nou, lebo co tu citam denne je nonsens.... nejdem to dalej rozmazavat....

Pre mna riesenie dat dieta do jasli je najma dovod, ze matka ide do prace a inu moznost nema, pokial dieta nema skolkarsky vek, ale pokial je doma, tak nevidim dovod, preco by tak malicke dietatko malo chodit do jasli, ako vyssie v pripade, uz v 9 mesiacoch.......
3 rocne dieta dat do skolky je uz podla mna logicke, lebo je to dalsi vyvoj dietata.....
Pokial je matka sama na dieta to nehodnotim, lebo to neviem posudit, ja som len napisala nazor, co ma tu v poslednej dobe riadne zaraza....

mamama4
11. jan 2017

Ahoj, moje deti neboli v jasliach (teraz som naMD so 4.), tak Ti nemôžem uviesť vlastnú skúsenosť, len môj názor. Ak bysom bola finančne nútená (čiže nemali by sme ani na základné potreby) a musela by som preto ísť do práce, tak by som dieťa do jaslí dala, s ťažkým srdcom. Ale ak nie som vo finančnej tiesni, tak určite nie, lebo prvé 3 roky sú pre vývin dieťaťa veľmi dôležité a malo by byť s blízkym človekom (najlepšie s mamou) a nie s pani učiteľkami. Tých, aj detského kolektívu si ešte užije dosť. A aj ja si chcem deti užiť celodenne, kým sa dá. Už nikdy potom nebudeme tak intenzívne spolu. Do roboty budem chodiť ešte veľa rokov, ale tieto chvíle sa už nezopakujú. Prvé tri deti som mala s vekovým rozdielom necelé 2 roky, bolo to niekedy náročné, ale neľutujem, že som s nimi bola doma do ich 3. roku. Najkrajšie obdobie to bolo, teraz si ho opakujem znova a užívam si to. Ak sa cítiš unavená, skús raz za týždeň niekoho poprosiť o stráženie, aby si mala čas sama pre seba. Držím palce, abysi sasprávne rozhodla, toto je len môj názor askúsenosť.

isabella22
12. jan 2017

My este nechodime do jasliciek ale na jesen uvazujeme nad nimi. Drobec bude mat 1,5roka a chceme aby sa trosku vyhral s detmi a bol v kolektivne par hodin do tydna. Je velmi zivy a vela pocuvam ze sa tam naucia veci. Postrazit nam ho nema kto z rodiny vobec. A nech si tu kazda pise co chce ze som hrozna matka alebo co. Kazda si urobime tak ako myslime ze je najlepsie pre nase dieta.

zdena12345
12. jan 2017

syn chodi od 2r do statnej skolky a chodi tam velmi rad. horsie, ze sa stale opakuju choroby...
mam doma druheho a rozdiel medzi nimi je 20 mesiacov a od 5 mesiaca druheho dietata chodim prilezitostne do prace. A nech ma tu odsudia ako chcu, prveho syna by som daval do skolky ci by sme mali druhe alebo nie. Je spolocensky, vela sa tam nauci, je s detickami (co u nas doma moc mozne nebolo), hraju sa tam... a hlavne on vyzaduje nonstop pozornost, takze hej, aj pre mna bolo lepsie aby isiel do skolky a ja sa mohla viac venovat mladsiemu.
Takto si doobeda porobim okolo domu, zahrady, venujem sa viac mladsiemu a ked dojde zo skolky mam viac casu aj na starsieho a nemusim ho stale odsuvat a pockaj este toto musim a pockaj lebo este hento ... mam na neho cas lebo vsetko mam porobene.

sense
12. jan 2017

Dcera bola v jasliach od polroja materska kde zijem je tri mesiace, najprv chodila 2x na pol dna, neskor 2x cely den potom 4x teraz chodi 3x v lete ide do skoly kedze v apriky ma 4 roky, a vi by som ju tam dala znova ano dala, zo zaciatku si trochu zvykala to bolo v dobe ked to este nebolo nevyhnutne ale ale po par razoch bolo ok teraz sa tam tesi ma kamaratov, vyprava jaxykom krajiny kde zijeme

sardinka336
12. jan 2017

Určtite nie je zlá matka tá, ktorá si potrebuje oddýchnut, to potrebujeme kazda, len sposob aky volíme nemusi byt práve ten najšťastnejší ...ale tak ked do frasa vidim, ze to dieta reve ako tur, je apaticke, boji sa že, mater odíde doslova vykazuje známky separačnej uzkosti ...tak ho budem dávať do jaslí ked nemusim ? Len koli tomu aby som si oddýchla? No ja by som si nevedela oddýchnuť, kebyze viem, ze mi dieta niekde vyrevuje za mnou....Ano, chapem matky kde to finančna situácia nedovoluje, tam zial...musi to dieta prejst tou separaciou hlava nehlava. Ja osobne som tvrda palica a tiez si dam rada kavu, oddýchnem si. Ale mam doma presne take dieta, ktore bezo mna revalo tak, ze vracalo a nedalo sa nijako utíšiť len tak, ze som musela prist. Moja mama skonštatovala, ze to dieta je ,,nestrážitelné,, a take hysaky som ja nezažila so staršími čo tato ročná je schopná spravit. A kludne do unavy a zvracania bude revat. Samozrejme uz len ked vidi ze si idem davat bundu tak mrnčí....takze aj ked mam babky aj tak ju nikomu nedavam a ked si chcem oddýchnut tak sa stara manzel.
Takze treba zvažiť tu psychiku dietata a jeho zrelost. Ak je dieta spoločenske, na svoj vek šikovné, ma rado deti tak prečo nie? Kolektív mu pomoze...ale ak je silne priputane k matke a bez nej preziva apatiu a uzkost tak treba zvazit, či ešte nepočkať. Samozrejme ak sa ide do práce tak nie je o čom...

sense
12. jan 2017

@silaviat pekne napisane..... Tiez milujem dceru a bola planovana to ale neznamena ze ked sa stanem matkou tak zabudnem byt zenou a ckivekom majucim aj vlastne potreby....

A suhlasim aj @sardinka336 ak je dieta az apaticke a nevie sa adaptovat po par razoch tak by sim volila inu formu socializacia na nejaku dobu zvlast ak som doma kym sa dieta neotuka,

A tiez si myslim ze ked uz dieya do jasli tak to stihnut bud do obdobia separacnej uzkosti alebo a potom co je po prvotnej faze....

tinqua
12. jan 2017

Ano dala by som, ale moja moja mala 2r 4mes. a uz chapala, ze sa ide hrat kym mama zaraba peniazky...kazdemu hovorila, ze maminka zaraba peniaze na hranolky 🙂 jasle nam urobili velku sluzbu, napr. trapili sme sa tri mesiace s odplienkovanim, po tyzdni v jasliach uz plienky nepotrebovala - sila kolektivu. Zacala jest vsetko, doma predtym vymyslala. Socialny skill napreduje, so mnou sa uz vela krat nudila Ako za mna chvilku pred skolkou kludne do jasli, ak sa na to citite.

laurika1517
12. jan 2017

je to hrozne ze je taka doba ze matky su nutene odlozit dieta do jasli...

pragmaticka
12. jan 2017

moja prva isla do jasli ako 20mesacna hned od 08-15:00.Adaptacia nebola vobec potrebna,ona milovala deti a od zaciatku tam bola hrozne spokojna.Jasle a ucitelky su tu ale fakt super s vynikajucim pristupom.Jaslicky uplne novunke.Takze ja som bola tiez velmi v pohode.Dcerka ani raz neplakala! Ako 2,5rocna prestupila do skolky z ktorej bola este viac nadsena kedze v jaslickach sa to hemzilo uz dost malickymi detmi s ktorymi sa tam uz asi potom dost nudila.Teraz som tehotna znovu a planujem to tiez presne takto urobit!Dokonca premyslam ze ak bude druhe dieta tiez taky extrovert,ze by som ho dala na poldna mozno uz aj ako 1,5rocneho.Skusenosti z Rakuska.

pragmaticka
12. jan 2017

nechapem preco su na svk jasle chapane ako vychodisko z nudze pre rodiny ktorym to nevychadza!!U nas toto dovod vobec nebol-jasle ma stali 500e/mesacne a kludne som radsej mohla byt doma a nechat sa zivit chlapom.Ale proste kazdy ma svoje potreby aj ja ako zena!!aj moje dieta kt. tuzi po kolektive inych deti.Osobne v tom vidim len same pozitiva!!Dieta sa tam hrozne vela naucilo-nehovoriac ze jaslami pre nu zacal 3.cudzi jazyk! Mam VS ale pedagogicke vzdelanie nemam a ani sa nejdem hrat na perfektnu matku v domacnsti, venujucu sa na materskej na 1000%detom a ich osobnemu rozvoju ako to tu vela zien prezentuje! Doverujem v tomto odbornikom a vysledky krasne vidim na svojej 3 rocnej dcerke. a to neznamena ze ja sa jej nevenujem.Robime spolu po skolke vela roznych aktivit aj doma ci mimo. Myslim ze je to taka zdrava kombinacia pre deticky.Osobne si ale myslim ze dieta do roka do jasli nepatri.A radsej by som riskovala pracu ako dala 3 - 8 mesacne do jasli.To skor radsej au-pair ked uz musi byt!

meluela
12. jan 2017

@lemata uz by som tam dieta nedala, a to uz mal vyse 2.5 roka, teda cas ked sa v inych krajinach uz bezne chodi do skolky. doteraz ma z toho traumu. jasle su odkladiste na deti, akokolvek krasne si to racionalizujeme ze sa tam ma dieta "kamaratov" a nieco sa "uci". prd makovy. nudit sa zacal az v ca. 4.5 rokoch doma a vtedy to uz aj v skolke bolo lepsie s adaptaciou.
jasne ze bolo prijemne niekde nechat dieta. som mala pocit ze po dlhej dobe zasa dycham 😀 moct ist normalnym krokom bez kocika po bratislave, citat odbornu knihu .. ale za cenu dietata ktore si potom vyberiem z krvou podbehnutymi ocami po celodennom placi a zhorsujucim sa zdravotnym stavom kazdou dalsou infekciou ... po 2 mesiacoch skusania sme to vzdali.
je mozno par deti ktore jasle v pohode zvladnu, ale vacsina deti v nich trpi aj ked mozno nie az tak hrozne ako ten moj

laurika1517
12. jan 2017

ja teda neviem, ale vy co s tymi detmi doma robite, alebo nerobite ked sa vam doma nudia? mam doma skoro 3,5r dieta a nepamatam si ze by sa niekedy so mnou nudilo...

evulikm
12. jan 2017

Moj najmladsi je v jasliach od septembra (mal 1 rok a 10 mesiacov). s odstupom par mesiacov to bola velmi dobra volba (ja som sa aj vratila do prace, prostredna sla do skolky). je tam maximalne spokojny, maju kolektiv do 12 deti, ucitelky su vyborne, vidim na nom, ze tam rad chodi a je tam spokojny. a ked sme doma, tak si ich maximalne uzivam vsetkych 3 😉

talbotko
12. jan 2017

ja by som dala znova... ja som dostala ponuku sa vrátiť do práce po 5-tich rokoch.. starší chodil do škôlky, mladší mal vtedy 18 mesiacov... nastúpil teda do súkromnej škôlky... prvý týždeň bol trošku horší pre oboch, ale tak to je pochopiteľné... a potom už bolo dobre... už ubehli odvtedy takmer dva roky a neľutujem... šla by som do toho znova...

lemata
autor
12. jan 2017

Dakujem Maminky za Vase životné príbehy.
Nepochybne ste úžasné Maminky. Zelam každej krásny nový rok ;)

Verim, že sa rozhodnem správne, no bez pochýb chceme to najlepšie.

alby2014
12. jan 2017

Nechapem, ako sa moze dieta doma nudit, dieta pod 2 roky? Ved to deita zaujme, este aj ked prezliekam periny. Normalne si nastavim rezim a idem. Ale k veci. Vyjadrim sa k situacii, ked teda nejde o to, ze mama musi ist do prace. Ja som ucitel, ucili sme sa, ze zaskolkovanie je v troch rokoch mozne, styroch plne realne, piatich nutne. Vsetko dovtedy zavisi od individuality dietata. Plati tiez, ze deti do troch rokov sa hraju vedla seba nie spolu, proste to nevedia
Ja som doma so synom ma rok a pol, v maji cakame druheho a ked sa ma este dakto opyta, ci maly pojde do jasiel, lebo ako to zvladneme, tak asi bduem strielat.
To, ze u nas sa vyhlasuje za skolkovu zrelost vek 3 roky suvisi s dlzkou materskej. Moj starsi syn tam pojde dokonca az ako 4 rocny, teda taky je plan.
Odmietam stravit doma cas s chorym jednym dietatom a nasledne chorym novorodencom, resp. vecne chorym jednym synom a chorym rocnym druhym, viem, ze chorobam sa nevyhne ani ako 4 rocny, ale predsa ten rok imunite prospeje. Odmietam tiez rano vstavat, nosit syna do skolky, budit mladsie a za par hodin ist spat...dakujem. To si radsej doma vsetci pospime. V casoch, ked ja som bola mala bolo unreal dostat dieta do skolky, ak mama bola na materskej,vsetci sme boli pekne doma a to nas malamama do troch rokov troch. Do skolky som sla az ako 5 rocna a nic mi neutieklo. Deti do troch rokov sa hraju vedla seba, nie spolu. Cize argument,ze dieta potrebuje kolektiv, ak ma menej ako 3 neuznavam. Ak by sa syn javil, ako velmi spolocenske dieta, doslova sa do skolky, jasli trhla, OK. Ale inak. Neviem si predstavit, co by som ho nemohla naucit ja, co by ho naucili naviac v skolke,jasliach? Zdravit, stolovat, samostatne sa obliekat, zahrat sa, pesnicku, basnicku....no podla mojho nazoru to je uloha rodica, nie skolky. Ta ma skor socializacnu ulohu. Deti mam okolo seba dost, ci uz rodinne, alebo v hernickach a podobne.
Inak, ked svoj nazor prezentujem okoliu,vsetci na na pozeraju ako na lamu, ze preboha, ale ako to chces zvladat doma s dvoma detmi. No normalne, mne pride normalne mat deti proste pri sebe.
Neprestala som byt zenou, mam aj cas na seba, len ked ho ptorebujem necham deti s muzom, babkou... A potrebujems o odychnut, ano aj ja, ale nie na ukor dietata.

didamt
12. jan 2017

Moja dcérka šla do jaslí ako 20 mesačná a chodila tam presne rok kým šla do škôlky. Pre mna doteraz sú jasle jedno z najlepších rozhodnutí aké som pre ňu urobila. Mali sme problémové jedenie už s príkrmami, do 20 mesiacov / kým nešla do jaslí / som jej všetko musela mixovať, inak mi všetko vypľúvala, resp. neotvorila ani ústa. Podobný problém bol aj so zaspávaním. Do 23 mesiacov bola dojčená, naučená zaspávať výlučne na prsníku. V jasliach bola šťastná, jediný deň sme nemali problém tam ísť, vždy s úsmeov, pred učiteľkami sa predvádzala. naučila sa tam veľmi veľa. Papať sama, vyzliekať sa, jesť oveľa viacej druhov jedál akejkoľvek konzistencie. Deti sú pre deti veľkým vzorom, súperia medzi sebou, sú si navzájom motiváciou. V jasličkách nám pomohli s odplienkovaní, úplne bez problémov. Do škôlky sme nastupovali úplne pripravení, samostatní na rozdiel od detičiek, kt. šli do kolektívu prvýkrát, hoci nepatríme k najstarším v triede. Keby som sa mala znova rozhodnúť či ju tam dám, áno...dala by som znova a aj ďalšie dieťatko keby som mala.
Doma je matka pre dieťa učiteľkou, kuchárkou, vychovávateľkou, upratovačkou, matkou. V jasličkách je na každú pozíciu určená samostatná osoba teda je možné aby sa im učiteľky venovali na 100%. My sme natrafili na výborné jasle.
Ja som musela nastúpiť do práce, áno niektoré mamičky gúľajú očami, ale nie všetky bývame v BA v meste s najnižsou nezamestnanosťou, nie každý si môžeme dovoliť prísť o dobrú a dobre platenú prácu v inom meste. Vôbec som nemala žiadne výčitky svedomia pretože som vedela že o moje dieťa je dobre postarané a dieťa je v kolektíve šťastné. Toľko za mňa.

elizita
12. jan 2017

Ak by sa mam rozhodnut dat dieta k opatrovatelke,kde bude same dieta alebo do jasli kvoli tomu,ze nezvladam doma 2 deti, urcite jasle.

pillipilli
12. jan 2017

za mna urcite jasle nikdy.... Neviem jamam taky nazor ,ze ked boh mi dal tu moznost byt matkou tak sa budem malemu venovat pokial to bude mozne. Samozrejme ,chapem aj zeny co musia ist do prace,tam su uz zasa ine dvovod.
Ja tiez pozam matky co daju dieta do jasli aby si oddychli,lebo potrebuju priestor pre seba... Ako pre mna nepochopitelne. Alebo ze take veci ako doma to nerobi a tam ano... Ako kto ma dietatu rozumiet ked nie matka? Moj maly tak isto nechel papat atd... Urcite kvoli takym veciam by som ho tam nedavala. Tak ale to je moj nazor,kazdy sa na to moze pozerat inak.

moni244
12. jan 2017

Ja som malu nedala do jasli, nebolo treba, vedeli sme to sklbit, ale keby nahodou bolo druhe, pojde do jasli, ja osobne chapem, ked idu deti pod rokom do jasli, lebo mama pracuje, len nechapem trend, dat take male dieta do jasli, aby si mama oddychla a dieta zatial jaci a je apaticky. Toto nie, ale zase aj tie tri roky je doma strasne dlho podla mna, do jasli, postupne, na par dni do mesiaca od 1,5 roka, od 2 rokov na cely den, ked to situacia a financie dovoluju

simculllka
12. jan 2017

Ahojte, ja mám 16 mesiacov rozdiel medzi babami a teším sa, keď staršiu budem dávať do škôlky, pretože v septembri dovŕši akurát 3 roky. Teším sa hlavne na to, že sa budem môcť konečne venovať aj mladšej viac,resp. tak , ako by som chcela. Ale skôr by som tam staršiu nedávala. Nevidím v tom zmysel a zvlášť, keď sa pozriem na túto mladšiu dcérku, ktorá práve dovŕšila rok, tak mi príde taká maličká a ešte závislá na mne(a to ju už ani nekojím), že by mi asi srdce puklo nechať ju niekde hoci aj na 4 hodiny. Keď sa pozriem na staršiu, má 2r a 4 mesiace, príde mi už také dievčatko, aj si dá čo to vysvetliť, ale také maličké dieťa, ako tu niektoré píšu že ešte aj mladšie dali do jasiel, tak to nie. Poviem vám však, že my chodíme dvakrát do týždňa ho herničky, kde sa stretávame asi 6-10 mamičiek, takže často to tam vyzerá ako taká škôlka a obe dcérky sú tam rady, tešia sa a vždy sa parádne pohrajú. Ale asi dosť aj robí to,že som tam ja a cítia sa v bezpečí. Myslím si, že dieťa minimálne do dvoch rokov potrebuje mamu a pokiaľ nie je dôvodom na jasle len práca (kedy matka skutočne potrebuje robiť), tak by som ich tam nedala ani za nič. Mama je len mama, žiadne jasle, ani nič ju nenahradí.

didamt
12. jan 2017

Inak kočky, mnohé ste asi zle pochopili podstatu tohto príspevku...autorka sa nepýtala či dať do jaslí alebo nie....pýtala sa tých, kt. do jaslí dali či by tak urobili znova....tak nemoralizujte, každý ma na to svoje dôvody....

Strana
z6