icon

Dať, či nedať dieťa do jasiel?

sherynkamalinka
11. jan 2013

aky mate nazor na umiestnenie 1 - 2 r dietata do predskolskeho zariadenia, ak vam financie nechybaju a v podstate nie ste nutena vratit sa do zamestnania? Dali alebo nedali by ste dieta do jasiel?

Strana
z3
jaruska8
11. jan 2013

@sherynkamalinka Nie, keby nemusím a nie som nútená, tak nie. Ešte by som pouvažovala, ak je mama ten typ ženy, že proste musí byť pracovne aktívna, tak kombináciu dvoch-troch dní v týždni jasle a polovičný uväzok. 😉

pimpa
11. jan 2013

jasle su zariadenie pre rodica, skolka pre dieta. aj v tejto dobe to je rovnako plati ako kedysi. Vascinou tam davaju deti rodicia co si s nimi nevedia rady. Pritom to treba vziat ako vyzvu, vzdelavat sa a snazit sa dietatu naucit rozumiet. Sama by som dala niekedy malickeho do jasliciek, lebo mam pocit ze iba pisti. No ulahcilo by sa iba mne, jemu nie. Drzim palce pri rozhodovani. Do troch rokov sa buduje imunita deti najviac, v jasliach je kopa soplikovych deti ktorych maminy musia chodit do prace a tak tam chodia deti v kazdom stave.

dolcegucci
11. jan 2013

Moj maly do jasliciek chodi.Davam ho tam vylozene len na pohranie sa s detmi.Je tam do 12 hodiny a malemu to nesmierne prospieva,je vyhrany,kludny a hlavne chodi tam velmi rad.Ja osobne som nazoru toho,ze pre dieta (hlavne ak nema surodenca) je lepsie ked travi cas aj medzi detmi nez keby mal byt doma uviazany stale medzi dospelymi.

alena16
11. jan 2013

@sherynkamalinka Od dvoch rokov ano, dala by som ho do dobrej sukromnej skoly a isla do roboty. Aj v tom pripade, ze by mi financie nechybali a mohla by som zostat doma. Predsa len 3 roky su dost na pracovnu absenciu, a dieta sa uz v tom veku rado zahra s inymi detmi.

dusika11
11. jan 2013

ahoj moje dvojcata su v jasliach..no musis ratat s vysokou chorobnostou su mesiace ze su tyzden v jasliach tri tyzdne doma.to hladam niekoho kto je s nimi alebo dovolenku alebo ocr....ale..vyhraju sa tam..su spokojni..vztah sa nam nezhorsil..ale..dieta by som pred rokom tam urcite nedavala..
ano je pravda ze imunita sa buduje do troch rokov sme pod dohladom imuloga..a nasi maju vybornu imunitu..mozno prave preto lebo su v kontakte so vsetkymi vzorkami virusov.ale dostavame aj pripravok od imuloga.davam im to do jedla...do jasli som ich dala az vtedy ked spavali raz denne..lebo som nechcela ich davat skor nez nabehnu na rytmus jasli..moji sa doma nudili

evka4
11. jan 2013

@sherynkamalinka ano, dala. Idealne okolo tych 2 rokov. Urcite by som do jasliciek nadavala dieta, ktore este nevie chodit. Ja som dcerku dala, ked mala 20 mesiacov, aj ked sme z financnych dovodov nemuseli... a vobec to nelutujem. chodi tam rada, naucila sa tam velmi vela novych veci a chora nebyva skoro vobec, cize nie je pravidlo, ze deti su pri nastupe do kolektivu viac doma, nez v jaslickach. Urcite by som si ale dala zalezat na vybere jasliciek, skor treba uprednostnit zariadenie s mensim poctom deti.

surviver
11. jan 2013

@sherynkamalinka ked možte byt doma,tak by som nedala,hlavne koli chorobam,ktore tam určite " schyta" ...je lepšie ak sa maly organizmus vyvija bez zbytočnych chorob...ak nie je ina možnost a neda sa dat trebars k opatrovatelke,tak žial do jasli musi ist s tym nič nenarobite ☹

jana576
11. jan 2013

@sherynkamalinka Ahoj, tak toto prave teraz riesim ja. Syn mal v septembri 2 roky a chcem ho dat terat do jasli. Do prace nejdem. Chcem len aby isiel trocha do kolektivu, doma mam pocit ze uz sa nudi, aj ked sa spolu hravame...ale ak sa mu nebude pacit alebo bude stale chory tak to asi necham tak a bude doma a potom az skolka. Zacalo nam teraz ale negativisticke obdobie, normalne zo dna na den ako keby utal...vsetko je nie, uz len zo zasady 🙂 ...tak uvidime.

lubina
11. jan 2013

ja som nie za jaslicky.Deticky su este malicke a mali by byt s maminami. Skolka to je ine, tam sami chcu chodit, ked si uz zvyknu.......ja by som do jasliciek nedala.Mam dve deti a chodili len do skolky, jedna este stale chodi.

mima4
11. jan 2013

@sherynkamalinka dala, ale asi az ako 2 rocne. Prípadne ak aj skor, tak najskor ako 1,5 rocne s tym, ze by som robila na polovicny uvazok a to dietatko by bolo v jaslickach 2,5 dňa.

klincek
11. jan 2013

u nas rovnako ako u @dusika11-isli po roku a je vidiet, ze im to prospieva, doma uz bola nuda. okrem toho sme nemali velmi na vyber..ale teraz sme vsetci spokojni.
a mozes mi prosim napisat, co im davate na tu imunitu? je to nieco vyhradne na predpis? my mame volnopredajne kvapky Multiimun baby, davam preventivne, nebyvaju chore az na nejake sople, ale ak by bolo nieco lepsie, tak by som o tom rada vedela.

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
kaja73
11. jan 2013

ak nechybaju financie, tak by som ja osobne nedala.
Ale vela zavisi aj od povahy maminy-ak je nervozna z dietata,citi ze ju to frustruje,nenaplna,dieta jej doslva lezia na nervy-vidim to casto okolo seba-tak bude dietatu lepsie v jaslickach. 😉
A potom sa to dalej odvija od toho ako bude dieta reagovat na virusy a bakerie,ktorych je tam plno.
Je rozdiel chore rocne dieta a chore 3 rocne-tomu prvemu nevyvstlis vobec nic a aj nadcha ho uplne odrovna.
Co sa tyka kolektivu,tak dieta do 3 rokov ho nepotrebuje-to su len take reci-ze moje dieta to potrebuje-nepotrebuje-staci mu dobra mamina a super je ked ma 1-2 rovesnikov okolo seba .
Kolektiv je pre vacsie deti-co sa uz vedia hrat aj spolu ,nielen vedla seba.

kacena4
11. jan 2013

"zbavit sa" dietata odlozenim do jasli, nie je vobec dobry napad. neskor sa vam to vrati. nie len v chorobnosti ale skor v psychicke dietata. preco mame 3 rocnu rodicovsku?? aby sme boli s dietatom a vyuzili tento cas s nim. ak sa doma dieta nudi, treba s nim ist von, do kolektivu, napr. do materskeho centra, k susede s malymi detmi, ale nie "pichnut" ho do jasli, nech mu tam spravia aktivitu, lebo doma sa nud 😢 😢 dietatu sa len okolo 9-12 roku zacina vytvarat vztahova vazba k dospelej osobe (a je smutne ak si ju vytvori k vychovavatelke ci pestunke) co je nesmierne dolezite pre dieta /preco su deti z detskych domovov tak ake su??? prave pre tuto chybajucu vztahovu vazbu 😔 😔 / preto ak by som nemusela, nedala by som dieta do jasli

dusika11
11. jan 2013

@klincek echinacea firmu asi nemozem pisat..ale najdes na nete....

euka210
11. jan 2013

urcite nie do 3r ked nejde o nutnost zarabat...matka da viac dietatu ako jasle

zuzana581
11. jan 2013

Nedala by som.

strawberry17
11. jan 2013

@sherynkamalinka ja by som ho dala na 1-2 hodiny denne sa pohrat, ale az od 2 rokov a iba dovtedy kym by ho tam bavilo, nasilu nie...aby si zvykol na kolektiv, byt aj bez maminky a zvykol si na detske bacily 😝

abbey1
12. jan 2013

Nedala a ani nedávam. Rôzne koníčky a aktivity s dieťatkom sa predsa dajú nájsť v rôznych materských centrách, kluboch. Tam si dieťa najľahšie privykne na iné deti, naučí sa ustúpiť i presadiť svoje a to všetko za pomoci jemu najbližšieho-maminky. Absolútne nevidím dôvod dieťa niekam odkladať na celé hodiny, či dni.
Dajú sa krásne zmysluplne naplniť jeho potreby bez toho, aby bolo úplne separované od najbližších. Úprimne povedané, neviem koľko tak maličkých detí potrebuje byť separované od svojej rodiny v kolektíve celé dni. Je iné, ak je s babkou, tetou, kamarátkou sem tam na pár hodín, ale pravidelne v jasliach? Prínos nevidím žiadny. Je to pohodlnšie pre rodiča, že sa mu nemusí venovať, vymýšaľať aktivity, program. Ale...
Iná je situácia, ak to rodina naozaj finančne nezvláda, či je rodiť závažne chorý, prípadne nutná starostlivoť o iného súrodenca. Proste, vtedy to asi inak nejde. Bohužiaľ. 😒

sisaka
12. jan 2013

nie nedala, tu v Kanade je materska sice iba jeden rok, ale ostala som doma bez prijmu do 3 rokov, pretoze viem, ake dolezite je toto obdobie v zivote dietata. V tomto veku dieta vobec nepotrebuje kolektiv, potrebuje rodica (aspon jedneho), kolko pozornosti sa v takych jasliach dostane dietatu? Urcite menej ako doma. Ak to nie je z financnych dovodov nevyhnutne ani by som neuvazovala nad niecim takym, ako to tu uz niekto napisal - jasle su pre rodicov, aby mali kde dat dieta, ked musia ist do prace.

bebe2013
12. jan 2013

Tu v Belgicku je materska 16 tyzdnov. Uprimne vam zavidim ten luxus rozhodovat sa, ci dat dieta v 1 roku alebo v 2. :(

henamichal
12. jan 2013

@kacena4 máš svätú pravdu !!!

gabuci81
12. jan 2013

@kacena4 To ako zo vsetkych deti, ktore navstevuju jasle vyrastu psychicky nevyrovnani jedinci? Ja som do jasli chodila a nemam pocit, zeby so mnou a mojimi citovymi vazbami nebolo nieco v poriadku. 😅 No a prepac, ale vyrazy ako ''pichnut a zbavit sa dietata'' si si mohla odpustit 🤐 , drviva vacsina mamiciek da deti do jasiel, lebo musi!!! a nie aby chodili na manikuru. Najtazsie v zivote matky je pustit dieta, a ano zacina to uz jaslickami ci skolkou. Niekedy to prist musi...A uz vobec si nemyslim, ze rozhoduje kvantita casu straveneho s dietatom, ale skor kvalita. To, ze niekto travi doma 24 hodin s dietatom, neznamena, ze sa mu aj plnohodnotne venuje. Niekedy 2-3 hodiny spolu straveneho casu mozu znamenat viac... to uz som trochu od temy, ale niektore prispevky mi riadne zdvihli cukor. 😅

kvetinka211
12. jan 2013

@sherynkamalinka rozmyslam pri 2r dat na dva dni aby som mohla dokoncit vzdelanie ... nie je to zivotna nutnost a ked sa zatnem tak to zvladnem aj bez toho aby istiel do predskolskeho zariadenia, preto velmi vaham ... hlavne ak nie celkom doverujem ludom ktori by sa o neho mali starat. Uz som skor naklonena tomu ze ostaneme pekne spolu doma a kamaratov budeme spoznavat postupne spolu v materkskych centrach.

Ale dieta to rozhodne nepotrebuje. Ak niekto argumentuje potrebami dietata, jeho vzdelavanim a podobne, tak si len racionalizuje svoje rozhodnutie a snazi sa prekonat vlastne zle pocity.
A kvalita/kvantita straveneho casu ... akoze 2 hodiny s matkou vystresovanou z roboty su kvalitny cas 😉 ? Pokial zrovna matka co je doma nepozera cely cas kriminalky, tak kazdy cas straveny s nou je prinosom - ci uz spolocny nakup potravin, pranie pradla, telefonat s babickou, upratovanie hraciek ...

Je to nas cas, nikdy v zivote sa to nevrati ... v robote sa este nasedime 🙂
Ked niekto musi ist do roboty, to je ine. Som vdacna ze zatial nie som v takej situacii a dufam ze aj pri dalsich detickach nebudem nutena ist od nich skorej nez to bude pre ne a pre mna prijemne.

mima4
12. jan 2013

@gabuci81 nenervac sa 😀 .. niektori ludia zvyknu pouzivat v komunikacii citovu manipulaciu aby ukazali aki su dokonali 😉
Ja som tiez jaslickove dieta a nie som nijak psychicky postihnuta ani labilna. Starala som sa o deticky v zahranici, bola som aj s detmi, ktore boli s opatrovatelkami, ci v jaslickach a boli to zlate a dobre deticky. 3-rocna rodicovska je iba na slovensku, ale nemam pocit, ze by slovenske deti boli lepsie, vynimocnejsie, resp. mali kvalitnejsie vztahy s rodicmi, s matkami...

sherynkamalinka
autor
13. jan 2013

@kvetinka211 a co ak niekto povie ze ho chce dat preto lebo "dieta sa doma nudi"

sherynkamalinka
autor
13. jan 2013

@pimpa
@surviver
@lubina
@kaja73
@kacena4
@abbey1
nejedna sa o mna a co hovorite na argument, pojde do jasiel lebo doma sa nudi?

kaja73
13. jan 2013

@sherynkamalinka osobne si myslim ze sa nudi maminka 😝 -- dietatu do 2 rokov netreba vela aby sa nenudilo a aj do 3 sa to da krasny vykryt-cinnostami s maminkou-ak ma teda ona zaujem a chut. 😉
ja mam 2 synov-perpeta mobile- a viem ich doma zaujat-teda vedela som prveho pred 14 rokmi a teraz viem druheho-trojrocaka-a to zostavame doma este aj na predlzenom rodicaku-vobec nema pocit ze sa nudi-skor ja sa uz obcas nudim,ale jeho tie cinnosti co spolu robime ozaj bavia.

kacena4
13. jan 2013

@gabuci81 moja zlata ale otazka bola v uvode polozena, ze ak matka nemusi ist pracovat a da dieta do jasli, t.j. nemusi do prace a financie ju netlacia, tak som aj na otazku odpovedala a mas pravdu zalezi od toho ako sa potom clovek venuje dietatu ked je s nim, moj nazor je, ze ak sa mu matka - rodic nevie venovat ked ma rok a da ho do jasli hoci nemusi, tak sa mu nebude venovat ani ked ho bude mat doma z jasli. ja som tiez vyrastla na jasliach... a preco po nasich rocnikoch zmenili tuto moznost, zrusili jasle, lebo casom zistili, ze to nie je dobre a vhodne pre zdravy psychicky vyvin dietata preto stat najprv navrhol 2 roky materskej a neskor 3 roky materskej
ale chapem mamicky, ktore musia dat dieta do jasli, aby financne vychadzali 😉 😉 😉

kacena4
13. jan 2013

@sherynkamalinka k tomu nudeniu, no nenudi sa dieta, moja si vie sama najst temu hry a odhrat aj aj hodinku sama, zalezi na matke ake podnety da dietatu... my spolu varime, upratujeme, umyvame okna, pecieme, proste zapajam dieta do vsetkych dospelackych aktivit a ked nestaci napr. ako teraz v zime je tu materske centrum, navsteva inych mamiciek, prechadzky vonku, krmenie kaciciek niekde na okoli... proste maminka musi najst dietatu aktiviu nech kukne na net a najde sak aj ucitelky v jasliach a skolke ju musia vymyslat pre deti aby sa nenudili

Strana
z3