icon

Dávate svojim deťom tresty a aké?

21. júl 2024

Myslím, či im vymýšľate nejaký trest, ak neurobia to, čo od nich očakávate, na com ste sa dohodli. Niečo, čo nie je ako dôsledok napr.ak sa neoblecies, nepôjdeme v tom prípade na ihrisko…

dzejny656
21. júl 2024

My nedávame žiadne tresty. Fungujeme na dôsledkoch.

diaszoky
21. júl 2024

Mam este malu dcerkuáe by som asi davala take mantinely. Na deti ine neplati a diskutovat s nimi gldimu nema zmysel.

dadis
21. júl 2024

To, co opisujes s tym ihriskom nie je trest, ale dosledok. Ale treba to formulovat inak. Na ihrisko pojdeme, az ked sa oblecies. Uvarila si kavu, vybrala casopis, pustila tv. Moj syn, ked mal 2, isiel na jesen von v pyzamku. Nemala som cas a energiu ho presviedcat (najma ked mi uz naobliekana dcera v kociku jacala), vysvetlila som raz, ze ak sa neoblecie, bude mu vonku v pyzame zima. Vonku sme presli 20 metrov a isiel sa domov obliect. Nikdy viac sa tato epizoda neopakovala, uz tomu rozumel. Ale neviem, co by sa stalo v lete 😅. Ale uz maju obe deti 15+ a tresty sme doteraz nepotrebovali..

autor
21. júl 2024

@dadis áno, tak som to myslela, že toto je dosledok presne ako ten chlad a sporo oblečené dieťa.
Len som si všimla, že mnohé mamičky radia dietatu určiť pravidla a prip.trest za porušenie. My sme nič take nemali, nič extra nevymyslam, čo s daným konaním priamo nesúvisí, preto ma to zaujíma či to ma niekto inak

btus
21. júl 2024

áno, dávam tresty.Kážem vyprať umývačku, neurobí - tak má zakázaný mobil, neuprace si izbu, nepovýsava, nezavesí prádlo. Proste, ak neurobí niečo, čo mu kážem, áno, je trest. Ja nie som slúžka, aby som všetko robila a dieťa nič.

mikadooo
21. júl 2024

@btus tak tak... Na deti 10+ najlepšie platí, ".... tak nebudeš mať mobil" 😄 zrazu všetko zázračne pochopia a idú jak motorová píla 🤣. Ináč máme stále, že prečo on(a) má vymočiť umývačku, veď to nevadí, riad sa dá vziať aj z umývačky, ani ten špinavý na linke nevadí, takisto čisté prádlo sa dá vziať priamo zo sušiaku atď atp... 😁😁😁

mikadooo
21. júl 2024

@mikadooo sorry, vyložiť, nie vymočiť

kika2565
21. júl 2024

@btus Ani ste to nemohla lepšie povedať.
My sme boli 3 a tiež boli tresty od rodičov....
Dieťa sa musí naučiť ,že má povinnosti.

jaskolka
21. júl 2024

Tak u nás bolo niečo také, ze syn mal maniu hádzať hračky. Proste smaril cez miestnosť auto, kocky, stavebnicu a podobne. Povedala som mu, ze keď to urobí zase, proste mu hračky vezmem. Takže keď o minútu, zrejme chcel zistiť, ci to platí, letel cez celú izbu vláčik, bez slova som vzala veľké vrece, nahádzala hračky do neho, počas tej činnosti syn len neveriaco pozeral, a vrece som odniesla von. No a nemal v izbe nič.
Takisto vonku, boli sme na ihrisku, hádzal piesok okolo seba, na deti, takže som mu oznámila, ze keď neprestane, ideme domov a nebude sľúbena zmrzlina. A šli sme. A nebola zmrzlina.
Nevravím, ze stále dokonale poslúcha, je to predsa ešte malé dieťa, ale veľmi rýchlo sa naučil, ze ja nebudem vrieskat ani nedostane na zadok, akurát že to, čo poviem, myslím vážne.

zuzana76
21. júl 2024

Nedavame, nie su potrebne, nase deti funguju stylom, ze ked poviem, ze potrebujem pomoct s vylozenim umyvacky riadu, povysavanim, tak to urobia. Taktiez to neziadam hned, ze syn nieco robi a ja zavelim, ze treba povysavat a treba to zacat robit do minuty, kludne ho necham dokoncit aktivitu, ktoru ma rozrobenu. Ale ja mam uz velke deti a su dost empaticke, hlavne mladsi. Ihned reflektuju napr aj na to, ze ma vidia smutnu. Hned sa pytaju, co mi je, napr. cize my sme tresty nikdy nemuseli aplikovat, ani nad nimi rozmyslat.

dominikamacakova
21. júl 2024

@mikadooo tak v tomto má pravdu 🙈

kristinapetronela
21. júl 2024

Moje deti majú šťastné láskyplné detstvo a tresty nedávam .nemám prečo dávať lebo všetko funguje ako má .ak by fakt robili niečo čo sa mi nepáči alebo bolo by treba zasiahnuť tak by som vzala mobil na pár dní .a malým deťom trest možno pár minút ignorácie .neviem. ..moje deti fakt boli zlaté aj keď boli menšie

iwesska
21. júl 2024

Samozrejme,bez toho by sme sa nikam nedostali. Trest je v podstate dosledok nevhodneho spravania. Syn,ked opakovane chodil domov neskor,ako sme sa dohodli,tak proste sedel dalsi cely den doma. Ked nepomohol 1 den,tak sedel 2,3...Teraz si nedovoli meskat 5 min. Ucel splneny. Neviem,kam by som dosla,keby som mu 8500x dokola hovorila,ze ma chodit nacas.

dadis
21. júl 2024

@zuzana76 Presne u nas. Tresty vobec, ziadne zakazy mobilov, telky, nicoho. Deti sa aj dobre ucia, dodrziavaju prichody domov (popr.pisu, ze sa oneskoria), ked poprosim pomoct, pomozu, popripade sa snazia dohodnut, vymenit za inu ulohu.

xsuzannex
21. júl 2024

A co v pripade mega tvrdohlavych deti ktorym je uplne jedno ak som ja smutna a ktorym je jedno ze tie hracky tiez putovali do vreca a prec? Proste kvoli tomu aby nadomnou "vyhrali" dvihnu hlavu a tvaria sa ze im je to jedno? Ano,taketo zlaticka mam doma ja 😀

lujza123
21. júl 2024

@xsuzannex každe dieťa zamrzí ked mu zmiznú hračky v koši. Možno budú machrovat ze nie, ale jedno im to nieje. Ked odignorujú prve vyhodené vrece pochopia pri druhom, treťom …hlavne ked v tom vreci zmiznú aj tie obľúbené hračky

Podľa mňa je ale blbost hrat na city ze maminka bude smutná (nahnevaná, kričiaa atd) ze si neupracu, maminke to ma byt úplne jedno. Sú to ich hračky, nie jej. Nespracu = nebudu mať. Maminka musí byt autorita, kludná, spravodlivá a neoblomná

Hlavne im to vrece nedávať spat, strčiť do pivnice a vytiahnuť najskôr za mesiac

iwesska
21. júl 2024

@xsuzannex Aj ja mam take,neboj,ze je ich viac nez dost. Aj s kamoskami/kolegynami,ked sa rozpravam. To len na MK je viac tych dokonalych deti,ktore na povel posluchaju od prveho kroku, deti sa predbiehaju,ktore prve pomoze,kym mamy relaxuju😎 Ja mam 2 tvrdohlave deti este aj s ADHD a mam tresty dokonca odporucane psychologickou (neurobis - znasas dosledky). Taketo deti potrebuju 2x take prisnejsie mantinely,lebo inak ti poskacu po hlave. Ale poznam aj deti,ktore,kde postavis tam stoja,co povies,to urobia,neodvravaju. Vsetko to zavisi hlavne od povahy.

lujza123
21. júl 2024

Ja som tiez za vychovu pomocou dôsledkov, človek je tvor ktorý sa učí na vlastných chybách.
Ja sa riadim tým ze dieťa potrebuje pevne mantinely/hranice ale zároveň aj slobodu vnútri týchto hraníc.
Len to nieje úplne jednoduché, podľa mňa treba mať na to trochu prirodzený pedagogicky talent, cit pre psychológiu a vedieť odhadnúť situáciu, vedieť aky dôsledok vyvodiť aby tomu dieta aj naozaj chápalo vzhľadom na svoj vek.
A hlavne byt konzistentný a pevný, nieže raz je dôsledok, druhý krát nie atd

Preto veľa ľudí radšej používa typické tresty ako vychovaná po zadku, zákaz niečoho , branie mobilu atd …lebo je to jednoduchsie.
Napríklad moja kamoska deti trestá, ona by aj chcela vychovávať pomocou dôsledkov ale sama tomu nechápe, nerozumie, preto aj všetky situácie kedy to skúšala nemali žiadny efekt. Vtedy je možno lepšie takáto klasika lebo by jej ináč deti prerástli cez hlavu

zuzana76
21. júl 2024

@dadis ano, ale tym nechcem vobec povedat, ze som taka vynimocna matka a moja vychova je genialna, len som jednoducho mala stastie na deti. Mozno tym, ze mam zdravotne problemy, tak deti s tym vyrastali a snazili sa ma setrit.

lujza123
21. júl 2024

@iwesska tak určite nieje dobre vychovávať “na slovo poslušné deti” ktoré ochotne splnia každý príkaz (a hlavne im niečo vkuse prikazovať každú minútu dňa).
S takých potom v dospelosti vyrastú nesamostatne utiahnute bytosti .
Ja toto moc nemám rada ked sa vyzdvihujú super poslušne deti a také tie živšie, energickejšie či tvrdohlavé označujú ako zlé.
Každe dieťa ma svoju povahu, svoj temperament a potrebuje iny prístup.

xsuzannex
21. júl 2024

@lujza123 moj prvorodeny je autista. A vrecia zmizli a nevratili sa. Nevyronila sa ani jedna slza, su to uz dva mesiace a nikomu to nechyba.. proste ma prestali 🙂

xsuzannex
21. júl 2024

@lujza123 nehram na city ze maminka je smutna, pisala som na margo toho co bolo pisane vyssie

lujza123
21. júl 2024

@xsuzannex no tak to je predsa jasne ze na autistu nebudu platiť psychologické ťahy ako na iných ľudí ..
Deti sú tiez len ľudia, sú to rôzne povahy🙂 Niektoré majetnicke typy upratujú ako draci stačí tým vrecom len pohroziť a niektoré zas majú na saláme aj keby zmizne 5 vriec. Ale vzdy vyhráva matka lebo v prvom prípade bude upratane a v druhom tiez, lebo nebudu hračky = nebude bordel 😀

sense
21. júl 2024

@xsuzannex aj moja bola hrdinka kým tie veci naozaj neskončili v koši... Ale to nesmie byť hlavne tebe ľúto dat do preč.... Odvtedy stačilo nachystať čierne vreco a išlo to hneď...
Ale tak píšeme o zdravom dieťati nie o autistovi

xsuzannex
21. júl 2024

@lujza123 ano, viem. Lenze taka ako som opisovala je moja druhorodena.

btus
21. júl 2024

@dadis myslím si, že deti netreba prosiť: pomôž mi urobiť toto, alebo tot: Vyloženie umývačky, upratanie vlastnej izby, vyvesenie prádla je jeho povinnosť, ktorú má robiť bez toho aby som musela niečo povedať. Ja tiež nedávam prať prádlo vtedy, keď ma niekto poprosí, ale keď treba. Deti majú aj povinnosti. A má na to vždy aspoň pol dňa, nie 2xmin.

dadis
21. júl 2024

@btus Ja mam svoje deti, ty svoje. Moje deti nechavam dost vela oddychovat. Obaja chodia na gymnazium, maju kazdy den (syn mava aj rano aj poobede treningy) v sobotu cez skolu treningy, teraz cez prazdniny mavaju trening od 9-11 a pobede od 15:30 do 17:30. Takze nemaju povinnost ani upratovat, varit, prat a zehlit. Maju svoju izbu na starosti, nakupy, psa a potom ich prosim o pomoc podla potreby a mojho uvazenia. Malokedy ma odmietnu, vedia, ze mam toho vela. Nemame konflitky o povinnosti. Ked boli mensi a nemali este sobotne treningy, tak sme spolu upratovali, aj varili. Vedia si navarit, aj zapnut pracku, izbu si upratuju vzdy sami. V porovnani s ich vrstovnikmi maju toho vela, preto som k nim zhovievavejsia, no nastastie aj oni ku mne. Nemyslim, ze ich vychovavam zle.