icon

Dcéra nastúpila do škôlky a stále tam plače

anjeliknitra
7. sep 2017

Mamičky viete mi poradit. Dcerka nastupila do skolky na dve hodiny denne a stale v nej place a nechce tam byt. Co spravit aby sa to zmenilo? Doma ma mladsieho surodenca s ktorym som na materskej. Dakujem

Strana
z2
larochka
7. sep 2017

@anjeliknitra ja ti pridam skusenost z ineho pohladu. S malou som bola tento tyzden v skolke (hoci neplakala, ale mohla som to vyuzit a s radostou som tam teda bola). Prvy a druhy den boli z celej triedy len 2 placlive deticky (chlapcekovia)...sedeli sami a fnuckali, nezapajali sa do aktivit, ale na treti den sa uz pekne hrali s inymi detickami. Dalsi chlapcek vzlykal aj treti den asi dve hodinky, ked boli deti vonku a sa vsetci hrali, tak stal mimo, nic nerobil len pozeral a plackal, ale potom aj on sa uz zapojil. Ucitelky boli vnimave k takym detickam a aj objali, zobrali ho na prechadzku okolo dvora za rucku, rozpravali sa s nim... Cize moja myslienka je, ze deti velakrat placu viac pri rodicoch ako, ked su sami a vedia, ze radsej sa zapoja do aktivit, ako maju aj dalsi den stravit s plakanim... Drzim prsty.

sisska
7. sep 2017

@slavka030 U mojej dcerky to bolo tak isto - nastupila hned na cely den, pretoze som musela ist do prace. Ale zvladla to perfektne, bez jedinej slzicky. Na deti sa tesila, aj na pani ucitelky. Doteraz na ne kyva, ked ich vidi - a to je uz stvrtacka 🙂 Bolo vidiet, ze potrebuje kolektiv deti, svojich rovesnikov, kde by sa ucila presadit, ale aj ustupit, podelit sa, budovala si prve priatelstva... Samozrejme sme na tom vsetkom pracovali aj doma, ale kedze nema surodenca, skolka jej dala nesmierne vela. Takze skutocne treba len vydrzat a pred detmi hovorit o skolke len pekne, s nadsenim a nedat na sebe znat, ze sme vystresovane, nerozhodne a na pokraji sil 🙂

terezka1947
7. sep 2017

@anjeliknitra hm,osobne si myslim,ze vela zalezi aj od vnutorneho nastavenia rodica,lebo mozno ani ty ju do skolky dat nechces,zvazujes,ci nenechat doma-aj ta chapem
ale dieta to moze citit,skratka....mozno sa aj ty musis vnutorne nastavit,ze urobis vsetko preto,aby sa dieta do skolky tesilo...a opisovat to tak
deticky to nemaju lahke..ja som preplakala za svojim prvy tyzden,neviem,ci som ja za nim neplakala viac ako on v skolke,ale dobre to dopadlo
ty poznas svoje dieta naj...ak sama citis,ze by bolo pripravene,len tazky zaciatok,vydrz,daj tomu cas....ak ty vidis,aj realne citis,ze to ok este nie je....nechaj ju doma...

anetkatb
7. sep 2017

Každé dieťa je iné, niektoré potrebuje byť ešte doma s mamkou a iné potrebuje spoločnosť detí. Sama matka musí vypozorovať či je dieťa pripravené na škôlku. Ak ti tam dieťa plače tak ju tam ešte nedávaj. Nesúhlasím s tvrdením že nech sa vyplace, veď si zvykne. Môže to poznačiť psychiku dieťaťa a jeho správanie. Respektujme svoje deti a ich potreby.

siska53
7. sep 2017

@anjeliknitra
Je to len par dni.. Nechaj jej cas.adpatacia zvycajne trva cca 3mesiace.
Alebo ju nedavaj vobec,nechaj si ju doma a pojdu obaja naraz. Mozno to bude lepsie,mozno budes mat.istu dobu place od oboch naraz..

Nasa chodi uz 3.rok, adaptacia u nej trvala omnoho dlhsie ako pri starsom (on obligatne 3mesiace - ja este polr oka som bola doma s mld

slavka030
7. sep 2017

@sisska ja tej mojej stále hovorím, že škôlka je super, ma tam kamošov, nové hry s deťmi, hračky, že p.u. ju ľúbia a boli by smutné keby neprišla, čo by bez nej robili... A samozrejme ju ubezpečujem, že ju ľúbim a keď "popracuje" v skolke tak pre nu pridem a pod. A doma hovorí, že boli dobre a že ide aj zajtra... večer kolobehu fnukotov prečo, načo, začo, ja vzdy ta ista rozpravka dookola, ze to proste tak je, ze každý ma prácu a jej je teraz škôlka a podobné bajky a týždeň je už za nami, a hodnotím, že i keď fnuckame, tak úspešne.

anetkatb
7. sep 2017

Ja som pre svoju dcérku škôlku odkladala ako sa len dalo. Keď mala skoro tri roky a rovesníci začali chodít do škôlky, tak som sa s ňou o škôlke rozprávala a videla som jej smutné oči keď mi povedala že by som jej v tej škôlke chýbala. Tak som s ňou zostala doma a užívali sme si tie krásne chvíle voľnosti spolu. Myslela som že ju dám až do prípravky. Keď mala štyri roky tak som už na nej videla že sa nudí a má záujem o rôzne hry a úlohy. Vyslovene potrebovala stale nové podnety. Tak som ju dala do obeda na tri dni v týždni do škôlky. Je spokojná a šťastná a rada tam chodi... A ja som rada že som tu pre ňu bola keď ma potrebovala.

siska53
7. sep 2017

@anjeliknitra s mladsou,nechcela som adaptovat obe naraz,aj tak isiel az v 4.5roku)..
Mala vlastne doteraz uplne nie je adaptovana - vzdy na zaciatku skolskeho roka place, nechce tam.jest,pit ,ale vlani to uz trvalo kratsie ako prvy rok. Teraz nastupila do inej skolky, tak zas plac a jedava im az olovrant. Chce to cas..

Ako keby zaviselo uplne odo mna,kebyze si mozem vybrat s ohladom na moje deti,skot ako v tom 5.roku ich nedavam,u mladsej ako vidom,mozno az teraz by som.ju dala.. Prosto su deti,ktore kolektiv natolko nepotrebuju, vidim rozdiel,napt.syn aj ano,ale dcera sa zaobide aj bez deti,jej nejak nechybaju a to je medzi nimi od babatka.. Je skor ten pozorovaci typ.

Mas vyhodu,ze ju mozes dat len tak na kratucko,ja som musela dat hned na cely den..

hettinka
8. sep 2017

@anjeliknitra nič nerob, chce to len čas, zvykne si.

jallka11
8. sep 2017

daj mu ešte čas 🙂 je to iba prvý týždeň, ja si myslím, že si zvykne. uvidíš, že koncom budúceho týždňa to už bude oveľa lepšie a pokiaľ sa nesťažuje na učiteľky a fakt sa im venujú tak oni ho tak nenásilne do zapoja do aktivít a potom sa už chytí aj sám

susie16
8. sep 2017

Nechat ju v skolke dlhšie , nech sa otuka , nech to predycha , zvykne si , každý si tým prešiel. A hlavne sa nenechať citovo vydierať. Škôlka jej pomôže aj ked pôjde do školy. Veľmi to na tých deťoch poznať.

katkalubkova
8. sep 2017

@anjeliknitra chce to cas, urcite si zvykne. Mozno by bolo fajn nechat ju tam do 12tej od 8mej. 2 hodiny su malo, mozno, keby tam bolo trochu dlhsie tak by mali napr. aktivitu, prechadzku a zapojila by sa viac do ich programu

lilu7
8. sep 2017

Presne tak treba cas a trpezlivost casom to bude vsetko ok😉

ixayxa
10. sep 2017

@anjeliknitra ja by som si ju nechala doma. Viem je to náročné, ale máš deti, ktoré majú asi už rovnaký režim (vstávanie, spánok...) Viac sa jej môžeš venovať ty, ako 2 učiteľky na 20 detí.

hettinka
10. sep 2017

teraz pozerám, že to dieťa ešte ani nemá 3 roky, v tom prípade - nie je dôvod, aby už bolo v škôlke, ak tam plače. Ak by bolo staršie a mama v robote, to by menilo situáciu, muselo by si zvyknúť, keďže by nebola iná možnosť. Tu tá možnosť je...

Strana
z2