icon

Dcérka má v máji 2 roky a psychologička ju odporučila do škôlky

monci8888
6. jún 2013

baby, mám otázku, vlastne, skôr dilemu...26.mája mala dcéra 2 roky a keďže už plynule hovorí dvoma jazykmi, tretím ako tak, nemá plienky a je celkovo veľmi nadaná, odporučila ju psychologička začať v škôlke od septembra tohto roku. neni to skoro? ja neviem, je samostatná, na to, že je to v podstate ešte krpec 😝 ale aj tak sa mi to zdá skoro.... a tiež, ako je to potom s rodičovským príspevkom, nakoľko prácu ešte nemám...? vďaka veliká

machovalucka
7. jún 2013

moja malá mala dva roky v novembri a od januára išla do škôlky a v pohode,velmi sa jej tam páči 🙂

digysa
7. jún 2013

@dena10 Tiez som ucitelka.....a poviem ti priklad z osobneho zivota...bola som az do 4-och rokov doma. 3-roky s mamou a 1-rok s babkou......a myslim, ze mne osobne to riadne uskodilo...
Ja som sa tak hanbila v skolke, aj v skole.....nechodila som na ziadne tabory, lebo som bola mamin cecek.... Neskor som bola dost uzavreta a mala kamaratky iba z nasej ulicky.
Trvalo mi dobre dlho, kym som sa prejavila......dnes som uplne iny clovek....ale viem jedno, ze som dobrych 5 rokov pozadu vo vsetkom, co som chcela dosiahnut...Nie, ze by som bola hlupa....ale stratila som cas...a je mi to luto. Keby som bola asertivnejsia skorej, tak sa dostanem tam, kde som teraz o par rokov skorej....a v dospelosti sa uz ozaj rata kazdy rok...

Zatvorit dieta v dome na 3-4 roky s rodicmi a babkou je ta najvacsia hovadina, aku poznam.......
Na druhej strane si vsak myslim, ze mat malicke dieta v skolke od 9 do 5 tiez nie je velka vyhra....skor dalsia hovadina (tam to schvalujem ozaj iba matkam, ktore MUSIA)

matozazzo
7. jún 2013

@monci8888 V prvom rade, zijeme v inej dobe a inym sposobom zivota ako nasi rodicia!!! Nase deti v 2 r zvladaju to, co my v 3 r. Niekedy myslim, ze aj 2r su neskoro... ked nechavaju rodicia deti dlho doma, do 3r je to totalny nezmysel!, len im ty&m viacej uskodia. Ked pridu do kolektivu 3r deti, ktore uz maju skoro rok skolky za sebou, nestihaju im, citia sa ukrivdene, nevraviac o tom - cest vynimkam - ze maju este niektore plienku, nevedia rozpravat, jest same, obliekat sa, drzat ceruzku v ruke... Dnesny zivot je uz iny, nevyrastame na dedine, pokrok ide dopredu, aj nas zivotny styl a mat dieta v 2r v skolke mi pride uplne normalne 🙂 Moja nema este ani 2 a uz je v miniskolke a je to to najlepsie, co som mohla pre seba aj ju urobit 😉
Je sikovna, samostatna, bystra, mnohe veci zvlada sama, nema problem s inymi detmi, cudzimi ludmi, vie sa aj doma sama zahrat, alebo spolu so mnou, so starsou sestrickou. Obdobie vzdoru preslo ani neviem ako, a tak, ako aj u starsej, ktora tiez od 2tr bola v skolke, nepoznam vesanie sa po nas ako rodicoch, ranne vylevy a sceny, hadzanie sa o zem, vynucovanie si pozornosti, kusanie, bitie, odmietanie atd., co mavaju dost casto deti, ktore sa v 3 - 4 r nedokazu a nechcu prisposobit rezimu skolky. o dennom rezime ani nevravim, krasne na nho nabehli. Aj chorobnost sa da eliminovat, vsetko je o nas, rodicoch a pristupe k detom.
Na to nepotrebujes psychologa, urobis tak dobre pre svoje dietatko, ktore sa zrejme doma nudi... Aj ked budes doma, do 3r poberas RP, aj keby si pracovala, tak isto.
myslim, ze je to skor o zenach - matkach, ktore nechcu ist do prace a byt doma do 3 r im celkom vyhovuje... cest vynimkam, ked napr. pracu nemaju. Ale popravde, varite dietatku kazdy den pestru stravu? venujete sa mu takmer cele dopoludnie vhodnymi hrami? Chodite s nim kazdy den (ak je vhodne pocasie) von? Na ihrisko, aby sa socializovalo a naucilo vychadzat aj s inymi detmi? Nechavate ho riesit konflikty same alebo vsetko riesite za neho?
Nielen toto, ale aj mnoho dalsieho sa dietatko nauci v skolke 🙂

dena10
8. jún 2013

@digysa Učiteľka v MŠ? Ja som mala tých nejmenších! To že ste pozadu 5 rokov vďaka tomu že ste neboli v škôlke, je vaše presvedčenie. Možno keby ste chodili, tak by ste svoje neúspechy (alebo ako to nazvať) zdôvodňovali tým, že vás dali ako malú do škôlky moc skoro 😀
Najhorší je pre tieto detičky ranný príchod. Denno - denný plač pri odchode rodičov im asi toho moc na psychike nepridá (aj počas dňa - napríklad keď idú spinkať a pod.).

kikina84
8. jún 2013

@digysa to sme verne kopie..presne toiste aj ja

tehulka2011
8. jún 2013

@dena10 presne tak, mna dali do skolky od 2 rokov a tiez som bola (som) uzavreta, a skor introvert. S tym to nesuvisi podla mna

ritusuk
8. jún 2013

zalezi od dietata.ak ma niekto sikovne,bystre,akcne dieta,ktoremu chyba kolektiv,ktore sa uz doma nudi,preco nie?moje dvojcata budu mat 2 roky v auguste,este mame plienky (aj ked ich pomalicky oboznamujem s wc a nocnikom),iba hatlaju,nerozpravaju a maju svoj rezim,ktory nam vsetkym vyhovuje.navyse mam Zojku,na materskej si mozem zostat kludne este rok,nemame s tym problem.na ihrisku sme kazdy den.kazda mama pozna svoje dieta a vie co potrebuje,takze debaty ci dat alebo nedat,ked je to u kazdeho individualne,su zbytocne.

digysa
8. jún 2013

@dena10 Nie som si ista, ci chapes moj prispevok....moj syn je presna kopija mna. A vidim radikalny rozdiel......teraz pojde na leto k starym rodicom, lebo byvame daleko od nich....On sa taha za kolektivom, za novymi ludmi....ja by som na leto nesla nikam..... A teraz, ja som sa pretransforomovala z introverta na extroverta.....zmenila som uplne moje chovanie, moj zivotny styl.

A ja nepisem o neuspechoch....ja pisem o "brzdeni intelektualu a samostatnosti". A to by som neodporucala ziadnej matke..... Ja nepisem o detoch, ktore placu neustale za rodicmi.......Ja pisem o detoch, ktore su pripravene ist do kolektivu, hrnu sa tam ale rodicia si povedia presne to, co ty: "Nie, budes doma, lebo toto je najdolezitejsie obdobie dietata"........ Je to sprostost... prepac.

Na druhej strane, ak dieta neustale place, tak pockam.....logicke rozhodnutie....naznak, ze dieta nie je priravene na tuto zmenu.
Ja nevravim, ze kazde dieta to potrebuje.....ale ty pises, ze kazde by malo byt doma do 3-och rokov...

Ano, zalezi od dietata....JA som bola pripravena ist do kolektivu skoro.....napr. dcerina sestra bola neskutocny introvert a do skolky zacala chodit az ako 4 rocna a aj vtedy plakala....Dnes ma 19 ovlada 3 cudzie jazyky, chodi na vysku...ale je introvert a tej by nepomohlo ani keby ju dali do jasli...tej by to ublizilo.
Treba prisposobovat tieto veci dietatu...vacsinou vsak rodic rozhodou o vlastnych emociach a potom to tak dopadne:

JA ho chcem mat doma
JA si ho chcem este uzit
JA nechcem aby bol chory
JA mam o neho strach
JA viem, ze ma cas

A co dieta????

jamika
8. jún 2013

@digysa Prepáč ale dieta ktorá si matka nechá "zatvorené v dome" to je velmi divný pohlad.Dieta je v kruhu blízkej rodiny a jej priatelov, uči sa zvyklostiam a to mu nebrani stretávat sa s detským kolektívom. Do 3-4 rokov by malo byt dieta s rodičom, ak je to trochu mozne, ak musí ist rodič do roboty, tak musí, to je iná situácia . Ale aby psycholog odporučil dietatu a to dvojročnému školku, tak by sa mal zamysliet nad svojim diplomom. Alebo uz psychologia prerastla hranicu normalnosti.
Ale stretla som sa s takýmto názorom u viacerých učiteliek.Neviem ci to tak ucia na pedagogickej na psychologii, ale rodič by mal byt najlepsím psychologom pre svoje dieta, lebo ho najviac pozná a rozumie jeho potrebám.Určite ovela viac ako učitel a psycholog, co ho vidí len niekolko hodín a na základe svojich "skúmaní" dojde k záverom. Rodič by mal by vediet a sám zvážiť,kedy je ten správny cas dat svoje dieta do "ústavných zariadení"
Psychológ je dobrý pomocník vo veciach školky školy, ale nie v 2 rokoch. Ved do 3 rokov sa to aj volá batola.

zuzanockamt
8. jún 2013

@monci8888 moj syn ledva rozpraval jednym jazykom, mal plienku a zacal so skolkou, ked mal rok aj 11 mesiacov - klasicka statna skolka ... isla som do prace, tak nebola ina moznost ... so psychologickou som nic neriesila a ani to nikto nevyzadoval ... a adaptaciu zvladol vynikajuco ... nema ziadny problem fungovat v kolektive, oducil sa uz v podstate od plienky pocas dna - sam ... zacal pekne rozpravat

sorciera24
8. jún 2013

@jamika nesuhlasim s tym, ze dieta ma byt do 3-4 rokoch pri rodicoch!...to, ze to psycholog odporucil? a?......nie ej vsetko ucebnicove, niektore deti su zrele naozaj na kolektiv uz v 2 rokoch, niekotre nie su ani v 5 tich......a niektori chlapi nei su schopni sa osamostatnit od ammky ani po 30tke 😉 (ak uz by sme mali ist do krajnosti podla ucebnic....)....ja som citila a videla na mojom dietati, ze priam prahne po kolektive a kolektiv deti na ihrisku a skolke je rozdiel, ja nedam dopustit na skolku, rozropzaval sa (bol nuteny, pomohlo to), je stastny, nikdy tam neplakal, preco takemu dietatu nemam dopriat skolku?....ja som bola od roka v jasliach (inak pokial si pamatam, za komancov takmer vsetci, vtedy nebola materska 3 roky....a vtedy sa teda nik nepozastavoval nad tym, ze potrebujeme byt doma do 3 rokov....a zrazu ano?)...a ano, v kolektive sa dieta nauci veci, kt. doma same s mamou nie.....ako sa spravat k druhym detom, poziciavat hracky, vela kolektivnych veci......

gabrielka
8. jún 2013

oj zienky, sa tu smejem, ako sa to tu pekne rozbehlo, hoci zakladatelka temy zjavne uz odpoved na svoju dilemu nasla (vid prispevok zo 6.eho juna) 😀 😀 😀
nechcem nikoho urazit, ale mam pocit, ze materstvo je na slovensku ponate uplne inak ako v zahranici. ano, deti som si odlozila u opatrovatelky ako devat mesacne, starsia je v skolke od necelych troch rokov, nemame problem s imunitou mozno aj preto, ze v kolektive je s detmi, ktore si matky doma nenechaju pri prvom zelenom sopliku. sceny rano nerobi, do skolky sa velmi tesi , travi tam cely den a do domova dochodcov ma urcite neda, lebo to stoji nehorazne prachy 😀

keby som zila na slovensku, mala moznost vyzit z materskej, tak som doma s dietatom do dvoch rokov. potom, ak by sa dalo, by som bola rada, keby bolo v skolke, na pol dna. a podla jeho reakcie, neskor aj na cely den. ale vsetko zalezi od osobnosti, niektore deti fakt nie su zrele ani v styroch rokoch 😝

jaj, este k tym jazykom, rozpravam po slovensky, manzel po francuzsky, po anglicky hovorim perfektne (zila som v usa), ale teda ani nahodou si netrufam hovorit na baby vylucne po anglicky. mozno sem-tam par slov, ale urcite nie vsetko. ked budu vacsie a potrebovat pomoc, oukej. a hoci zijem v zahranici uz peknych par rokov, som stale slovenka a nou aj ostanem, takze chcem, aby moje deti po slovensky vedeli. perfektne. ale to je len moj nazor, kazdy nech si robi ako chce 😉

digysa
8. jún 2013

@jamika Nerozumiem tvojej reci 🙂 Aky psycholog, co za psycholog? Bud pises niekomu inemu alebo ......nerozumiem tvojej reci.... 😒

digysa
8. jún 2013

@kikina84 Ja uz tu chybu s mojimi detmi neurobim 😉 Teraz sa snazim dobehnut zameskane 😅

mr1984
9. jún 2013

a su este niekde jasle ,ktore este beru deti? v BA

mr1984
9. jún 2013

najlepsie by boli mestske 🙂

erique12
14. jún 2013

presne ako pise digysa... jas om bola do 5 rokov doma, potom predskolka skolka jeden rok, to bol najhorsi sok asi, vsetkeho a vsetkych sa bala, doteraz mam isty druh socialnej fobie. moja dcera je presny opak, je spolocnenska. uz v 2 mesiacoch ked sme boli na velkej oslave narodenin, vo velkej spolocnosti, inak v tom case hrozne doma urevana, tam bola totalne zaujata. do skolky zacala chodit v 7 mesiacoch. lebo tu v NL je materska 16 tyzdnov, ale mne sa zdalo velmi skoro ju dat v 3 mesiacoch, tak som si predlzila rodicovsku. od prveho okamihu sa jej tam pacilo. chodi tam len 2x do tyzdna, az celkom lutujem, ze nie viacej🙂
proste vidim, ako potrebuje a vyhladava kontakt s druhymi ludmi a detmi.
chora je casto, respektive tak k veku, lebo tu tiez nezostavaju deti doma so soplami. takto sa jej buduje imunita. potom od 3-4 rokov deti nie su az take chore. cim skor si tym prejde, tym lepsie.
ale nechodime s chripkou, alebo horuckou hned k doktorovi, tu povedia, pije a je? tak je dobre. ak je horucka dlhsie ako tri dni, potom treba zvazit s doktorom. ale urcite nedostane na to ATB. proste je to vyrus a musi sa jej telo s tym vysporiadat. pokial je cula, je a pije, je to v poriadku. ja som brala tolko ATB od malicka... s kazdym kychnutim snad... ale naco je to dobre? ale toto pochopit, vyzaduje zmenu myslenia....

lenusiatko
28. jún 2013

Inak k tym zelenym soplom len tolko (aj ked je to mimo temu), ze zeleny sopel do skolky NEPATRI.
Kazda priemerna ucitelka s takym soplom dieta posiela okamzite domov. Ano zapad je super, ze hr do prace rychlo zarabat prachy a dieta do kolektivu, aby si vybudovalo imunitu, kuk na umrtnost v severskych vyspelych krajinach okolo patdesiatky, to je ta vybudovana imunita. Zeleny sopel je bakterialna infekcia, ktora sa lieci antibiotikami a do kolektivu nepatri.

matapeto81
28. jún 2013

@monci8888 Ahojte..ak smiem môj postreh..Stedného syna som dala do škôlky ako 3 ročného,každodenný plač trval asi 4-5 mesiacov,boli to stresy atd..Bol hanblivý,proste mamin cecek..Teraz končí škôlku a velmi lutujem že som nevyužila možnosť ísť pracovať a dať ho cca 2 ročného do jasiel,prípadne skôr do školky..Môj najmladší chodil do jasiel od 2 rokov,od jeho roku pracujem-síce v školstve,nič tým neutrpel,nemá problém,rozpráva tiež skoro dvoma jazykmi-anglický ho učím ja a základ má s jasličiek,je zhovorčivý,nehanbí sa..Ja milujem svoje deti nadovšetko ale určite im škôlka,jasličky neuškodia,je to moja skúsenosť🙂Verím že deti potrebujú aj kolektív-netvrdím že nepotrebujú rodičov,ale vôbec tým netrpia a čím mladšie dieťa ,tým sa skôr adaptuje! Nehovorím to len preto že pracujem v školstve!Môj názor prosím o rešpektovanie !

zuzkat1
28. jún 2013

Dieta do 3 rokov patri k matke. Je to najcitlivejsie obdobie zivota.

@matozazzo ked tu kladies otazky ci sa venujeme detom tak to vyzera ze ty nie.
Ano 2x denne bola vonku,kazdy den som varila,hrali sme sa,je samostatna,sebavedoma a sikovna.

@digysa ja som bola tiez do 4 rokov doma a som za to vdacna. Neznasala som skolku atd. A som introvert nie preto ze ma nestrcili do skolky,ale mam taku povahu.

digysa
28. jún 2013

@zuzkat1 Dieta patri matke vzdy...ale 4 hodiny v koletive je len prijemna zmena pre dieta. Ty nie si male dieta a preto nikdy neposkynes svojej dcerke to prave detske prostredie... Ja tu predsa nepisem o tom, ze dieta vyslels do skolky o 7 hod rano a prides si pon o 6 vecer. Ved trosku citaj....a rozlisuj o akom case sa tu jedna.... To tvoje 2x denne vonku....to su tie 4 hodiny v skolke...

A este jedna vec..vravis, ze si skolku neznasala a bola si doma do 4-rokov. Tak ako vies, ze by sa ti skolka nepacila, ked si tam ani nechodila???? Druha vec- ak si bola silny introvert, tak tiez by som ta do skolky nedala.....take deti tam iba trpia...

Ty vsak stale davas vsetky deti do jedneho vreca. Tvoj nazor nie je vobec objektivny...

@matapeto81 Podla mna niekedy proste dieta je take, ze je radsej s mamou, ako v skolke a taky je tvoj starsi syn. Myslim, ze si chybu vobec neurobila...akurat jeden je kolektivnejsi a druhy menej. Vtedy radim, aby sa pockalo....ak treba . Dalsia vec je...ze to prve dieta je nase prve- vsetko je vzacnejsie pri prvom...aj spolocne chvile a tazsie aj to odlucenie 😉

Ale ak je dieta "viditelne" pripravene ist do kolektivu uz ako 2-rocne, tak v tom nevidim ziadny problem. Dieta si iba vytvara do buducna skusenosti s ludmi, so spolocnostou, nove situacie, ktore by pri babke/mame nikdy nezazilo. Mama mu nikdy nevytrhne hracku z ruky...vsak ano? 😅 V skolke sa to stane vela krat a dieta sa nauci, ako ma tuto situaciu riesit a pod...

A ako sa dari starsiemu synovi teraz?

slady
28. jún 2013

no to je debata 😀 tak ja som do skolky nechodila vobec, ani do predskolskej pripravy, rovno do skoly, som normalna, citat som sa naucila sama v 4 rokoch, bola som velmi bystre a nadane dieta a skolka mi vobec nechyba, to ze si tu niekto lieci komplexy typu co by som bola byvala mohla dosiahnut keby som isla o rok skor do skolky to je podla mna tragikomicke... ako fakt. mamina vie podla povahy dietata ci to dieta chce, ci je na to pripravene a ci mu to chyba. poj syn ma 3 a pol roka a z kazdej strany pocuvam aky bude z neho asocial a on sa normalne hra s detmi, nema problem, ludia mi vycitaju ze je hamblivy a ze "sa necha" len preto, ze nie je agresivny a nemlati sa s inymi detmi ale radsej ustupi pri konflikte... a zvaluju to na to ze nechodi do skolky, podla mna je to smiesne, vsetko zalezi na povahe dietata a dieta sa da vychovavat rovnako dobre doma ak sa mu rodicia venuju, beru ho von medzi kamaratov, do prirody, na kruzky. Moj syn je tiez bystry chlapec a uziva si svoju rodinu, sestricku, nestresuje sa rannym vstavanim zbytocne a nema ziadne psychologicke traumy z odlucenia. Jasne, vyhral by sa aj v skolke, ale na co, aspon ho nemusim oducat hlupe zlozvyky inych deti, ktorych rodicia na ne maju mozno menej casu. Tolko moj nazor. Niektore deti v skolke trpia, ine prosperuju a rozkvitaju. Kazde dieta je ine a treba sa riadit len a len dietatom.

digysa
28. jún 2013

@slady som si ista, ze prispevok bol venovany mne...komplexy nemam a tiez sa nemienim prezentovat ako genius, ktory sa naucil sam citat.....to je ako tvoj najvacsi uspech v zivote? No gratulujem..... 🙂 😉

Dobre je na tom ale to...ze pises to iste co ja: ZALEZI NA POVAHE DIETATA! ale nemohla si si odpustit trapny komentar o komplexoch.

slady
28. jún 2013

@digysa nie, je to rpiklad toho ze dieta vie byt sikovne aj ked nechodi do skolky, nepoznam iny priklad ako seba tak preto uvadzam seba, nie preto ze by som bola egocentrik ale to je jedno, chcem len poznamenat, ze nechat si dieta doma neznamena odopierat mu kolektiv, nenechat ho hrat sa s detmi ci vyriesit si konflikty, tiez si myslim ze toto obdobie je este prilis citlive u deti a dieta by malo citit ze sa moze obratit na rodica ak ma problem. Ako som uz napisala, neriesim vsetko za neho, nestojim mu za zadkom, vediem ho k samostatnosti, ma kamaratov, niektorych ma radsej a inych menej, chodi von, na kruzky, na ihrisko, ale vie, ze ak by mu niekto ublizoval a nevedel by si v tej situacii poradit sam tak sa za neho postavim. a to je podla mna dolezite. V skolke dieta tuto istotu nema, nema sa na koho spolahnut a nie je psychicky pripravene niektore veci riesit samo.

linuska1
28. jún 2013

@monci8888
moja mala mala 15.05.2012 - 2 roky a tiez v sept nastupila do skolky to mala 2 roky a 3 mesiace.. a skolka ju neskutocne bavi a tesi sa do nej... 😉

slady
28. jún 2013

@digysa ale opat zdoraznim ze je to individualne, niektorym detom sa moze v skolke darit a pacit, inym menej, iba mi prislo smiesne ak zvalujes svoj profesionalny neuspech, alebo to o com si myslis ze je oneskorenie, na skolku. nemas komplex, beriem to a som rada za teba 🙂

heleninamama
28. jún 2013

Moj postreh - to či dať dieťa do školky nezáleží len od povahy konkrétneho dieťaťa, ale aj od povahy matky. Matka, ktorú baví denne variť, chodiť 2x na detské ihriská, vymýšľať rozličné batolacie aktivity a materstvo ju napĺňa na 100 a viac %, taká matka nech je doma s dieťaťom tie 3 roky. "Matka," ktorá varí len z donútenia, obľúbenou aktivitou pre dieťa je v jej očiach niekoľkohodinové pozeranie televízie, či posedávanie pri detskom kútiku, pričom dieťa si ani nevšimne a von ho vyvlečie len preto, aby si na čerstvom vzduchu zafajčila a porozprávala sa s inými "matkami," pričom neustále narieka, aký má nízky rodičovský príspevok a dieťa nenaučí obrazne povedané ani povedať prosím a ďakujem, taká nech ho dá do školky čím prv.

zuzuj
28. jún 2013

Inak ja stále uvažujem či žijem v rovnakom štáte....ale kde berú 2 ročné deti v Bratislave?... My sme mali a máme problém malú umiestniť a to bude mať 3,5r. v septembri....
Tot aká diskusia...ako vždy sa tu zvrhla nejaká normálna otázka kde chcela baba poradiť...na súťaženie o MATKU a dieťa roka...prípadne hádky o ničom...

bajciatko
28. jún 2013

ci je to skoro alebo nie, to podla mna zistis ak by si tam dcerku dala na nejaku skusobnu dobu, uvidis, ci sa jej tam chce chodit a ci si zvykne, ak by plakavala, tak by som to este asi nesilila, ak by sa jej pacilo, tak by som ju nechala v kolektive. Podla mna tu treba pozerat na to ako to prijme dieta samotne, to by bolo pre mna prvorade.

matapeto81
28. jún 2013

Na tomto koníkovi človek už ani názor vyjadriť nemôže 😒 😒 zabúda sa na to aká bola otázka že...ale kvôli tomuto sa málokedy vyjadrujem..Lebo vyjadriť svoj názor či skúsenosť je HRIECH!!!!

@monci8888 Moja rada skús a uvidíš myslím že o nič neprídeš!!Riad sa sama svojím inštinktom 🙂 🙂 Veľa šťastia 🙂 🙂