Dcérka si stále nezvykla na škôlku, poraďte ako ďalej ?
Zdravim, prosím o názor maminy, ktoré TIEZ MALI ALEBO RIEŠIA podobný problem! Zaujimaju má riešenia realne z Vasej skusenosti, nie čo si kto mysli. (dr. Nás odporučila k psychologičke, no termín objednania je daleko)
Od kedy zacala chodit dcérka do skolky v septembri, sme v podstate stále v nervozite, ona aj my.
Je to prve dieťa v mojej aj manželovej rodine. Je velmi šikovná, urcite aj popredu s rovesníkmi (nehovorím to ako mama ale zo skusenosti s prace s detmi aj v jasliach a podobne) a niekedy až moc rozumná, čo je niekedy aj “na škodu” snáď chápete ako to myslím. Nemame na okolo malé deti, sme mala dedina, bývame s mojimi rodičmi, s kamaratiek som bola prvá, ktorá mala dieťa, takze nemali sme moc prilezitosti pohrať sa s detmi potom prišla sestrina mala ziarlila veľmi na zaciatku, ale sú to už skoro 2 roky veľmi sa majú rady. V septembri nastúpila do skolky a od vtedy aj problemy, zhoršilo sa jej správanie doma, do skolky nechce chodit. Každé ráno hodinu place, alebo sa zobudi s tým, že ju napína na vracanie, už sa takto aj povracala, doma mi nechce ráno nič zjesť, prideme do skolky chytí má a trhá má, že mám istá ňou dnu takze ju musia ucitelky vziat odomna. Keď sa zavrú dvere vraj potom už neplače. Chcela som ju dať zobzaviatku len na doobedie nesúhlasili hoci mesiac tak chodila boli to citit na správaní učiteliek, tak som ju dala aj na spanie ale chodim hneď ako sa zobudi pre ňu, čo je 14:20, a do tohto casu absolutne nič nezje, lebo v skolke nechce jesť. Sem tam má vraj dobrý deň to viem od znamej ktorá tam upratuje. Ale inak sa s detmi hrať nechce, nezapaja sa do tancovanie, boli sa púšťať na snehu ona nechcela a podobne, samozrejme ju do vsetkeho nútia aj keď nechce. Prvý mesiac väčšinou len sedela na stoličke a že čaká na maminku. Okrem toho si zacal trhať zadery do krvi, keď príde zo skolky stále opakuje už nepojdem tam, stiska má ja mam maminku ľúbim, ja nemam rada pani ucitelky. Vraj je taka že sem tam prid ek dieťaťu a z nicoho nič ho soti. Nás doma zacala “bit” nikdy pred tým to nerobila. Hnevá sa, stále je taka nepokojná. Problemy sú stale, ale to napinanie ráno a trhanie zaberov, to sa vystupňovalo v decembri. Neukludni sa cez víkend stále je v strese od rana, že nejde dnes do skolky, nechce nikam chodit. Vždy sme sa chodili niekde hrať aj každý deň von na ihrisko do susednej dediny alebo do mesta proste niečo teraz zakaždým zo skolky domov. Doma sú rozne dni bud príde a hneď nevyzlecena začne skladať puzzle a do večera sa hra potichu sem zámorie postiska spomenie že nejde do skolky. Alebo príde a hneď vyryva robi zle až kým nejde spat. Sme z toho nervozny nedá sa to proste takze sa aj hadame a cela atmosféra doma nervozna. Skacem síce z témy do témy ale chcem Co najlepsie popísať pracujeme z domu takze sme boli stále spolu, ale manzel robil nemohol sa jej venovať a ja som okrem toho aj odchádza do inej prace, alebo na nákupy, alebo som bezne varila atd. Ona sa hrala v izbe . Poobede už sme sa jej venovali. Teraz absolutne nemôžme ísť nikde ak áno hodinu zuri kope do dverí že chce maminku alebo tatika, ako náhle chytí niekto bundu hneď ide plakat že tatino nejde preč alebo pod. Ani do obchodu nikde ani na chvilu, nechce si dať vysvetlit. Ja napr. Som do skolky nechodila iba na pol rocnu povinnu pred školou. Necítim davat nijak vadna ani že by mi to dako ublížilo a tiez sme nemali moc deti okolo seba. Sme aj my na ňu naučení takze do skolky sme ju dali skôr tak na “nátlak” okolia, že aby si zvykala na kolektív atd. My by sme ju asi ešte nechali doma. Na druhej strane, keďže sme sa už rozhodli a dali sme ju tam, sa bojím s verziou že ak to preruším, bude to potom ešte vacsi problem, lebo bude vedieť že dosiahla “svoje” aj pred tým. Ale možno tu vôbec nejde o vzdor a ty pádom keďže sa formuje osobnost sa bojím aj dr. Naša povedala aby sa jej nejako nepoškodilo, že je na ňu veľký nátlak aby sa nebála do budúcna alebo proste podobne. Je urcite trochu aj rozmaznana, ale toto neni napr. Ráno že place a trucuje v hrackarstve ona naozaj place a nechce tam ísť . V novembri bola asi 3 tyzdne doma, v oktobri dokopy asi 2 tyzdne keď mala nadchu alebo tak že som ju nechala doma od stredy napr. Ale aj tak je december a je jedine “nezvyknete” dieťa . Alebo proste jedine ktoré ráno plavé na celu skolku, nehambim sa za ňu, ale viete si predstaviť tie pohľady keď vojdeme do skolky . Ak ste mali alebo máte podobný pripad prosím raďte, ako zo riešite, alebo ako ste to vyriešili. ĎAKUJEM ❤️
@maciatkolulu vyvinulo sa to úplne blbo popisala somv texte čo somchcela vedieť od mamiciek, ktoré majú priamu skusenost. A teocha rozmaznana neznamena že mi robi scény a diktuje. Každý si to všetko vysvetľuje po svojom. Treba sa drzat hlavného popisu, tak to je. A tam je aj napisane z akého dovodu sa na to pytam a na čo konkretne sa pytam. Nechat doma to je to najmenej pre mna.
Sa mi to zda, ze ty ju nechces nechat doma a tu hladas odobrenie? Prepac, ak sa mylim.
@mijama29 tak potom fajn a máš vyriesene, lebo iné nezmeníš. Bud bude chodiť a budete všetci nervózni a dieťa bude mať problémy, okusovat si nechty, či co a čakať, či sa to povolí, lebo ono sa to časom povolí, bude tam celý deň a nebude jest, lebo učiteľky sa s ňou oarat nebudú, keď nechce tak nech neje, ved nakoniec fajn, lebo kebyže ju cpu, tak zase pravdepodobne problém, že ju nútia násilí, čo je ešte horšie. Moje dieťa, takto začalo nenávidieť cviklu. Takže tak😉.
@evkano1402 och tak už toto má dorazilo teda 🤦♀️ Treba to celé prečítať a v závere píšem o čo mi ide a potom reagovať
@mijama29 pane boze zena! tak ucitelky su zle. blbo sa spravaju k tebe ako dospelej a ty si myslis ze ako sa asi spravaju k detom ked ich nikto nevidi???? chyba je jednoznacne v ucitelkach a riaditelke! v dobrej skolke je adaptavne. moznost pol dni. aspon raz za tyzden report ako sa dietatku dari. ak sa po mesiaci neadaptuje treba to riesit. spolocnymi silami. sama vravis ze su mlade neskusene zrejme nemaju pedagogicke vzdelanie a k tebe pristupuju s neochotou. . . pocuvaj svoje dieta. ved nejest poldna polroka! to jej moze rozhodit travenie krvny obraz tlak cukor vsetko!!! ved je zjavne traumatizovana. zjavne mala iba cerstve 3 roky..... akoze.... my sme tiez mali dievcatko v skolke ktore plakalo nespinkalo a nepapkalo. ale nikto z nas na nu nebol zly. kazdodenne sme to riesili a komunikovali s jej maminou a do mesiaca bolo to dievcatko totalne spokojne a zapajajuce sa. ale to bolo nasim spolocnym zaujmom a snahou. pride mi to ako ked dospely chkdi do prace kde ma hroznych nadriadenych... kazdopadne ten dospely moze dat vypoved. tvoja dcerka nie. akirat sa tak moze skrabat do krvi a vracat zo stresu... ach... ak ju budes o rok ci rok a pol davat do skolky tak ju daj inek a do dobrej! skolky! do takej kde budes mat ty dobry pocit z uciteliek
@mogaa tak keď nechápeš, tak si dobre prečítaj čo píšem v závere čo mi aj povedala dr. Že preto ideme k psychologicke aby toto posúdila a nespravila sa chyba. A pochopíš možno ... a preto som na zaciatku pisala nech mi nápisu presne Maminy, ktoré to mali zo skusenosti rovnake a že nechali deti doma a vo nasledovalo potom. Lebo iné úvahy sú mi k ničomu. Dakujem
@maciatkolulu ona tu chce poradiť ale radu ako nechať dieťa doma neakceptuje😉
@mijama29 ha som si to teda prečítala riadne a nerozumiem absolútne. Mne kebyže dieťa ešte v dembri 3 a polročné plače a kuse si nechty, ráno zváracia, tak neváhaj ani minútu a dieťa je so mnou a mam zase svoj kľud, svoje kľudne dieťa a celú rodinu. Môj malý ma šesť a minulý rok išiel prvýkrát do škôlky a aj to je teraz na pol dna a užívam si to, kým sa da. A aj on. Neplakal ani raz. Vyrastal najmä s dospelými, keďže ma dospelých súrodencov. A keď mal 3 a pol, tak miesto ranného zvracanie sme sladko spali, pripadne vymýšľali co budeme robiť, čo sa už keď je dieťa v škole nedá. A je koniec týmto peknym dňom.
@maciatkolulu asi takto.... ale plus to n čo sa tam pytam ja a chcem vedieť od tých čo majú skusenost. A to prečo nás dr. Poslala na posúdenie. Nechce sa mi to zas rozpisovať.
@mogaa ja nemam problem to spravit hneď akurat to môže byt aj chyba a o to. Píšem v to. Texte a na to sa pytam presne ako to bolo u mamičiek ktoré takto nechali dieťa doma a začínali odznova ako zo prebiehalo potom. Preto som pisala nech pisu a vyjadruju sa tie ktoré tým prešli. Ďakujem za pochopenie.
@mijama29 nerobím z nikoho blbca len nechápem čomu nerozumieš ty....no doktorka vás zrejme poslala k psychologičke aby zhodnotila či je dieťa zrelé na škôlku....a to vidíš aj sama že nie je, lebo nie je normálne aby mi dieťa vracalo že má ísť do škôlky....a že sú na figu učiteľky s tým nič neurobíš....buď necháš dieťa doma alebo ho dáš do inej škôlky.....učiteľky nevymeníš ani neprinútiš aby boli "lepšie" a viac sa venovali tvojmu dieťaťu...
@mijama29 tak ja som presne ta pravá, deti chodili do štátnej škôlky, staršia mala 5 a mladšia 3 a potom co revala veľká aj mala a ja som bola doma, som to ukončila a potom išli do waldorf a úplne ôk. Malý je v zahraničí v škôlke, nevedel jazyk a išiel až skoro šesťročný a je to ôk. Nech by malo byt hocičo a hocijaké názory, kebyže moje dieťa zváracia, alebo si kuse nechty, ostane doma. A vôbec by som neriešila, čo bude v septembri. Môže byť stále doma. Pokiaľ nebudeš zarezávam v práci od - do. Takže by som sa vôbec nestresovala a psychológa nerozumiem. Jedna sa o trojročné dieťa, čo ledva vyrástlo z batoľatá. A chce byť so svojimi rodičmi. Jedu e, že by tam bol iný problém. A to zistíš jednoducho... Necháš ju doma a keď aj po mesiaci bude mať agresívne sklony, tak máte iný problém. A môžete začať s psychológmi
@mijama29 nechaj ju ešte doma, aj máš takú možnosť. Moja neter nastúpila do škôlky ako 3,5 ročná, inak šikovná a spoločenská, ale bolo jasné, že v škôlke trpela. S nikým sa nehrala, nejedla, nepila iba sedela v kúte, plakala a čakala, kým po ňu niekto príde. Aj na odporúčanie učiteliek ju teda zo škôlky zobrali, tuším tam nebola ani mesiac a nastúpila až ďalší rok. Ten rok urobil hotové zázraky a bola tam stastna a chodila tam rada. Aj učiteľky videli ten obrovský rozdiel. Niektoré deti proste potrebujú viac času, veď im nič neutecie. Nenechaj ju tam trpieť.
@mijama29 inak každý psychológ ak mu povieš že dieťa ti vracia a má stavy čo si popísala ti povie nechať ho doma alebo skúsiť inú škôlku...určite ti ani jeden jediný nepovie aby si nechala dieťa v takomto stave chodiť naďalej do škôlky a čakať či si zvykne...môžeš vyskúšať ešte inú škôlku, ale učiteľky neprinútiš spolupracovať tak ako si to ty predstavuješ, nanajvýš sa môžeš sťažovať u riaditeľky že po deťoch kričia, ale ak sú ostatné deti v triede spokojné, tak nepochodíš ani u riaditeľky
@maciatkolulu tak toto som presne chcela vedieť a teraz keď si to takto napísala som dostala čo som chcela.dakujem
@mijama29 mala to berie zle, lebo tam nechce byť je otázne ake to nechalo na nej následky a bude sa o rok báť každej škôlky, keď sa tu necítila dobre.Max Ti povedia, že je úzkostná, ale to musíš vidieť aj ty, keďže sa už boji len, keď vy odchádzate.Co najviac s ňou chodievajú/ niekde medzi deti do kútika, osmeluj ju nech je aj sama ty sed opodiaľ nech sa hrá s inými deťmi.Chcela s nimi aspoň komunikovať?
@eliska13 chodime do detskej herne a hra sa tam sama sem tam príde. Po 20 minútach a kukne či som ozaj tam napije sa a hra sa ďalej. S učiteľkami komunikuje aj s detmi myslím. Neviem. Ja by sim cakala, že niečo taketo by mi ucitelky povedali, keby bol problem. Ale dozvedela som sa ah teraz detaily keď som bola na spoločnej oslave s upratovačkou zo skolky. Ktorá v podstate aj zastupuje ucitelky. Keď sú v skole alebo majú dovolenku.
@mijama29 citala si moj prispevok? Pouzi tu fotku..taku,kde si usmiata..
Daj jej ju...a citajte ten pribeh v knizke,velmi pomoze uvidis... moja bola taka ista,mna to prekvapilo,lebo do skolky sa tesila najprv,ale nebola som tam a to jej vadilo,ze sama.pritom deti miluje,na ihrisku sa saja hra aj hodinu spokojna bezomna,lietala hore dole,ale proste asi vedela,ze som tam,aj ked dalej... zacala sa vuac mojkat atd.. vecerne tulkanie,co dovtedy minimalne... ta kniha nas priam zachranila..
@mijama29 vzdy je jednoduchsie to, co zaziva niekto iny ako to, co zazivam ja...
Kolegynin syn revaval v jasliach rok - denne. Nemala v tom jasno, ona od zaciatku nebola presvedsena, ze je to dobre, nechcela ho tam dat, zial musela.
preto moj koment, ze podla mna je problem v tom, ze ty nie si presvedcena...
@mijama29 toto nieje urcite lahka situacia ale este by som to nevzdavala. Dost problem je to ako sa k tejto situacii stavaju ucitelky. Ja by som ju davala na pol dna a hotovo, skolka nieje vazenie. Moja tiez nic nejedla, nepila,.place strasne, rano ju bolo pocut na celu skolku, ked som isla pre nu uz od brany som pocula ako place, mala zle sny,stale len vravela,ze nejde,ze bude doma somnou,nepohla sa odomna,nemohla som odist ani do druhej izby. Naplakala som sa,.chodila som ako bez duse ale ono sa to zlomilo. Zo dna na den bolo lepsie a uz teraz mozem povedat,ze jej skolka prospieva, ma kamaratky atd. Dokonca ked je dlhsie doma vidi,ze sa nudi. Som fakt stastna, ze sme to zvladli a hlavne ja,ze som vydrzala lebo mne fakt nechibalo vela aby som ju tam nedala. Hlavne sa musite vy rozhodut co dalej ,ona citi neistotu a sancu,ze skolka pre nu skonci.
z pohladu tvojho dietata:
"Mami lubim ta a chcem byt s tebou." nic ine tam nie je
Vedia pani ucitelky, ze si doma? Mozno preto ten ich postoj je taky aky je.
Pozri sa na to z pohladu tvojej malej, co je pre nu najlepsie.
Nehladaj pravdy, tvoju pravdu, pravdu pani psychologicky, pravdu uciteliek, svokry...
uprimne ti prajem spravne rozhodnutie
Tiež pracujem ako učiteľka v MŠ a takéto správanie nie je ojedinele, práve naopak . Súhlasim s pediatričkou a tiež odporúčam psychológa, aj keď niektorí rodičia to nevedia prijať ale skutočne z vlastnej skúsenosti viem , že dobrý psychológ pomôže. Majú na to svoje metódy a zistia príčinu a potom sa toho držať a spolupracovať s učiteľkami. Možno je to len vzdor ,aaaale možno naozaj v triede niečo nie je v poriadku, ale na to už určite s odbornov pomocou prídete lebo skutočnosť je táka, že kolektívu sa skôr či neskôr nevyhnete a aby to nebolo ešte horšie a vy rodičia sa z toho zbláznite. Ja by som určite hľadala príčinu a chcela by som aby dieťa bolo medzi rovesníkmi. Netreba sa báť. Verte, že toto je riešiteľný problém a všetko bude v poriadku . Nie ste jediná rodina čo ma takýto problém, ale každopádne to treba riešiť.
a ešte jedna taká malá rada. Nie dieťa určuje pravidla, ale rodič !

@mijama29 pozri, prepáč, ale vôbec ti nerozumiem, vyzerá to, že sa sťažuje na škôlku, ja naozaj úprimne nerozumiem, prečo si nenechás dieťa doma. Sama si písala, že ani ty si nechodila taka mala do škôlky, písala si, že si robila s deťmi, tak ti asi jasne, ze dieťa má neurozu zo škôlky, že vás ešte potrebuje. Na druhej strane sama píšeš, že je trochu rozmaznané a pod. Tie učiteľky, kebyže tam maju viac detí s takýmto problémom, tak sa môžu obesit. Takže za mňa by tu nebolo absolútne nič na riešenie, dieťa by bolo doma... A neverím, že ťa učiteľky nútia mat dieťa na poobedňajších spánok...