Delia sa vaše detičky o hračky ?
Ahojte, mám synčeka rok aj 8 mesiacov a nechce sa podeliť o hračky. Hlavne o autíčka. Ak sa náhodou stane že mu nejaké auto nejaké dieťatko vezme tak dostane amok, pustí veľký plač a hádže okolo seba všetko čo vidí. Ja mu vysvetľujem, že je pekné autíčko požičať ale nejak to nemá význam. Dnes sa na ihrisku a mňa jedna mama oborila že by sa mal vedieť deliť ale nejak sa s tým nestotožňujem. Nieje zas taký že nedá nič napr o sladkosť sa podelí rád ale tie autá si nedá za nič. Delia sa vaše detičky o hračky? On si napríklad hračky tiež od druhých nepožičiava vždy sa hrá len so svojimi. Ale zas v obchodoch si často nejakú hračku pýta (hlavne tie autá a väčšinou aj nejaké malé za pár centov dostane ak preň nerobí veľký cirkus)
Vie si poprosiť aj poďakovať.
Moj názor je, že by sa mal o hračku podeliť, pretože je prirodzene sa o veci delit a myslím si, že aj správne.u nás sa učíme, že buď spolu, ak nechce niečo pozicat, alebo najprv ty sa zahras, a potom tvoj kamarát. Malé deti sú zvedavé, neraz chce moja zrazu vec, o ktorú by doma nejavila záujem, prípadne doma takú vec nemá alebo ju ešte nevidela a chce sa pozrieť. Tie deti sa hrajú pár sekúnd s hračkou ktorú majú , potom ich zaujme znova niečo iné.chcu veci, len preto, že to má iný...zasa dieťa nemôže dostať hneď všetko čo si zmyslí, ale veľmi sa mi páči ak sa dieťa podeli alebo ho mamina "napomenie" požičaj a veľakrát ma to aj poteší , že sa tie deti môžu hrať spolu a takto socializovat.
@evalin88 ahooj, dobre citam, ze Ty si mala doniest do zasoby tri auta v prospech spolocenstva deti na ihrisku, aby sa deti inych mam nepobili kvoli Tvojmu lietadielku? :D
Rok a 8mesiacov a ma sa vediet delit? 😂by som tu mamicku na ihrisku pozdravila. Deti sa naucia delit okolo 4-6roka kedy si uvedomuju naplno ze ta hracka sa im aj vrati. Momentalne hracky su vsetko co dieta ma a urcte by som ho nenutila aby svoje daval vynutene niekomu. Este je maly on sa to nauci ked bude vacsi. Nabuduce si opytajte od tej mamick telefon ci vam pozocia ze si chcete len zavolat, a uvidite akym prikladom ponde svojmj decku😁
Myslim, ze by si sa nemala takto dopredu trapit, co bude v jasliach. Jednak tam maju rozne deti a jednak mozno prave tam v kolektive rychlejsie privykne myslienke, ze o hracky sa da delit a neznamena to, ze uz ich viac neuvidi.
Doma to ma asi ine, kedze rodina mu vyjde v ustrety. Zase jasle budu nieco ine, nove pravidla, skor sa zmieri s tym, ze tam to funguje inak.
Nemyslim, ze by ho vylucili len preto, ze ma takyto problem. Navyse v jeho veku prirodzeny.
A je to normalne aj vo vyssom veku. Moje dieta dostalo v skolke drevenym kladivkom po hlave a malo roztrhnute celo, lebo sa poskriepili so spoluziakom o jednu hracku (tusim to bol kyblicek). A to uz mali 5 rokov obaja.
Takze v pohode. Netrap sa zbytocne vopred.
Mozno je to len vekom, moja dcera do 4 rokov sa tiez velmi delit nechcela. Potom to prislo same. Viedla som ju k tomu, ale nenutila. Mne by sa tiez nepacilo, keby niekto prisiel ku mne uprostred nejakej aktivity a bral mi zrazu moje veci
@biela_sova ano, no konkretne moj maly 1 rok aj 7 mesiacov plakal lebo chcel svoje vlastne lietadlo, najprv mu ho vzal 4 rocny a nasledne ho tomu 4 rocnému trhali z ruky dvaja rovesníci mojho syna ( tak mama jedného z nich zahlásila nabuduce treba doniest 4 lietadla) ale tykame si, cize skor tak neprijemne ironicky....
Situacie na ihriskach su rozne, co by ktore dieta malo, nemalo...este zazijes kadeco, tak ti odporucam, len sa obrnit 😉 V tomto veku je to uplne prirodzene a ten vyvoj bude ako na hojdacke. Nas maly isiel do jasliciek tiez zhruba v tomto veku, to poziciavanie, delenie slo prirodzene a rozhodne nebol ziadna vynimka 🙂 Deti sa navyse aj inak spravaju, ak tam nie je mama, alebo otec. Teraz ma maly 5 rokov, je uz vo "velkej" skolke, podeli sa, rozumie uz slovu "pozicat", aj ked samozrejme, s kamosmi a kamoskami je to ine, ako s detmi "cudzimi", ktore stretneme niekde na ihrisku, alebo mimo, ktore nepozna. Skor teraz vysvetlujeme "pocit krivdy", ze ved ja som pozical, on mne nie atd. Deti, hlavne chlapci (hold, predsa su to len "samci" a to "pudove" spravanie, mat, vlastnit, vydobit si, tam jednoducho je), takze aj hasterenie, ktomu vsetkemu patri 😉
Oj ma 2r2m a ucime ho delit sa vzdy stylom, ze ked nieco chce, treba sa dietata opytat "pozicias mi ked sa dohras?" a rovnako ked chce niekto hracku od neho, spytame sa "pozivias ked sa dohras?" myslim ze je to tak fer na vsetky strany. Aj sa deti ucia delit a zaroven si navzajom neberu razom hracky hala bala len preto, ze si zmyslia.
ja som chodievala s malou do montessori dielniciek, tam nám hovorili,že dieťa ma samé rozhodnut,ci niekomu niečo požičia alebo nie! Hračka je predsa jeho majetok,tak to chápe dieťa! Keď k nám niekto príde ze si chce požičať, spytam sa malej,ci požičia a ona rozhodne, nerozhodujem za ňu! U nás sa to zmenilo nástupom do škôlky, predsa su deti v kolektíve a musia sa rozdeliť
Ale viedla som ju k tomu,že je pekne sa s niekým podeliť,ale keď nebude chcieť, tak sa nič nedeje
@evalin88 och, tak by som uz asi sarkasticky neprijemne utrusila, ze podla Teba by sa zase kazda matka mala vzchopit a zabezpecit vlastnemu dietatu dostatok hraciek nirbspolirhat sa na charitativne citenie inych zien a n3chat ich kupovat radsej trojmo jednu hracku, len aby im nedokalicili vlastne dieta
Ahoj.. Malé deti. Niekedy až do veku 5 až 6 rokov nechápu, čo znamená slovo požičať. Nesnazme sa, aby malé deti robili to, čo sa pre nich rovná "smrti". Jednoducho musí prísť čas, kedy to pochopí.. Keď je to autíčko jeho, nemusí ho požičať, lebo nevie co to znamená.. Môžete skúsiť dat vymeniť hračku za hračku alebo autíčko za iné autíčko...
Je hlúpe ho presviedčať aby požičiaval. Aj keď to vysvetľovať môžeme no nenutme. Aby u neho zbytočne nevznikali taketo situácie ako si opísala.
Btw, ja mam tie takmer 2 ročného syna a tak isto nevie co znamená požičať... Ani ho k tomu nenútim.. Keď nechce nech nedá. Keď chce nech dá.
Jediné o čo sa snažím je to, aby nebral druhým z rúk hračky s ktorými sa hrajú..
A tak isto ho nabádam nie k tomu aby ich požičal, ale s ho pýtam Ci sa môže druhé dieťa s jeho hračkou pohrať..? Ak sa rozhodne a dá, okej. Ak sa rozhodne nie, tak okej tiež.. A tak.. Neviem ci som ti pomohla ale tak dúfam ze trochu áno.. 😉
To sa neboj. To bude úloha učiteliek a nie tvoja. Minimálne aspoň na začiatku.
Co by som urobila ja (nás sa toto bdue týkať v septembri), že by som mu žiadne autíčka do škôlky z domu nebrala..
Po prvé sa mu môžu stratiť, rozbiť a pod.. A po druhé aby teda sme zabránil amoku..
Ver mi, robila som v škôlke, viem, ako to chodí.. 😉
Inak, preto ku nám nechodia žiadne malé deti.. 😁😁 Môj im všetko ale ze všetko berie z rúk. Striehne ako sup.. A ja som ostavala po každej návšteve o 10 rokov staršia co som ho musela držať aby neublížil..
Mam jednu jedinú kamošku ktorej nevadí keď sa naši chalani kvôli hráčkam mlatia... Áno, dotahuju sa až nezačnú revat. Jeden preto že mu ju chce zobrať a druhy preto, že ju nedostal.. Nooo, proste tragikomédia.. Ale moja kamoška jej syna len nabáda.. Brán sa brán sa.. Veľmi dobrý prístup.. Prosto, nekuka na mňa ja na úplne jebnutu matku že čo to mam za decko.. Jasne, je to náročné lebo ved musíme dávať pozor aby si teda nejak neublížili, ale my matky sa vždy perfektne spolu zabavime a pokecame si.. Neznášam tie primudre reči a kazania.. Alebo len pohľady niekedy 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Moe dve deti - prve? Bez problemov pozicalo, aj ked na ihrisku si vzal niekto jeho odrazadlo, ziaden problem.
Druhé - ani za svet, hoci odrazadlo stalo,lebo napriklad bola v piesku, akonáhle zbadala, ze niekto si nan sadol, bezala, kricala.. tak prepac, dietatko, nepozicia ti. A zas ked jej nechceli pozicat, len som jej povedala vidis? Ty nepozicias, ani tebe nemusia pozicat.
Ona dost dlho bola taka.. teraz sa uz skor podeli a zas syn uz je obcas voci nej taky, ze ty sa nepodelis ani ja sa nemusim.. prirom som ich viedla rovnako, aj som skusala dohovarat, ale to tak male nepochopi, to uz skor ti starsi..
Ono zas.. ja to beriem aj tak,ze ano, s cokoladou sa podelim, ale.. kabelku ci auto len tak nikomu nepoziciam! A pre ne je ta hracka vlastne to, co ore nas kabelka ci auto, tak preto som zas netrvala na tom, ze musi pozicat.. ale aby na mna mamicka pomaly navrieskala, ze tvoje dieta sa musi podelit?? Sorry, to nie. Nemusi!
Naša bude mať 2roky....keď si niekto vypýta hračku - dá, ale jedlo v žiadnom prípade🙂 ak má jedo autíčko tak by som ho nenútila, prípadne ak m iný chlapček tiež tak nech mu on požiťia na chvíšu to jeho...ak má 2 tak mu môžeš povedať aby požičal, ale nenútiť ho - autíčko je jeho a ked nechce požičať,nechce...ale deti sú v tomto období sebci , až postupne si uvedomujú že nie všetko je ich...v jasliach sa naučí aj deliť o hračky....
Môj malý má tiež svoje best hračky a tie nexce dať. Ak mu ich niekto vezme, tak ich vezmem S5 s tým , že je to jeho obľúbena vec. Sú proste veci , ktoré dá a veci , ktoré nie. Sem tam sa snažím presvedčiť ho nech požičia, ale netlacim. Ja tie malé deti chápem, proste je to ich a basta

@elementissa 👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻