icon

Deti skáčúce dospelým do rozhovoru

12. apr 2022

Zaujimalo by ma ci som jedina svedkom tohto ustavicneho fenomenu a ako to riesite vy? Doslova a do pismena nemam rada navstevy s detmi, nie kvoli detom samotnym ale ich spravaniu. Mam pocit, ze v dnesnej dobe sa nemozeme ani dospeli spolu v klude porozpravat, pretoze nam do rozhovoru neustale vstupuju deti. Nie rocne ani dvoj, ale take ze skoro 5 a pod. Pride mi to neskutocne otravne, ze nevieme s dospelakmi ukoncit jedinu myslienku a stale odvraciat pozornost na male dieta dozadujuce sa nasej interakcie ktore nam skace do reci. Rodicia mu budto nic nepovedia ale netrvaju na tom ze teraz sa rozpravaju dospeli. Na sviatky sme tu mali 2 rodicov s chlapcekom a liezol na nervy aj svojim rodicom, ignorovali ho sem tam napomenuli. Ja som v zavere skoncila tak ze som mu odpovedala na jeho opakujice sa otazky, a uz som bola vycerpana po hodine a pol. Oni traja aj s mm sa dobre bavili a ja som im zavidela dospelacku konverzaciu. Sama mam babatko a dobre mi padlo sa porozpravat s dospelymi ale bola som malo asertivna tak som skoncila ako “babysitterka”. Minule u nas boli znami s dcerkou, 4 roky a detto. Stale si pytala nasu pozornost, priam kricala cez celu obyvacku aby sme sa na nu pozerali, isli za nou, mama mama, plus stale otazky: a preco?….no nedala nam vydychnut. Jej rodicia to neriesili. Po viac nez hodine som uz vnutorne chcela aby odisli ale napadlo mi malej povedat: nechaj na chvilu porozpravat, teraz sa rozpravaju dospeli. Pozri tu si k nam sadkaj a nieco pekne nam nakresli (kupila som jej omalovanky, pastelky a babiku, aj nejake sladkosti, pustili sme aj rozpravky). Jej mama, sa na mna tak divne pozrela, asi ju zarazilo ze niekto sa opovazil jej nieco povedat, ale mne to prislo v tej chvili uz neunosne. Ako keby sa v dnesnej dobe muselo vsetko tocit nonstop len okolo deti a oni si preto vsade tu pozornost vyzaduju. Nedaj boze ze im niekto uda hranice. Napadlo mi ze ked to nevedli jej rodicia urobim to ja. Ako taketo situacie riesite vy?

travelllerka
12. apr 2022

@kabinka11 to s tým prstom, to je super nápad, budem aplikovať 🙂

777januska777
12. apr 2022

@magdalenal často je to hlavne o povahe deti. Moja mamina doteraz spomína, ako som veľmi rada vkuse rozprávala ja na návšteve a nijako sa ma nedalo utíšiť, kdezto taka moja sestra si kreslila, ticho stavala kocky a podobne. Ja som vždy musela byt stredobodom pozornosti, či medzi deťmi ci medzi dospelými.

martul
12. apr 2022

Sú to deti. Deti boli také aj budú také. Veď počkaj pár rokov, potom môžeme debatovať ako to tvoje určite nerobia.

siska53
12. apr 2022

Tak neviem, o mne sice mama nevravela, ze by som skakala do reci, ale zamestnala som.vzdy celu rodinu, museli sa so mnou hrat. Ale vzdy sa aj nejak porozpravali. Si ziber, dospelych je viac, to dieta osamotene, aj ono chce byt sucastou rozhovoru, chce byt aj ono dolezite. Ak su aspon dve deti, tak sa vedia uz zahrat ( zas hrozi riziko hadky, ze ano).
Ako bezdetna som strazievala deti cudzincov, raz ma zavolali jedni, ale vzala som aj segru, lebo malo tam byt asi 10 deti, francuzskych+anglickych. Hm.. preco asi si zavolala ta matka k tolkym detom aj babysitterky? Aby sa rodicia mohli v klude bavit, rozpravat. My sme tam boli na zabavu, usmernenie, riesenie pripadnychkonfliktov.

Nie je to sice skakanie do reci, ale napr. este postreh uz ako matky - sama s nimi doma.. ked som im hned po ranajkach venovala pozornost a pohrala sa s nimi, mohla som si v klude riesit domacnost. Akonahle som tak nespravila, ze najskor nieco spravim, no nie, vkuse sa hadali a ja som vkuse odbiehala od zacatej roboty.. a vtedy sa nedali ani zapojit, lebo uz boli nastartovani. Inokedy, ak som sa im najskor venovala, to slo.

A ako je sice fajn, ze si decku dala nejaku cinnost, no mozno by bolo fajn sa s nim najskor porozpravat, co ma na dusi a ine aktivity ako kreslenie mohlo robit neskor. Deti sa tiez tuzia vyrozpravat zo svojho sveta, uvidis sama, ked ti dieta podrastie.

P. S.tym nechcem povedat, ze skakanie do reci je ok, nie, nie je.. len to treba skusit vyriesit inak, sama decka upozornim, ked si nevsimnu..lenze.. aj my by sme.mali neskakat a dost casto sa to stava - vid ako priklad mnohe politicke diskusie. Casto nepocut, co kto hovori, lebo hovoria jeden cez druheho.

selest
12. apr 2022

To su deti, nedaju sa odlozit do policky ked sa ti prave ich pritomnost nehodi. Aj tvoje budu take a bud za to rada, take maju byt zdrave deti.

magdalenal
12. apr 2022

@777januska777 s tym suhlasim, zalezi vela aj od povahy, ale da sa to aj s dietkami, ktore sa rady predvadzaju. nasa sa rada predvadza, rada a vela rozprava, rozprava v podstate stale, ma rada spolocnost, vzdy na seba upozorni, ale pozna hranice, ktore doma a v nasej rodine platia a vie, ze ich musi respektovat, tak ako my respektujeme, ked nam chce predviest vystupenie, alebo zaspievat/povedat basnicku, ktore si pripravila a doprajeme jej na to priestor aj pocas navstevy. Len je to tazsie dopracovat sa k tomu, ako u tych deti, ktore su tiche prirodzene. Jasne, ze nie vzdy sa to da, ale vo vacsine pripadov je to naozaj o vychove.

miadi
12. apr 2022

Je dost naivne dat dietatu 4-5r cukor a omalovanku a cakat ze bude 2-3h tisko sediet a kreslit. To co si ty vnimala ako skakanie do reci mohlo byt len normalne zapajanie sa do konverzacie. Ty si Mozno este hormonalna po porode mas pocit ze este aj koli cudziemu decku ti unikla sanca na relax a pokec dospelakov. Tak nechaj babo hodku dve muzovi a chod si pokecat s kamoskou bez deti. Ocividne to potrebujes.

mimi3008
12. apr 2022

Vsak ty okrem babatka srarsie deti nemas?

tosomja
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
12. apr 2022

tak ono 4-5r dieta je este male, a hlavne ak ho nik neusmerni, neuvedomi si to. Ono je to aj o pristupe, o mojej ani neviem, naucena je ze ked sa rozpravame pocka, ked daoc potrebuje surne pride "mamaaaaa.." a ja ked sa jej ak sa da opytam co... prpadne pocka. Tiez mala obdobia ked ani s chlapom v kuchyni sme bezne veci nemohli prebratl lebo v kuse do toho skakala, usmernila som ju ako mna ked som bola mala "ked sa dospeli rozpravaju, bud ticho a suchaj nohami" :DDDD nepatri sa to, je to obtazujuce a otravne. Vydzi. AK treba surne, hori, niekomu ide o zivot = vtedy moze kricat o dusu... aj keby som sa s prezidentom rozpravala. Inak ma pockat. Detto ak telefonujem, pracujem... pride, zaregistrujem ju, pocka...vybavim hned ako sa da.
A myslim, ze dobre si to vyriesila s tou malou. Najlepsie. Aj nabuduce...

filipka250
12. apr 2022

Velmi pekne ta prosim, napis tu o nejake 3 roky.
Pripadne nahraj nejake video, kde tvoje dietatko tichucko sedka, maluje si a ty sa rozpravas s kamaratkou. Rada si to pozriem

kandelabra
12. apr 2022

deti chcú byť stredobodom pozornosti, a v tomto veku si neuvedomujú, že skákať do reči nie je slušné. Pre nich je to o čom rozprávajú veľmi dôležité a nepočká to. Ako rodič by som dieťa učila, aby bolo súčasťou konverzácie, ale aby dalo priestor aj iným, tak ako to robia dospelí. Ale to samozrejme nebude hneď, to sa učí dlhšie.
Ani ja nemám rada, keď sa svet točí len okolo dieťaťa, ale na druhej strane učiť dieťa že je niečo "menej" lebo nie je "dospelé" je zlý prístup. Voľakedy bolo bežné, že sa deti posielali preč alebo mali byť ticho, lebo sa dospelí rozprávajú. Super pre rodičov, lebo majú pokoj, ale ako sa má dieťa naučiť komunikovať? Ja som bola to dobré a poslušné dieťa, čo celú návštevu sedelo pri rodičoch a ani neceklo, vďačím tomu za veľa problémov v živote ktoré som vôbec nemusela mať...asi tak.

autor
12. apr 2022

Dakujem za vase nazory. 🙂 vzdy som si myslela ze dieta treba vychovavat uz od plienok napriklad ze sa nehryzieme, netahame za vlasky lebo to boli, ani psika za chvost. Aj ked tomu dieta nerozumie, neostalym omielanim sa mu to casom vrije. Ani ze na pieskovisku nehadzeme kamienky po inych detoch, alebo ze ich nebuchame lopatkou, lebo to je nepekne. A ze skoro 5 rocnemu vysvetlujeme ze su aj ine pravidla, pravidla slusneho spravania pocas rozhovoru dospelych. Ze nechame dopovedat a potom sa opytame a povieme. Ale ako vidim toto je dnes uz rarita. Neocakavam ze to take male dieta bude ovladat na 1* ale ze rodic nie je apaticky a dieta usmernuje. A nie ze 4 dospely sa nevedia porozpravat. Nik necakal ze dieta obsedi 3 hodiny, to si tu niekto zas domysla. Ja sama som si k dievcatku sadla a vzala farbicky a pytala sa ktoru postavicku ma najradsej, ako sa ktore postavicky volaju a tak. bola to frozen omalovanka. Neignorovali sme ju. A len blb si povie ze moje dieta take nebude, necakam nic ine od svojho v jej veku, ale rodicia mi dnes pridu akisi zvlastni a miesto ucenia dietata sa zapajat ho nechaju skakat po hlavach inym. nie deti tie su rovnake. No nic, este raz dakujem za nazory, utvrdila som sa len 🙂

miadi
12. apr 2022

Ja mam slusne deti neskacu nikomu po hlave. Ty z jednej navstevy mas svoj nazor na vsetkych rodicov a vychovu. Tak si pozvy inych ludi co ti budu viac vyhovovat.

abbey1
12. apr 2022

Bohužiaľ si sa utvrdila v tom, v čom si sa utvrdiť chcela. Nie, moje deti mi po hlave vôbec neskáču. Aspoň jedno je už vo veku, kedy si dovolím povedať, že je výborne vychované, úspešné a som na ňu hrdá.
Je mi úprimne ľúto, že si nepochopila, a zjavne si sa ani nesnažila, pochopiť, čo sme ti skúšali vysvetliť. Asi sú už ďalšie slová zbytočné.

anaj_janka
12. apr 2022

Tu o návykoch pekne hovorí:https://youtu.be/IvHqJFQ8YVA pekný večer

dadis
12. apr 2022

@magdalenal Je rozdiel, ked ke na navsteve jedno dieta, ktore nema spolocnost ineho dietata ani moznost inej zabavy a ine je banda deti a vela hraciek.

dskjhfdlkdjhl
12. apr 2022

Autorka: mas doma miminko a plne usta toho, ako treba vychovavat. Ja mam napr. uz dospelu dceru a vidim vysledky, napriek tomu si nedovolim druhych poucovat o vychove. Ale po precitani Tvojho prispevku mi napadlo nieco ine-dnes je raritou, ak niekto vie pisat bez chyb.

simca06022011
12. apr 2022

pockaj ked budes mat 4-5r dieta, ono vies.. tvoja predstava moze byt ina od reality... naozaj 5r dieta je male... na druhej strane vela zalezi od vychovy, skusenosti... napr. mne sa mala od malicka vedela spravat v hoteloch, v restauraciach.. lebo sme tam chodili casto, a proste musela lebo som v tom bola prisna. Ale napr je papulnata teraz v inych smeroch :DD proste deti sa ucia, skusenostami a vedenim. Ak tie vase navsetvy nie su vedne, co je ok a co nie, alebo na navsteve nie su "kazdu chvilu", tak nad tym sa nenarozculujes... ak doma stale niekto 4-5r dietatu asistuje, robi spolocnost, tak je jasne ze sa samo hrat nebude niekde, ticho...

moni73
12. apr 2022

"A ze skoro 5 rocnemu vysvetlujeme ze su aj ine pravidla, pravidla slusneho spravania pocas rozhovoru dospelych." Nejdem sa vyjadrovat k inemu, ale toto ma zaujalo. Ja to poznam tak, ze do rozhovoru sa nema skakat... Nedelila by som na deti a dospelych🤷‍♀️

zonjushe
12. apr 2022

My mame velmi narocne deti,ale vsetko si to “vyzerieme” len my s manzelom doma..nedopustim aby na navstevach sa spravali ako “muchotravky” a neustale otravovali s nezmyselnymi otazkami..od malicka to tak bolo..poznaju pravidla..minule som bola u kamosky a jej 6 rocna dcera skakala medzi nami na gauci..neskutocne ma to rusilo pri rozhovore ale najviac ma dorazilo,ze ona jej nic nato nepovedala..mojim detom by som hned ukazala kde je sever..

euka210
12. apr 2022

A co chces od 4-5r dietata? Je to uplne normalne a ano "hrozne". Pokial sa nema dieta s kym hrat, tak co tam ma samo robit? So svagrinou mame deti od 3r do 10r a uz je to o niecom inom, ked sa zoberu spolu sa hrat a mame chvilu pokoj a mozme sa aj porozpravat 😁.

euka210
12. apr 2022

Len na jednej navsteve za 10r s detmi som bola na tom tak, ze som mala dost a sla som odtial vycerpana...moji 3 ticho, najmensi na mne nalepeny hanblivy a tamti 3 bez respektu, hlavne teda dvojicky vystrajali ze nonstop. Vtedy som jediny raz mala chut to poriesit s dietatom sama, lebo mama ich proste nezvladala a manzel jej zomrel, hoci rodicia pomahaju.
Inak som nic extremne v tomto nezazila...jedine raz pri nasom prvom opak...dieta pytalo pohar lebo chcelo pit no este nehovorilo a rodicia ignoracia, mne toto vadilo, lebo aj mne ako cudzej doslo ze chce pit.

joannita
12. apr 2022

Mila autorka, neviem ake stare mas babatko, ale kazdu chvilu ocakavaj obdobie vzdoru. To obdobie trva velmi dlho 😃 resp. Je ich niekolko.
A to mozes do aleluja vysvetlivat nehadz kamienky, nerob toto hento. To dieta to robi schvalne a cim viac ho napominas, o to s vacsou radostou to robi.
Velmi vela zalezi od povahy dietata. Tak sa modli, aby to tvoje zrovna nebolo take vzdorovite ako moje.
Zloz ruzove okuliare

akvi
12. apr 2022

Zvykaj si. Deti to proste robia a ano, je to poriadne otravne. Ja napriklad davam hranice aj cudzim detom, pokial sa ma dotyka ich spravanie . Napriklad ak mi v autobuse kope cudzie dieta neustale do sedacky, tak mu poviem, ze mi to vadi. Samozrejme, je dolezite, ako to clovek povie, ake slova a aky ton pouzije. Moj postoj je celkovo taky, ze ja deti neberiem, ze nieco robia zle schvalne, resp, ze su nevychovane a pod.. Toto ja tak nemam.. Ja sa do deti vseobecne nestaram, vlastne ani do svojho, len si strazim svoje vlastne hranice. Ak pride navsteva s dietatom, ktore nas rusi pri rozhovore, tak ja zvyknem reagovat = strazim si svoju hranicu. Nie vzdy to samozrejme funguje, ale musim povedat, ze vacsinou ano, deti beru to nastavenie hranice od "cudzieho" niekedy vaznejsie, ako od vlastneho rodica. A co som si este vsimla presne u rodicov deti vo veku 3-8 rokov, tak to je tzv. rodicovska hluchota. Oni proste uz akoby nevnimaju to vecne dozadovanie sa niecoho a dieta ignoruju, akoby ho nepoculi. Tiez som to v tom veku asi tak mala, je to obrana, lebo jeden by sa z toho fakt zrutil, obzvlast pri ukecanych detoch. 😅 Myslim si, ze je uplne v poriadku, ak ti nieco vadi, tak to tomu dietatu povedat. Tak ako by si to povedala dospelemu. Aj takym tonom, ziadne prikazy a pod.. Kludnym hlasom poviem, co mi vadi, pripadne "stopnem" dieta v niecom, co robi a mne to vadi. Zvyknem pouzit aj slova, ktore potvrdia to, ako sa asi v tej chvili citi, vyslovim porozumenie, ale zaroven si stojim za svojim, lebo preco by som ja mala pustat svoju hranicu a necitit sa dobre. Ked je to neunosne, tak ja kludne z navstevy odidem, alebo ked je u nas, tak poviem, ze to proste nedavam a ze bude lepsie, ak sa stretneme inokedy. Som niekedy za divnu, ale ludia si uz zvykli a niektorym sa to praveze paci a vidia, ze to funguje..

sisaka
12. apr 2022

Ja ťa asi chápem, ako si to myslela. To nie, že deti sa chcú zapájať do rozhovoru, alebo prídu, chcú sa predviesť, alebo niečo ukázať a lezie ti to na nervy, to asi všetky chápeme, že je to normálne, ale sú fakt deti, ktorým rodičia asi nikdy nepovedali slovo stačilo a snažia sa neustále uputavať na seba pozornosť, skáču do reči a nechápu, že nie sú stredobodom sveta. Ja som moje deti viedla k tomu, že do reči sa neskače a je jedno, či hovorí druhé dieťa alebo dospeli a keď na to pozabudli, tak som ich usmernila. 4 ročné dieťa mi príde dosť veľké na to, aby chápalo, keď mu niekto povie, počkaj najprv dohovorí teta Zuzka, potom nám povieš, čo si chcela. Problém je, že niektorí rodičia to majú v paži a svoje poklady jednoducho nechajú robiť si čo chcú.
Ja mám decká veľké, ale akékoľvek pokusy o skákanie do reči som jednoducho netolerovala, ak už boli vo veku, keď to chápali, 4-5 ročne už musí chápať, že svet sa netočí okolo nich. No asi patrím k menšine, ako tak čítam.
čo sa týka “otravovania” deti… nie je nič horšie ako dieťa na návšteve, ktoré sa tam ocitne samé, treba vždy naplánovať, nech ma parťáka, lebo otravovaniu sa nevyhnete a na kľudne rozhovory môžte zabudnúť

sono2
13. apr 2022

Veruuu onedlho ta to čaká
Ja osobne dcéru upozorňujem

miskaska
13. apr 2022
sima3213
13. apr 2022

Minule sme presne toto iste riesili...aj starsie deti,co sustavne skacu do reci...ja ked som bola mala a prisla k nam navsteva a sedela som pri nich ,bola som ticho lebo som tak bola vychovana,ze sa neskace do reci,usta som otvorila,ked sa ma niekto nieco opytal💁‍♀️ Dnes je to tak,ze detom sa vacsinou vsetko dovoli,len nech su oni spokojne..to je moj nazor ,ale chapem ze tych nazorov je viac🙂

lujza123
13. apr 2022

Tiež to nemám rada a snažila som sa dcéru vždy upozorniť nech chvíľku počká a nechá ľudí dohovoriť. . Jasne 4 rocne su také ze keď ich niečo napadne musia to povedať hneď, ale aj sa vedia naučiť aspoň trochu kontrolovať.
Ved to nieje odstrkovanie dieťaťa, iba obycajna slusnost