icon

Detské okazionalizmy

nikolkanikol
19. mar 2023

Dobrý večer, mamičky,

Chcela by som vás pekne poprosiť, či by ste sa podelili o okazionalne slovíčka vašich detičiek, kľudne aj také, ktoré už nepoužívajú. Ak si na nejaké spomínate, kľudne ich vypíšte (najlepšie ak ich vymysleli v obdobi od 3-6 rokov). Akurát píšem BP, v ktorej sa zameriavam na detské slovíčka. Veľmi by ste mi pomohli ak by ste ku obľúbenému slovíčku napísali vek vášho dieťatka a čo tým slovíčkom chcelo povedať.

Okazionalne slovo môže byt napríklad - chytačka- sieť na chytanie motýlov. Alebo namaličkuj- nakrájaj na menšie kusy..

Kľudne ak vás napadne aj nejaké slovíčko, pri ktorom zamieňajú/li gram. rod.. alebo kompozitá - blchonosič-pes..

Veľmi mi s tým pomôžete.
Ďakujeeeeem ♥️

Strana
z2
poopsie
22. mar 2023

Toaletný papier je u mojej dcéry asi od troch rokov aletný papier... Nepomohlo ani vysvetľovanie, je to proste aleťák

engynka
24. mar 2023

Syn 3 roky. Umyvacka - ja ked umyvam riady. Polievacka - ja ked polievan kvetiny

zorkahorka
31. mar 2023

Momentálne si moj 2,5rocny syn spieva elanovske hit "kope ma, kope ma, kope maaaa", co znamena "do teba, do teba, do teba zalubil sa chlapec" 😃
Svojho brata toma volal ani nie dvojrocny "ňomo"
Tomasko ako 3rocny namuesto siltovky nosil na hlave slivkovku

mamatroch
31. mar 2023

@nikolkanikol soplinos (2 roky) = vreckovka

adka8zlocha
31. mar 2023

@nikolkanikol 3r syn: skokať - skákať, mlynčekovať - mliet na mlynceku, vydrážka - medzera, úzka dlhá diera

minimilan
31. mar 2023

@nikolkanikol sopľovník - servítka na nos (4,5r)

mamatroch
31. mar 2023

Mláďa od ľuda = dieťa (4 r, ked sme si pozerali knihu o zvieratkach a ich mladatkach)

kauska
31. mar 2023

@nikolkanikol kolesovať-auto v pohybe, ktorému sa točia kolesá (sym 2r a pouziva to este stale - 3,5r)
Cukrosti-sladkosti (3,5r)
Bitikon - je to postoj vo vani, ked ich poprosime, aby zdvihli nohy a my osprchujeme.. Vlastne chodidlo zdvihnute (dcera 2r)-viem pri oboch nizky vek, ale hovoria vetami od 1,5r cca, cize nie su to tie klasicke skomoleniny, ked nevedia vyslovit nieco

tehulka2011
31. mar 2023

Oni viu namiesto oni vedia 😀

mayami
31. mar 2023

Ocko počítaluje (sedí za počítačom) -dcéra ako 2-3ročná, ujo popísaný (asi 1,5 ročná ukázala na nejakého potetovaného pána). Viu, poviu namiesto vedia, povedia bolo aj u nás. Bobo bol gombík (1r), viac ma asi nenapadne, ale v tejto téme by bodoval môj muž, ktorý si vymýšľa slová a uvádza ich do praxe viac ako jeho ratolesť, a neznášam to.

dankabetka
31. mar 2023

Ahojte, pridam aj ja, mila tema - aj som sa zasmiala dobre 😅
Pupiky....ponozky
Kreslitko...krieda
Papugy...papagaj
Baban...banan
Luďia....človekovia
A lietadlo na oblohe nerobi za sebou pasik, ale opasok...
Kamzik je len vysielac..take zviera neexistuje...a tak strasne ma presviecal a ukazol prstom z balkona nan, ze som rezignovala a privolila, ze je v knihe chyba....mal necele 3 roky...

mayami
31. mar 2023

Ešte ma napadlo, v škôlke mala spolužiačky - Mikinka a Vianočka (Vikinka a Bianka), tak im dochomolila mená ako 2,5r.

kazuso
31. mar 2023

chlebáreň - pekáreň
botáreň - obchod s obuvou
perovátko - rúž na pery
mačinka - choroba mačky (pes má psinku, mačka mačinku 😀)

siska53
1. apr 2023

@poopsie teraz som si spomenula, ako ta citam, ze syn hovoril lentilkam - tilky.
Aj vyzapnut sme mali jedno obdobie.
A dubdo bola ta skatula z toho prasku na pranie v kapsuliach.

mirkabed
1. apr 2023

@tehulka2011 to mi pripomenulo ze dvera este pred par mesiacmi hovorila nevju (nevedia) 🤣

adamar
1. apr 2023

Syn taky maly mi povedal “mama ja budem tvoj muž a ty moja mužka”

adamar
1. apr 2023

A slamka bola pištolka

mareka49
1. apr 2023

Oká (ľudské) miest oci.
4r

evinqua
1. apr 2023

Varecha =miešadlo, nôž=krájadlo, vidlička =pichadlo,...obdobne volal syn napr obývačka- obyvajda, kuchyňa=varajda, kúpeľňa=kupajda

poopsie
2. apr 2023

@siska53 to je milé, dostával len tilky 😂

minimilan
2. apr 2023

Ujo nalievajník = čašník
Zaplatnička = pani pokladníčka

zardanka
2. apr 2023

Špivany = špinavý
sipk = psík
tu spáj = tu spi