Detské okazionalizmy
Dobrý večer, mamičky,
Chcela by som vás pekne poprosiť, či by ste sa podelili o okazionalne slovíčka vašich detičiek, kľudne aj také, ktoré už nepoužívajú. Ak si na nejaké spomínate, kľudne ich vypíšte (najlepšie ak ich vymysleli v obdobi od 3-6 rokov). Akurát píšem BP, v ktorej sa zameriavam na detské slovíčka. Veľmi by ste mi pomohli ak by ste ku obľúbenému slovíčku napísali vek vášho dieťatka a čo tým slovíčkom chcelo povedať.
Okazionalne slovo môže byt napríklad - chytačka- sieť na chytanie motýlov. Alebo namaličkuj- nakrájaj na menšie kusy..
Kľudne ak vás napadne aj nejaké slovíčko, pri ktorom zamieňajú/li gram. rod.. alebo kompozitá - blchonosič-pes..
Veľmi mi s tým pomôžete.
Ďakujeeeeem ♥️
Syn 3 roky. Umyvacka - ja ked umyvam riady. Polievacka - ja ked polievan kvetiny
Momentálne si moj 2,5rocny syn spieva elanovske hit "kope ma, kope ma, kope maaaa", co znamena "do teba, do teba, do teba zalubil sa chlapec" 😃
Svojho brata toma volal ani nie dvojrocny "ňomo"
Tomasko ako 3rocny namuesto siltovky nosil na hlave slivkovku
@nikolkanikol soplinos (2 roky) = vreckovka
@nikolkanikol 3r syn: skokať - skákať, mlynčekovať - mliet na mlynceku, vydrážka - medzera, úzka dlhá diera
@nikolkanikol sopľovník - servítka na nos (4,5r)
Mláďa od ľuda = dieťa (4 r, ked sme si pozerali knihu o zvieratkach a ich mladatkach)
@nikolkanikol kolesovať-auto v pohybe, ktorému sa točia kolesá (sym 2r a pouziva to este stale - 3,5r)
Cukrosti-sladkosti (3,5r)
Bitikon - je to postoj vo vani, ked ich poprosime, aby zdvihli nohy a my osprchujeme.. Vlastne chodidlo zdvihnute (dcera 2r)-viem pri oboch nizky vek, ale hovoria vetami od 1,5r cca, cize nie su to tie klasicke skomoleniny, ked nevedia vyslovit nieco
Oni viu namiesto oni vedia 😀
Ocko počítaluje (sedí za počítačom) -dcéra ako 2-3ročná, ujo popísaný (asi 1,5 ročná ukázala na nejakého potetovaného pána). Viu, poviu namiesto vedia, povedia bolo aj u nás. Bobo bol gombík (1r), viac ma asi nenapadne, ale v tejto téme by bodoval môj muž, ktorý si vymýšľa slová a uvádza ich do praxe viac ako jeho ratolesť, a neznášam to.
Ahojte, pridam aj ja, mila tema - aj som sa zasmiala dobre 😅
Pupiky....ponozky
Kreslitko...krieda
Papugy...papagaj
Baban...banan
Luďia....človekovia
A lietadlo na oblohe nerobi za sebou pasik, ale opasok...
Kamzik je len vysielac..take zviera neexistuje...a tak strasne ma presviecal a ukazol prstom z balkona nan, ze som rezignovala a privolila, ze je v knihe chyba....mal necele 3 roky...
Ešte ma napadlo, v škôlke mala spolužiačky - Mikinka a Vianočka (Vikinka a Bianka), tak im dochomolila mená ako 2,5r.
chlebáreň - pekáreň
botáreň - obchod s obuvou
perovátko - rúž na pery
mačinka - choroba mačky (pes má psinku, mačka mačinku 😀)
@tehulka2011 to mi pripomenulo ze dvera este pred par mesiacmi hovorila nevju (nevedia) 🤣
Syn taky maly mi povedal “mama ja budem tvoj muž a ty moja mužka”
A slamka bola pištolka
Oká (ľudské) miest oci.
4r
Varecha =miešadlo, nôž=krájadlo, vidlička =pichadlo,...obdobne volal syn napr obývačka- obyvajda, kuchyňa=varajda, kúpeľňa=kupajda
Ujo nalievajník = čašník
Zaplatnička = pani pokladníčka
Špivany = špinavý
sipk = psík
tu spáj = tu spi
oni robijú = oni robia ( 3r.)

Toaletný papier je u mojej dcéry asi od troch rokov aletný papier... Nepomohlo ani vysvetľovanie, je to proste aleťák